Κουνώντας το σεντόνι από τη Β’ εθνική: η Κλουμπ Ατλέτικο Πατρονάτο

Το παρακάτω γκολ στο βίντεο, είναι ένα ιστορικό γκολ. Έτυχε να είναι και ένα ωραίο γκολ. Ο 22χρονος Χουάν Κρουζ Εσκιβέλ κλέβει την μπάλα λίγο κάτω από το κέντρο, κερδίζει στο σπριντ έναν αμυντικό, περνάει και τον αντίπαλο τερματοφύλακα και σκοράρει. Είναι ένα ιστορικό γκολ γιατί είναι το πρώτο γκολ στην ιστορία της Κλουμπ Ατλέτικο Πατρονάτο ντε λα Χουβεντούδ Κατόλικα στο Κόπα Λιμπερταδόρες στη φυσική της έδρα και κυρίως το γκολ που θα φέρει και την πρώτη νίκη της Πατρονάτο στη διοργάνωση. Η οποία μάλλον είναι άγνωστη στο ευρύ κοινό και πιθανώς αρκετοί να μην το ξέρουν, αλλά είναι ομάδα της Αργεντινής. Και δεν είναι απλώς το γκολ μιας ομάδας που παίζει για 1η φορά σε μια διοργάνωση. Είναι το γκολ μιας ομάδας που παίζει στο Λιμπερταδόρες, ενώ βρίσκεται στη Β’ εθνική. Σκεφτείτε αντίστοιχα, μια ομάδα Β’ εθνικής στην Ευρώπη να παίζει στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Πώς έγινε αυτό; Ας δούμε πρώτα το γκολ και το συζητάμε μετά:

Να πούμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει, καθώς και το 2020 η Τίγκρε βρισκόταν στην ίδια θέση. Αλλά εδώ μιλάμε για μια ομάδα με πολύ μικρότερο μέγεθος. Έναν σύλλογο από την πόλη Παρανά της Αργεντινής (που δεν έχει καμία σχέση με την ομώνυμη επαρχία της Βραζιλίας). Η Παρανά είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Έντρε Ρίος, έχει κάτι παραπάνω από 200.000 κατοίκους και βρίσκεται στην άλλη όχθη του ποταμού Παρανά από την πιο γνωστή και μεγάλη πόλη της Σάντα Φε. Η πόλη έχει δύο συλλόγους που φυσικά έχουν το δικό τους “κλάσικο παραναένσε” που περιλαμβάνει τη σημερινή μας πρωταγωνίστρια Πατρονάτο και την Κλουμπ Ατλέτικο Παρανά (παρότι κάποιοι θα σας πουν ότι το γνήσιο κλάσικο είναι το ματς της Παρανά με την τοπική Μπελγκράνο της Παρανά).

Το εντυπωσιακό για την Πατρονάτο είναι ότι έχει και άλλο «κλάσικο». Το Κλάσικο ντε Έντρε Ρίος είναι το ντέρμπι με την Κονσεπσιόν ντε Ουρουγουάη που παρότι το όνομά της μπερδεύει, είναι ομάδα της Αργεντινής, δίπλα στον ποταμό Ουρουγουάη που αποτελεί και το σύνορο της Αργεντινής-Ουρουγουάης. Σας μπερδέψαμε αρκετά; Αυτός ήταν ο στόχος μας. Επιστρέφουμε όμως στην Πατρονάτο. Έναν σύλλογο μικρό με μεγάλη ιστορία όμως, καθώς ιδρύθηκε το μακρινό 1914 και ακόμα τμήματα μπάσκετ, βόλεϊ και αρκετά ακόμα. Για όσους έδωσαν προσοχή στο πλήρες όνομα της ομάδες και το “Χουβεντούδ Κατόλικα”, ίσως να υποψιάστηκαν ότι έχει τις ρίζες της στην εκκλησία. Ο πάδρε Μπαρτολομέ Γκρέγια ίδρυσε τον σύλλογο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια για να φέρει μέσω του αθλητισμού τα πιτσιρίκια της περιοχής κοντά στο κατηχητικό. Αγόρασε μια αλάνα και εκεί τα παιδιά μπορούσαν να κλωτσάνε το τόπι. Ο σύλλογος διατηρήθηκε και μεγάλωσε, καθώς το 1931 ο ιερέας αγόρασε μια έκταση, έχτισε την εκκλησία της Σάντα Τερεσίτα και μαζί και δύο γήπεδα. Το ένα κανονικών διαστάσεων και το άλλο, μικρότερο για να προπονείται η ομάδα. Αργότερα χάρισε τη γη στην εκκλησία για να έχει “έδρα” η ενορία και να χτιστεί και ένα σχολείο για τα παιδιά της περιοχής. Απαράβατος όρος όμως, να μείνει εκεί η αγαπημένη του Πατρονάτο μέχρι να βρει άλλη έδρα. Η Πατρονάτο τελικά με τα έσοδα μιας μεταγραφής μπόρεσε να αγοράσει και άλλη έκταση εκεί κοντά και έφτιαξε το γήπεδό της. Ο Γκρέγια πέθανε το 1960 και θεωρείται μέχρι και σήμερα ο άνθρωπος πίσω από τον σύλλογο. Γι’ αυτό και το γήπεδο της ομάδας έχει το όνομά του: Εστάδιο Πρεσμπίτερο Μπαρτολομέ Γκρέγια.

H ιστορική έδρα της Πατρονάτο, έτοιμη πλέον και για το Λιμπερταδόρες

Τη δεκαετία του 1970 κατάφερε να έχει την πρώτη της συμμετοχή σε εθνικό πρωτάθλημα (κερδίζοντας μάλιστα και την Μπόκα στο Μπομπονέρα). Από τότε περνούν αρκετά χρόνια και το 2016 κερδίζει την άνοδό της στην Πριμέρα Ντιβισιόν. Θα καταφέρει να σωθεί με άνεση τα επόμενα χρόνια, κάνοντας τίμιες χρονιές. Το ιδιαίτερο σύστημα υποβιβασμού όμως θα τη χτυπήσει. Παρότι καμία σεζόν της δεν βρέθηκε στις τελευταίες θέσεις, η μέτρια συγκομιδή τη σεζόν 2019-20 παίζει ρόλο και όταν γίνεται η σούμα των τελευταίων τριών σεζόν τον περασμένο Οκτώβριο υποβιβάζεται. Η θλίψη μεγάλη, αλλά λίγες ημέρες αργότερα θα μετατραπεί σε χαρά.

Βλέπετε, η Πατρονάτο κάνει μια σπουδαία πορεία στο Κόπα Αρχεντίνα 2022. Θα ξεκινήσει με μία εύκολη πρόκριση επί της Ντεπορτίβο Μορόν. Στη συνέχεια αποκλείει στα πέναλτι την Κολόν Σάντα Φε και μετά κερδίζει με 2-1 τη Χιμνάσια Λα Πλάτα και φτάνει στα προημιτελικά. Εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα και ταυτόχρονα τα θαύματα. Τα ματς είναι μονά και γίνονται σε ουδέτερες έδρες, αλλά το γήπεδο της Λα Ριόχα είναι γεμάτο με οπαδούς της Ρίβερ. Οι Μιγιονάριος ανοίγουν το σκορ με τον παλιό Ενωσίτη Μπρούνο Ζουκουλίνι, αλλά η Πατρονάτο δεν μασάει από ατμόσφαιρα και διαφορά ποιότητας και στις αρχές του 2ου ημιχρόνου κάνει την ανατροπή σε 2-1. Ο αγαπημένος, αλλά και προβληματικός Χουάνφερ Κιντέρο θα σκοράρει απευθείας κόρνερ για το 2-2. Το ματς θα πάει στα πέναλτι. Εκεί το “Αφεντικό”, όπως είναι το παρατσούκλι της Πατρονάτο θα κερδίσει 4-3 και θα πάρει ιστορική πρόκριση στα ημιτελικά.

Όπως καταλαβαίνει κανείς η καζούρα είναι μεγάλη για τη Ρίβερ. Αλλά μερικές φορές είναι καλύτερο να μασάς, παρά να μιλάς. Βλέπετε επόμενη αντίπαλος της Πατρονάτο είναι η Μπόκα στα ημιτελικά και οι οπαδοί της σύντομα θα συμπάσχουν με τους μισητούς αντιπάλους. Όπως και στην προηγούμενη φάση, έτσι και τώρα, το ουδέτερο γήπεδο είναι ουδέτερο μόνο στο όνομα. Το Εστάδιο Σαν Χουάν ντύνεται στα μπλε και κίτρινα με τους φίλους της Μπόκα να το γεμίζουν. Τρεις ημέρες μετά την τελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος και με την Πατρονάτο να έχει υποβιβαστεί και επίσημα. Κανένα πρόβλημα. Στο 31′ και σε μια αντεπίθεση, ο Μαρσέλο Εστιγκαρίμπια θα ανοίξει το σκορ και οι λιγοστοί ηρωικοί οπαδοί της Πατρονάτο θα πανηγυρίσουν έξαλλα. Η ομάδα τους θα αντέξει μέχρι το 71′, όταν και η Μπόκα θα κερδίσει πέναλτι και θα ισοφαρίσει. Η πρόκριση θα κριθεί εκ νέου στα πέναλτι. Ο τερματοφύλακας Φακούντο Αλταμιράνο θα γίνει ο πρωταγωνιστής, πιάνοντας τρία πέναλτι και χαρίζοντας την πρόκριση στον τελικό.

Όταν έχεις γίνει ο φονέας των γιγάντων και έχεις αφήσει Μπόκα-Ρίβερ εκτός σε διαδοχικές φάσεις, θα φοβηθείς στον τελικό; Αντίπαλος η Ταγιέρες στο Εστάδιο Μαλβίνας Αρχεντίνας. Μαντέψτε. Ο περισσότερος κόσμος είναι της Ταγιέρες. Θα μασήσουμε από τα μπλε καπνογόνα των οπαδών της; Φυσικά και όχι. Η Ταγιέρες θα μπει δυνατά, θα σφυροκοπήσει για το πρώτο 20λεπτο τους αντιπάλους, αλλά η Πατρονάτο θα αντέξει. Και στο 78′ θα βρει το γκολ που ψάχνει, με έναν μοναδικά αστείο τρόπο. Ο 23χρονος δανεικός Τιάγκο Μπανέγκα θα μπει αναγκαστική αλλαγή στο 29′ και κάνοντας μια προσπάθεια από το κέντρο θα ανοίξει πολύ την μπάλα. Για να μη χάσει τον έλεγχο θα κάνει μια προβολή-τάκλιν, η μπάλα θα πάρει περίεργη τροχιά και θα καταλήξει στα δίχτυα της Ταγιέρες. Το γκολ, σχεδόν blooper, ξεκινάει περίπου στο 3.38 του παρακάτω βίντεο:

Το αποτέλεσμα δεν θα αλλάξει μέχρι το τέλος και η Πατρονάτο των θαυμάτων θα ολοκληρώσει μια μοναδική πορεία κατακτώντας το Κόπα Αρχεντίνα. Με την κατάκτηση του τίτλου, η Πατρονάτο κατάφερε και κάτι άλλο σχεδόν μοναδικό. Είναι ο μόνος σύλλογος μαζί με την Ατλέτικο του Τουκουμάν που έχει κατακτήσει ποδοσφαιρικό τίτλο στην Αργεντινή και δεν βρίσκεται στην επαρχία του Μπουένος Άιρες ή σε αυτή της Σάντα Φε (την επαρχία που μεταξύ άλλων έχει Ροσάριο Σεντράλ και Νιούελ’ς). Σε μια χώρα που όλο το ποδόσφαιρο είναι συγκεντρωμένο στην πρωτεύουσα και στους παλαβούς του Ροσάριο, πρόκειται για απίστευτο θρίαμβο. Ταυτόχρονα όμως, εκτός από έναν τίτλο που δύσκολα θα επαναληφθεί στο άμεσο μέλλον, θα κερδίσει και ένα εισιτήριο για το Κόπα Λιμπερταδόρες του 2023. Ένα ταξίδι σε μια διοργάνωση που σίγουρα δεν είναι Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά είναι ό,τι σπουδαιότερο για μια ομάδα της Ν. Αμερικής.

Η κλήρωση θα είναι σχετικά καλή. Θα πέσει με την Ατλέτικο Νασιονάλ από την Κολομβία, την Ολίμπια από την Παραγουάη, ιστορικές ομάδες μεν, αλλά όχι μεγαθήρια της Βραζιλίας, και με τη Μέλγκαρ από το Περού. Θα αναγκαστεί να δώσει το 1ο παιχνίδι της στη Σάντα Φε και παρότι θα προηγηθεί μόλις στο 2′, θα υποκύψει με δυο γκολ στο 77′ και στο 79′. Θα πάει στην Παραγουάη και θα χάσει από την Ολίμπια με 1-0. Δυο ματς που θα τα χάσει οριακά. Αλλά παίρνει άδεια μετά από έλεγχο να χρησιμοποιήσει τη φυσική της έδρα στο τρίτο και ίσως πιο κρίσιμο παιχνίδι. Αυτό απέναντι στη Μέλγκαρ. Βλέπετε, το Λιμπερταδόρες γίνεται λίγο Τσάμπιονς Λιγκ, με την 3η θέση στον όμιλο να οδηγεί στο Σουνταμερικάνα. Και με το τελικό 4-1, η Πατρονάτο θα κυνηγήσει αυτή τη θέση. Ό,τι και να γίνει όμως, οι τελευταίοι μήνες για τους παίκτες και τον κόσμο της Πατρονάτο είναι παραμυθένιοι. Όσο και αν τους πόνεσε ο υποβιβασμός, ζήσανε μια κούπα και ζουν μια συμμετοχή στο Λιμπερταδόρες.