Πόσο καλά ξέρεις το σκωτσέζικο ποδόσφαιρο;

“Έλα μωρέ με τους ξυλοκόπους, αυτοί είναι επίπεδο β’ εθνικής”

Μπορεί στο μυαλό αρκετών Ελλήνων το σκωτσέζικο πρωτάθλημα να είναι κάπως έτσι, η αλήθεια όμως είναι λίγο διαφορετική. Προσπερνώντας το γεγονός ότι 5 ομάδες της Σκωτίας μαζεύουν περισσότερους από 15.000 φιλάθλους σε κάθε αγώνα (νούμερα που στην Ελλάδα πλέον συναντάς μόνο στους δυο πρωτοπόρους) και το ότι η τελευταία σε προσέλευση (η αδύναμη Χάμιλτον) συγκεντρώνει περισσότερους θεατές απ’ότι 10 ομάδες της Σούπερ Λιγκ, υπάρχει και το αγωνιστικό σκέλος και η Ιστορία.

Η Σκωτία είχε εκπρόσωπο σε έναν ευρωπαϊκό τελικό 9 φορές και τις 4 απ’αυτές το τρόπαιο κατέληξε στη χώρα των Χάιλαντς. Και για να προλάβουμε όσους θα σπεύσουν να πούνε “καλά, ας μην ήταν η Σέλτικ και η Ρέιντζερς…”, να υπενθυμίσουμε ότι σε ευρωπαϊκό τελικό έχουν φτάσει και η Αμπερντίν και η Νταντί Γιουνάιτεντ ενώ υπάρχουν ακόμα 3 (Χιμπέρνιαν, Νταντί και Ντανφέρμλιν) που έπαιξαν σε ημιτελικό!

Με αφορμή το κυριακάτικο μεγάλο ντέρμπι, ανάμεσα στη Σέλτικ και τη Ρέιντζερς, δοκιμάζουμε τις γνώσεις μας πάνω στο σκωτσέζικο πρωτάθλημα και στο ποδόσφαιρο της χώρας γενικότερα.