2023 NBA Playoffs: Υπάρχει σφυγμός;

Oι Χιτ μοιάζουν να έχουν πάρει την «ψυχή» των Σέλτικς, κυριαρχώντας κατά κράτος σε μια σειρά που δυνητικά μπορεί να τελειώσει σήμερα. Αλήθεια, υπάρχει σφυγμός στο αγωνιστικό σώμα των Κελτών;

Ο εφιάλτης επιστρέφει στη Βοστώνη. Η ομάδα-επιτομή της «συμμορίας» στη λίγκα, οι Μαιάμι Χιτ, μπήκε ως πυγμάχος στη σειρά και με πολύ επιθετικό στυλ και απανωτά χτυπήματα στρίμωξε τη Βοστώνη, η οποία ζαλισμένη πλέον είναι έτοιμη να πέσει στο καναβάτσο.

Οι Κέλτες αδυνατούν να ελέγξουν την υποδειγματική κυκλοφορία της μπάλας των Χιτ. Η ομάδα του Σποέλστρα παραδοσιακά εμφανιζόταν δουλεμένη σε αυτό το κομμάτι. Οι παίχτες των Χιτ μοιράζονται τη μπάλα, διαβάζουν σωστά και εκτελούν δράσεις στο μισό γήπεδο δίνοντας έμφαση στην κίνηση μακριά από τον εκάστοτε χειριστή. Με αυτόν τον τρόπο παράγουν ευκαιρίες για όλους στο επιθετικό κομμάτι και δεν εξαρτώνται από τις εμπνεύσεις ενός ή δυο αστεριών, όπως βλέπουμε συνήθως στη λίγκα.

Εκεί εντοπίζονται και οι απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν το πώς αυτή η ομάδα διατηρεί την απόδοση της σε υψηλά standards, ανεξάρτητα από το ποιοι παίχτες βρίσκονται στο παρκέ. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αξίζει να μελετηθεί από όλους τα επόμενα χρόνια παρότι δεν συνάδει ακριβώς με τα «θέλω» του μάρκετινγκ και της ατομικιστικής αμερικανικής κοινωνίας. Ένα αθλητικό θαύμα που ξεκινάει από τον θρύλο Πατ Ράιλι και καταλήγει στον τελευταίο εργαζόμενο του οργανισμού.

Η Βοστώνη έχει πέσει σε ένα χαντάκι αυτήν τη στιγμή. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν μπορεί να βγει από εκεί. Οι Σέλτικς μπήκαν ως φαβορί (;) σε μια σειρά απέναντι στην πιο σκληροτράχηλη ομάδα της λίγκας η οποία τυγχάνει να έχει εκπληκτικό αγωνιστικό ρυθμό στην παρούσα φάση.  Ναι, είναι οι ίδιοι Χιτ που ηττήθηκαν στο Play-In εύκολα από τους Χοκς του Σνάιντερ και μπήκαν στην οχτάδα κερδίζοντας με άγχος τους Μπουλς.

Όπως είχαμε σημειώσει προσφάτως (στη σειρά με τους Σίξερς) η βασική διαφορά της φετινής ομάδας των Κελτών με την περυσινή που άγγιξε τον τίτλο, βρίσκεται στο αμυντικό κομμάτι. Ο κόουτς Μαζούλα είναι έξυπνος, ταλαντούχος και έχει μέλλον. Όμως, χωρίς αμφιβολία, φέρει σημαντικό μερίδιο ευθύνης αναφορικά με τη δυσμενή θέση στην οποία έχει βρεθεί η ομάδα του σήμερα.

Οι Σέλτικς που μασούσαν σίδερα στην άμυνα πέρυσι και με αυτήν ως βασικό όπλο στο δεύτερο μισό της σεζόν ξεκίνησαν την αντεπίθεση τους φτάνοντας μέχρι τους τελικούς του ΝΒΑ, φέτος αδυνατούν να αμυνθούν «μαζί» και να δώσουν stops σε συνέχεια. Έχουν τα «εργαλεία» για να το κάνουν. Σμαρτ, Ουάιτ, Ρόμπερτ και Γκραντ Ουίλιαμς , Τέιτουμ και Μπράουν. Δεν έχουν καταφέρει όμως να βάλουν αυτούς τους ικανότατους αμυντικά αθλητές στην ίδια σελίδα. Και εκτός αυτού έχουν απολέσει τον physical χαρακτήρα που κουβαλούσαν. Είναι ένα σύνολο που προσπαθεί να κάνει outscore στον αντίπαλο (να σκοράρει περισσότερο από αυτόν) και βασίζεται στην παραγωγική δυναμική του και όχι στην άμυνα. Το έκανε μόνο όταν βρέθηκε στο χείλος του αποκλεισμού στη σειρά με τους Σίξερς και ανέτρεψε την κατάσταση. Όμως το Μαϊάμι είναι άλλο «όπλο».

Το τέταρτο ματς αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία για τους Χιτ ώστε να «σκουπίσουν» τη Βοστώνη και να φτάσουν στους τελικούς του ΝΒΑ, έχοντας μάλιστα ξεκινήσει από το Play-In. Ο Σποέλστρα έχει κυριαρχήσει πλήρως στη σειρά, καταφέρνοντας -εκτός των άλλων- να κερδίσει με 26 πόντους  ένα τρίτο ματς όπου ο αντίπαλος σάρωσε τα ριμπάουντ (21 επιθετικά, 57 έναντι 35 για τη Βοστώνη). Το Μαϊάμι σουτάρει εκπληκτικά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου (47.8% στους τρεις αγώνες) και έχει την πολυτέλεια να φέρνει από τον πάγκο «έτοιμα χέρια» όπως αυτά τον Caleb Martin και Duncan Robinson, οι οποίοι «έγραψαν» 9/14 τρίποντα και έδωσαν 40 πόντους στην επίθεση των Χιτ στο τελευταίο παιχνίδι.

Οι Σέλτικς παίζουν για τη ζωή τους σήμερα. Το ένστικτό της επιβίωσης είναι πάντα ισχυρό όμως ο συνεκτικός ιστός της Βοστώνης έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Ακόμα και εάν μπουν από νωρίς στο τιμόνι του ματς, είναι εξαιρετικά αμφίβολο το ότι θα μπορέσουν να αποκρούσουν την αντεπίθεση των Χιτ ώστε να πάρουν την νίκη και να δείξουν ότι έχουν σφυγμό, επιστρέφοντας στη Μασαχουσέτη.  Ο Σποέλστρα έχει βρει τον «κωδικό» και μοιάζει να έχει απενεργοποιήσει όλες τις ρυθμίσεις των Κελτών.

Bet Builder με Χάντικαπ Μαϊάμι Χιτ -3.5 και  Jimmy Butler Πόντοι 26+ σε απόδοση 3.24 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog