Τα νέα πρόσωπα της φετινής Πρέμιερ Λιγκ

Η περίοδος των καλοκαιρινών μεταγραφών αποτελεί παρελθόν για την Πρέμιερ Λιγκ με τις ομάδες να είναι αναγκασμένες να πορευτούν ως έχουν μέχρι τον Δεκέμβριο, εκεί δηλαδή που θα έχουν και πάλι το δικαίωμα και την ευκαιρία να μπαλώσουν τις όποιες τρύπες θα υπάρχουν, αν υπάρχουν. Κατά κοινή ομολογία το φετινό παζάρι δεν ήταν και από τα πιο λαμπερά για τους Άγγλους. Όχι πως δεν έγιναν πολλές και δαπανηρές μετακινήσεις αλλά, τουλάχιστον, σε σχέση με άλλες, προηγούμενες σεζόν, οι περισσότερες εξ αυτών δεν προκάλεσαν την αίσθηση και το ντόρο στον όχι και τόσο «ψαγμένο» φίλο του αθλήματος.

Φυσικά και υπήρξαν μερικά ονόματα ικανά να οδηγήσουν σε υπέρμετρες θετικές σκέψεις, γι’ αυτά που μπορούν να προσφέρουν εντός του γηπέδου και αυτά θα δούμε παρακάτω. Τις κορυφαίες δηλαδή μετακινήσεις πρωτοεμφανιζόμενων ποδοσφαιριστών (δεν έχει συμπεριληφθεί ο Λο Σέλσο γιατί μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο η μεταγραφή του δεν είχε ολοκληρωθεί επίσημα). Η Πρέμιερ Λιγκ άλλωστε, από τα πρώτα χρόνια της, ως νεοσύστατη λίγκα, στηρίχτηκε κατά πολύ στους νέους, ξένους και (υπερβολικά) ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, ώστε να χτίσει τον μύθο της και να θεωρείται στις μέρες μας ως η κορυφαία, ποδοσφαιρική λίγκα του πλανήτη.

Ρόντρι, αμυντικός μέσος, Μάντσεστερ Σίτι

Ο Γκουαρδιόλα έψαχνε καιρό τον διάδοχο του Φερναντίνιο και εν τέλει τον βρήκε στο πρόσωπο του 23χρονου, διεθνή, Ισπανού. Ο Ρόντρι είναι ο παίκτης που -στην λογική του ποδοσφαίρου του Καταλανού μαέστρου- έρχεται για να ταιριάξει άψογα, ως το εγκεφαλικό αμυντικό χαφ που θα συνδέσει τις γραμμές της ομάδας, φλερτάροντας με την αρτιότητα μιας, ήδη εκνευριστικά άρτιας, ομάδας, σε συνάρτηση με την τακτική της. Με ύψος 1.91 και με όλα εκείνα τα στοιχεία που χρειάζεται να διαθέτει κάποιος ώστε να μπορεί να ηγηθεί στον άξονα ομάδας, αυτού του στυλ, αναμένεται να κολλήσει εύκολα, και γρήγορα, με τους υπολοίπους, κάνοντας πιο εύκολο το έργο τους και εκνευρίζοντας όλους τους αντιπάλους παίκτες, προπονητές και φιλάθλους. Το 91% επιτυχίας στις πάσες, τα 3 επιτυχημένα τάκλιν και το 1.5 κλέψιμο, ανά παιχνίδι, (με την φανέλα της Ατλέτικο), ουσιαστικά, ανάγκασαν τον Γκουαρδιόλα  να δώσει το πράσινο φως, ώστε να βγουν απ’ τα ταμεία των Αράβων τα 80 εκατομμύρια ευρώ, για να έρθει ο «νέος Μπουσκέτς» στο Έτιχαντ.

Νικολάς Πεπέ, επιθετικός, Άρσεναλ

Η σχέση αγάπης που έχει αναπτυχθεί εδώ και τόσα χρόνια ανάμεσα στην Άρσεναλ και τους Γαλλοθρεμμένους παίκτες δεν θα μπορούσε να μην συνεχιστεί και σε αυτό το καλοκαίρι.  Οι «Κανονιέρηδες», έδωσαν 65 εκατομμύρια ευρώ στη Λιλ και έφεραν στο Βόρειο Λονδίνο τον 24χρονο, εξαιρετικά ταλαντούχο, Ιβοριανό, Πεπέ.  Ταχύτατος, τρομακτικός στο ανοικτό γήπεδο, και με εξαιρετικά τελειώματα με το αριστερό του πόδι (θυμίζοντας λίγο από Ρόμπεν στον τρόπο που συγκλίνει στον άξονα), θα ταιριάξει εύκολα με τους Λακαζέτ και Ομπαμπεγιάνγκ, συνθέτοντας μια τρομακτική επιθετική γραμμή. Μοναδικό, και μεγάλο για πολλούς, ψεγάδι του είναι η φλυαρία, με τις αχρείαστες ντρίμπλες, που είναι, πολλές φορές, περισσότερο εκνευριστικές για τους συμπαίκτες παρά για τους αντιπάλους. Έχει ο Έμερι τον τρόπο να τον συνετίσει και να πάρει από αυτόν μόνο θετικά πράγματα; Η απάντηση είναι ναι, τόσο βάζοντάς τον στα άκρα, και κυρίως στα δεξιά, εκεί δηλαδή που οργίασε πέρσι με την Λιλ, σκοράροντας 22 τέρματα, όσο και σε ειδικές συνθήκες, στην μοναξιά της επίθεσης, σε μια θέση πάντως που, στα Γαλλικά γήπεδα, έδειχνε να μην του ταιριάζει.

Τανγκί Ντομπελέ, αμυντικός μέσος, Τότεναμ

Ο 22χρονος Γάλλος είναι ο παίκτης που το όνομά του φιγουράρει δίπλα στην φράση «ο ακριβότερος παίκτης στην ιστορία της Τότεναμ» και αυτό, από μόνο του, φανερώνει πολλά για την αξία του. Όταν ο Λέβι έβγαλε, σχεδόν, 60 εκατομμύρια ευρώ, από τα ταμεία της ομάδας για να φέρει τον διεθνή Γάλλο απ’ τη Λυών, πραγματοποιώντας την απαίτηση του Ποτσετίνο, ο κόσμος άρχισε να καταλαβαίνει πως εδώ έχουμε σίγουρα κάτι πραγματικά καλό. Ο Αργεντινός προπονητής άλλωστε φημίζεται για τις επιλογές του και για το πόσο μπορεί να ανεβάσει επίπεδο, νέους, και ταλαντούχους, ποδοσφαιριστές. Ο Ντομπελέ είναι μια περίπτωση που θυμίζει, αναβαθμισμένο, Καντέ, με την συγκινητική του προσωπική ιστορία και με τα ποδοσφαιρικά χαρακτηριστικά του και αναμένεται να δώσει πολύτιμες λύσεις στην Τότεναμ, σε μια θέση που, πέρσι, πόνεσε αρκετά. Μια ομάδα που επιβάλλεται να γίνει περισσότερο σκληρή αν φυσικά θέλει να συνεχίσει την εξαιρετική πορεία που έχει διαγράψει τα τελευταία χρόνια. O Ντομπελέ μπορεί να γίνει ο ορατός τοίχος του άξονά της, στην αμυντική λειτουργία, αλλά μπορεί επίσης να κουβαλήσει  τη μπάλα και, να δημιουργήσει, με προσωπικές ενέργειες, για τους συμπαίκτες του, σε οργανωτικό ρόλο.

Μουσά Τζενεπό, εξτρέμ, Σαουθάμπτον

Ακόμα μία εξαιρετική περίπτωση πρωτοεμφανιζόμενου, σε μια ομάδα μάλιστα που φαντάζει από τις πλέον ικανές ώστε να εκτοξεύσει την αγωνιστική, αλλά και την χρηματιστηριακή, του αξία. Οι «άγιοι» έδωσαν 15 εκατομμύρια ευρώ στην Σταντάρ Λιέγης και έφεραν τον 20χρονο, διεθνή με το Μάλι, ποδοσφαιριστή, σε μια από τις πιο έξυπνες κινήσεις του καλοκαιριού. Η ομάδα του Ραλφ Χάσενχουτλ βρίσκει, στο πρόσωπό του, ένα ποδοσφαιριστή με απίστευτα τεχνικά χαρακτηριστικά, ικανό να ντριμπλάρει δύο και τρεις αντιπάλους, ακόμα και σε τηλεφωνικό θάλαμο, αλλά και με έφεση στο σκοράρισμα, που αποτελεί παράλληλα, για την ίδια, και μια σπουδαία επένδυση. Ο Τζενεπό, απ’ την άλλη, γνωρίζει πως αν πραγματοποιήσει μια επιτυχημένη σεζόν, τότε θα έχει τη δυνατότητα να βρεθεί σε ακόμα μεγαλύτερη ομάδα, με την Σαουθάμπτον, εννοείται, να θέλει να συμβεί κάτι τέτοιο μιας και θα συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει τα τελευταία χρόνια, ως ένα από τα καλύτερα «μαγαζιά» της Πρέμιερ Λιγκ. Παίκτης που αναμένεται να μας χαρίσει αρκετές ποδοσφαιρικές, φαντεζί, συγκινήσεις.

Σεμπαστιάν Αλέρ, επιθετικός, Γουέστ Χαμ

Μετά και την φυγή του Άντι Κάρολ, και με την ομάδα γεμάτη από αρκετούς ταλαντούχους περιφερειακούς επιθετικούς, ο Πελεγκρίνι γνώριζε πολύ καλά, πως η ομάδα του είχε ανάγκη και από ένα δυνατό κορμί που να μπορεί να ανταπεξέλθει στην δύσκολη, πολλές φορές, μοναξιά της επίθεσης. Αυτό το κορμί το βρήκε στο πρόσωπο του Σεμπαστιάν Αλέρ της Άιντραχτ. Ο θηριώδης 25χρόνος Γάλλος επιθετικός είναι ο παίκτης που μπορεί να γεμίσει την αντίπαλη περιοχή, να παλέψει στον αέρα για κάθε μπαλιά, να παίξει με πλάτη και να σπάσει σωστά την μπάλα στους συμπαίκτες του, και φυσικά, το σημαντικότερο όλων για τη θέση του, να σκοράρει. Ο Αλέρ είναι ένας αρκετά ευέλικτος επιθετικός περιοχής που μπορεί να βάλει δύσκολα σε κάθε καλά οργανωμένη άμυνα με τον τρόπο παιχνιδιού του καθώς ξέρει πολύ καλά να κινηθεί, χωρίς την μπάλα, με αυτή στα πόδια τα έχει τα θεματάκια του, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η μεταγραφή του άγγιξε το ποσό-ρεκόρ των 40 εκατομμυρίων ευρώ, σε μια ομάδα που, και φέτος, αναμένεται δυσκολοκατάβλητη, για όλους.

Μόιζε Κεν, επιθετικός, Έβερτον

Το νέο «παιδί θαύμα» του Ιταλικού ποδοσφαίρου, μόλις στα 19 του, δεν θα συνεχίσει να αγωνίζεται στη χώρα του αλλά στα γήπεδα της Αγγλίας, εκεί που αναμένεται να συνθέσει ένα από τα πιο καυτά, νεανικά, δίδυμα, με τον βραζιλιάνο Ριτσάρλισον. Ο νεαρός προέρχεται από μια πολύ καλή σεζόν με τη Γιουβέντους, όπου σκόραρε 6 τέρματα, σε 15 εμφανίσεις (τις 9 ως αλλαγή), και κατάφερε να κληθεί και στην εθνική Ιταλίας, έχοντας γράψει και εκεί, ήδη 2 γκολ, σε, μόλις, 3 εμφανίσεις. Γρήγορος, με καλή τεχνική και εξαιρετική αίσθηση του γκολ θα πρέπει να βελτιωθεί αρκετά για να σταθεί άμεσα στα γήπεδα της Αγγλίας με πρώτο εξ αυτών την σωματική δύναμη, βάζοντας μυϊκή μάζα, αλλά και το παιχνίδι του στον αέρα, ένα παιχνίδι που δείχνει να υστερεί αρκετά με βάσει την εικόνα, και τους αριθμούς, που έχουμε από τα γήπεδα της Ιταλίας. Η μετακίνηση άγγιξε τα 30 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ανέβει ακόμα περισσότερο μαζί με τα μπόνους που υπάρχουν στους όρους του συμβολαίου.

H Πρέμιερ Λιγκ, για τη σεζόν 2019-2020, επιστρέφει το βράδυ της Παρασκευής με την αναμέτρηση του Άνφιλντ, ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νόριτς, και αναμένεται να μας χαρίσει, και φέτος, πολλές συγκινήσεις αλλά και μια ακόμα σπουδαία μάχη για τον τίτλο του πρωταθλητή, με τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ να ξεκινούν ως τα αδιαμφισβήτητα φαβορί, βάσει της περσινής τους χρονιάς αλλά και της ποιότητας που διακρίνει τα ρόστερ τους. Μιας ποιότητας που προλάβαμε ήδη να απολαύσουμε, μιας και οι δύο ομάδες βρέθηκαν αντιμέτωπες στο Τσάριτι Σιλντ με τους «πολίτες» να κατακτούν τελικά και το τρόπαιο με 5-4 στη διαδικασία των πέναλτι.