Τζον Γούντεν…Ένας υπέροχος άνθρωπος

Εάν ένας άνθρωπος στην ιστορία του αθλήματος δικαιούται τον τίτλο του “σοφού”, αυτός είναι ο Τζον Γούντεν

Δε μιλούσε ποτέ για “νίκη”, παρότι το πρόγραμμα του νίκησε περισσότερο από κάθε άλλο στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. Εστίαζε στον χαρακτήρα των αθλητών του. Στην αξία του να γίνεις σωστός άνθρωπος. Εκθείαζε τη σκληρή δουλειά. Δεν ήθελε να τον θυμούνται ως έναν επιβλητικό, αυταρχικό ηγέτη που σκόρπιζε φόβο στους γύρω του αλλά ως έναν απλό δάσκαλο.

 

Η ζωή του Τζόν Γούντεν θα μπορούσε να αποδοθεί ως εικόνα στη μορφή μιας σχολικής αίθουσας με την εικόνα του Χριστού στον έναν τοίχο και του Τζορτζ Ουάσινγκτον στον άλλο, επάνω από ένα θρανίο με μερικά βίβλία ποίησης όχι ιδιαίτερα φημισμένων δημιουργών. Ο Γούντεν αποτέλεσε ένα πρότυπο για τη κοινωνία του αθλήματος και ο δρόμος που περπάτησε στιγμάτισε την σκέψη και την εξέλιξη αυτής σχετικά με την έννοια του μπάσκετ και τη σύνδεση του με τη ζωή. Στον θρυλικό κόουτς του UCLA αποτυπώθηκε όλη η σοφία της ευλογημένης γης του αθλήματος (Ιντιάνα) η οποία υπήρξε γενέτειρα του και η πνευματική δύναμη  που αντιπροσωπεύει η περιφέρεια της Καλιφόρνια. Άλλοι τον έχουν γλαφυρά χαρακτηρίσει ως έναν προπονητή που βγήκε μέσα από τις σελίδες της Παλαιάς Διαθήκης. O Τζον Γούντεν σου έδινε την εντύπωση ότι έπλαθε το άθλημα στο μυαλό του γράφοντας το βράδυ σε παπύρους κάτω από το φως των κεριών οραματιζόμενος πράγματα που θα συμβούν στο όχι πολύ μακρινό μέλλον.

 

Πάμε να δούμε τον “θρύλο” μέσα από τις δικές του ρήσεις…

-Το ταλέντο είναι θεόσταλτο. Να είσαι ταπεινός. Η φήμη απονέμεται από τον άνθρωπο. Να είσαι ευγνώμον. Η έπαρση απονέμεται από τον εαυτό σου. Να είσαι προσεκτικός.

-Είναι αυτές οι λεπτομέρειες, τόσο ζωτικής σημασίας. Είναι αυτά τα μικρά πράγματα που κάνουν τα μεγάλα να συμβούν…

-Το αληθινό τεστ για τον χαρακτήρα ενός άνδρα αφορά αυτά που κάνει όταν κανείς δεν τον βλέπει.

-Οτιδήποτε και εάν κάνεις στη ζωή, φρόντισε να περιτριγυρίζεσαι από έξυπνους ανθρωπους  που διαφωνούν μαζί σου.

-Η επιτυχία δεν είναι ποτέ τελική και η αποτυχία δεν είναι ποτέ μοιραία. Είναι το κουράγιο που μεράει.

-Η ζωή είναι γεμάτη κορυφές και κοιλάδες. Μην αφήσεις τις κορυφές σου να είναι πολύ υψηλές και τις κοιλάδες σου πολύ χαμηλές.

-Το να νικήσεις χρειάζεται ταλέντο. Το να το επαναλάβεις, χαρακτήρα.

-Προπονητής είναι αυτός που μπορεί να σε διορθώσει χωρίς να σου προκαλέσει δυσαρέσκεια.

-Δεν έχει σημασία ποιος ξεκινάει το παιχνίδι αλλά ποιος το τελειώνει.

-Ή άμυνα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού και ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας σχετικά είναι το να μάθεις να αμύνεσαι χωρίς φάουλ.

-Δε πιστεύω ότι ήμουν καλός προπονητής μέσα στο παιχνίδι. Προσπαθώ να είμαι ειλικρινής. Ήμουν μάλλον καλός προπονητής προπόνησης.

-Είχα βάλει τρεις κανόνες στους παίχτες μου. Δε βλασφημεί κανείς. Δε κριτικάρεις τον συμπαίχτη του. Δεν αργεί στη προπόνηση.

-Να ανησυχείς περισσότερο για τον χαρακτήρα παρά για τη φήμη σου.

-Προτιμώ να έχω στα χέρια μου αρκετό ταλέντο με λίγη εμπειρία παρά πολύ εμπειρία  με λιγοστό ταλέντο.

-Μην αφήνεις τον έπαινο και την κριτική να μπει στο μυαλό σου. Το καθένα είναι ικανό να σε παγιδεύσει.

-Η δεξιότητα είναι ο πλούτος του φτωχού.

-Να είσαι αληθινός με τον εαυτό. Κάνε τη κάθε ημέρα αριστούργημα. Βοήθα τους άλλους. Πίνε χυμούς από καλά βιβλία. Κάνε τη φιλία μια άρτια τέχνη.  Χτίσε ένα καταφύγιο σε μια βροχερή ημέρα..