Μετά το άσχημο δεύτερο ημίχρονο στο Mediolanum, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο σπίτι του με την υποχρέωση να «απαντήσει». Ακόμα και εάν απέναντι του βρίσκεται η καλύτερη ομάδα της φετινής Ευρωλίγκας.
Ο Παναθηναϊκός δεν τα κατάφερε στο Μιλάνο. Έπαιξε καλή άμυνα στο πρώτο εικοσάλεπτο όντας ανταγωνιστικός απέναντι στην Αρμάνι, όμως τα πολλά λάθη του ήταν κακό σημάδι. Η τρίτη περίοδος ήταν καταστροφική καθώς οι πράσινοι έχασαν αρκετές προσωπικές μονομαχίες και στις δύο πλευρές του παρκέ, τοποθετώντας τον εαυτό τους σε δύσκολη θέση. Η άμυνα των Λομβαρδών ήταν εξαιρετική (διαβασμένη, με ένταση, συνεργασίες και physical χαρακτήρα), ο Μέικον σίγησε και ο Παπαπέτρου δεν βοήθησε καθόλου σε μια βραδιά όπου ο Νέντοβιτς ήταν εκτός. Το «τριφύλλι» σκόραρε μόλις 54 πόντους σε 40 λεπτά παιχνιδιού μετρώντας 40.6% στα δίποντα και 17 λάθη. Πλέον γυρίζει στο ΟΑΚΑ όπου θα βρει απέναντι του το Νο1 της λίγκας.
Παρά τα προβλήματα της, η Μπαρτσελόνα πέρασε από το Βελιγράδι με όπλο την άμυνα της. Είναι υποδειγματική η συμπεριφορά των Καταλανών αυτήν την περίοδο όπου οι τρεις ουσιαστικά βασικοί περιφερειακοί τους (Καλάθης, Χίγκινς, Αμπρίνες) είναι εκτός λόγω τραυματισμών. Ψηλά σχήματα, έλεγχος του ριμπάουντ και του ρυθμού, σημάδι του «ζωγραφιστού» με διαφορετικά εισαγωγικά plays και ποικιλία στον τρόπο εκτελέσεων, σωστές αποφάσεις. Οι Λαπροβίτολα-Γιοκουμπάιτις ανταποκρίνονται περίφημα, ο Σανλί έχει ανεβάσει στροφές και ο Χέιζ ήταν ο κορυφαίος παίχτης του Σάρας στην αναμέτρηση με τον Ερυθρό Αστέρα. Μια πραγματική ομάδα. Συμπαγής, πληθωρική, πειθαρχημένη.
Παναθηναϊκός-Mπαρτσελόνα με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming*
Οι γηπεδούχοι πρέπει να προσέξουν τρία συγκεκριμένα κομμάτια στο επιθετικό παιχνίδι της Μπαρτσελόνα μπαίνοντας σε αυτήν την αναμέτρηση:
-Post up επίθεση: Όλες οι ομάδες του Σάρας (οι versions της Ζάλγκιρις και οι δύο των Καταλανών στη θητεία του εκεί) βασίζονται πολύ στην επίθεση από το low post. Η Μπαρτσελόνα έχει ελίτ παίχτες (Ντέιβις, Μίροτιτς) για αυτές τις δράσεις και άλλους στους οποίους ακουμπάει εναλλακτικά τη μπάλα είτε για να σκοράρει είτε για να δημιουργήσει. Με αυτόν τον τρόπο ελέγχει τον ρυθμό του παιχνιδιού εμφανίζοντας ετοιμότητα στο αμυντικό transition.
–Off screen- δράσεις για τον Κούριτς: Χωρίς τον Αμπρίνες αλλά και τον Χίγκινς (είναι on ball παίχτης αλλά μπορεί να εκτελέσει και σε τέτοιες καταστάσεις), οι Καταλανοί βασίζονται πολύ στον Κάιλ Κούριτς για να τελειώσει τις αγαπημένες off screen-δράσεις του Σάρας. Οι Ρος, Πέρι αλλά και ο Νέντοβιτς (εφόσον είναι υγιής) που πέραν των συνολικών αμυντικών του αδυναμιών έχει δείξει ότι μπορεί να ακολουθήσει τέτοιους σουτέρ στην κίνηση τους μακριά από τη μπάλα, θα έχουν πολύ δουλειά απέναντι σε ένα εκ των κορυφαίων περιφερειακών εκτελεστών της διοργάνωσης.
-Short Roll & Back cuts: Συχνά οι ψηλοί της Μπάρτσα δεν «βυθίζονται στο ζωγραφιστό μετά το σκριν στη μπάλα αλλά κάνουν αυτό το σύντομο ρολάρισμα, υποδεχόμενοι τη μπάλα στα 5 μέτρα για να σουτάρουν (Ντέιβις, Μίροτιτς) ή να δημιουργήσουν (προσθέστε και τον Σανλί στην εξίσωση) την ώρα που στην πλάτη των αμυνομένων ενεργοποιούνται κοψίματα προς το καλάθι. Χρειάζεται συγχρονισμός και επικοινωνία ανάμεσα στις δύο γραμμές άμυνας των γηπεδούχων για να σταματήσουν αυτές τις δράσεις.
Νομίζω ότι είναι εύκολα κατανοητό πως ο Παναθηναϊκός αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να έχει υψηλές παραγωγικές βλέψεις απέναντι σε αυτήν την άμυνα στο σετ παιχνίδι. Η Μπαρτσελόνα είναι πολύ δουλεμένη, έχει μέγεθος, αμυντικό IQ και την απαιτούμενη σκληράδα πλέον στα μετόπισθεν. Για τους γηπεδούχους όμως υπάρχει μια «Κερκόπορτα». Η ροπή των Καταλανών στο λάθος αποτελεί το μελανό σημείο στην αγωνιστική τους συμπεριφορά και οι πράσινοι οφείλουν να πατήσουν σε αυτήν, με στόχο να βρουν καταστάσεις στο ανοιχτό γήπεδο. Χωρίς έξτρα πόντους στο transition, η ομάδα του Πρίφτη δύσκολα θα μπορέσει να ανταγωνιστεί.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι επίσης είναι η επίθεση απέναντι σε άμυνα αλλαγών. Η Μπαρτσελόνα ενεργοποιεί συχνά αυτού του είδους την αμυντική τακτική έχοντας ψηλούς που μπορούν να σταθούν ικανοποιητικά στην περίμετρο όπως ο Ντέιβις και ο Σμιτς αλλά και περιφερειακούς με μέγεθος (ειδικά όταν ο Καλάθης βρισκόταν στο παρκέ). Ο Παναθηναϊκός μπορεί να δουλέψει σκριν με τους Κασελάκη-Ουάιτ-Παπαπέτρου και τον Μέικον ως ball handler, χτυπώντας τον Γιοκουμπάιτις ή τον φορμαρισμένο Λαπροβίτολα (εξαιρετικός τον τελευταίο καιρό) χαμηλά στη ρακέτα.
Στον μαραθώνιο της Ευρωλίγκας είναι σημαντικό να απαντάς. Να μπορείς να επιστρέφεις μετά από άσχημες βραδιές. Ο Παναθηναϊκός είχε μια τέτοια στη Λομβαρδία. Όμως τώρα γυρνάει στην Αθήνα και οφείλει να δώσει τον καλύτερο του εαυτό απέναντι στην καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης. Οι Καταλανοί έρχονται από ένα δύσκολο ματς στο Βελιγράδι και οι γηπεδούχοι πρέπει να τους χτυπήσουν στο ενεργειακό κομμάτι εάν θέλουν να έχουν ελπίδες νίκης. Η χρονιά είναι δύσκολη. Το είχαμε υπογραμμίσει από τον Σεπτέμβρη. Όμως ο Παναθηναϊκός είναι υποχρεωμένος να δίνει στον οπαδό του την αίσθηση ότι η ομάδα έδωσε σε κάθε περίπτωση, ότι είχε μέσα στο παρκέ. Είναι ζήτημα υπερηφάνειας. Και είναι αδιαπραγμάτευτο.
MatchCombo με Χάντικαπ Παναθηναϊκός +12.5 και Πόντοι Over 141.5 σε απόδοση 1.88
*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις. Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές
Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog