Παναθηναϊκός – Εφές: Η ουσία του να συνεχίζεις

Σε αυτή τη διοργάνωση είναι σίγουρο ότι θα πέσεις. Η ουσία όμως βρίσκεται στο να συνεχίζεις, αφήνοντας πίσω γρήγορα τα συναισθήματα της τελευταίας μάχης.

Αυτό καλείται να κάνει σήμερα το βράδυ ο Παναθηναϊκός, βγάζοντας τον καλύτερο εαυτό του απέναντι σε μια από τις καλύτερες ομάδες της Ευρωλίγκας, την Αναντολού Εφές…

Eίναι γνώρισμα άλλωστε των ομάδων που ξεχωρίζουν. Η ικανότητα τους να συνεχίζουν, ανασυντάσσοντας γρήγορα τις δυνάμεις τους για την επόμενη μάχη. Ειδικά στη δοκιμασία των εβδομάδων με τα διπλά παιχνίδια, η «κοντή μνήμη» είναι απαραίτητη.

Ο Παναθηναϊκός έρχεται από μια δύσκολη βραδιά στη Μόσχα απέναντι στη Χίμκι όπου παρουσίασε ένα κακό πρόσωπο στο δεύτερο ημίχρονο με αποτέλεσμα να μην καταφέρει να ακολουθήσει στο σκορ. Γνωρίζει ότι πρέπει πλέον να απαντήσει και η επιστροφή στο ΟΑΚΑ μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για αυτό. Σίγουρα δεν είναι αρκετή όμως…

Μπορούν οι πράσινοι να χαμηλώσουν τους δημιουργικούςς δείκτες των Τούρκων;

Μετά το μουδιασμένο της ξεκίνημα στη σεζόν, η  Αναντολού δείχνει ότι ανεβάζει σταδιακά στροφές. Βελτίωσε τη συμπεριφορά της στο αμυντικό κομμάτι και βρήκε το μονοπάτι της νίκης χτίζοντας πάλι την αυτοπεποίθηση της. Η επιστροφή του Σιμόν στο rotation (μετά την μίνι-παρεξήγηση του με τον Αταμάν) έχει δώσει άλλη διάσταση στο παιχνίδι της περυσινής φιναλίστ της διοργάνωσης. O Micic φαίνεται ότι κάνει σεζόν-MVP όντας καταλυτικός για την ομάδα του και στις δύο πλευρές του παρκέ. Στα πέντε πρώτα ματς είναι αυτός που κουβαλάει με τρομερή αποτελεσματικότητα τους Τούρκους στα δύσκολα, «γράφοντας» 18.0 πόντους, 7.8 τελικές πάσες και 2.2 κλεψίματα. Ο Λάρκιν είναι πάντα δίπλα του ενώ η εξαιρετική παρουσία του Πίτερς (10.2 πόντοι με 58.3% στα τρίποντα και 4.4 ριμπάουντ) έχει βοηθήσει να καλυφθεί για την ώρα το μεγάλο κενό του Μόερμαν ο οποίος ήταν «πυλώνας» στην τρομερή πορεία της Αναντολού την περασμένη χρονιά.

Το κλειδί για τον Παναθηναϊκό σήμερα βρίσκεται στην αμυντική προσέγγιση του παιχνιδιού και ειδικά στην αποτελεσματικότητα της προσπάθειας του να χαμηλώσει τους δείκτες δημιουργίας του αντιπάλου. Η Αναντολού έχει εναλλακτικές πηγές playmaking. Βασίζεται στη συνεργασία, διαθέτοντας παράλληλες και παίχτες οι οποίοι είναι πολύ ικανοί στην προσωπική φάση. Το δίδυμο Micic-Larkin μπορεί να σκοτώσει οποιαδήποτε άμυνα στο μισό ή στο ανοιχτό γήπεδο. Παράλληλα η επίθεση της χαρακτηρίζεται από υψηλό δείκτη αντίληψης και γρήγορο, σωστό διάβασμα. Να είστε σίγουρα ότι θα χτυπήσουν με κυνισμό κάθε αδύναμο κρίκο στα μετόπισθεν των γηπεδούχων.

Από την άλλη πλευρά, η Αναντολού δεν είναι δυνατή στο επιθετικό ριμπάουντ (τελευταία στη διοργάνωση μέχρι στιγμής) και ακόμα, δεν σουτάρει ιδιαίτερα καλά (πέρυσι ήταν μαζί με τη Φενέρ οι καλύτερες shooting teams της Ευρωλίγκας) από την περιφέρεια. Η αναφορά στα δύο στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία δεδομένου του ότι το αμυντικό ριμπάουν τα και η αναχαίτιση της περιφερειακής εκτέλεσης τείνουν να εξελιχθούν στη μαύρη τρύπα του Παναθηναϊκού μετά τις πέντε πρώτες αγωνιστικές.

Οι γηπεδούχοι οφείλουν να είναι πιεστικοί και κυρίως, να προστατέψουν το ζωγραφιστό τους. Ο Καλάθης (έκανε πέρυσι εκπληκτική εμφάνιση στο αντίστοιχο ματς απέναντι στον Micic) θα είναι και πάλι ο μηχανοδηγός στην επίθεση όμως θα χρειαστεί συλλογική προσπάθεια για να καλυφθούν οι αδυναμίες συγκεκριμένων παιχτών στα μετόπισθεν, απέναντι σε μια ομάδα που παίζει το παιχνίδι της έξτρα πάσας με μεγάλη αποτελεσματικότητα. Ο Αργύρης Πεδουλάκης δείχνει μια τάση να κλείσει το rotation ώστε να βρει με μεγαλύτερη ασφάλεια την ισορροπία που απεγνωσμένα ψάχνει το «τριφύλλι» στο παιχνίδι όμως στη προκειμένη περίοδο ίσως θα πρέπει να αλλάξει οπτική, κοιτάζοντας λίγο παραπάνω στο βάθος του πάγκου του. Παιδιά όπως ο Μπράουν και ο Μπέντιλ, τα οποία ανεβάζουν την αποτελεσματικότητα της ομάδας στο κομμάτι του ριμπάουντ, μπορούν να φανούν χρήσιμα, ειδικά στο τέλος μια εβδομάδας διπλών αγώνων.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται μπροστά σε μια αναμφίβολα σημαντική μάχη σήμερα. Πρέπει να βρει την ενέργεια (πνευματικά και σωματικά) για να την κερδίσει. Το ΟΑΚΑ είναι μια από τις πιο αφιλόξενες ευρωπαϊκές έδρες για την Αναντολού και αυτή η παράδοση μπορεί να συνεχιστεί. Χρειάζεται συγκέντρωση και αποφασιστικότητα στο κομμάτι των προσωπικών μονομαχιών, επάνω στη μπάλα και μακριά από αυτήν. Αυτές θα ορίσουν το τέμπο της αναμέτρησης. Οι πράσινοι δεν έχουν περιθώρια. Πρέπει να συνεχίσουν…