Άγριο εγερτήριο..

Ο Παναθηναϊκός ξεκινά τα εντός έδρας παιχνίδια του TOP-16 με ένα πολύ δυνατό ματς απέναντι στην Ουνικάχα Μάλαγα του Χουάν Πλάθα. Οι Ισπανοί αποτελούν απευθείας αντίπαλο των πρασίνων μιας και είναι από τις ομάδες που θα μονομαχήσουν μαζί του για την πολυπόθητη πρόκριση στα playoffs.. 

Αξιολογώντας την απόδοση των δύο αντιπάλων μέχρι τώρα κρίνουμε ότι Παναθηναϊκός και Ουνικάχα βρίσκονται κοντά σαν ομάδες φέτος. Η Ουνικάχα τελείωσε με 7-3 τη πρώτη φάση χάνοντας (?) τη πρώτη θέση τη τελευταία αγωνιστική ενώ ξεκίνησε με νίκη απέναντι στη Νταρουσάφακα στο TOP-16. Είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα ομάδα και βάζει, με τη παρουσία της στο ΟΑΚΑ, νωρίς νωρίς στο μίνι πρωτάθλημα της φάσης αυτής ένα “πρέπει” στην ομάδα του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλη επιλογή από το να νικήσει σε αυτό το ματς γιατί σε διαφορετική περίπτωση (ακριβώς επειδή με την Ουνικάχα θα παιχτεί δυνατά για το εισιτήριο ή το καλύτερο πλασάρισμα στο γκρουπ) θα βρεθεί να κυνηγάει με το καλημέρα.

Πολύ ενδιαφέρον υπάρχει και στο πλάνο που θα χαράξουν οι γηπεδούχοι σε επίπεδο τακτικής απέναντι στους Ισπανούς. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά..

-Ο Πλάθα έχει ανεβάσει φέτος τον δείκτη ποιότητας της ομάδας. Η Ουνικάχα δείχνει πιο ανταγωνιστική απέναντι στα τοπ κλαμπς της Ευρωλίγκας αλλά σε αντίθεση με πέρυσι αντιμετωπίζει δυσκολίες στην ACB. Ο Πλάθα έχει ρίξει κι άλλο το τέμπο παίζοντας με κρατημένο το χειρόφρενο, πολύ ελεγχόμενα και έμφαση στο μισό γήπεδο καλύπτωντας με τη Motion επίθεση που χρησιμοποιεί (ώστε να δημιουργήσει κίνηση αποφεύγοντας τη στατικότητα) την έλλειψη κλασσικού δημιουργού στα γκαρντς. Παίζει ισορροπημένο μπάσκετ και μπορεί να επιβιώσει σε παιχνίδια των 65 ή και 80+ πόντων αν χρειαστεί, όπως απαιτεί το σύγχρονο μπάσκετ.

-Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να προσεγγίσει το ματς μέσα από την άμυνα του. Δε χωρά καμία αμφιβολία περί τούτου. Αλλιώς θα έχουμε κλάματα.. Δυνατότερα από αυτά που ακούστηκαν στη Μόσχα όταν η ΤΣΣΚΑ πήγε να κάνει outscore στην Ουνικάχα και βρέθηκε θεατής στο σόου του Έντουιν Τζάκσον.. Αντίθετα στη Βαυαρία ο Τρινκιέρι και στη Πόλη ο Μαχμούτι δέχθηκαν 53 και 57 πόντους αντίστοιχα από την Ουνικάχα και πήραν τη νίκη. Ο Παναθηναϊκός δικαιολογημένα λοιπόν μπορεί να αισιοδοξεί..

Ρ Ι Μ Π Α Ο Υ Ν Τ ! ! !

Θα γραφτεί με μεγάλα γράμματα στον πίνακα των αποδυτηρίων του Παναθηναϊκού. Αμυντικό ριμπάουντ= μισή νίκη. Η Ουνικάχα είναι ίσως η παραδοσιακή δύναμη της διοργάνωσης στο κομμάτι του επιθετικού ριμπάουντ. Και φέτος υποστηρίζει άριστα την επίθεση της με αυτό το προσόν το οποίο αποτελεί τεράστιο όπλο αν αναλογιστούμε ότι πρόκειται για ένα σύνολο που παίζει σε χαμηλό αριθμό κατοχών. Το παράδοξο είναι ότι η Ουνικάχα είναι πολύ αδύναμη στο αμυντικό ριμπάουντ με τις συζητήσεις για την έλλειψη “κιλών” στο ζωγραφιστό να δίνουν και να παίρνουν στην Ανδαλουσία. Εκτιμώ πως αν οι πράσινοι κρατήσουν τον αντίπαλο μακριά από το επιθετικό ριμπάουντ μπορούν να χαμηλώσουν το σκορ του αισθητά.

-Παρότι οι ευκαιρίες για ανοιχτό γήπεδο δε πρέπει να πάνε χαμένες (το αντίθετο, ο Παναθηναϊκός πρέπει να τις κυνηγήσει κιόλας) εκτιμώ ότι οι γηπεδούχοι μπορούν να χτυπήσουν επιθετικά τον αντίπαλο από τη θέση “5”. Ειδικά ο Ραντούλιτσα μπορεί να αφήσει ..θύματα στο ζωγραφιστό με το πακέτο του. Νομίζω ότι ο κόουτς Τζόρτζεβιτς θα επιδιώξει post iso καταστάσεις με κάθετες πάσες, κλειδώνοντας τον αντίπαλο στη πλάτη του Σέρβου γίγαντα.

-Η τριάδα Χέντριξ-Κουζμίνσκας-Τζάκσον είναι η ραχοκοκαλιά της Ουνικάχα.Το suppoting cast είναι αρκετά αξιόλογο. Ο Πλάθα κλαίει για την απουσία του Μάρκοβιτς με τον οποίο η Μάλαγα ήταν άλλη ομάδα. Όταν παρατούσε τη περίεργη ιδέα του συνδυασμού του Νέντοβιτς (τον παίζει περισσότερο στο “1”) με τον Σμιθ και έβγαζε από πίσω του Μάρκοβιτς-Τζάκσον η Ουνικάχα είχε μερικά από τα καλύτερα διαστήματα της σεζόν. Ο τραυματισμός του Σέρβου διεθνή PG κόστισε πολύ στο δημιουργικό κομμάτι αν και στη θέση του ο Πλάθα υπέγραψε τον Ντε Μαρκους Νέλσον (επιλέγοντας άμυνα) αντί του Μέκελ που έπαιξε αρχικά. Τip: Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να εστιάσει στο να κλείσει τη ρακέτα του όπου δραστηριοποιούνται παίχτες όπως ο Χέντριξ, ο εξαιρετικός φέτος Κουζμίνσκας (τεστ για τη post άμυνα των γηπεδούχων-αν και πιθανόν θα απουσιάζει), ο Νέντοβιτς ενώ το περιφερειακό δηλητήριο της ομάδας αποτελούν οι Σμιθ και Τζάκσον (πολύ επικίνδυνος). Εκτιμώ ότι η ελληνική ομάδα θα μπορέσει να πετύχει τους αμυντικούς της στόχους έστω και αν το κόστος είναι κάποιοι παραπάνω πόντοι από παίχτες όπως ο Ντιέθ ή ο Τόμας.

Overall, το ματς είναι αρκετά δύσκολο για τον Παναθηναϊκό και απαιτεί τον μέγιστο βαθμό συγκέντρωσης όμως το πλάνο μάχης έχει συγκεκριμένες αρχές και η ομάδα νομίζω ότι ξέρει προς τα που θα πρέπει να κατευθυνθεί από το πρώτο δευτερόλεπτο. Αμυντική προσέγγιση και focus στο ζωγραφιστό σε άμυνα και επίθεση τα κλειδιά. Η Ουνικάχα θα έρθει με όνειρα χίλια στην Αθήνα. Καιρός να ξυπνήσει με άγριο εγερτήριο..