Ραντεβού με τη μοίρα..

Όταν πέρυσι στα μέσα Ιουνίου οι τρομεροί Ουόριορς του Στέφεν Κάρι κέρδιζαν πανάξια τον τίτλο του πρωταθλητή απέναντι στου Καβς και με τη γεύση της σαμπάνιας ακόμα έντονη στον ουρανίσκο των νεόκοπων αφεντικών της λίγκας, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό που μόλις τελείωσε ήταν μόνο η αρχή. Οι δύο αντίπαλοι, αφεντικά σε Δύση και Ανατολή, θα έμπαιναν στο γήπεδο τη νέα σεζόν με αυξημένη πιθανότητα να επαναλάβουν την ίδια πορεία και να ξαναβρεθούν, οι δυό τους πρόσωπο με πρόσωπο, στο κλουβί των τελικών του ΝΒΑ.. Αλήθεια, πόσο πραγματικά έχουν αλλάξει τα πράγματα από τότε..;

Αρκετά και καθόλου. Σημασία έχει ότι οι δύο τους βρίσκονται και πάλι σε θέση μάχης με το Κλίβελαντ να διεκδικεί το πρώτο αθλητικό τίτλο της πόλης τα τελευταία 50 χρόνια και τους Ουόριορς να έχουν σκορπίσει τριγύρω την αίσθηση του “αθάνατου” μετά τον τρόπο που επιβίωσαν στους τελικούς της λίγκας. Πάμε να τσεκάρουμε μερικά σημεία-κλειδιά για την εξέλιξη μιας σειράς τελικών που περίμεναν όλοι..

H υγεία και η φυσική ετοιμότητα του Κάρι

Μελετώντας τις πιθανότητες των δύο ομάδων στη σειρά των τελικών μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα τα οποία θα μας βοηθήσουν όσο προσεγγίζουμε σταδιακά αυτή τη μάχη πιο βαθιά.

Το Golden State έχει ένα προβάδισμα.

Το Golden State δεν είναι ανίκητο. Η πιθανότητα νίκης των Καβς μοιάζει παραπάνω από υπαρκτή.

photo stats

Ο παράγοντας της φυσικής ετοιμότητας του Στέφεν Κάρι θα είναι σημαντικός καθώς μια ..στραβή μπορεί να αλλάξει ανά πάσα στιγμή όλα τα δεδομένα της σειράς.

Οι Ουόριορς παραμένουν μια πολύ ισχυρή ομάδα χωρίς τον ηγέτη τους αλλά σε καμία περίπτωση φαβορί απέναντι στο Κλίβελαντ το οποίο φαντάζομαι ότι θα εμφανιστεί στους τελικούς. Ο 28χρονος super star έχασε συνολικά 6 ματς στη φετινή postseason και σε αρκετές περιπτώσεις φάνηκε ότι η σωματική του ανετοιμότητα “χτύπησε” το πνεύμα του σε επίπεδο συγκέντρωσης.

Στις 2 από τις 3 ήττες των πρωταθλητών απέναντι στη Θάντερ ο Κάρι με ποσοστό μικρότερο του 28% από το τρίποντο. Οι Ουόριορς είχαν τη τύχη να διαθέτουν έναν εκπληκτικό Τόμπσον (26.2 πόντοι-45% στο τρίποντο) ο οποίος τους κράτησε στον αφρό όταν έπρεπε..

 

Από τα βάθη της Ανατολής..

Οι Καβς είναι μια ομάδα που στο σύνολο των αντιδράσεων της (και με όσες παρεμβάσεις μπορεί να αφορούν τον “προσωπικό” χαρακτήρα ενός συνόλου) αποτελούν άξιο αντιπρόσωπο του ανατολικού μπάσκετ στους τελικούς της λίγκας. Σκληράδα, καλά δομημένη άμυνα, “φυσικός” χαρακτήρας. Παραδοσιακοί πυλώνες του καλού ανατολικού μπάσκετ..

photo warriors

Οι Ουόριορς αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα απέναντι στην άμυνα του Μπίλι Ντόνοβαν η οποία τους κατέβασε από τους 114.9 πόντους της κανικής περιόδου στους 106.1 στους τελικούς της Δύσης. Αυτό είναι το πρώτο καλό σημάδι για το Κλίβελαντ το οποίο πραγματικά έκανε shut down στους αντιπάλους του στην Ανατολή κρατώντας τον ανταγωνισμό στους 94.3 πόντους στα playoffs και στο 34% από το τρίποντο. Καθόλου άσχημα.. Το Κλίβελαντ έχει τη τεχνογνωσία για να βάλει δύσκολα στην επίθεση των Καβς με τον Τζέημς και τις Small lineups που συχνά λανσάρει στο παρκέ. Αν το έκανε η Οκλαχόμα, μπορεί να το κάνει και μια καλή ανατολική άμυνα (έστω και εάν ο Lue απέχει μίλια από το τοτέμ που λέγεται Donovan..). Είναι σημαντικό ότι τη προκειμένη περίοδο οι Καβς μοιάζουν πιο έτοιμοι σε φυσικό επίπεδο, πιο ξεκούραστοι, πιο φρέσκοι από τον αντίπαλο τους..

Stretch..

Οι Καβς έχουν επενδύσει μεγάλο μέρος της παραγωγικότητας τους στη περιφερειακή ευστοχία και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα σύνολο το οποίο πραγματικά μπορεί να ανοίξει διάπλατα κάθε άμυνα και να δημιουργήσει το καλύτερο δυνατό πλαίσιο για τον Τζέημς και τον Ίρβινγκ. Το Κλίβελαντ, ήταν -ανάμεσα στις ομάδες των playoffs- το σύνολο με το καλύτερο ποσοστό στο τρίποντο (43.4%). Παράλληλα έχει αυξήσει τη γκάμα επιλογών και το οπλοστάσιο του στη περιφερειακή εκτέλεση δεδομένου του ότι εκτός των Irving και Love (44.6% και 45.6% αντίστοιχα) υπάρχουν και οι Smith-Frye. Πέρυσι οι Καβς μπήκαν στους τελικούς έχοντας στη διάθεση τους μόνο δύο παίχτες με ποσοστό (τη συγκεκριμένη postseason) άνω του 40% στο τρίποντο. Φέτος έχουν έξι..

Από την άλλη θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις του Tyron Lue στη μετά-Μπλατ εποχή μπορούν να αποδειχθούν “οδηγός” για τον Στιβ Κερ δείχνοντας στο Golden State τον δρόμο προς τον τίτλο. Οι Καβς έχουν “χαμηλώσει” και παράλληλα ανεβάσει το τέμπο τους κάτι που ειλικρινά δε ξέρω πως θα λειτουργήσει απέναντι στη πιο κατηφορική επίθεση της λίγκας. Ειδικά με τους Ιγκουοντάλα-Γκριν σε χαμηλά σχήματα, οι Ουόριορς μπορούν να αναπτυχθούν και να εκτελέσουν σε ασύλληπτες ταχύτητες παραμένοντας εξαιρετικά πιεστικοί στο αμυντικό κομμάτι.

Πάμε για σπουδαία μάχη. Οι Καβς είναι πολύ πιο έτοιμοι από πέρυσι με την έννοια ότι είναι υγιείς και με σαφώς περισσότερες λύσεις στην επίθεση όμως προσωπικά η προτίμηση μου βρίσκεται στο Όκλαντ. Πολλοί ίσως να μην αντιλήφθησαν τη τεράστια προσπάθεια που έκανε σε όλα τα επίπεδα (τακτική, εκτέλεση, συναισθηματική διαχείριση) η Θάντερ για να στριμώξει τους πρωταθλητές. Όμως από αυτό το γεγονός φαίνεται πόσο δύσκολο είναι να καταβάλλει μια ομάδα τους Ουόριορς σε μια σειρά παιχνιδιών, ακόμα και όταν αυτοί βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού..

Πηγή φωτογραφίας: USA TODAY