Στη χώρα των θαυμάτων..

Ο Ολυμπιακός ταξιδεύει στη χώρα των θαυμάτων της φετινής διοργάνωσης, γνωστή και ως “Χώρα των Βάσκων” για ένα παιχνίδι-φωτιά απέναντι στη Λαμποράλ. Σας προτείνω ανεπιφύλακτα τη Πέμπτη το βράδυ να αφήσετε ότι κάνετε και για δύο ώρες να καρφωθείτε στις οθόνες σας για το συγκεκριμένο ματς. Must Watch..

Άλλωστε τα δύο κλαμπς έχουν προϊστορία σπουδαίων αναμετρήσεων με “αντρικά” ματς και πολύ σασπένς. Νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερο timing για τη συνάντηση των δύο πολύ ισχυρών ομάδων μιας και οι ερυθρόλευκοι κοκκίνισαν το σβέρκο της Μπαρτσελόνα στη πρώτη αγωνιστική παίζοντας ΤΗΝ άμυνα σε ένα παιχνίδι που συζητήθηκε πολύ ανά την Ευρώπη ενώ η Λαμποράλ μετράει μόνο νίκες (6) από τις 17/12 και μετά στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις. Ωραία κέντα..

Τι να προσέξουμε..

Defensive Specialists

Αθόρυβα αλλά με πολλές εργατοώρες πίσω από τις.. κουρτίνες οι Βάσκοι βελτίωσαν την άμυνα τους και αυτό αποτέλεσε τη ναυαρχίδα στο πλάνο της αγωνιστικής τους ανάκαμψης. Είναι το ίδιο χαρακτηριστικό που μπορεί να φέρει πάλι τη Λαμποράλ στην ελίτ του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Η ομάδα του Περάσοβιτς παράγει πολύ καλά αμυντικά νούμερα και το μικρότερο παθητικό σε όρους Def. Rating (αξιολόγηση ανά 100 κατοχές) στη διοργάνωση (95.1) μετά το “τείχος” του Ολυμπιακού (94.8). Οι δύο ομάδες πνίγουν την αντίπαλη επίθεση προστατεύοντας αρκετά καλό το ζωγραφιστό τους ενώ παράλληλα διατηρούν τα καλύτερα νούμερα στη διοργάνωση στην άμυνα σε δίποντο (1ος ο Ολυμπιακός, δεύτερη η Λαμποράλ). Οι Βάσκοι πιέζουν πολύ τη μπάλα και οδηγούν τον αντίπαλο σε πολλά λάθη, κομμάτι που πρέπει να προσέξει ο Ολυμπιακός ειδικά σε επίπεδο μεταβιβάσεων όπου το λάθος σημαίνει αυτόματα ανοιχτό γήπεδο για τον αντίπαλο. Νομίζω ότι εάν ο Ολυμπιακός τους κρατήσει από τους 75 πόντους και κάτω θα έχει τον πρώτο λόγο.

Η μάχη του ρυθμού

Εδώ θα παιχτούν πολλά. Η Λαμποράλ Κούτσα είναι η ομάδα που παίζει στο υψηλότερο τέμπο στη διοργάνωση ενώ ο Ολυμπιακός φιλτράρει κάθε κατοχή παίζοντας ελεγχόμενα. Αυτό θα προσπαθήσει να κάνει η ομάδα του Σφαιρόπουλου και στη Βιτόρια χωρίς βέβαια να σημαίνει ότι δε θα χτυπήσει σε ευνοϊκές για αυτήν καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Θέλει πολύ προσοχή όμως. Η εκτίμηση μου είναι ότι ένα μεγάλο μέρος του παιχνιδιού στη σκακιέρα θα κριθεί από τις διεκδικούμενες μπάλες στη ρακέτα των γηπεδούχων. Ο Ολυμπιακός είναι μια πολύ δυνατή ομάδα στο επιθετικό ριμπάουντ και η Λαμποράλ η καλύτερη στη διοργάνωση στο αμυντικό. Πόλεμος..

Προσωπική φάση

Οι Βάσκοι πέρα από όλα αυτά είναι η ομάδα που βασίζεται περισσότερο από κάθε άλλη στη προσωπική επίθεση στο κομμάτι της επίθεσης. Έχει ικανμούς παίχτες και παίζει πάνω στις δεξιότητες τους. Είμαι αισιόδοξος ότι μια άμυνα σαν και αυτή του Ολυμπιακού θα καταφέρει γρήγορα να αποκωδικοποιήσει τον τρόπο που ενεργεί μια τέτοια επίθεση με λίγες πηγές δημιουργίας μάλιστα. Σημαντική παράμετρος το τρίποντο. Οι Βάσκοι σουτάρουν πολύ και θα το κάνουν απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που (αντίθετα με την άμυνα των γηπεδούχων) έχει μια δυσκολία φέτος στο να κατεβάσει τα περιφερειακά ποσοστά των αντιπάλων. Μάντζαρης στον Άνταμς (ματς-απ κλειδί) και Αγραβάνης (ναι, εκτιμώ ότι μπορεί να κάνει τη καλύτερη δουλειά από όλους), Μιλουτίνοβ συν τους Χάντερ-Τζέημς επάνω στον καυτό Γιάννη Μπουρούση. Αυτοί οι δύο παίχτες είναι και οι κύριοι δημιουργοί στην επίθεση του Περάσοβιτς ο οποίος θα χρησιμοποιήσει το πολυεργαλείο Χάνγκα σε πολλές θέσεις αμυντικά. Θα είναι ευκαιρία για τον Παπαπέτρου, εφόσον ο Ούγγρος ανέβει ψηλά στον Σπανούλη, να σκοράρει παραπάνω πόντους.

Ματσάρα λοιπόν στη Φερνάντο Μπουέσα Αρίνα η οποία λίγες ημέρες πριν έσπασε ρεκόρ προσέλευσης στην αναμέτρηση της Λαμποράλ με τη Ρεάλ Μαδρίτης (86-80 οι γηπεδούχοι με 24 πόντους του Μπουρούση) και αναμένεται να γνωρίσει μεγάλες στιγμές σε αυτή τη δεύτερη αγωνιστική του TOP-16. Με τη βελτίωση τους στην άμυνα οι Βάσκοι μου ξύπνησαν αναμνήσεις του παρελθόντος θυμίζοντας μου τη σπουδαία Two-way team του Ιβάνοβιτς που εκτελούσε τα πάντα σε υψηλό τέμπο και με μεγάλη δόση έντασης. Ο Περάσοβιτς (ο οποίος δήλωσε “τρομοκρατημένος με τη σκέψη της κόντρας με τον Ολυμπιακό”) είναι άλλωστε παιδί της ίδιας μπασκετικής μήτρας, της σχολής της Γιουγκοπλάστικα. Σε προπονητικό επίπεδο επίσης το ενδιαφέρον χτυπάει κόκκινο.. Με νίκη (όσο και αν είναι νωρίς, μόλις δεύτερη αγωνιστική) ο Ολυμπιακός εκτιμώ ότι μπορεί να κοιτάζει προς τη κορυφή του ομίλου. Θα είναι πολύ σπουδαίο αποτέλεσμα. Οι Βάσκοι υπό προϋποθέσεις μπορούν να αποτελέσουν το “Μαύρο Άλογο” της διοργάνωσης στη συνέχεια ρίχνοντας στο καναβάτσο πολύ κόσμο..