euroleague-hoopfellas

Ευρωλίγκα: Η τέχνη του να θέτεις ερωτήματα

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός ταξιδεύουν στη Μόσχα, στο ξεκίνημα της πρώτης εβδομάδας διπλών παιχνιδιών για τη φετινή σεζόν όπου Χίμκι  και ΤΣΣΚΑ τους περιμένουν με άγριες διαθέσεις. Στόχος για τις ελληνικές ομάδες θα είναι να θέσουν τις δικές τους ερωτήσεις σε τακτικό επίπεδο και όχι να προσπαθήσουν να απαντήσουν αυτές του αντιπάλου…

Στην διαχρονικά αφιλόξενη Μόσχα ταξιδεύουν οι «αιώνιοι» στο ξεκίνημα της εβδομάδας έχοντας αντικειμενικά δύσκολο έργο απέναντι στις φορμαρισμένες ομάδες τις ρωσικής πρωτεύουσας. Το σίγουρο είναι ότι θα χρειαστεί τόλμη και σωστή τακτική προετοιμασία από τους ελληνικούς πάγκους ώστε να αλλάξουν τη φύση των αναμετρήσεων, μετατοπίζοντας την πέρα από αυτό που έχουν προγραμματίσει οι πολύ ταλαντούχοι Ρώσοι για τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις. O Tσέχωφ άλλωστε έλεγε πως «ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι να θέτει ερωτήσεις, όχι να τις απαντάει». Κάτι παρόμοιο ευχόμαστε να δούμε από τις ελληνικές  ομάδες σήμερα και αύριο στη Μόσχα…

Η ταχύτητα και η εκτελεστική ικανότητα της Χίμκι

Η Χίμκι τους Ρίμας Κουρτινάιτις, παρά τα σημαντικά προβλήματα τραυματισμών που έχει να διαχειριστεί (Μοζγκόφ, Γιόβιτς), έχει ξεκινήσει τη σεζόν δυνατά μετρώντας μόλις μια ήττα στις τέσσερις αναμετρήσεις  (από την ΤΣΣΚΑ). Η παρέα του Αλεξέι Σβεντ έχει επιδείξει διαστήματα στα οποία δείχνει ικανή να σαρώσει τον αντίπαλο αλλά συνάμα και αξιοσημείωτες «βουτιές» στην απόδοση της εντός του σαρανταλέπτου οι οποίες πηγάζουν από την αδυναμία της ακόμα να παίξει ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι στα μετόπισθεν. 

Σε αυτό το μελανό της σημείο οφείλει να επενδύσει αρκετά ο Παναθηναϊκός σήμερα εάν θέλει να φύγει από τα προάστια της Μόσχας με ένα πραγματικά σπουδαίο διπλό. Δεν φτάνει να μπορέσει να πιάσει υψηλά standards μόνο στο αμυντικό κομμάτι αλλά χρειάζεται να χτυπήσει με την αποτελεσματική μέχρι σήμερα επίθεση του, έναν αντίπαλο ο οποίος δείχνει ότι έχει πρόβλημα στην ομαδική άμυνα. 

Η ομάδα του Κουρτινάιτις παίζει γρήγορα στο σετ παιχνίδι και κυνηγάει τις καταστάσεις ανοιχτού γηπέδου. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει το υψηλότερο pace στη διοργάνωση. Παρότι οι δύο κατά τεκμήριο καλύτεροι σουτέρ της από το τρίποντο «γράφουν» πολύ χαμηλό ποσοστό αποτελεσματικότητας στο ξεκίνημα της σεζόν (27.8% με 10/36 ο Σβεντ, 11.1% με 1/9 ο Μπέρτανς), η Χίμκι παίρνει λύσεις από πολλά πρόσωπα (σε επίπεδο περιφερειακής εκτέλεσης αλλά και –συνολικά- σκοραρίσματος) και παίχτες που ανήκουν σε διαφορετικές θέσεις, αξιοποιώντας το μεγάλο επιθετικό ταλέντο που διαθέτει το ρόστερ της. 

Το κλειδί για τον Παναθηναϊκό βρίσκεται στη λέξη επιθετικότητα. Οι πράσινοι οφείλουν να είναι επιθετικοί στην άμυνα μακριά από τη μπάλα, εστιάζοντας στη δημιουργική ικανότητα του Σβεντ. Νομίζω –και ανεξάρτητα του πόσο θα σκοράρει ο Ρώσος «σταρ»- ότι στη παρούσα φάση αυτό είναι ένα στοιχείο ικανό να καθορίσει την εξέλιξη της αναμέτρησης. Ο «τσάρος» της Χίμκι δεν πρέπει να βρει γραμμές επικοινωνίας με τους συμπαίχτες του. Μεγάλη προσπάθεια θα χρειαστεί στα μετόπισθεν και απέναντι στον Anthony Gill o οποίος έκανε τη διαφορά στο Μόναχο ενώ οι Τίμα και Μπούκερ βρίσκονται επίσης σε καλό φεγγάρι (ο πρώτος σουτάρει 45.1% τρίποντο σε 7.7 προσπάθειες ανά παιχνίδι).

Και οι δύο ομάδες έχουν βαθιά γραμμή φόργουορντ με τους προπονητές να αρέσκονται σε σχήματα 3 ή 4 τέτοιους στην πεντάδα. Ο Tyrese Rice επιστρέφει στη Μόσχα για αντιμετωπίσει την ομάδα και τον προπονητή που κάποτε βοήθησαν στη δημιουργία του ιδανικού περιβάλλοντος για αυτόν. Ο νυν γκαρντ των πρασίνων έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ της ζωής του άλλωστε στη Χίμκι και στα χέρια του Κουρτινάιτις. Αυτό θα είναι ίσως ένα έξτρα κίνητρο για αυτόν (στα τελευταία δύο ματς είναι μέτριος). Σημειώστε τη σημασία της transition άμυνας του Παναθηναϊκού για την αναμέτρηση αλλά και τη παράμετρο που αφορά τον αριθμό επισκέψεων της (πολύ ικανής σε αυτό) Χίμκι στη γραμμή των προσωπικών απέναντι σε μια άμυνα που δεν δίνει αυτό το δικαίωμα στον αντίπαλο. Οι Ρώσοι βρίσκονται σε καλό φεγγάρι και το τεστ είναι σημαντικό για το «τριφύλλι» το οποίο με ενδεχόμενο θετικό αποτέλεσμα «ματσάρει» την εντός έδρας ήττα από την Αρμάνι.

Κακό συναπάντημα

Σε μια περίοδο όπου οι ερυθρόλευκοι προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, αναζητώντας θετικά στοιχεία επάνω στα οποία θα οικοδομήσουν την προσπάθεια αντεπίθεσης τους, μια αναμέτρηση με την  πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα σίγουρα δεν αποτελεί την καλύτερη δυνατή συνθήκη.

Όπως έχουμε υπογραμμίσει αρκετές φορές από αυτό εδώ το βήμα, ο φετινός Ολυμπιακός φαίνεται ότι έχει σημαντικό πρόβλημα απέναντι σε ομάδες τις οποίες δεν μπορεί να ματσάρει στο φυσικό και αθλητικό κομμάτι. Αδυνατεί (απέναντι τους) να τρέξει μαζί σε μισό και ανοιχτό γήπεδο, αδυνατεί να ακολουθήσει στη δική του άμυνα αλλά κυρίως να παράγει. Η ΤΣΣΚΑ είναι αναμφίβολα μια από τις πιο δυνατές ομάδες της διοργάνωσης σε αυτούς τους τομείς του παιχνιδιού. Έχει πολύ υψηλό επίπεδο αθλητικότητας, βάθος και παίχτες που μπορούν να ανταπεξέλθουν στο περιβάλλον μια physical μάχης. 

Ο τραυματισμός του Κλάιμπερν (το μεγαλύτερο της όπλο στο αθλητικό κομμάτι και ο παίχτης που με την παρουσία άνοιγε σε μεγάλο βαθμό την γκάμα επιλογών του κόουτς αναφορικά τα διαθέσιμα σχήματα και την κατεύθυνση στην οποία ήθελε να κινηθεί η ΤΣΣΚΑ κάθε φορά ανάλογα με τον αντίπαλο) είναι σίγουρα ένα μεγάλο σοκ. Η «αρκούδα» είναι αήττητη μεν στην Ευρωλίγκα όμως στη VTB μετράει δύο ήττες σε πέντε ματς. Είναι γεγονός ότι σε αυτό το σημείο της σεζόν χρειαζόταν πολύ την ηγετική παρουσία και τη σιγουριά που της έδινε ο Κλάιμπερν. Η τριάδα Τζέιμς-Χίλιαρντ-Μπολομπόι έχει κερδίσει την παράσταση μέχρι τώρα. Η ικανότητα των δύο Αμερικανών γκαρντ στη δημιουργία ρήγματος, έχει βοηθήσει τους Ρώσους στο να σουτάρουν με υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια μέχρι τώρα ενώ το μέσα-έξω παιχνίδι του Μπολομπόι έχει φρεσκάρει ευχάριστα την εικόνα της ομάδας στην επίθεση. 

Ο Ολυμπιακός οφείλει να αλλάξει (ή να προσπαθήσει τουλάχιστον) να παρέμβει στον τρόπο ανάπτυξης των παιχτών του Ιτούδη αλλάζοντας το υπόβαθρο από το οποίο προέρχονται οι εκτελέσεις τους. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν τους αφαιρέσει από τη φαρέτρα τους οποιοδήποτε σημείο αναφοράς στο «ζωγραφιστό», προστατεύοντας τον άξονα της άμυνας του. Είναι ίσως ο μόνος δρόμος για να προσδώσει στην επίθεση της αρκούδας έναν καθαρά περιφερειακό, μονοδιάστατο  χαρακτήρα. Η ΤΣΣΚΑ έχει σπουδαίο ταλέντο και παίχτες με εμπειρία όμως ακόμα απορροφάει νέα στοιχεία και δεξιότητες στο παιχνίδι της, κατάσταση που πάντα χαρακτηρίζεται από κραδασμούς. Εάν νιώσει άνετα (π.χ παίχτες όπως οι Τζέιμς-Χίλιαρντ που αναφέραμε παραπάνω) περνώντας προς τα μέσα, μπορεί να σκοτώσει γρήγορα οποιαδήποτε γνωστή ή άγνωστη άμυνα. Εδώ λοιπόν ίσως πρέπει να παιχτεί η μεγάλη ζαριά των ερυθρολεύκων αναφορικά με τη τύχη τους στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ο Ολυμπιακός προσπαθεί να βελτιώσει την εικόνα και σε αυτή την κατεύθυνση προχώρησε σε δύο προσθήκες ξένων παιχτών στο ρόστερ. Είναι πολύ σημαντικό για την ομάδα , σε όλα τα επίπεδα, να καταφέρει να πάρει μια τουλάχιστον νίκη σε αυτή την πρώτη εβδομάδα διπλών παιχνιδιώ,ν παρουσιάζοντας σημάδια βελτίωσης που θα της δώσουν τη δύναμη να συνεχίσει.