Παναθηναϊκός-Ζάλγκιρις Κάουνας: Τρέξε για να ζήσεις

Εν μέσω πολλών αγωνιστικών προβλημάτων, ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τη μεγάλη έκπληξη της φετινής διοργάνωσης στο ΟΑΚΑ, ευελπιστώντας ότι θα βρει τις απαντήσεις που ψάχνει στο γρήγορο μπάσκετ και στο ανοιχτό γήπεδο.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη περίοδο για τον Παναθηναϊκό. Η ομάδα μοιάζει εγκλωβισμένη σε μια μη αναστρέψιμη αγωνιστική πραγματικότητα, αποδίδοντας πολύ κάτω από τα προσδοκώμενα standards. Tα προβλήματα των Γκουντάιτις (ενοχλήσεις στον αχίλλειο) και Ουόλτερς (γάμπα, έβγαλε μέρος της χθεσινής προπόνησης) προσθέτουν έναν ακόμα πονοκέφαλο στον Ντέγιαν Ράντονιτς, τη στιγμή που στο ΟΑΚΑ φτάνει ένα από τα πιο φορμαρισμένα σύνολο της λίγκας.

Η έκπληξη της φετινής Ευρωλίγκας έρχεται από τον Βορρά

Η Ζάλγκιρις αποτελεί αναμφίβολα τη μεγάλη έκπληξη της σεζόν στη φετινή Ευρωλίγκα. Οι Λιθουανοί μας έχουν συνηθίσει σε σωστά δομημένες ομάδες που συχνά τρυπούν το ταβάνι τους βασιζόμενες στη ζηλευτή μπασκετική κουλτούρα που διέπει τον οργανισμό, τη λεπτομερειακή οργάνωση και φυσικά στην ώθηση που δίνει το πολύ αφοσιωμένο κοινό της.

Εάν η υπέρβαση ήταν μάλλον αναμενόμενη στα χρόνια του Σάρας, φέτος φαίνεται ότι έρχεται από το πουθενά. Ελάχιστοι το έβλεπαν αυτό. Στις αρχές του δευτέρου γύρου, η Ζάλγκιρις βρίσκεται μια μόλις νίκη πίσω από την κορυφή, συγκατοικώντας με τη Μονακό στην πέμπτη θέση. Τις τελευταίες 40 ημέρες, οι Λιθουανοί μετρούν ρεκόρ 6-1 στην Ευρωλίγκα και 10-1 συνολικά.  Κλήθηκαν να διαχειριστούν τραυματισμούς βασικών παιχτών, χάνοντας τον ηγέτη τους Keenan Evans στο ξεκίνημα του παιχνιδιού με τη Ρεάλ το οποίο  μάλιστα κέρδισαν δείχνοντας τεράστια ψυχικά αποθέματα. Επέδειξαν γρήγορα αντανακλαστικά καλύπτοντας το κενό του Cavanaugh με τον Polonara και  το αντίστοιχο του Evans με τον Taylor (ο οποίος επίσης τραυματίστηκε).

Ο κόουτς Μακσβίτις έχει δημιουργήσει ένα σκληροτράχηλο σύνολο που ποντάρει στην αμυντική του ικανότητα, παίζοντας ένα physical brand of basketball. Σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν και τις προηγούμενες εκδοχές της Ζάλγκιρις, η φετινή βαδίζει σε διαφορετικά μονοπάτια αναφορικά με τον τρόπο που αναπτύσσεται στο επιθετικό κομμάτι. Βασίζεται αρκετά στο ένας με έναν και στις απομονώσεις στο χαμηλό ποστ ή αυτές που αφορούν δυάδες παιχτών στον άξονα ή στην πλευρά για να παράγει. Δουλεύει πολύ την έξτρα πάσα μετά το πλεονέκτημα που θα κερδίσει στην απομόνωση, σημαδεύοντας την εκτέλεση από θέση στην αδύνατη πλευρά ή το σκορ μέσα από close outs κατά τη μετακίνηση της άμυνας. Γαρνίρει μάλιστα αυτήν της την προσπάθεια με τη δυναμική της στο επιθετικό ριμπάουντ. Διαχρονικά η Ζάλγκιρις  δημιουργεί εξαιρετικές rebounding teams και η φετινή ομάδα είναι μια τέτοια.

Γρήγορο μπάσκετ και ανοιχτό γήπεδο για τον Παναθηναϊκό

Οι Λιθουανοί επιδιώκουν το σετ παιχνίδι, παίζοντας κατά κανόνα σε ελεγχόμενο τέμπο. Στην Αθήνα θα έρθουν χωρίς ένα βασικό όπλο τους (Τέιλορ), απουσία η οποία διαφοροποιεί τη δυναμική τους στις καταστάσεις απομόνωσης και δημιουργεί έλλειμμα στις περιφερειακές θέσεις όπου ο Μακσβίτις θα βασιστεί στους Lekavicius, Brazdeikis, Dimsa, Kalnietis (και ίσως Giedraitis).

Η Ζάλγκιρις θα επιδιώξει να πάει το ματς στο “γήπεδο” του χαμηλού σκορ και να το παίξει κατοχή με κατοχή, στις παρυφές των 70-75 πόντων. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν το που θα πρέπει να κατευθυνθεί ο Παναθηναϊκός αναφορικά με τη χάραξη του αγωνιστικού του πλάνου. Oι πράσινοι οφείλουν να ανεβάσουν το τέμπο και να πάνε σε παιχνίδι πολλών κατοχών. Έχουν μεγάλο πλεονέκτημα βάθους και ποιότητας στη γραμμή των γκαρντ και μπορούν να το κεφαλαιοποιήσουν. Αρκεί να εξασφαλίσουν το αμυντικό ριμπάουντ. Oι Λιθουανοί αντίθετα υπερέχουν στη frontcourt όπου έχουν μέγεθος και κορμιά. Ο Kevarrius Hayes  και ο Rolands Smits διαθέτουν ένα εξαιρετικό φυσικό πακέτο και είναι αρκετά δυνατοί στο επιθετικό ριμπάουντ , ο Birutis παίζει καλύτερα (έκανε πολύ καλά ματς με Φενέρ και Μονακό) και η προσθήκη του Polonara δίνει μεγάλη ώθηση στο ενεργειακό κομμάτι. Είναι λοιπόν εξόχως σημαντικό για την ελληνική ομάδα να εξασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ ως βασική προϋπόθεση για να τρέξει.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα χρησιμοποιήσει φυσικά και άλλα τακτικά «εργαλεία» στην  προσπάθεια του να ανοίξει τον ρυθμό του παιχνιδιού. Ένα από αυτά πιθανόν θα είναι η πίεση ψηλά στα γκαρντ της Ζάλγκιρις, δεδομένης και της κατάστασης στο backcourt των Λιθουανών με την απουσία του Τέιλορ. Ο -πολύ ικανός σε αυτό το κομμάτι- Πάρις Λι μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους χειριστές του αντιπάλου. H ομάδα του Κάουνας παρουσιάζει ροπή στο λάθος (16.4 σε όρους TOV%, 5η χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση), κατάσταση που πρέπει να εκμεταλλευτούν οι γηπεδούχοι επιδεικνύοντας αμυντική συγκέντρωση, ετοιμότητα και (σημαντικό) υψηλό επίπεδο ενέργειας.

Το «τριφύλλι» οφείλει να δώσει μεγάλη προσοχή στη δραστηριότητα του έμπειρου Edgaras Ulanovas o οποίος κάνει ίσως την πιο ουσιαστική σεζόν της καριέρας του φέτος (11.6 πόντοι με 42.6% στο τρίποντο και 2.5 τελικές πάσες). Ο 31χρονος φόργουορντ θα πάρει μπάλες στο low post απέναντι στον Μπέικον και θα αποτελέσει έναν σημαντικό εναλλακτικό δημιουργό στη σετ επίθεση των Λιθουανών. Η ελληνική άμυνα επίσης πρέπει να είναι έτοιμη για να αναχαιτίσει τα αποτελεσματικά Handoffs που τρέχει η Ζάλγκιρις για τον Τomas Dimsa (38.7% στο τρίποντο σε 3.3 εκτελέσεις).

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει μια πολύ φορμαρισμένη ομάδα η οποία δεν διακρίνεται για τους τόνους ταλέντου που κουβαλάει αλλά για τον μεγάλο βαθμό συνοχής, τον δυναμισμό και το πνεύμα «θυσίας» που χαρακτηρίζει τα μέλη της. Το «τριφύλλι», παρά τα προβλήματα που έχει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στο αγωνιστικό κομμάτι εδώ και καιρό, μπορεί να επιβάλλει τον ρυθμό του και να πάρει το τιμόνι της αναμέτρησης, τρέχοντας στο ανοιχτό γήπεδο και ανεβαίνοντας σε παραγωγικά επίπεδα που η Ζάλγκιρις θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει. Θα χρειαστεί τακτική εγρήγορση και υψηλό ενεργειακό απόθεμα για να τα καταφέρει. Ας ελπίσουμε ότι οι γηπεδούχοι θα επαναλάβουν την εμφάνιση που έκαναν τον Δεκέμβριο στο Κάουνας.

Bet Builder με Χάντικαπ Παναθηναϊκός -3.5 και Πόντοι Under 167.5 σε απόδοση 2.62 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr