Είναι στιγμές που η αρχειοθήκη βγάζει θησαυρούς και μια τυχαία “βουτιά” σε αυτήν μπορεί να σε κρατήσει εκεί με τις ώρες αφήνοντας δουλειές και υποχρεώσεις πίσω. Ήταν ακριβώς τέτοιες ημέρες, πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου στο μακρινό 1994..
Μέσα στη δίνη ενός (αθλητικού) πολέμου οι δύο “αιώνιοι” δείχνουν να επιβάλλουν τον νόμο του έχοντας πάρει κεφάλι στους δύο ομίλους του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Στον πρώτο όμιλο οι ερυθρόλευκοι του Γιάννη Ιωαννίδη διατηρούν την καλύτερη άμυνα σε όλη τη λίγκα (61.8 παθητικό) έχοντας βάλει από κάτω τη Μάες Πιλς του Μπίλι Βάρνερ, τη Ρεάλ Μαδρίτης (Σαμπόνις, Αρλάουκας), τις Μπένετον-Μπαρτσελόνα, τη πρωταθλήτρια Λιμόζ, τη Λεβερκούζεν και τους Γκίλφορντ Κίνγκς (μεγάλες εποχές..). Ο Παναθηναϊκός του Κώστα Πολίτη έχει αφήσει στη δεύτερη θέση την Εφές Πίλσεν των Ναουμόσκι-Σαρίτσα και πιο πίσω τις Μπάκλερ Μπολόνια, Μπενφίκα, Μπανταλόνα, Τσιμπόνα, Ορτέζ και Καντού μετά από 6 αγωνιστικές..
Στο Φάληρο έχει μαζευτεί κάτι λιγότερο από 13.000 κόσμος για να δει τον Ολυμπιακό των Πάσπαλι, Τάρπλεϊ να κατατροπώνει τους “Λιμουζό” του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς και από το ξεκίνημα η ατμόσφαιρα μοιάζει πανηγυρική. Σε αυτό έχει συμβάλλει ο ασταμάτητος Ζάρκο Πάσπαλι (26 πόντοι, 9/17 σουτ συνολικά) ο οποίος βάζει τους γηπεδούχους στο τιμόνι και σε συνδυασμό με τη πολύ καλή ομαδική άμυνα έχουν αφήσει τους πρωταθλητές Ευρώπης στο -10 (33-23) μετά από 20 λεπτά. Όμως μιλάμε για το 1994.. Η Λιμόζ δεν ήταν καμιά τυχαία ομαδούλα ούτε ο “Μπόζα” κανένας προπονητάκος της σειράς.. Οι “Λιμουζό”΄επιστρέφουν από τον Άδη με τον αντικαταστάτη του Γιούρι Ζντόβτς, Ντάνι Γιανγκ να γράφει 5/6 τρίποντα στην επανάληψη και τους Ρέντεν-Μπιλμπά να κερδίζουν πολλές μάχες στο “ζωγραφιστό” απέναντι στους Φασούλα και Τάρπλεϊ (κακός με 3/14 σουτ παρά το double-double των 11 πόντων-11 ριμπάουντ). Ο Γιώργος Σιγάλας αμύνεται μανιασμένα στον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης Μάικλ Γιανγκ καταφέρνοντας να τον “κλειδώσει” στους 8 πόντους και τα 1/12 σουτ (1/7 τρίποντα). Την ίδια στιγμή όμως, ο ίδιος ο “Ράμπο” μετράει 2/12 προσπάθειες με τον Ιωαννίδη να είναι απολαυστικός στη συνέντευξη τύπου.. “ Ο δικός μας στόχος ήταν να βγάλουμε εκτός παιχνιδιού τον Μάικλ Γιάνγκ και να παίξουμε τέσσερις εναντίων τεσσάρων αλλά ο Σιγάλας που έπαιξε καλή άμυνα έκανε έντεκα προσπάθειες. Ποιος του’πε να σουτάρει..;”. H Λιμόζ πήρε μεγάλο διπλό στο Φάληρο με 59-67 με τον Μάλκοβιτς να πουλάει τρέλα μετά το ματς λέγοντας ότι “μου αρέσει να παίζω στην Ελλά. Το κοινό είναι φοβερό..”
Στην ίδια αγωνιστική ο φορμαρισμένος Παναθηναϊκός επισκέφτεται τη Μπολόνια και το Palasport Piazza Azzarita για να αντιμετωπίσει τη Μπάκλερ του μεγάλου Σάσα Ντανίλοβιτς και των Κολντεμπέλα, Μορέτι, Μπινέλι, Μοραντότι, Καρέρα. Ο 37χρονος Νίκος Γκάλης κόβει την ανάσα σε όσους βρέθηκαν στο γήπεδο με τα ταχυδακτυλουργικά του κάνοντας τον εξαιρετικό επιθετικά Κλαούντιο Κολντεμπέλα (20 πόντοι) να μοιάζει ανήμπορος να τον τον σταματήσει. Ο “γκάνγκστερ” σταμάτησε στους 32 πόντους (12/18 δίποντα, 7 τελικές σε 40′) αναγκάζοντας τον Πολίτη να δηλώσει πως “προσπαθεί περισσότερο τώρα από ότι όταν τον είχα στην Εθνική σε επίπεδο προπόνησης και έχει πολύ υψηλό κίνητρο γιατί του λείπει αυτός ο τίτλος”. Ο Αλεξάντερ Βολκώφ (16 πόντοι-6 ριμπάουντ) πήγε αρκετά καλά αμυνόμενος στον Ντανίλοβιτς (19 πόντοι με 7/14 σουτ) αφήνοντας στο συρτάρι το εναλλακτικό πλάνο για τη χρησιμοποίηση του Γιώργου Χρυσανθόπουλου πάνω στον Σέρβο σκόρερ (τρίτος στη διοργάνωση μετά τους Γιάνγκ, Γκάλη και πάνω από τον τέταρτο Πάσπαλι). Σημαντικό ρόλο στο τελικό 72-85 εκτός των άλλων έπαιξε και η κυριαρχία του Παναθηναϊκού στους αιθέρες (14 ριμπάουντ ο Βράνκοβιτς) συν την ακριβή εκτέλεση του Αλβέρτη (13 πόντοι με 3/4 τρίποντα) ο οποίος αφαίρεσε πίεση από τον Γκάλη. Στο τέλος του ματς ο κόουτς Πολίτης μάλιστα δηλώνει πως “μας δίνεται η ευκαιρία να αφοσιωθούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα το οποίο είναι πιο δύσκολο από το Ευρωπαϊκό..” Λίγες ημέρες αργότερα, ο θριαμβευτής της Μπολόνια Παναθηναϊκός θα έχανε στη Πάτρα από τον Απόλλωνα του εκπληκτικού Γκρεγκ Σάτον (43 πόντοι), του Ρόντ Σέλερς (26 πόντοι-15 ριμπάουντ), του Μπερδέση και του Χοτοκουρίδη με 97-90..
Την ίδια εβδομάδα ο τιμωρημένος Άρης (με κυανέρυθρες φανέλες) στη Ν.Σμύρνη κερδίζει την Οβαρένσε με 95-87, με τον 20χρονο Παναγιώτη Λιαδέλη να σημειώνει 20 πόντους στο ντεμπούτο του Μέμου Ιωάννου μετά τη φυγή του Βλάντο Τζούροβιτς. Σε μια καταπληκτική βραδιά το Περιστέρι με τον Όντι Νόρις (27 πόντοι-15 ριμπάουντ-5 τάπες) να σκεπάζει τα καλάθια και παίχτη-κλειδί τον Κασουρίδη πετάει στο καναβάτσο τη φιλοξενούμενη Εστουντιάντες των Ερέρος-Ορένγκα και προκρίνεται στους “8” του Κυπέλλου Κόρατς. Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και ο Πανιώνιος (δεύτερη διαδοχική πρόκριση στους “8” του Κόρατς) ο οποίος κερδίζει με 95-81 τη Σαραγόσα στην Αθήνα σε μια μεγάλη βραδιά του Φάνη Χριστοδούλου (23 πόντοι-3 κλεψίματα, Τέρνερ 27) αναγκάζοντας τον κόουτς των Ισπανών Χερμπ Μπράουν να δηλώσει πως “πρώτη φορά στη ζωή μου έζησα μια τέτοια εμπειρία..”. Μάλιστα..
Την κυριαρχία των ελληνικών ομάδων σφραγίζει η νίκη του ΠΑΟΚ (Σουλίνιο..) στο Παλέ επί τη Ρεκοάρο Μιλάνο του Μάικ Ντ’Αντόνι και των Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς, Αντονέλο Ρίβα και Ντίνο Μενεγκίν, στο πρώτο παιχνίδι μετά την αποχώρηση του Ντούσαν Ίβκοβιτς από τον πάγκο του “δικεφάλου”. Πρωταγωνιστής εντός παρκέ ο Ουόλτερ Μπέρι (22 πόντοι και 15 ριμπάουντ) για τους γηπεδούχους και εκτός των τεσσάρων γραμμών το σέρβικό λόμπι των Τζόρτζεβιτς (αποκάλυψε ότι τον πρέσαρε πολύ ο Άρης του Τζούροβιτς το καλοκαίρι στέλνοντας μάλιστα επίσημη πρόταση στα γραφεία της Μιλάνο) και Σάβιτς (παραβίασε τη διοικητική εντολή δηλώνοντας πως η απουσία του Ίβκοβιτς θα στοιχίσει στον ΠΑΟΚ).
Αυτή ήταν μια ματιά στη μπασκετική καθημερινότητα του 1994. Όταν η ελληνική λίγκα ήταν το “Ελντοράντο” του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ακριβώς 23 χρόνια πριν..