Κι η κυρία προεδρίνα, έφτιαξε μια ομάδα φίνα

Αν μέχρι χθες κάποιος μη-Αυστριακός έψαχνε στο ίντερνετ το όνομα Μπριγκίτε Άνερλ θα του έβγαινε φάτσα κάρτα στην αναζήτηση ένα προφίλ στο LinkedIn. Μια σοβαρή κυρία, με ντύσιμο στελέχους πολυεθνικής. Ένας άνθρωπος που σου δίνει την εικόνα ότι ξυπνάει το πρωί σε ένα μίνιμαλ σπίτι που όλα είναι λευκά, φτιάχνει καφέ, διαβάζει τα e-mail, μπαίνει σε πολύ σοβαρά site για να μάθει τα οικονομικά νέα και στη συνέχεια μπαίνει στο ακριβό αυτοκίνητο για να πάει στα γραφεία μιας μεγάλης εταιρείας και να κάνει “σοβαρές” δουλειές και άλλα τέτοια. Αν σήμερα κάποιος κάνει αναζήτηση με το όνομα Μπριγκίτε Άνερλ θα βρει μεν πάλι το προφίλ, αλλά και την ίδια είδηση, το ίδιο βίντεο σε ένα σωρό σάιτ. Μια κυρία να χοροπηδάει σαν το κατσίκι και να μοιράζει χρήματα στους εκδρομείς οπαδούς μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, πίσω από τα κάγκελα μιας εξέδρας ενός γηπέδου, κάτω από τον ήλιο.

Πιείτε μια μπιρίτσα από μένα

Τίποτα από τα δύο δεν είναι ψέμα. Και τα δύο είναι αλήθεια, δείχνοντας ότι στο ποδόσφαιρο όλα συνδυάζονται. Δεν πρόκειται για συνωνυμία, δεν είναι κάποιο ψεύτικο βίντεο που έφτιαξε το Α.Ι. Η Μπριγκίτε Άνερλ είναι όντως μια σοβαρή και επιτυχημένη επιχειρηματίας. Και μάλιστα αυτοδημιούργητη. Μεγάλωσε στη Βιέννη σε ένα σπιτικό που δεν ήταν πλούσιο. Ξεκίνησε να σπουδάζει ιατρική, αλλά τα παράτησε όταν απέκτησε το πρώτο της παιδί. Στη συνέχεια πήγε σε μια φαρμακευτική εταιρεία ως σύμβουλος, ενώ παράλληλε σπούδαζε management υγείας. Το μεγάλο βήμα το κάνει το 2006, όταν ιδρύει τη φαρμακευτική εταιρεία Lenus Pharma στην οποία εξακολουθεί να είναι CEO. Η εταιρεία έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά, έχει περίπου 500 υπαλλήλους και το πιο επιτυχημένο προϊόν της είναι το Profertil, ένα φάρμακο για την ανδρική γονιμότητα το οποίο διαφημίζεται με το έξυπνο σλόγκαν: «Ταχύτητα στο σπέρμα». Το φάρμακο εξάγεται κατά 90% σε περίπου 70 διαφορετικές χώρες σε πέντε ηπείρους και θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο.

Το 2013 η Μπριγκίτε, που αγαπά και ασχολείται με το ποδόσφαιρο, μαθαίνει για τη Χάρτμπεργκ. Μια μικρή ομάδα της Αυστρίας από μία μικρή πόλη 6-7.000 κατοίκων στη Στυρία. Η Άνερλ εντυπωσιάζεται από το πάθος των ανθρώπων του συλλόγου, την αγάπη για την μπάλα και κυρίως την ανιδιοτέλειά τους αφού όλοι είναι εθελοντές, κανένας δεν πληρώνεται για να τρέξει την ομάδα, το κάνουν χαραμίζοντας τον προσωπικό τους χρόνο. Η ίδια όπως είπαμε δεν είναι άσχετη με το ποδόσφαιρο. Παρακολουθεί, της αρέσει. Αυτό που βλέπει στο Χάρτμπεργκ την πείθει. Αποφασίζει να βοηθήσει την ομάδα με μια χορηγία αρχικά. Αλλά το μεράκι γίνεται κόλλημα. Το 2017 θα γίνει πρόεδρος της ομάδας.

Η κεντρική πλατεία του Χάρτμπεργκ (η φωτογραφία είναι 15ετίας οπότε μπορεί να έχει αλλάξει, αλλά δεν νομίζουμε να έχει ουρανοξύστες τώρα)

H ομάδα βρίσκεται στη Γ’ εθνική, αλλά υπό την προεδρία της ανεβαίνει στη Β’. Παρότι νεοφώτιστη δεν θα έχει πρόβλημα να κάνει ακόμα μια εξαιρετική χρονιά και να τερματίσει 2η, κερδίζοντας έτσι την απευθείας άνοδο στην Μπουντεσλίγκα της Αυστρίας. Είναι όμως διαφορετικό να κερδίζεις την άνοδο και διαφορετικό να παίρνεις την άδεια της συμμετοχής.  Η αρμόδια επιτροπή της Λίγκας αρνείται δύο φορές να δώσει άδεια στη Χάρτμπεργκ για διάφορους λόγους. Από θέματα υποδομών, μέχρι οικονομικά θέματα σχετικά με τη μορφή της εταιρείας. Η Άνερλ δίνει μεγάλη μάχη μαζί με τους  ανθρώπους του συλλόγου και τελικά η τρίτη απόπειρα θα είναι και η φαρμακερή. Η ομάδα θαύμα κατάφερε να επισημοποιήσει αυτό που είχε καταφέρει και στο χορτάρι, παίρνοντας τελικά την πολυπόθητη άδεια και ξεκινώντας παράλληλα τα έργα στο γήπεδο που είχε υποσχεθεί να φτιάξει. Στέγαστρα, φωτισμός επιπέδου αυστριακής Μπουντεσλίγκα, νέες (πτυσσόμενες) εξέδρες, το Profertil Arena (που έχει το όνομα του φαρμάκου που έκανε διάσημη την Μπριγκίτε) δίνει αγώνα με τον χρόνο για να φιλοξενήσει τους μεγάλους της Αυστρίας. Και τα καταφέρνει.

Δεν το λες και Μπερναμπέου, αλλά κάτι κάνει

Η Χάρτμπεργκ έκανε μια πρώτη χρονιά για να σωθεί, αλλά έκανε και μερικά σπουδαία αποτελέσματα, απέναντι σε ιστορικούς αντιπάλους στο κατάμεστο γηπεδάκι της, κερδίζοντας 3-0 τη Ραπίντ Βιέννης και 2-0 τη Στουρμ Γκρατς. Καταφέρνει να μείνει κατηγορία και την επόμενη σεζόν, 2019-20, τερματίζει 6η στην κανονική διάρκεια και μπαίνει αυτή τη φορά στα πλει-οφ για το πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Κατακτά τελικά την 5η θέση και μόλις στη 2η σεζόν της στην Α’ εθνική κερδίζει την έξοδό της στην Ευρώπη αφού στα μπαράζ θα επικρατήσει της Αούστρια σε διπλούς αγώνες. Θα είναι όμως άτυχη, καθώς λόγω του COVID τα προκριματικά ματς είναι μονά, θα κληρωθεί με την πολωνική Πιαστ Γκλίβιτσε και θα χάσει με 3-2 εκτός έδρας, χωρίς τη δυνατότητα ρεβάνς. Δυστυχώς, ο κόσμος της δεν θα μπορέσει να την απολαύσει να παίζει στην Ευρώπη.

Την επόμενη χρονιά παραλίγο να μπει στα πλει-οφ της Ευρώπης ξανά, αλλά θα ακολουθήσουν δύο μέτριες σεζόν που θα κινδυνεύσει με υποβιβασμό. Προς το παρόν καταφέρνει κάθε χρόνο να σώζεται. Δεν είναι η ομάδα με τον πολύ κόσμο, είπαμε μιλάμε για μια μικρή πόλη, δεν είναι η ομάδα με τα πολλά λεφτά, αλλά είναι μια ομάδα που προσπαθεί με την αγάπη των ντόπιων και την τεχνογνωσία μιας επιτυχημένης ιδιοκτήτριας να κρατηθεί στα πόδια της. Φέτος η ομάδα έχει ξεκινήσει συμπαθητικά και αυτό το εκτός έδρας 0-3 μέσα στη Φόλφσμπεργκ έφερε τεράστια χαρά στον κόσμο και την Μπριγκίτε. Και κάπως έτσι έγινε viral, πηγαίνοντας κοντά στους εκδρομείς οπαδούς και μοιράζοντας 300€. Δεν το έκανε για ελεημοσύνη, ούτε γιατί… τα χώνει τους οργανωμένους. Όπως είπε και η ίδια: «Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω. Οι οπαδοί αντιμετώπισαν τρομερή ζέστη σήμερα. Οι εξέδρες ήταν συνέχεια κάτω από τον ήλιο. Οδήγησαν για να έρθουν εδώ. Ξόδεψαν τον χρόνο από το Σαββατοκύριακό τους για να έρθουν σε μας. Το λιγότερο που μπορείς να κάνεις είναι να πληρώσεις για να πιουν κάτι.»

Στιγμές χαράς για τον σύλλογο και την προεδρίνα

Η Μπριγκίτε δεν είναι ο απόμακρος ιδιοκτήτης από την πρωτεύουσα που ήρθε να ξεβλαχέψει τους Χαρτμπεργκέους. Τη βλέπεις ανάμεσά τους, δίπλα στον πάγκο να χορεύει (μεταξύ μας, όχι τόσο επιτυχημένα) και να πανηγυρίζει στις επιτυχίες της ομάδας. Να αγκαλιάζει τους παίκτες, να τραγουδάει live στην τηλεόραση με ένα μπουκέτο λουλούδια στο ένα χέρι και τη σημαία της ομάδας στο άλλο. «Το ποδόσφαιρο είναι συναίσθημα» θα πει η CEO της Lenus Pharma. Οι παίκτες μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την ενέργεια που τους μεταδίδει και πόσο ζεστός άνθρωπος είναι. Και κυρίως, έχει καταφέρει να ξεπεράσει όλες τις προκαταλήψεις που ακολουθούν τις γυναίκες στο ποδόσφαιρο. «Για μένα δεν υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες. Δεν βλέπω και δεν νιώθω κάτι τέτοιο. Αλλά δεν ένιωσα και ποτέ να βρίσκομαι σε μειονεκτική θέση. Για μένα, αξίες όπως η αφοσίωση και ο ενθουσιασμός είναι πιο σημαντικές από το φύλο». Προσπαθεί να κανονίζει το πρόγραμμά της με βάση τους αγώνες της ομάδας, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Κλείνει τον προπονητή, ενώ βρίσκεται στη Σιγκαπούρη, μαθαίνει για μεταγραφές ανάμεσα σε meeting στην Κίνα. Όταν η ομάδα κατάφερε να πάρει την άνοδο, έστειλε με δικά της έξοδα όλη την ομάδα διακοπές στη Μαγιόρκα. Μάλιστα, ήταν πριν ακόμα πάρει την άδεια η ομάδα και οι παίκτες εμφανίστηκαν με μπλουζάκια: «Δεν έχουμε άδεια για την Μπουντεσλίγκα, αλλά έχουμε άδεια να πιούμε».

Πλέον η ομάδα είναι πολύ οργανωμένη. Η πρόεδρος αναγκάζεται συχνά να ταξιδεύει στο εξωτερικό, δεν μπορεί να βρίσκεται πάντα κοντά στην ομάδα, αλλά έχει στελεχώσει τα γραφεία με ικανούς ανθρώπους και σε συνδυασμό με τους εθελοντές συνεχίζει να λειτουργεί όσο καλύτερα μπορεί. Προσπαθεί να μην μπλέκεται στο αμιγώς αγωνιστικό. Μιλάει με τους προπονητές πριν τους προσλάβει, αλλά περισσότερο για να δει τον χαρακτήρα τους, την προσωπικότητά τους. Για τα άλλα, ασχολείται ο αθλητικός διευθυντής. Θεωρείται τόσο επιτυχημένη που το όνομά της ακούστηκε για την προεδρία μεγάλων συλλόγων της χώρας, ενώ κυκλοφόρησε η φήμη ότι θέλει να επενδύσει και σε ξένες ομάδες.

Το ΣΚ χοροπηδάμε σαν τα κατσίκια, τη Δευτέρα έχουμε τρία calls, 3209 e-mail και ένα Δ.Σ.

Ο μεγάλος επόμενος στόχος της προέδρου είναι το νέο στάδιο της ομάδας. Ο σύλλογος έχει άδεια μέχρι το 2025-26 και μετά θα τη χάσει εξαιτίας της μορφής του σταδίου και του τρόπου κατασκευής του. Η Μπριγκίτε προσπαθεί να βάλει τις βάσεις για το έργο και ελπίζει σε οικονομική βοήθεια από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Στυρίας. «Δεν θα είναι ένα έργο μόνο για μας, αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Το μοναδικό γήπεδο 4 αστέρων ΟΥΕΦΑ ανάμεσα στη Βιέννη και το Γκρατς».