Thomas Walkup-stoiximanblog

Τόμας Ουόκαπ: O Peaky Blinder

Ο Ολυμπιακός έκανε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες κινήσεις στη φετινή Offseason της υπογράφοντας τον βασικό πόιντ γκαρντ της Ζάλγκιρις Κάουνας, Τόμας Ουόκαπ. Ο Αμερικανός φέρνει πολλά στοιχεία που έλειπαν από την ερυθρόλευκη περιφερειακή γραμμή πέρυσι και παράλληλα αρκετή αισιοδοξία στο λιμάνι για τη σεζόν που έρχεται…

Είναι ίσως ο πιο «Peaky Blinder» αθλητής της διοργάνωσης. Σκληροτράχηλος, hustler, ανταγωνιστικός, σιωπηλός και προσηλωμένος σε αυτό που πρέπει να κάνει, με παρουσιαστικό «γκάνγκστερ» από τις παλιές εποχές του βιομηχανικού Μπέρμιγχαμ. Ο Τόμας Ουόκαπ αποτελεί την ολοκαίνουργια πανοπλία του Κώστα Σλούκα αλλά και ολόκληρου του ερυθρόλευκου backcourt αλλάζοντας το κέλυφος της συγκεκριμένης γραμμής στο ερυθρόλευκο ρόστερ. Πρόκειται σίγουρα για μια εξαιρετική κίνηση. Το γιατί, θα το δούμε μαζί στις επόμενες γραμμές.

Δούλεψε πολύ για αυτό που είναι σήμερα

Ο Ουόκαπ είναι ένας αθλητής που ανέβηκε βήμα-βήμα τη σκάλα της επιτυχίας στην καριέρα του. Ξεκίνησε από χαμηλά, χωρίς πολλές προσδοκίες. Δούλεψε πολύ για να φτάσει μέχρι εδώ. Φοίτησε στους Lumberjacks του Όστιν (όντας Τεξανός), έμεινε εκτός ντραφτ το καλοκαίρι του 2016, αγωνίστηκε στην αναπτυξιακή με τη θυγατρική των Μπουλς κυνηγώντας το όνειρο και σύντομα επέλεξε να περάσει τον Ατλαντικό, ερχόμενος στην Ευρώπη. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι επιλέχθηκε από δύο οργανισμούς οι οποίοι φημίζονται για το scouting τους στη Γηραιά ήπειρο. 

Στη Λούντβιγκσμπουργκ του Πάτρικ Μίλερ απορροφήθηκε άμεσα σε ένα αγωνιστικό περιβάλλον το οποίο ταίριαζε απόλυτα στο πακέτο του. Ήταν ένας δυναμικός swingman με έφεση στην άμυνα και στο transition, που σταδιακά είδε το ίδιο το σύστημα να αξιοποιεί πλήρως την ικανότητα του σε όρους playmaking, δίνοντας του καταστάσεις με τη μπάλα στα χέρια. 

Στο Κάουνας πήγε ως τέτοιος περιφερειακός. Ένας πλάγιος με μέγεθος, σπουδαίο φυσικό πακέτο, αμυντικές αρετές και άνω του μέσου όρου ικανότητα στη δημιουργία που θα συμπλήρωνε του κυρίως δημιουργούς του Σάρας. Όταν οι διαδοχικοί τραυματισμοί χτύπησαν τους πόιντ γκαρντ της Ζάλγκιρις, ο κόουτς Γιασικεβίτσιους διέκρινε λάμψη στο αξιόλογο decision-making του πληθωρικού περιφερειακού του, ανεβάζοντας τον στο «1». 

Ποιος θα κατακτήσει την Stoiximan Basket League; Δείτε τις αποδόσεις!

Το διάστημα εκείνο, ο  Ουόκαπ  αντιμετώπισε αντικειμενικές δυσκολίες. «Τρίφτηκε», λάθεψε, προβληματίστηκε, βελτιώθηκε, βιώνοντας μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που βίωσε την περασμένη σεζόν ο Χάουαρντ Σαντ-Ρος στο ΟΑΚΑ. Σημειώστε δε, ότι στο Κάουνας ο Τεξανός γκαρντ κρατούσε το τιμόνι μιας αρκετά σύνθετης επίθεσης, η οποία απαιτεί από τον «άσσο» υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας αναφορικά με το κομμάτι της απόφασης. Ήταν τότε που ήρθε η βελτίωση. Ο Ουόκαπ όχι μόνο είχε αλλάξει θέση αλλά και επίπεδο. Ήταν πλέον ο βασικός πόιντ γκαρντ της Ζάλγκιρις.

Δεξιότητες που έλειπαν, χαρακτηριστικά που προάγουν το ομαδικό παιχνίδι

Τα τρία χρόνια του στην Ευρωλίγκα και δη στο περιβάλλον της Ζάλγκιρις τον βοήθησαν να οικοδομήσει μια σωστή μπασκετική κουλτούρα και ηγετικό πνεύμα. Στοιχεία που αναμφίβολα δίνουν ώθηση σε ένα κλαμπ αυτού του επιπέδου, εντός και εκτός των τεσσάρων γραμμών. Από τα χρόνια του Ντάνιελ Χάκετ είχαν οι ερυθρόλευκοι να δουν έναν γκαρντ αντίστοιχης κατεύθυνσης στο λιμάνι. 

Ο Ουόκαπ είναι facilitator. Θα κάνει πολλές δουλειές στην περιφέρεια, πρωτίστως από αυτές που προάγουν την ομαδική λειτουργία. Η παρουσία του στο παρκέ μπορεί να κάνει τους συμπαίχτες του να φαίνονται καλύτεροι. Το βασικό του όπλο είναι η αυτογνωσία. Παίζει εντός των δυνατοτήτων του και εστιάζει σε αυτά τα πράγματα που ξέρει ότι μπορεί να εκτελέσει σωστά. Η αμυντική ικανότητα είναι «εκεί», το ίδιο και η αποτελεσματικότητα στην απόφαση (4.5 τελικές πάσες για 1.6 λάθη την περασμένη σεζόν). Το μέγεθος αλλά και η δυνατότητα του να παίξει πολλούς διαφορετικούς ρόλους δίπλα σε διαφορετικής φύσεως περιφερειακούς, θα ανοίξει σε μεγάλο βαθμό την ερυθρόλευκη γκάμα σχημάτων, κάνοντας το ρόστερ να μοιάζει βαθύτερο. 

Συνολικά, οι ερυθρόλευκοι αγόρασαν ποιότητα και εμπειρία με τον Αμερικανό. Έναν αθλητή που ακόμα δεν έχει πιάσει το ταβάνι του και διαθέτει team first-χαρακτήρα, σωστή μπασκετική κουλτούρα και γνώση του ευρωπαϊκού παιχνιδιού στο υψηλότερο επίπεδο. Αυτό λέγεται σωστή τοποθέτηση χρημάτων. Ο Τόμας Ουόκαπ ίσως δεν κάνει φανταχτερά νούμερα. Όμως είναι πιθανόν, ο Ολυμπιακός να κάνει σπουδαία νούμερα ως ομάδα (δείκτες αξιολόγησης) με αυτόν στο παρκέ.