4 “ΠΡΟΣΩΠΑ” ΠΟΥ ΑΦΗΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ (MΠΑΣΚΕΤΙΚΟ) ΣΤΙΓΜΑ TO 2015

Mε το 2015 να έχει ολοκληρωθεί και το 2016 να έχει μόλις ξεκινήσει, σκέφτηκα να ρίξουμε μια ματιά σε μερικά πρόσωπα που σημάδεψαν τη μπασκετική σεζόν που ολοκληρώθηκε. Το 2015 ήταν η χρονιά τους..

Στέφεν Κάρι: Τhe Domination.. Κυριάρχησε παντού σε τέτοιο βαθμό που το Αμερικανικό μπάσκετ έχει χρόνια να δει. Η επίδραση του ήταν τεράστια τη σεζόν που πέρασε. Ο Κάρι έπιασε απλά το τέλειο τη χρονιά αυτή. Δεν είναι τα ρεκόρ που έσπασε αναφορικά με την ικανότητα του στο τρίποντο, σε κανονική περίοδο (συν τον τίτλο στο All Star παιχνίδι) και playoffs. Δεν είναι ο τίτλος του Πολυτιμότερου Παίχτη της σεζόν που του απένειμε η λίγκα. Δεν είναι καν ο τίτλος του πρωταθλητή που κατέκτησε με τους Ουόριορς.. Είναι όλη αυτή η αίσθηση που σου αφήνει το παιχνίδι του σε εικαστικό επίπεδο και το γεγονός ότι με αυτό ως σημαία ένας αθλητής επιχειρεί να αλλάξει τη τάση στο λίκνο του παγκοσμίου μπάσκετ. Ο Κάρι τη χρονιά που μας πέρασε, άπλωσε το χέρι του και άνοιξε μια καινούργια πόρτα για το άθλημα, δείχνοντας μια διέξοδο που τόσο είχε ανάγκη αυτό. Τον δρόμο προς το μέλλον ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το παρελθόν και τα βασικά αυτού..

Πάου Γκασόλ: Ο Γκασόλ μας έριξε πολύ τρολάρισμα το καλοκαίρι. Όμως η δουλειά έχει ξεκινήσει από τον χειμώνα. Η μετακίνηση του από τη Δύση σε Ανατολική μητρόπολη για πρώτη φορά τον αναζωογόνησε. Ο 35χρονος Ισπανός σέντερ έκανε τη καλύτερη σεζόν των τελευταίων τεσσάρων ετών με τους Μπουλς γράφοντας εξαιρετικά νούμερα (18.5 PPG-11.5 RPG). Το Σεπτέμβρη βέβαια έδωσε το απόλυτο show. Έχω χρόνια να δω αθλητή να κυριαρχεί με αυτόν τον τρόπο σε μια διοργάνωση. Αν βάλουμε στην εξίσωση την ηλικία του συμπεραίνουμε ότι η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.. Με 25.6 πόντους και εκπληκτική απόδοση στα νοκ άουτ ματς (και γενικά όσο προχωρούσε το τουρνουά) ο Γκασόλ έβαλε για τα καλά το όνομα του στις συζητήσεις για τον καλύτερο ιστορικά FIBA Player. Υπόκλιση..

Μάικ Σιζέφσκι: Οκ, κόουτς είσαι μάγκας. Μετά τη περυσινή παρέλαση στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας ο Coach-K έκανε μια δεύτερη στη March Madness του κολεγιακού πρωταθλήματος φτάνοντας στον τίτλο. Ο τρόπος που ενέπνευσε τους παίχτες του στη τελική ευθεία, μεταδίδοντας τους πολύ ισχυρό κίνητρο γαρνιρισμένο με τη γνωστή στρατιωτική πειθαρχία και πνευματική σκληράδα που χαρακτηρίζει τις ομάδες του ήταν μοναδικός. Ουσιαστικά ο Σιζέφσκι κέρδισε μια παρτίδα χωρίς αυτή τη φορά να έχει (ακριβώς) τα καλύτερα χαρτιά. Το 2015 αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του στην Εθνική ομάδα όπου παρέδωσε τη σκυτάλη στον Γκρεκ Πόποβιτς. Είναι ο M;aik Σιζέφσκι ο καλύτερος προπονητής μπάσκετ στον πλανήτη..;

H “Aγία τετράδα” της Μαδρίτης: Ένα πρόσωπο, μια τετραδική “θεότητα”.. Σέρχιο Ροντίγκεθ, Γιούλ, Ρούντι, Ρέγες. Μυθική χρονιά για τους 4 Ισπανούς σταρ οι οποίοι κατέκτησαν όποιον τίτλο βρέθηκε στον δρόμο τους σε συλλογικό και διεθνές επίπεδο. Η Ρεάλ έσπασε τη ρετσινιά του loser παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ με ισορροπία σε επίθεση και άμυνα, καθαρίζοντας τη μπουγάδα στη Μαδρίτη. Ο Ρέγιες έκανε μια εξωπραγματική χρονιά στα 35 του ενώ ο Γιούλ πήρε τα ηνία της Βασίλισσας ανταποκρινόμενος άριστα. Το κερασάκι στη τούρτα φυσικά ήρθε στη Λιλ..

Καλά ήταν παιδιά, φρένο τώρα..