Τι πρέπει να προσέξετε στο φετινό Eurocup

Πίσω από τη βιτρίνα και τα λαμπερά φώτα της Ευρωλίγκας κρύβεται αρκετό και μάλιστα πολύ ποιοτικό μπάσκετ. Η διοργάνωση του Eurocup άνοιξε τις πύλες της την προηγούμενη εβδομάδα και τα άξια αναφοράς σημεία, δεν είναι λίγα.

Δεν είναι απλά ο προθάλαμος της Ευρωλίγκας αλλά μια διοργάνωση με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Οργανισμοί που παράγουν πολύ μπάσκετ και πρεσβεύουν διαφορετική φιλοσοφία και κουλτούρα, νέα αστέρια που θα λάμψουν τα επόμενα χρόνια σε διάφορες βαθμίδες αλλά και παίχτες στο προφίλ των οποίων απεικονίζεται το ποιοτικό βάθος  του αθλήματος στην Ευρώπη. Θυμηθείτε άλλωστε ότι το θαύμα των Ισπανών στο τελευταίο Εurobasket βασίστηκε σε παιδιά της δεύτερης ταχύτητας του παιχνιδιού στην Ευρώπη (BCL και Eurocup).

Σήμερα σας παρουσιάζουμε μερικές ομάδες και πρόσωπα που αξίζει να προσέξετε στο φετινό Eurocup, του οποίου η δεύτερη αγωνιστική θα διεξαχθεί  το τρέχον διήμερο.

-Στα βήματα του Βικτόρ Ουεμπανιαμά  βαδίζει ο Ζακαρί Ρισασέ, γιος του γνωστού μας –πρώην παίχτη του Ολυμπιακού- Στεφάν Ρισασέ.  O 18χρονος SF (2.06-2005) επέλεξε να αφήσει την ASVEL (όπως και το περυσινό Νο1 του ντραφτ) για να αγωνιστεί σε ένα κλαμπ όπου θα έχει πρώτο ρόλο, δημιουργώντας την κατάλληλη συνθήκη  ώστε να δείξει στους scouts του ΝΒΑ τι μπορεί να κάνει.

Ο Ρισασέ, ο οποίος  έχει τις προδιαγραφές να αποτελέσει λότερι-πικ στο ερχόμενο ντραφτ, βελτιώνεται παιχνίδι με το παιχνίδι και είναι δεδομένο ότι θα συγκεντρώσει πολλά  βλέμματα επάνω του. Πρόκειται για έναν αθλητικό, μακρύ φόργουορντ με ικανότητα στην πάσα και αξιοσημείωτη παραγωγική δυναμική όταν κινείται μακριά από τη μπάλα. Η Μπουργκ διαθέτει ένα πολύ ενδιαφέρον σύνολο (κόουτς ο Φρεντερίκ Φοτού, οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τον μικρόσωμο, δαιμόνιο πόιντ γκαρντ της Ορτέζ) και μπορεί να κάνει αρκετές ζημιές στη διοργάνωση.

Όμιλος Β-Τοp 4-Κανονική Περίοδος Μπουργκ σε απόδοση 1.70 στη Stoiximan

-Την πρωταθλήτρια Γερμανίας Ουλμ. Στη Βάδη-Βυρτεμβέργη έγινε ένα μικρό θαύμα πέρυσι την Άνοιξη όταν η ομάδα του κόουτς Γκαβέλ άρχισε να περνάει από πάνω κάθε αντίπαλο στα playoffs της BBL, ρίχνοντας στο καναβάτσο τις γερμανικές ομάδες της Ευρωλίγκας με σπουδαίο μπάσκετ.

Η Ουλμ έχασε κάποιους από τους πυλώνες του περυσινού οικοδομήματος (Ντος Σάντος, Καμπόκλο) όμως έμεινε πιστή στις αρχές της προσθέτοντας αντίστοιχες δεξιότητες στο ρόστερ και ακολουθώντας το ίδιο μοντέλο. Με τον επόμενο σπουδαίο floor general του ευρωπαϊκού μπάσκετ, Juan Nunez, στο τιμόνι και  ένα μείγμα νεαρών ταλαντούχων παιχτών δίπλα του συν τους Jallow-Klepeisz, η Ουλμ κοιτάζει και φέτος ψηλά θέλοντας παράλληλα να αναπτύξει αθλητές διαφορετικών βαθμίδων, στέλνοντας τους στο επόμενο επίπεδο (NBA Draft, Ευρωλίγκα). Ένα πρότζεκτ με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.

Eurocup 2023/24-Νικητής (Περιλαμβάνονται τα play-offs) Ουλμ σε απόδοση 30.00 στη Stoiximan

-Tη μυσταγωγία και το θέαμα στις κερκίδες του Αλεξανδρείου στη Θεσσαλονίκη. Το ευρωπαϊκό μπασκετικό κοινό πήρε μια σχετική γεύση (ή μάλλον θυμήθηκε) στην πρώτη αγωνιστική, όταν ο Άρης υποδέχθηκε την Γκραν Κανάρια. Ο κόσμος των κιτρινόμαυρων και η σύνδεση του με την ομάδα στοιχειοθετούν μια unique κατάσταση σε ένα τμήμα με τεράστια παράδοση και ιστορία.

Ο κόουτς Καστρίτης, στην επιστροφή του Άρη στα ευρωπαϊκά σαλόνια, έχει δημιουργήσει ένα σύνολο που βασίζεται σε ένα δυναμικό και άκρως συναρπαστικό στυλ παιχνιδιού. Ταχυδύναμη, physical χαρακτήρας, άμυνα αλλαγών και προστασία του ατομικού χώρου στα μετόπισθεν με κάθε κόστος, ανοιχτό γήπεδο. Το ευρωπαϊκό μπάσκετ χρειάζεται τον Άρη.

Όμιλος Β-Πρόκριση Άρης σε απόδοση σε απόδοση 3.75 στη Stoiximan

-Tις μητροπόλεις του Παρισιού και του Λονδίνου στο δρόμο για τη μεγάλη μετάβαση στην Ευρωλίγκα. Είναι δεδομένο ότι οι ιθύνοντες της διοργάνωσης θέλουν πολύ να εντάξουν ομάδες από τις δύο αυτές μεγάλες αγορές στο προϊόν τους όμως αυτό πρέπει να γίνει επάνω σε σωστές βάσεις για να έχει συνέχεια και μέλλον.  Οι Λονδρέζοι, που έφεραν τον Πέταρ Μπόζιτς (πρώην παίχτης και προπονητής της Παρτίζαν και προσφάτως των Όστιν Σπερς) στο τιμόνι και μπήκαν με το δεξί στο φετινό Eurocup νικώντας εντός έδρας τη Βενέτσια, έχουν μεγαλύτερη απόσταση να διανύσουν. Αρχικά πρέπει να κερδίσουν τον κόσμο τους και το ενδιαφέρον του για το άθλημα μετατρέποντας την παρακολούθηση των ματς των Lions σε συνήθεια.

Η Παρί έχει σαφώς καλύτερη ομάδα ενώ βρίσκεται σε μια χώρα όπου το άθλημα είναι αρκετά ανεπτυγμένο. Η μεγάλη κίνηση έγινε το καλοκαίρι όταν κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του κόουτς της Βόννης και περυσινού πρωταθλητή του BCL, Tuomas lisalo. Ο Φινλανδός έφερε πολλά «δικά του» παιδιά από τη Βόννη στην «Πόλη του Φωτός» και έχει χτίσει μια πραγματική ομάδα η οποία έχει σαφώς καλύτερες προδιαγραφές από την περυσινή –καθαρά αμερικανικής κατεύθυνσης- του Ουίλ Ουίβερ.

Eurocup 2023/24-Νικητής (Περιλαμβάνονται τα play-offs) Παρί σε απόδοση 7.00 στη Stoiximan

-Την παραδοσιακή μάχη των Ισπανών για την κορυφή της διοργάνωσης. Δείγμα του βάθους που έχει η λίγκα τους. Η πρωταθλήτρια Γκραν Κανάρια του Γιάκα Λάκοβιτς και η θρυλική Χουβεντούτ Μπανταλόνα. Οι «νησιώτες» έχουν και φέτος ένα ποιοτικό και έμπειρο σύνολο όμως τα πρώτα δείγματα δείχνουν ότι ίσως χρειαστούν σύντομα έναν έξτρα περιφερειακό στο ρόστερ τους. Η «Πένια» έχει επιθετικό ταλέντο με τον Δομινικανό Αντρές Φελίζ να έρχεται από μεγάλο Μουντομπάσκετ, τους βετεράνους Τόμιτς-Ντεσόν Τόμας και τον Άντριου Άντριους (πέρυσι στον Παναθηναϊκό), όμως θα πρέπει να βάλει τους πάντες στην ίδια σελίδα και αυτό δεν μοιάζει εύκολο.

Στο αυριανό Τσεντεβίτα-Μπανταλόνα πάμε με Χάντικαπ Τσεντεβίτα Ολίμπια Λιουμπλιάνας +7.5 σε απόδοση 1.90 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan