Ζάλγκιρις Κάουνας: Παράδοση, στόχευση, συνέχεια

Μεθοδικότητα, στόχευση, καμία απόκλιση στη φιλοσοφία και στο πλάνο. Χωρίς φανταχτερές κινήσεις στη φετινή Offseason, η Ζάλγκιρις έχτισε ένα σύνολο με μεγάλο βάθος και είναι έτοιμη να κάνει το βήμα παραπάνω. Είναι όντως οι Λιθουανοί η ομάδα που «κανείς δεν περιμένει» στη φετινή Ευρωλίγκα;

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει τη Ζάλγκιρις Κάουνας στο τουρνουά της Κύπρου «Νεόφυτος Χανδριώτης» και αυτή είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να κάνουμε ένα πρώτο σχόλιο για ένα από τα πιο ενδιαφέροντα projects της φετινής σεζόν. Είναι επίσης ένα πολύ καλό τεστ για την ελληνική ομάδα που θέλει να ανεβάσει πλέον ρυθμούς, περιμένοντας τις επιστροφές σημαντικών παιχτών.

Η σύνδεση με τον οπαδό-πελάτη

Ο Καζίς Μακσβίτις και το front office των Λιθουανών συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν στην περυσινή σπουδαία σεζόν. Αυτή η κληρονομιά αποτέλεσε τη βάση για τη φετινή προσπάθεια. Μπορεί ο Ολυμπιακός και η Παρτίζαν να έκλεψαν την παράσταση με το παιχνίδι τους και (οι Σέρβοι) με το υπερθέαμα στις κερκίδες, όμως ένα εξίσου λαμπερό μπασκετικό διαμάντι υπήρχε και στον Βορρά και πιο συγκεκριμένα στο Κάουνας. Εκεί όπου η Ζάλγκιρις τρυπούσε συνεχώς το ταβάνι της κάνοντας τη μια υπέρβαση μετά την άλλη, ξεπερνώντας κακοτυχίες και κάθε είδους εμπόδια με την ώθηση του πιστού κοινού της σε μια καταπληκτική, απολύτως μπασκετική ατμόσφαιρα, στο κορυφαίο ίσως ευρωπαϊκό γήπεδο.

Ίσως είναι η «μπασκετοσύνη» που απορρέει ο οργανισμός. Το άρωμα των «Hoosiers» που είναι έντονο στην ατμόσφαιρα του κλαμπ. Η Ζάλγκιρις έρχεται από το ένδοξο παρελθόν για να χαράξει το μέλλον. Κινητήριος δύναμη σε αυτήν της την προσπάθεια είναι το καταπληκτικό κοινό της και η τεχνογνωσία που διαθέτει το κλαμπ. Κάθε ματς της ομάδας στην Ευρωλίγκα είναι ένα μεγάλο γεγονός, όχι μόνο για το Κάουνας αλλά για ολόκληρη τη χώρα. Κόσμος συρρέει από διάφορες πόλεις για να παρακολουθήσει τους «πράσινους» και να ζήσει τη γιορτή της Ζαλγκίριο Αρίνα. Γιατί η Ζάλγκιρις, πίστη στην παράδοση, τις αρχές και τη φιλοσοφία του λιθουανικού μοντέλου, έχει καταφέρει να συνδέσει τον οπαδό-πελάτη με το πρότζεκτ της, δημιουργώντας πιστούς ακολούθους.

Το μπάσκετ είναι το πιο δημοφιλές άθλημα στη χώρα άλλωστε και η Ζάλγκιρις το μεγαλύτερο κλαμπ της. Ο οργανισμός λειτουργεί υποδειγματικά σε όλα τα επίπεδα (αγωνιστικό κομμάτι, στρατηγική σε όλα τα επίπεδα εκτός των τεσσάρων γραμμών, μάρκετινγκ) χωρίς να ξοδεύει τεράστια ποσά και καταφέρνει να ανταγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ποιος περίμενε πέρυσι, όταν οι Λιθουανοί έχαναν για το υπόλοιπο της σεζόν τον καλύτερο τους παίχτη, Κίναν Έβανς, ότι θα σπριντάρουν και θα μπουν με πολύ πειστικό τρόπο στα playoffs;

Είσοδος στα playoffs Ζάλγκιρις Ναι σε απόδοση 4.40 στη Stoiximan

Η βελτίωση του περυσινού μοντέλου

Οι ιθύνοντες φέτος έκαναν ελάχιστες αλλαγές, διατηρώντας τον περυσινό κορμό με στόχο να συνεχίσουν να ακολουθούν το περυσινό επιτυχημένο μοντέλο. Ο Καζίς Μακσβίτις άλλαξε την αγωνιστική κατεύθυνση της ομάδας (σε σχέση με αυτήν που βλέπαμε από τα χρόνια του Σάρας και μετά) εστιάζοντας περισσότερο στο αθλητικό κομμάτι, τη δυναμική άμυνα και την ικανότητα στο ένας εναντίον ενός. Πρόκειται για  στοιχεία όχι τόσο οικεία για το πολύ ενημερωμένο και καλά εκπαιδευμένο μπασκετικά κοινό της Ζάλγκιρις, όμως απολύτως συμβατά με το αγωνιστικό μοντέλο που κυριαρχεί στην Ευρωλίγκα.

Στο Κάουνας μετακόμισε ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ από το Μιλάνο, ο οποίος θα είναι ο scoring-combo που θα έρχεται από πίσω για να συμπληρώσει τον leading guard της ομάδας Κίναν Έβανς. Ο Λονγκ δεν είναι ο πιο αποτελεσματικός δημιουργός όμως έχει δυνατά ένστικτα σκόρερ και μπορεί να κουμπώσει δίπλα στους Λεκαβίτσιους-Γκεντράιτις καλύπτοντας (και) τη θέση «2». Ο Έβανς με τη σειρά του έχει επανέρθει δυναμικά από τον τραυματισμό και θα ηγηθεί της φετινής προσπάθειας των Λιθουανών. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους γκαρντ στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, ο οποίος πέρυσι παρουσίασε καταπληκτικούς δείκτες αξιολόγησης σε άμυνα και επίθεση. Ο Αμερικανός μπορεί κάλλιστα φέτος να έχει μια σπουδαία χρονιά.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά φυσικά του Μακσβίκις είναι οι διεθνείς του. Ο Ίγκνας Μπραζντέικις θέλησε να αφουγκραστεί τον παλμό της αγοράς μετά το σπουδαίο του Μουντομπάσκετ, όμως η Ζάλγκιρις δεν θα τον άφηνε έτσι εύκολα. Ο Λιθουανός wing θα αποτελέσει  -μαζί με τον Έβανς- τον βασικό εκφραστή του ταχυδυναμικού, σκληροτράχηλου αγωνιστικού στυλ της ομάδας ενώ το δίδυμο Ντίμσα-Μπουτκεβίτσιους φέρνει πολύ καλό σουτ και άμυνα στις θέσεις των «πλαγίων».

Με το δίδυμο των Ουλανόβας-Σμιτς να δεσπόζει στα φόργουορντ, οι Λιθουανοί θέλησαν να προσθέσουν αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση στη συγκεκριμένη γραμμή. Απέκτησαν λοιπόν τον πολύ βελτιωμένο Danielius Lavrinovicius από την Νεβέζις και έκαναν το επόμενο δυνητικά «κλέψιμο» στην Ευρωλίγκα με την υπογραφή του πρώην Tar Heel, Brady Manek. O 25χρονος PF φέρει την ταμπέλα του «παίχτη Ζάλγκιρις» στο αγωνιστικό του DNA. Είναι δυναμικός, ξέρει πολύ καλά τα βασικά, σουτάρει αποτελεσματικά από την περιφέρεια και διαθέτει τεράστια ψυχικά αποθέματα ανεβάζοντας την απόδοση του στα μεγάλα ματς. O Manek θα δώσει ευελιξία σε επίπεδο σχημάτων στη γραμμή ψηλών του Μακσβίτις και θα υποστηρίξει το δίδυμο των Χέιζ-Μπιρούτις (Pick & Roll και Post up-επίθεση αντίστοιχα) με το σουτ του.

Bet Builder με Ολυμπιακός-Ζάλγκιρις Πόντοι Under 160.5 και Χάντικαπ Ζάλγκιρις+6.5 σε απόδοση 3.49 στη Stoiximan

Εν κατακλείδι, η Ζάλγκιρις έχτισε ένα πολύ βαθύ ρόστερ διατηρώντας  χαμηλό προφίλ το φετινό καλοκαίρι. Βελτίωσε το περυσινό μοντέλο κάνοντας στοχευμένες κινήσεις και θέλει να συνεχίσει να περπατά στο ίδιο μονοπάτι εξελίσσοντας αυτό που δημιούργησε πριν από έναν χρόνο. Μπορεί κάλλιστα να αποτελέσει μια από τις ομάδες που θα κλέψουν τις εντυπώσεις και φέτος με όπλο τη τεχνογνωσία και την πίστη στις αρχές της, αφήνοντας πίσω αντιπάλους που συγκέντρωσαν τα φώτα της δημοσιότητας στην Off Season με σαφώς πιο λαμπερές κινήσεις. Το τουρνουά της Κύπρου και το ματσάρισμα με τον Ολυμπιακό είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για το ελληνικό κοινό, ώστε να έχει μια πρώτη τριβή με τη φετινή εκδοχή των Λιθουανών.

 

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan