Χωρίς γάντια..

Παναθηναϊκός και Ερυθρός Αστέρας κοντράρονται στο Βελιγράδι σε μια μάχη ..χωρίς γάντια με έπαθλο το δικαίωμα στο όνειρο του πλεονεκτήματος έδρας και φυσικά την ίδια τη πρόκριση η οποία θα χαμογελάσει πλατιά στον νικητή..

Ο τίτλος είναι χαρακτηριστικός.. Ο μέσος θεατής μετά από τα πρώτα λεπτά θα καταλάβει ότι πρόκειται για ένα ματς όπου όλα επιτρέπονται, πάντα σε επίπεδο δυναμισμού και εκδηλώσεων απόρροια του αγωνιστικού ζήλου. Ένα παιχνίδι με ξεχωριστό υπόβαθρο. Ένα πραγματικό Βαλκανικό ντέρμπι όπου ο Ερυθρός Αστέρας αντιμετωπίζει το ποτισμένο με άρωμα Παρτίζαν (Τζόρτζεβιτς, Πάβλοβιτς, Ραντούλιτσα) Παναθηναϊκό και οι πράσινοι της Αθήνας το “αδελφό” σωματείο του αιωνίου τους αντιπάλου. Αυτά, σε συνδυασμό με τη βαθμολογική σημασία του παιχνιδιού και το σημείο της χρονιάς στο οποίο αυτό διεξάγεται, νομίζω αρκούν.. Πάμε μαζί να ρίξουμε μια ματιά στον μαυροπίνακα των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού και στους πυλώνες του πλάνου του στη μεγάλη μάχη του Βελιγραδίου..

Pick & Roll άμυνα

Τα όσα διαδραματίστηκαν στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ “έγραψαν” στον ψυχισμό των πρασίνων. ‘Ηταν το παιχνίδι που αποτέλεσε το μεγαλύτερο χτύπημα και το πιο ηχηρό παράλληλα καμπανάκι αναφορικά με το τότε αγωνιστικό προφίλ των πρασίνων. Ο Ερυθρός Αστέρας μπήκε από το πρώτο δευτερόλεπτο και στριφογύρισε το μαχαίρι στη πληγή της ομάδας του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς μέχρι το τέλος προκαλώντας αγωνιστικό μαρτύριο. Το πλάνο των Σέρβων περιλάμβανε εκτέλεση σε συντριπτικό ποσοστό μέσα από κάθε Pick & Roll ευκαιρία που δημιουργούσε η επίθεση τους σημαδεύοντας τα πόδια του Ραντούλιτσα και κυρίως τον άξονα της πράσινης άμυνας, μακριά από τον σύμμαχο της, την τελική γραμμή. Για τον Παναθηναϊκό το ματς της Παρασκευής μπορεί να αποτελέσει λύτρωση μιας και μπορεί να αποδείξει στον ίδιο του τον εαυτό ότι πραγματικά έχει κάνει ένα βήμα μπροστά στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει βάλει στη μηχανή του ακόμα έναν γρήγορο σέντερ που θα δώσει αμυντικές επιλογές (υπάρχει αναμονή για Χάντερ) όμως είναι εμφανές ότι σαν σύνολο είναι πιο γρήγορος και ανταποκρίνεται καλύτερα στις περιστροφές, χαρακτηριστικό που του δίνει την ευκαιρία να ντουμπλάρει ή να στείλει στιγμιαίες βοήθειες εκεί που χρειάζεται και να καλύψει το κενό που δημιουργείται με γρήγορο recover.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η προσέγγιση του Ράντονιτς αυτή τη φορά και ο χρόνος εκτέλεσης που θα επιλέξει απέναντι στη πράσινη άμυνα.

Quincy Miller

Και συνεχίζω.. Εκτιμώ ότι ο κόουτς Ράντονιτς και οι αρκετά οξυδερκείς γκαρντς τους θα σημαδέψουν με πολύ επιμονή τις ευνοϊκές για αυτούς καταστάσεις. Ο Κουίνσι Μίλερ αναμειγνύεται σε αρκετές από αυτές. Είναι παίχτης που μπορεί να σκοράρει “σε σειρά”, αρκετούς πόντους σε μικρό διάστημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Το οπλοστάσιο του είναι μεγάλο. Θυμηθείτε λίγο..

(Εν τω μεταξύ ο τρόπος που αυξομειώνονται τα decibels στο γήπεδο είναι ασύλληπτος..)

Ειδικά σε close out επίθεση (παράγωγο του Pick & Roll) ο φόργουορντ του Baylor είναι εξαιρετικός. Βάζει τη μπάλα στο παρκέ, πηγαίνει μέχρι μέσα και τελειώνει με ένα συνδυασμό πλαστικότητας και δύναμης. Ο Φώτσης θα είναι “στόχος” εδώ. Όπως κατά προέκταση “στόχοι” θα είναι οι Ραντούλιτσα-Κούζμιτς. Ο Ερυθρός Αστέρας θα μετατοπίζει το κέντρο της εκτέλεσης του ανάλογα με τον παρτενέρ του Γκιστ στο σχήμα των πρασίνων. Θα στοχεύσει να παίξει πάνω στους παίχτες με αδυναμία στη προσωπική άμυνα όσο καμία άλλη ομάδα και κυρίως να τραβήξει τα αδύναμα πόδια στη περιφέρεια. Εκτιμώ ότι οι Σέρβοι έχουν προετοιμάσει καταστάσεις που θα δώσουν περιφερειακή εκτέλεση από τους “πλαγίους” τους (Γκούντουριτς, Σιμόνοβιτς, Λάζιτς). Ο Ουίλιαμς και ο Καλάθης θα είναι εκεί, όμως από κάποιο σημείο και μετά και η ελληνική άμυνα θα πρέπει να επιλέξει, πιθανόν κλείνοντας προς τα μέσα. Το ποσοστό των τριών αυτών παιχτών θα είναι καθοριστικό. Overall ο Ερυθρός Αστέρας έχει βελτιώσει σημαντικά στο TOP-16 τον τρόπο που παράγει εξωτερικά σουτ και σε αυτό έχει συμβάλλει τα μέγιστα η παρουσία του Μίσιτς και η ικανότητα του να μεταφέρει τη μπάλα από τη δυνατή στην αδύνατη πλευρά στο κατάλληλο χρόνο με το πολύ unique στυλ του.

Βάλτε τους να κάνουν αυτό που δε θέλουν..!

..και όχι αυτό για το οποίο είναι καλά προπονημένοι να εκτελέσουν. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ορίσει το πλαίσιο του παιχνιδιού με την άμυνα του. Θα επέλεγα πίεση στα γκαρντς, όχι απαραίτητα σε όλο το μήκος του γηπέδου αλλά με μεγάλη ένταση μετά το μισό γήπεδο ώστε να αποκοπούν οι γραμμές συνεργασίας τον δύο εξαιρετικών δημιουργών του Ερυθρού Αστέρα (Γιόβιτς, Μίσιτς) με τη πολύ παραγωγική γραμμή ψηλών τους. Πολύ προσοχή στον τρόπο που διανέμεις τα φάουλ. Η ομάδα του Ράντονιτς βρίσκει πολύ συχνά ρυθμό μέσα από τη γραμμή των προσωπικών η οποία πολλές φορές φέτος έχει λειτουργήσει ως “χείρα βοηθείας” εν μέσω καταιγίδας για τους γηπεδούχους. Και τρίτον, βάλτε τους να σουτάρουν.. Εφόσον λειτουργήσει σωστά η πίεση των πρασίνων (οι οποίοι είναι φρέσκοι και έχουν βάθος) θα μειωθούν τα “καλά” περιφερειακά σουτ των Σέρβων δηλ εκτελέσεις από σωστές θέσεις, στο σωστό timing και μετά από καλή κυκλοφορία της μπάλας. Ο Παναθηναϊκός έδειξε πολύ ικανοποιητικό βαθμό έντασης στις τελευταίες του αναμετρήσεις και μπορεί να χαλάσει τους χρόνους επίθεσης του Ερυθρού Αστέρα πιέζοντας τη μπάλα σε σετ καταστάσεις.

Momentum

Το μεγαλύτερο όπλο του Παναθηναϊκού. Όπως σας έγραψα στο Hoopfellas αυτή τη περίοδο οι πράσινοι μυρίζουν θάνατο.. Καλλιεργούν έναν Νo fear χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμμαχο σε μια έδρα από την οποία φέτος έφυγαν όρθιες δύο μόνο ομάδες. Έχει παίχτες με την προσωπικότητα να διαχειριστούν αυτό..

..μένει να δείξει ότι μπορεί να το διαχειριστεί και σαν ομάδα.

Έχω την αίσθηση ότι το βαρόμετρο θα είναι η άμυνα του Παναθηναϊκού και το κατά πόσο αυτή θα κατεβάσει χαμηλά την επίθεση των γηπεδούχων. Νομίζω πως ο Παναθηναϊκός θα βρει (κάποιες τουλάχιστον) λύσεις χωρίς να φτάσει σε υπερβολική παραγωγή πόντων απέναντι σε μια πολύ καλή άμυνα η οποία κρατάει το ποσοστό στα σουτ τριών πόντων του αντιπάλου στο πάτωμα (31%). Ούτως ή άλλως η ελληνική ομάδα έχει μεγαλύτερες παραγωγικές δυνατότητες από έναν αντίπαλο ο οποίος όμως παίζει πολύ σωστά το άθλημα και διακρίνεται από τη μεγάλη δόση αυτογνωσίας που χαρακτηρίζει τις δράσεις του εντός παρκέ. Η συγκεκριμένη έδρα είναι από τις ελάχιστες που μπορεί να μετατρέψει μια απλά καλή ομάδα σε πολεμική μηχανή. Η δύναμη και η πνευματική σκληράδα που θα αντιπαρατάξει ο Παναθηναϊκός στα κύματα επιθέσεων που θα δεχθεί από ολόκληρο το ..κτίριο (ομάδα συν οπαδοί) θα αποτελέσει καθοριστική παράμετρο που θα κατευθύνει την εξέλιξη του ματς. Πριν δύο εβδομάδες θα σας έλεγα ότι το εγχείρημα για τους πράσινους είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Τώρα όμως, το μομέντουμ τους ευνοεί..