Παναθηναϊκός-Εφές: To “φάρμακο” της νίκης

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στην έδρα του και φιλοξενεί την ιδιαίτερα φιλόδοξη και με ισχυρό κίνητρο Αναντολού Εφές,  αναζητώντας τη βραδιά που θα αλλάξει τη συναισθηματική του κατάσταση.

Μπήκαμε στη τελική ευθεία της κανονικής περιόδου και είναι φανερό ότι κάθε παιχνίδι από εδώ και στο εξής είναι τελικός για τις ομάδες που στοχεύουν την είσοδο στην οχτάδα. Πάνω ίσως και από το ίδιο το πρόγραμμα μετράει η φόρμα, ο αγωνιστικός ρυθμός του κάθε συνόλου. Το μομέντουμ που μπορεί να σου δώσει ένα δυνατό τελείωμα στις αγωνιστικές που απομένουν.

Kατευθείαν στη “καρδιά”

Για την φετινή Αναντολού το ΟΑΚΑ είναι ένα μεγάλο τεστ. Εκτός από  μεγάλη βαθμολογική σημασία , η συγκεκριμένη αναμέτρηση έχει και τη μορφή αξιολόγησης αναφορικά με τη προσπάθεια του συνόλου του Αταμάν να σφυρηλατήσει τον χαρακτήρα που απαιτείται ώστε να κοιτάξει πραγματικά ψηλά.  Οι Τούρκοι γνωρίζουν ότι μια ενδεχόμενη επιτυχία μπορεί να τους δώσει σημαντικό αβαντάζ στη μάχη για το πλεονέκτημα έδρας. Ακολουθούν δύο εντός έδρας αναμετρήσεις ενώ οι βασικοί τους, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, ανταγωνιστές (ΟΣΦΠ και Μπαρτσελόνα) θα πρέπει να περάσουν από την Πόλη (μόνο η Ζάλγκιρις στο ξεκίνημα της σεζόν και η Ρεάλ έχουν φύγει με διπλό από την έδρα της ομάδα του Αταμάν).

Η Αναντολού είναι μια πολύ προικισμένη επιθετικά ομάδα που στη τρέχουσα κανονική περίοδο στην Ευρωλίγκα έχει καταφέρει να συνδυάσει το ποιοτικό μπάσκετ με το αποτέλεσμα φτάνοντας στο πολυπόθητο «μπάσκετ της ισορροπίας». Παίζει γρήγορο (και στο μισό γήπεδο), έχει πολυφωνία και ροή στην επίθεση όπου συνδέει σωστά τη μεγάλη γκάμα διαφορετικών δεξιοτήτων που φιλοξενεί στη φαρέτρα της ενώ παράγει ικανοποιητικό αποτέλεσμα και στα μετόπισθεν.

Θεωρώ δεδομένο ότι η τουρκική ομάδα θα προσπαθήσει σήμερα να επιτεθεί μεθοδικά στη καρδιά της ελληνικής άμυνας. Αναφέρομαι φυσικά στο κέντρο της ρακέτας του Παναθηναϊκού το οποίο αποτελεί και τη πληγή της άμυνας των πρασίνων φέτος. Η Αναντολού θα το κάνει χρησιμοποιώντας όλα της τα όπλα, δηλαδή περιφερειακούς και ψηλούς παίχτες. Η τριάδα Micic-Moerman-Dunston και η καλή κυκλοφορία της μπάλας θα είναι ο άξονας σε αυτή της τη προσπάθεια.

Οι Τούρκοι χαρακτηρίζονται φέτος από μεγάλη ευχέρεια στο να δημιουργούν ρήγμα. Έχουν επίσης καταφέρει να συνδυάσουν αρμονικά τη δυναμική δραστηριότητα του Ντάνστον στο ζωγραφιστό με τη μαχητικότητα και το πληθωρικό παιχνίδι του εξαιρετικού Μόερμαν και τη παραγωγικότητα του Πλάις. Η εκτέλεση των ψηλών τους με πρόσωπο δημιουργεί χώρους στη πίσω γραμμή άμυνας τους οποίους οι περιφερειακοί εκμεταλλεύονται άριστα. Η Αναντολού θα έρθει στην Αθήνα στοχεύοντας κατευθείαν τη καρδιά του Παναθηναϊκού είτε για να σκοράρει είτε για να δημιουργήσει καταστάσεις καλής περιφερειακής εκτέλεσης, πάντα με αφετηρία το ζωγραφιστό.

Τα δύο “πρέπει” στην άμυνα του Παναθηναϊκού

Όπως γίνεται άμεσα κατανοητό οι πράσινοι οφείλουν, εκτός των άλλων,  να επικεντρωθούν σε δύο πολύ βασικά κομμάτια αναφορικά με την απόδοση τους στα μετόπισθεν.

-Την άμυνα στο «ζωγραφιστό». Η Αναντολού είναι η λιγότερη αποτελεσματική ομάδα στη διοργάνωση στο επιθετικό ριμπάουντ όμως έχει ψηλούς οι οποίοι σωματοδομικά μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στους γηπεδούχους σε αυτό το κομμάτι. Σημειώστε ότι η γραμμή αυτή των ψηλών τους διακρίνεται από εξαιρετικές συνεργασίες.

-Την αντιμετώπιση των close outs. Στη μπασκετική αργκό αναφέρεται ως hard close outs. Η άμυνα του Παναθηναϊκού οφείλει να έχει έτοιμα πόδια, ταχύτητα και ισορροπία ώστε να οδηγήσει τη προσπάθεια της επίθεσης, κατά τη μετακίνηση της άμυνας, μακριά από τον άξονα (κεντρικό διάδρομο). Παίχτες όπως ο Micic (διαβάζει εξαιρετικά, πολύ καλό δεξί ντράιβ) ή ο Beaubois είναι άκρως παραγωγικοί σε αυτόν τον τύπο επίθεσης ενώ το ευρύτερο σύνολο ψάχνει πάντα την έξτρα πάσα. Χρειάζεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση εδώ ώστε η ελληνική άμυνα να μπορέσει να «σπρώξει» τη τουρκική επίθεση μακριά από τη ρακέτα της, δημιουργώντας στατικότητα και μια έντονη περιφερειακή συμπεριφορά σε όρους ανάπτυξης και εκτέλεσης.

Το δίδυμο των νέων Αμερικανών του Παναθηναϊκού, Κιλπάτρικ και Πέιν, θα τραβήξει επάνω του τα περισσότερα βλέμματα σήμερα το βράδυ στο ΟΑΚΑ. Είναι μια καλή ευκαιρία και για τους δύο να δείξουν ότι μπορούν να βοηθήσουν το «τριφύλλι» όντας παραγωγικοί στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού. Η ίδια η φύση ενός εντός έδρας παιχνιδιού μπορεί να αποτελέσει έναν καλό για αυτούς σύμμαχο. Ο Πέιν θα έχει πολύ δουλειά στη ρακέτα με τους πράσινους να προσδοκούν ότι το μέγεθος του μπορεί (παρά τις αδυναμίες του στις τοποθετήσεις και την αντίληψη) να ενισχύσει το παιχνίδι τους  στα κομμάτια του ριμπάουντ και των τελειωμάτων γύρω από το καλάθι. Ο Κιλπάτρικ θα πρέπει να έχει υπομονή αφήνοντας τα καλά σουτ να έρθουν σε αυτόν μέσα από τη λειτουργία της επίθεσης. Ένα καλό δικό του παιχνίδι μπορεί να αλλάξει την ατμόσφαιρα στο παρκέ.

Ο Παναθηναϊκός επιστρέφει στο ΟΑΚΑ μετά τη περιπέτεια των τριών σερί εκτός έδρας αγώνων. Οι πιθανότητες του για πρόκριση στην οχτάδα αυτή τη στιγμή δε μοιάζουν αντικειμενικά καλές. Όμως οι διαφορές μεταξύ των ομάδων αυτής της ταχύτητας δεν είναι μεγάλες και η ίδια η φύση της διοργάνωσης του υπαγορεύει να συνεχίσει και να ελπίζει. Σε πρώτη φάση οι πράσινοι χρειάζονται μια νίκη για να νιώσουν καλύτερα. Τη χρειάζεται πολύ και ο ίδιος ο κόουτς Πιτίνο. Θα τον βοηθήσει στην επόμενη ημέρα δουλειάς, στη συγκέντρωση που θα ακολουθήσει χαράσσοντας τον επόμενο στόχο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει πρωτίστως να αλλάξει το κλίμα στον εσωτερικό του κόσμο για να κυνηγήσει, με όσες δυνάμεις έχει, τον στόχο της πρόκρισης για μια ακόμα χρονιά στα playoffs.