euroleague-panathinaikos

Παναθηναϊκός-Ρεάλ: To «συμβόλαιο της μιας ημέρας»

Μετά τη δύσκολη πρώτη δυάδα αγώνων της σειράς στη Μαδρίτη, ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ΟΑΚΑ φιλοδοξώντας ότι θα μπορέσει  να αλλάξει την ατμόσφαιρα της σειράς. Η φιλοσοφία του «συμβολαίου της μιας ημέρας» του Ρικ Πιτίνο είναι ίσως ο μοναδικός δρόμος…

Σίγουρα τα πράγματα δεν πήγαν όπως ακριβώς θα ήθελαν οι πράσινοι στην πρώτη εβδομάδα των playoffs της φετινής Ευρωλίγκας. Ο Παναθηναϊκός ακούμπησε το διπλό στο πρώτο ματς της σειράς όμως ηττήθηκε στις λεπτομέρειες και η συνθήκη που δημιουργήθηκε ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης ήταν αντικειμενικά δύσκολη για το «τριφύλλι». Το 2-0 έχει βαρύνει κάπως τις πλάτες των παιχτών του Πιτίνο και αποδυνάμωσε το κύμα ενθουσιασμού που υπήρχε στις τάξεις των οπαδών ακριβώς πριν το ξεκίνημα της σειράς. Όμως ο φετινός Παναθηναϊκός έχει μάθει να παίζει με τη πλάτη στον τοίχο και να επιβιώνει. Αυτό θα κληθεί να κάνει και σήμερα…

Ζήτημα τιμής

Oι πράσινοι έχασαν πέρυσι με 1-3 στα playoffs από τη «Βασίλισσα» και έχουν ηττηθεί φέτος και στις τέσσερις αναμετρήσεις των δύο ομάδων στη σεζόν, με τα δύο όμως από τα τρία τελευταία ματς  να είναι πολύ κλειστά και να κρίνονται στο νήμα. Για τον Παναθηναϊκό λοιπόν εκτός των άλλων, η σημερινή μάχη και η νίκη, αποτελούν ζήτημα τιμής. Ο Ρικ Πιτίνο πολύ σωστά δεν κοιτάζει μακροπρόθεσμα. Στοχεύει στο επόμενο ματς  όπως μας ξεκαθάρισε εχθές ο assistant του και φιλοξενούμενος μας στο Hoopfellas, Διαμαντής Παναγιωτόπουλος:

«Ο κόουτς έχει μιλήσει πολύ καλά στα παιδιά. Πολύ καλά. Σαφώς υπάρχει πίστη στην ομάδα. Ξέρουμε ότι μπορούμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Όπως μάλιστα είχε πει ο ίδιος μετά το ματς με τη Φενέρ όπου είχαμε κάνει μια πολύ άσχημη εμφάνιση, δεν μας νοιάζει να κοιτάζουμε και να σκεφτόμαστε για το τι μπορεί να γίνει στο έβδομο ή όγδοο ματς από τώρα αλλά μόνο στο επόμενο. Άρα εμείς δεν κοιτάζουμε το βάθος της σειράς αλλά την αναμέτρηση που έρχεται. Στοχεύουμε στο επόμενο παιχνίδι. Εάν ακολουθήσουμε το πλάνο μας πιστεύουμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε αυτό το ματς».

Έτσι ακριβώς.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε αντικειμενικές δυσκολίες στο επιθετικό κομμάτι, ειδικά στο δεύτερο ματς όπου ο Καλάθης δεν κατάφερε ποτέ να συνδεθεί με το καλάθι. Δεν είχε εναλλακτικές πηγές δημιουργίας και δεν βρήκε ποτέ το αντίδοτο στη παρουσία του Ταβάρες στη καρδιά της ισπανικής ρακέτας, η οποία προσέφερε τα μέγιστα στους γηπεδούχους ώστε αυτοί να κατεβάσουν χαμηλά τα ποσοστά των πρασίνων στις εκτελέσεις σουτ δύο πόντων. Σημειώστε (για να κατανοήσουμε το πόσο ζωτική σημασία έχει αυτό το κομμάτι) ότι ανάμεσα στις οχτώ ομάδες των playoffs και μετά από τα δύο πρώτα ματς, οι πράσινοι διαθέτουν την επίθεση που βασίζεται περισσότερο στιες εκτελέσεις σούτ δύο πόντων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη. Για την ακρίβεια το 68.5% των συνολικών σουτ του Παναθηναϊκού (127) ήρθε μέσα από τη γραμμή του τριπόντου.

Είναι σαφές ότι η ελληνική ομάδα πιθανόν θα χρειαστεί να κάνει κάποιες «προσαρμογές» αλλάζοντας τη φιλοσοφία της σε κάποια θέματα που αφορούν την τακτική και τα σχήματα, πιθανόν για να αλλάξει τη διάταξη και τους διαθέσιμους χώρους στην ισπανική άμυνα. Είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στο δεύτερο ματς οι πράσινοι βρήκαν αρκετό σκορ από τρανζίσιον επίθεση εκμεταλλευόμενοι την ικανότητα τους να τρέξουν το γήπεδο αλλά επίσης και το ότι κατάφεραν να ματσάρουν τη δύναμη του αντιπάλου στο ριμπάουντ. Αυτοί οι δύο τομείς θα αποτελέσουν τη βάση του αγωνιστικού πλάνου για τον κόουτς Πιτίνο σήμερα το βράδυ όπου ο Παναθηναϊκός με την ταχύτητα και την ορμητικότητα του θα προσπαθήσει να απεγκλωβιστεί από τις «δαγκάνες» της άμυνας της Ρεάλ στο σετ παιχνίδι. Το ανοιχτό γήπεδο επίσης συνιστά το ιδανικότερο περιβάλλον ώστε να συνδεθεί με το καλάθι ο Καλάθης, κατάσταση η οποία συνήθως έχει άμεση απεικόνιση στη παρουσία του ηγέτη της ομάδας στο μισό γήπεδο.

Ο Παναθηναϊκός μπαίνει να δώσει μια πολύ μεγάλη μάχη, ξεκινώντας τη προσπάθεια του να ανατρέψει όλα τα κατά του δεδομένα όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μετά από δύο παιχνίδια στη σειρά με τη Ρεάλ. Οφείλει να είναι πολύ επιθετικός (ουσιαστικά να «επιτεθεί» στους Ισπανούς και στις δύο πλευρές του παρκέ ) και καθόλου διστακτικός, διατηρώντας άδειο το μυαλό του από περιττές σκέψεις που έχουν να κάνουν με το άμεσο μέλλον. Το «κλειδί» είναι ένα. Δεν υπάρχει άμεσο μέλλον. Και βρίσκεται σε μερικά από τα πρώτα  λόγια του κόουτς Πιτίνο όταν ο ίδιος μετρούσε λίγες μόλις ημέρες στη χώρα μας.

«Είπα στους παίχτες μου πως έχετε συμβόλαιο μίας ημέρας και στο τέλος της ημέρας αυτής θα δείτε τον καθρέφτη. Τότε θα αποφασίσετε αν πρέπει να ανανεωθεί το συμβόλαιό σας.»

Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξαναγίνει η ομάδα της μιας κατοχής, του ενός ματς, της μιας ημέρας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για την επιβίωση…