“Σκοτώνοντας” στην Καταλονία…

Στη πρεμιέρα της φετινής Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ καλείται να γυρίσει τη δική του διασκευή στο Οργουελικό “Πεθαίνοντας στη Καταλονία” λαμβάνοντας αυτή τη φορά ρόλο θύτη..

Το “Παλάου Μπλαουγκράνα” έχει αποτελέσει τόπο μαρτυρίου ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για τις ελληνικές ομάδες όντας μια πραγματικά δύσκολη έδρα. Το “Πεθαίνοντας στη Καταλονία” είναι ο κανόνας για τις ομάδες που το επισκέπτονταν. Στην αφετηρία του φετινού μαγικού ταξιδιού της Ευρωλίγκας, ο Παναθηναϊκός καλείται να αποτελέσει την εξαίρεση “Σκοτώνοντας” στη Καταλονία..

Τσάβι Πασκουάλ vs Σίτο Αλόνσο

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον έχει η μονομαχία των πάγκων, μεταξύ δύο σπουδαίων Ισπανών προπονητών. Τσάβι Πασκουάλ εναντίον Σίτο Αλόνσο.. Και οι δύο αποτελούν λαμπρά επιθετικά μυαλά πρεσβεύοντας τη ταχύτητα ανάπτυξης και εκτέλεσης αλλά σε τελείως διαφορετικά αγωνιστικά πλαίσια. Ο κόουτς του Παναθηναϊκού αρέσκεται να κατευθύνει την ομάδα του στο μισό γήπεδο επιδιώκοντας το σετ παιχνίδι σε αντίθεση με τον Αλόνσο ο οποίος στοχεύει στο ανοιχτό γήπεδο και το παιχνίδι υψηλού ρυθμού. Για αυτό και η φετινή Μπαρτσελόνα αναγκάστηκε να προβεί σε μια σημαντική τομή στο ρόστερ δημιουργώντας ένα καινούργιο σύνολο με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας και αθλητές οι οποίοι είναι ικανοί να υποστηρίξουν (σε επίπεδο αθλητικής ικανότητας) καλύτερα τη συγκεκριμένη φιλοσοφία του Σίτο Αλόνσο.

Όταν η Baskonia πέρυσι υπέγραφε τον Ισπανό κόουτς, γράφαμε στο Hoopfelas…

Είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω (τον Αλόνσο) μερικές φορές να διδάσκει σε εκδηλώσεις με τη μορφή σεμιναρίων και μπορώ να πω ότι ήταν μια εξαιρετική εμπειρία. Είναι καλός ομιλητής, μεταδοτικός και κυρίως διαθέτει καινοτόμο μυαλό προσπαθώντας να αναπτύσσει συνεχώς τη δουλειά του. Το δε playbook του είναι από τα πιο ενδιαφέροντα στην Ευρώπη και κάποια στιγμή θα εστιάσουμε σε αυτό. Ο Κερεχέτα είναι ερωτευμένος εδώ και μια πενταετία με τον νεαρό κόουτς. Υπάρχει έντονο φλερτ όλα αυτά τα χρόνια το οποίο όμως για διαφορετικούς λόγους δε τελεσφόρησε. Φέτος υπήρχε το timing. Κατά τη γνώμη μου μια πολύ καλή απόφαση και για τους δύο. Το μπάσκετ που πρεσβεύει ο κόουτς Sito ταιριάζει στα χνώτα του οργανισμού της Λαμποράλ. Έχει μια οπτική για τη δουλειά του και τους βαθύτερους στόχους που εντοπίζονται σε αυτή την ενασχόληση η οποία έρχεται σε αντίθεση με τη δική μας προπονητική σχολή και γενικότερα τον τρόπο που βλέπουμε το άθλημα. Ο Sito Alonso ιεραρχεί διαφορετικά τα πράγματα, βλέπει το άθλημα πρώτα ως προϊόν και βασικός του στόχος είναι να προσφέρει καλό θέαμα στον φίλαθλο-πελάτη που έρχεται στο γήπεδο (καταλαβαίνεται ότι οι διαφορές στη φιλοσοφία με τη δική μας σχολή εντοπίζονται πρωτίστως σε επίπεδο αθλητικής κουλτούρας με τους Ίβηρες). “Πρέπει να προσφέρουμε κάτι καλό, κάθε φορά”. Αυτή η κατεύθυνση έχει καταγραφεί και στο προπονητικό του στυλ. Αντιπροσωπεύει ένα high pace παιχνίδι που στοχεύει στην αυτοματοποίηση. Ζητά με πολύ επιμονή από τους παίχτες του να εκτελούν αυτό για το οποίο έχουν προπονηθεί (πάντα σε ρυθμούς υψηλής ταχύτητας) χωρίς να σκέφτονται την αποτυχία και να συνεχίζουν να το κάνουν ακόμα και εάν αποτυγχάνουν γιατί “μόνο έτσι χτίζεις ένα σύνολο που μπορεί να κερδίσει πραγματικά οποιοδήποτε παιχνίδι..”

Η Μπαρτσελόνα αλλάζει στα χέρια του Σίτο Αλόνσο. Στη πραγματικότητα κοιτάζει το μέλλον ορμώμενη από το παρελθόν.. Στο Παλάου Μπλαουγκράνα φέτος, μετά από τα πολλά χρόνια, το κοινό της ομάδας θα ζήσει μια ρετρό νότα παρακολουθώντας ένα up tempo στυλ παιχνιδιού το οποίο χαρακτήριζε τη Μπαρτσελόνα αρκετά παλιότερα. Βασικός στόχος του Αλόνσο είναι να παρουσιάσει μια καλοπροπονημένη ομάδα με πολύ υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης η οποία θα διαθέτει παίχτες-πολυθεσίτες που θα προσδίδουν μεγαλύτερο ουσιαστικό βάθος στο ρόστερ. Η ομάδα του ακόμα κατασκευάζεται αγωνιστικά. Για αυτό και ο Παναθηναϊκός οφείλει να της βάλει δύσκολα αναγκάζοντας την να ενεργοποιήσει τους, όχι τόσο δουλεμένους αυτή την εποχή (μιλάμε άλλωστε για τελείως καινούργιο σύνολο), μηχανισμούς επιβίωσης της.

Ο Λεκαβίτσιους και τα 10 λεπτά της θέσης “5”

Για τον Παναθηναϊκό είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσει μια ισορροπία στο παιχνίδι του ειδικά απέναντι σε έναν τέτοιο αντίπαλο και σε μια τέτοια έδρα. Είναι απαραίτητες οι καλές συνολικές επιδόσεις σε τομείς όπως το αμυντικό ριμπάουντ και τα λάθη ΄ώστε να η ελληνική ομάδα να βάλει φρένο στους Καταλανούς κόβοντας το γήπεδο στη μέση και παίζοντας το παιχνίδι στο δικό της πλαίσιο. Είναι λοιπόν εξέχουσας σημασίας το performance των παιδιών που θα έρθουν από πίσω και κυρίως αυτών που θα καλύψουν τη θέση “1” και τη θέση “5”. Χωρίς τον Νικ Καλάθη στη θέση του PG η επίθεση των πρασίνων δεν είναι το ίδιο efficient, ειδικά όταν μιλάμε για τον καινούργιο προσανατολισμό του Πασκουάλ φέτος ο οποίος θα βασιστεί στη κίνηση και τη συνεχή κυκλοφορία της μπάλας. Εδώ μπαίνει ο παράγοντας Λεκαβίτσιους ο οποίος ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και αναμένεται να βρεθεί στη διάθεση του κόουτς σήμερα. Σε αντίθεση με ότι πιστεύεται στην Ελλάδα, ο Λιθουανός δεν είναι pass first-PG δεδομένου του ότι από τη φύση του κοιτάζει πρώτα το καλάθι. Όμως είναι ακόμα μικρός και πέρυσι συμμετείχε σε μια πολύ καλά δομημένη επίθεση συνεργασίας η οποία έχει κοινές αρχές με αυτό που προσπαθεί να χτίσει ο Τσάβι Πασκουάλ φέτος στο ΟΑΚΑ. Το βασικό ζητούμενο από τον Λεκαβίτσιους είναι να κρατάει, στα λεπτά συμμετοχής του, αυτή την επίθεση “ζωντανή”. Να μπορεί να βάλει τους συμπαίχτες του στις κατάλληλες θέσεις και να τους αναμείξει σε αυτήν δίνοντας τους τη μπάλα στον σωστό χρόνο και στα σωστά σημεία. Τότε ο Παναθηναϊκός (των πολλών εξαιρετικών σουτέρ) θα ανεβάσει την αποτελεσματικότητα του σε αυτό το κομμάτι σε άλλο επίπεδο.

Ο Λιθουανός γκαρντ παράλληλα θα έχει δύσκολο έργο στο αμυντικό κομμάτι. Ο Σίτο Αλόνσο έχει επιλέξει δύο PG (τους Ερτέλ, Πρέσι) οι οποίοι μπορούν να πάνε παντού με τη μπάλα έχοντας κοινό γνώρισμα την ικανότητα τους να “τρέξουν” PnR καταστάσεις και να φτιάξουν το fast break. Η Μπαρτσελόνα έχει παίχτες όπως ο Σάντερς και ο Χάνγκα οι οποίοι είναι καλοί finishers στο ανοιχτό γήπεδο και σουτέρ οι οποίοι μπορούν να σκοτώσουν την αντίπαλη άμυνα αν και μέχρι στιγμής τη παράσταση κλέβουν δύο παίχτες που έχουν έφεση στο σετ παιχνίδι, ο Ρίμπας και ο Μόερμαν..

Φυσικά σημαντικό ρόλο θα παίξει και η παρουσία των Βουγιούκα-Όγκαστ στα λεπτά που κανένας εκ των Γκιστ-Σίνγκλετον δε θα καλύπτει τη θέση “5” των πρασίνων. Οι δύο συγκεκριμένοι ψηλοί και η ικανότητα τους (τουλάχιστον στη παρούσα φάση) να καλύψουν επαρκώς, ειδικά στο αμυντικό κομμάτι, τη θέση “5” συνιστούν το μεγαλύτερο ερωτηματικό στο ρόστερ του Παναθηναϊκό. Ίσως η ροπή της Μπαρτσελόνα σε πιο χαμηλά σχήματα να βοηθήσει την ελληνική ομάδα με την έννοια ότι θα είναι πιο εύκολα να ακολουθήσει. Με κάθε κόστος πάντως πρέπει να βοηθήσουν την ομάδα τουλάχιστον σήμερα στο αμυντικό ριμπάουντ. Ο Πασκουάλ ξέρει ότι θα χρειαστεί το ..βήμα μπροστά πάντως από έναν εκ των δύο back up ψηλών και μάλιστα σύντομα στη φετινή πολύ απαιτητική διοργάνωση..

Ζητείται “δολοφονικό ένστικτο”..

Η ομάδα του Πασκουάλ χρειάζεται σήμερα προσήλωση και επιμονή σε ένα συγκεκριμένο πλάνο ώστε σε πρώτη φάση να παίξει το ματς στο μισό γήπεδο. Αυτό θα είναι μια πρώτη νίκη για τον κόουτς των πρασίνων ο οποίος ξέρει να “παίζει” με το χειρόφρενο (κάτι που συνεπάγεται ότι ο Παναθηναϊκός θα χτυπήσει επιλεκτικά στο ανοιχτό γήπεδο όπου οι Καταλανοί έχουν ακόμα αδυναμίες). Το παιχνίδι εμπεριέχει μεγάλο βαθμό δυσκολίας και θα αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό τεστ για την αμυντική συμπεριφορά και τη σκέψη της ελληνικής ομάδας (απαραίτητο να μη καταχραστεί το περιφερειακό σουτ γιατί θα στρώσει το χαλί για transition επίθεση στον αντίπαλο και θα.. βαρεθεί να μετράει lay ups) απέναντι σε μια ομάδα υψηλού επιπέδου. Είναι από τα παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν μια ομάδα να σφυρηλατήσει χαρακτήρα. Δε χρειάζεται φόβος ούτε σκεπτικισμός σχετικά με τις πιθανότητες του σε μια δύσκολη έδρα. Συγκέντρωση, κυνισμός στην εκτέλεση βασικών δράσεων στο παρκέ και δολοφονικό ένστικτο. Μόνον έτσι ανοίγεις δρόμους και περνάς από τέτοιες έδρες στην Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να έχει αυτά και μόνο τα ένστικτα σήμερα..

(το βίντεο του φίλου Πίτι Χουρτάδο είναι απόλαυση..)

Καλό ξεκίνημα..