pao

Ερ. Αστέρας – Παναθηναϊκός: Τρέξε για τη “ζωή” σου

Μετά τη χαρμολύπη της προηγούμενης εβδομάδας διπλών παιχνιδιών, ο Παναθηναϊκός ταξιδεύει στο Βελιγράδι για ένα από τα παραδοσιακά δυσκολότερα ματς της σεζόν. Ο Ερυθρός Αστέρας του Ντέγιαν Ράντονιτς έχει κυκλώσει αυτήν την αναμέτρηση και οι πράσινοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι ώστε να αποκρούσουν την ορμή του.

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι πολύ καλύτερη ομάδα από ότι δείχνει το ρεκόρ του (2-5) στην παρούσα φάση. Οι Σέρβοι έχασαν στις λεπτομέρειες στην Πόλη από τη Φενέρ και στη Μόσχα από την ΤΣΣΚΑ ενώ έρχονται από δύο δύσκολα εκτός έδρας ματς την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και ταξίδεψαν σε Μονακό και Μιλάνο. Ο Ντέγιαν Ράντονιτς έχει οικοδομήσει σωστά ένα ποιοτικό σύνολο το οποίο στο ξεκίνημα της σεζόν έχει «τρακάρει» με την αστοχία του πίσω από την περίμετρο, παράγοντας που έχει πειράξει το μυαλό των παιχτών και παράλληλα έχει επηρεάσει όλη την επιθετική λειτουργία της ομάδας, αποτρέποντας την από το να βρει ρυθμό.

Οι Σέρβοι σουτάρουν με 24.8% πίσω στα τρίποντα, όντας τελευταίοι στη διοργάνωση στη σχετική αξιολόγηση. Σκεφτείτε ότι οι δύο καλύτεροι σουτέρ της ομάδας, Ντόμπριτς και Χόλινς, μετρούν μαζί 11/57 (!) σουτ πίσω από τη γραμμή, νούμερο μάλλον παράλογο για την κλάση τους. Στο Βελιγράδι ελπίζουν ότι κάποια στιγμή (σχετικά σύντομα)  θα γυρίσει η κατάσταση αναφορικά με την αποτελεσματικότητα τους στην περιφερειακή εκτέλεση.

Το δίδυμο Ουόλτερς-Κάλινιτς τραβάει το κάρο σε αυτό το δύσκολο ξεκίνημα. Οι δύο βετεράνοι είναι απολαυστικοί, πιάνοντας υψηλά standards και στις δύο πλευρές του παρκέ. Είναι αρκετά συνεπείς στα μετόπισθεν, συνθέτουν τον δημιουργικό πυρήνα στην επίθεση των Σέρβων και είναι αυτοί που μέχρι τώρα σκοράρουν στα κρίσιμα σημεία. Όμως είναι προφανές πως χρειάζονται βοήθεια. 

Nate Wolters 4+ ασσίστ σε απόδοση 1.28 στη Stoiximan

Από τους υπόλοιπους, μόνο ο Ιβάνοβιτς (επίσης βασικός πόλος σε όρους decision-making) και οι Κούζμιτς-Μίτροβιτς έχουν μπει δυνατά στη σεζόν, με τον Ράντονιτς να περιμένει τη βελτίωση των πλαγίων του ώστε να πάρει η ομάδα την απαιτούμενη ώθηση στο παραγωγικό κομμάτι. Μελανό σημείο, πέραν της αποτελεσματικότητας στην περιφερειακή εκτέλεση, είναι τα λάθη. Το σύνολο του Βελιγραδίου παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ροπή στο λάθος από κάθε άλλη ομάδα της Ευρωλίγκας. Αυτοί είναι δύο τομείς στους οποίους οφείλει να εστιάσει η ελληνική άμυνα, γνωρίζοντας ότι πρέπει να κρατήσει τους γηπεδούχους κοντά στις μέχρι τώρα συνήθειες τους.

Ognjen Kuzmic 7+ πόντοι σε απόδοση 1.62 στη Stoiximan

Ο Ερυθρός Αστέρας είναι εδώ και καιρό στην αγορά, ψάχνοντας έναν σέντερ ο οποίος θα πλαισιώσει τον Κούζμιτς. Μέχρι τότε, οι Σέρβοι προσπαθούν να ματσάρουν την  έλλειψη «κιλών» και δύναμης στην καρδιά του ζωγραφιστού με τη physical και επιθετική άμυνα. Ο Παναθηναϊκός οφείλει να είναι έτοιμος για αυτήν. Ο Κέντρικ Πέρι θα θυμάται ίσως τα δύο ματς του περυσινού Απρίλη (ο ίδιος είχε σημειώσει 48 πόντους συνολικά όμως το «ξύλο» και οι επαφές των αντιπάλων απέναντι του δεν νομίζω ότι θα ξεχαστούν εύκολα).

Οι Σέρβοι παίζουν στο χαμηλότερο pace στη φετινή Ευρωλίγκα. Είναι –κατά την προσφιλή συνήθεια του κόουτς Ράντονιτς- ομάδα μισού γηπέδου, η οποία σημαδεύει την «καρδιά» του αντίπαλου ζωγραφιστού, προσπαθώντας να χτυπήσει εκεί με κάθε πιθανό όπλο. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί παίχτη ή παίχτες εκεί, ώστε να βγουν μπροστά. Η δύναμη και το motor του Φλόιντ ίσως αποτελέσουν ένα καλό χαρτί παρότι ο Αμερικανός έρχεται από τραυματισμό και δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Παράλληλα, οι πράσινοι δεν πρέπει να φοβηθούν το ανοιχτό γήπεδο. Το μέγεθος και η ικανότητα συγκεκριμένων πεντάδων των Σέρβων στα μετόπισθεν δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για εύκολους πόντους στο σετ παιχνίδι.

Σημείωση: Ο Δημήτρης Πρίφτης δεν θα έχει στη διάθεση του Νεμάνια Νέντοβιτς ο οποίος ταλαιπωρείται από μια θλάση που αποκόμισε από το πρόσφατο ματς με τον Κολοσσό Ρόδου. Η απουσία του Σέρβου σταρ είναι σημαντική καθώς –μεταξύ άλλων- το τρίποντο αποτελεί βασικό εργαλείο για να μπορέσεις να σπάσεις μια τέτοια έδρα. Ίσως ήρθε η στιγμή του Γιόγκι Φέρελ λοιπόν. Ο Αμερικανός γκαρντ δεν είναι ακόμα στο 100% όμως πλέον καλείται να βγει μπροστά σε επίπεδο εκτέλεσης και δημιουργίας, σε μια αν μη τι άλλο δύσκολη συνθήκη για το «τριφύλλι». Φυσικά αυξημένες αρμοδιότητες θα έχει στην ελληνική επίθεση και ο Ντάρυλ Μέικον ο οποίος βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση τον τελευταίο καιρό.

Daryl Macon 2+ ασσίστ σε απόδοση 1.21 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, στο Βελιγράδι απαγορεύεται κάθε ίχνος soft συμπεριφοράς, εάν θέλεις να έχεις βλέψεις για κάτι καλό. Η συνταγή νίκης είναι πολύ συγκεκριμένη. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκρούσει την αμυντική ορμή των Σέρβων χωρίς να κάνει λάθη και να βάλει περιφερειακά σουτ στην επίθεση. Οι πράσινοι δεν είναι τόσο αποτελεσματικοί στο μισό γήπεδο για να πάνε την αναμέτρηση κατοχή με κατοχή απέναντι σε μια ομάδα που θα μπει με το μαχαίρι στα δόντια και με την υποστήριξη του κόσμου της θα επιτεθεί κατά κύματα. Γίνεται κατανοητό ότι πρέπει να εκμεταλλευτούν  κάθε ευκαιρία για σκορ στο ανοιχτό γήπεδο, προσπαθώντας μάλιστα να δημιουργήσουν μερικές τέτοιες μέσα από την άμυνα τους. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να βγει από το «καβούκι» του στην επίθεση και η επιλογή ενός πιο γρήγορου ρυθμού σε αυτό το κομμάτι ίσως είναι η μόνη λύση για να σοκάρει το αγωνιστικό του σώμα.

Under 156.5 σε απόδοση 1.38 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές