panathinaikos-barcelona

Παναθηναϊκός-Μπαρτσελόνα: Βραδιά αστέρων

Υπό κανονικές συνθήκες, σε ένα ματς όπου κάνει ντεμπούτο με το «τριφύλλι» ο Μάριο Χεζόνια απέναντι στη Μπαρτσελόνα του Νικ Καλάθη και του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, το ΟΑΚΑ θα γνώριζε μεγάλες στιγμές καταγράφοντας ένα μάλλον εύκολο sold out…

Κάντε το εικόνα για μερικά δευτερόλεπτα. Μια βραδιά αστέρων στην Αθήνα, οι οποίοι έχουν δεσμούς με το κλαμπ του Παναθηναϊκού. Ένας πολύ εμπορικός αντίπαλος. Ίσως δεν υπάρχει καλύτερο περιβάλλον από αυτό του γεμάτου ΟΑΚΑ για τη φιλοξενία ενός τέτοιου γεγονότος. Δυστυχώς η συνθήκη που βιώνουμε δεν θα μας επιτρέψει να το παρακολουθήσουμε. Απλά μπορούμε να το φανταστούμε…

H Mπαρτσελόνα έρχεται στην Ελλάδα με στόχο να διατηρηθεί στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της διοργάνωσης. Ή ήττα-σοκ από την ASVEL στο «Παλάου Μπλαουγκράνα» την Παρασκευή της στέρησε την άνεσης της «συν μια νίκης» στη μάχη με την ΤΣΣΚΑ για την πρωτιά.  Η παρουσία του Fall δημιούργησε προβλήματα στους γηπεδούχους ενώ την ίδια στιγμή οι περιφερειακοί «εκτελεστές» των φιλοξενουμένων ήταν ζεστοί (50%). Οι Καταλανοί βέβαια έχουν το πλεονέκτημα των δύο επιτυχιών απέναντι στην «αρκούδα», όμως στη φετινή Ευρωλίγκα είναι προφανές ότι οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει οπουδήποτε, με αποτέλεσμα τα πάντα να είναι ανοιχτά. 

Η ομάδα του Σάρας αντέδρασε κερδίζοντας τη Χουβεντούτ στο τοπικό ντέρμπι, σε μια αναμέτρηση όπου επένδυσε στην άμυνα της. Αυτή θα αποτελέσει και τον μεγαλύτερο σκόπελο στην προσπάθεια του Παναθηναϊκού σήμερα το βράδυ. Η αμυντική πίεση της Μπαρτσελόνα (είτε στο μισό γήπεδο είτε στα 4/4 όταν ενεργοποιεί απλωμένες άμυνες) δημιουργεί μια κατάσταση εντός της οποίας πολλές επιθέσεις έχουν νιώσει να χάνετε το οξυγόνο από τους «πνεύμονες» τους. Τα συμπτώματα της πίεσης αυτής «γράφουν» άμεσα στην αγωνιστική συμπεριφορά των αντιπάλων. Αδυναμία εκτέλεσης  απλών μεταβιβάσεων, αδυναμία στην εισαγωγική πάσα, απομόνωση του χειριστή, δυσκολία στην ανάπτυξη και στην ανάμιξη όλων των παιχτών στην επίθεση. 

Η βραδιά σίγουρα δεν θα είναι εύκολη για τον Παναθηναϊκό. Θα χρειαστεί καθαρό μυαλό και αποτελεσματικότητα σε επίπεδο αποφάσεων από τους περιφερειακούς του. Σε πρώτη φάση, ο στόχος στο επιθετικό κομμάτι θα πρέπει να εντοπίζεται στο να μείνει χαμηλά ο αριθμός λαθών των γηπεδούχων και στο να μπορέσει η ομάδα να βάλει τη μπάλα στα καλά της σημεία με τη μεγαλύτερη δυνατή συχνότητα, έτσι ώστε να διατηρήσει την επαφή της με το καλάθι, χωρίς σημαντικά κενά διαστήματα.

Ο Όντεντ Κάτας θα έχει στη διάθεση του τον Μάριο Χεζόνια αλλά και τον νεαρό Λευτέρη Μαντζούκα, σε μια στιγμή όπου το πρόβλημα του Παπαπέτρου (τραυματίστηκε στον αγώνα της Κυριακής με τον Άρη) μπορεί να επιδράσει αρνητικά στην αγωνιστική συμπεριφορά των πρασίνων, δημιουργώντας ένα κενό σε πολλά επίπεδα. Ο Παπαπέτρου ήταν άστοχος τελευταία όμως ο Παναθηναϊκός ακουμπούσε επάνω του σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον αρχηγό των πρασίνων. 

Οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να κεφαλαιοποιήσουν τον ενθουσιασμό των τελευταίων ημερών. Ο Χεζόνια θα βρίσκεται στο παρκέ για να αντιμετωπίσει την παλιά του ομάδα. Παράλληλα θα τεστάρει τις δυνάμεις του απέναντι στην καλύτερη ευρωπαϊκή άμυνα. Βρίσκεται μακριά από αυτό που ορίζουμε ω ς “ικανοποιητικός αγωνιστικός ρυθμός”.  Είναι δεδομένο λοιπόν ότι θα χρειαστεί μερικά παιχνίδια για να εγκλιματιστεί στο περιβάλλον της Ευρωλίγκας αλλά και σε αυτό του Παναθηναϊκού. Η πρότερη εμπειρία του στη διοργάνωση θα τον βοηθήσει. Οι πράσινοι προσθέτουν έναν παίχτη με ικανότητα στο σκορ (και μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους, μέσα από διαφορετικής φύσεως εκτελέσεις) ο οποίος έχει παράλληλα το φυσικό/αθλητικό πακέτο αλλά και τις δεξιότητες για να τους βοηθήσει στις τρεις ενδιάμεσες θέσεις. Θα έχει ενδιαφέρον να τον δούμε στην προσπάθεια του αυτή και δη στο ξεκίνημα της δεύτερης θητείας του στην Ευρώπη.

Οι γηπεδούχοι οφείλουν να τρέξουν πολύ στα μετόπισθεν, απέναντι στο σετ παιχνίδι των Καταλανών. Οι off screen-δράσεις τους είναι οι αποτελεσματικότερες στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ μιας και ο Σάρας έχει παντρέψει αριστουργηματικά την ικανότητα του Καλάθη στην πάσα, την προσοχή που δίνει η άμυνα σε screeners όπως ο Μίροτιτς ή ο Ντέιβιτς με τους τοξοβόλους Αμπρίνες-Κούριτς. Ο Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να μετατρέψει το ματς σε κλειστή μάχη και όχι σε ένα shootout. Ο Νέντοβιτς δείχνει (αυτή τη στιγμή) πως δεν θα είναι διαθέσιμος και αυτό μπορεί να αφαιρέσει ένα σημαντικό όπλο για το «τριφύλλι», ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο όπου η Μπαρτσελόνα συνηθίζει να ανεβάζει την  πίεση στην άμυνα της.

Η επιστροφή του Νικ

Yπό διαφορετικές συνθήκες η επιστροφή του Νικ Καλάθη στο ΟΑΚΑ θα αποτελούσε το κλου της βραδιάς, όμως η πρώτη του Μάριο Χεζόνια δικαιολογημένα κλέβει την παράσταση.  Ο επί σειρά ετών ηγέτης των πρασίνων είναι πλέον ο στρατηγός της καλύτερης ομάδας της Ευρωλίγκας, κρατώντας τα ηνία της Μπαρτσελόνα. Ο Καλάθης έχει βρει τον ρόλο που του ταιριάζει στην ομάδα του Σάρας, όντας επικεντρωμένος σε τομείς όπως η δημιουργία και η άμυνα. 

Είναι αυτός που διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο των αποφάσεων στην επίθεση των Καταλανών και αυτός που δημιουργεί τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ώστε να μπει σε λειτουργία η πλειάδα των σπουδαίων παραγωγικών όπλων της Μπάρτσα. Στη φετινή Ευρωλίγκα μετράει 8.1 πόντους, 7.3 τελικές πάσες για 2.6 λάθη και 33.9% πίσω από τη γραμμή του τριπόντου. Είναι μάλλον δεδομένο ότι πολλοί φίλοι των πρασίνων, βλέποντας τη φετινή ομάδα με την ανάπτυξη των Παπαγιάννη-Μήτογλου και την ύπαρξη παιχτών όπως ο Νέντοβιτς αλλά και ο Χεζόνια πλέον, θα κάνουν την ίδια σκέψη στο μυαλό τους αναρωτώμενοι για τις δυνατότητες αυτού του συνόλου με τον Νικ στη θέση «1». Όμως το μπάσκετ, όπως και η ζωή άλλωστε, προχωράει. Ο καθένας μας πρέπει να δουλεύει με ό,τι έχει…