Ημέρα γιορτής

Ο οργανισμός του Παναθηναϊκού φοράει τα γιορτινά του για να υποδεχθεί τον Ρικ Πιτίνο σε μια γιορτινή βραδιά-σταθμό στην ιστορία των πρασίνων και του ελληνικού μπάσκετ συνολικά. Αυτό όμως δεν αναιρεί στο ελάχιστο τον πολύ υψηλό βαθμό δυσκολίας ο οποίος χαρακτηρίζει τη σπουδαία αναμέτρηση με τη ΤΣΣΚΑ Μόσχας..

Ρικ Πιτίνο λοιπόν. Μια αναμφίβολα σπουδαία, ιστορική κίνηση για το «τριφύλλι» το οποίο έφερε στην Αθήνα ένα τεράστιο όνομα της παγκόσμια προπονητικής σκηνής. Ο θρύλος του αμερικανικού μπάσκετ βρίσκεται από τη Τετάρτη στην Αθήνα και έπιασε αμέσως δουλειά, προσπαθώντας να αλλάξει τον αγωνιστικό διακόπτη του Παναθηναϊκού στα μέσα της φετινής σεζόν. Για το τι (και κατά πόσο) μπορεί να πετύχει ρεαλιστικά ο κόουτς Πιτίνο στο καινούργιο του εγχείρημα θα μιλήσουμε αναλυτικά στο Hoopfellas βέβαια. Αυτό (το αγωνιστικό κομμάτι) αποτελεί μια άλλη ιστορία. Ο ερχομός του συμπίπτει με μια πολύ δύσκολη αναμέτρηση για τους πράσινους οι οποίοι υποδέχονται την ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη στο ΟΑΚΑ σήμερα το βράδυ. Πάμε να επικεντρωθούμε λοιπόν εκεί..

Ο σύμμαχος του ενθουσιασμού

Το μεγαλύτερο όπλο που φέρνει αρχικά στο τραπέζι ο ερχομός του Ρικ Πιτίνο είναι ο ενθουσιασμός. Μιλάμε για το ΟΑΚΑ.. Ένα πολύ πιστό μπασκετικό κοινό, άκρως εκφραστικό, το οποίο έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει, όσο ελάχιστα ανά την Ευρώπη, τον παλμό του εντός των τεσσάρων γραμμών επηρεάζοντας καταστάσεις στο παρκέ. Σήμερα το βράδυ είναι ημέρα γιορτής για τον Παναθηναϊκό, σε βαθμό μάλιστα που το αποτέλεσμα δεν έχει ακριβώς πρωτεύουσα σημασία.

Ο Πιτίνο είναι επάνω από όλα έξυπνος άνθρωπος. Γνωρίζει ότι δε μπορεί να αλλάξει πράγματα στο αγωνιστικό πρόσωπο της ομάδας και ως πρώτο στόχο, αναφορικά με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση, θα έχει το να χρησιμοποιήσει αυτόν ακριβώς τον ενθουσιασμό για να φέρει τον αντίπαλο σε δύσκολη θέση. Εν ολίγοις θα προσπαθήσει να πειράξει το μυαλό του αντιπάλου ενεργοποιώντας «τρικ» και ποντάροντας στη συγκυρία και τη δύναμη της έδρας. Η ιστορία έχει δείξει ότι πολλές ομάδες, σε ανάλογες καταστάσεις, τα έχουν καταφέρει περίφημα ανατρέποντας τα προγνωστικά.

Πίσω από τη βιτρίνα της γιορτής

Τα προγνωστικά.. Μάλιστα. Πίσω από τη βιτρίνα της γιορτινής ατμόσφαιρας υπάρχει και μια πραγματικότητα. Η ΤΣΣΚΑ αυτή τη περίοδο παίζει σαφώς καλύτερο μπάσκετ από τον Παναθηναϊκό. Είναι σίγουρα καλύτερη ομάδα. Έχει μεγαλύτερη ποιότητα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Η εβδομάδα που πέρασε την βοήθησε να γνωρίσει λίγο καλύτερα τον φετινό εαυτό της. Παρότι έπαιξε καλύτερα από τη Φενέρ στη Κωνσταντινούπολη στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς, ηττήθηκε πληρώνοντας κενά διαστήματα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Από την άλλη, ενώ δυσκολεύτηκε αρχικά απέναντι στην Αναντολού στη Μόσχα, κατάφερε να εξαφανιστεί όταν έπιασε πραγματικά καλό αγωνιστικό ρυθμό.

Αυτόν τον υψηλό ρυθμό θα προσπαθήσει να ακολουθήσει ο Παναθηναϊκός σε πρώτη φάση. Θα είναι ένα πολύ καλό νέο εάν τα καταφέρει, αρχικά για ένα σημαντικό διάστημα. Θυμάμαι πέρυσι, η αντίστοιχη αναμέτρηση των δύο ομάδων ήταν ένα από τα ελάχιστα ματς που παίχτηκαν σε επίπεδο έντασης (εντός των τεσσάρων γραμμών) μάλλον «ξένο» για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Η ελληνική άμυνα θα προσπαθήσει να διαφυλάξει το αμυντικό ριμπάουντ και να κατεβάσει τα ποσοστά, τον δείκτη δημιουργίας και συνολικά τη παραγωγικότητα της ΤΣΣΚΑ σε επίπεδα όπου οι γηπεδούχοι θα μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί στη διεκδίκηση του αποτελέσματος. Η ταχύτητα και η αυτοματοποιημένη εκτέλεση που χαρακτηρίζει το παιχνίδι της ΤΣΣΚΑ δεν αφήνει πολλά περιθώρια. Αντίθετα η ροπή της (εξαιρετικής κατά τα άλλα) επίθεσης της στη προσωπική φάση ίσως αφήνει ένα παράθυρο ελπίδας μισάνοιχτο..

Η πρώτη ημέρα του επόμενου μισού της σεζόν

Ο Παναθηναϊκός θα μπει για «ανταγωνιστεί» και θα το κάνει με τους παίχτες που μπορούν να τρέξουν, να αμυνθούν, να τελειώσουν στο ανοιχτό γήπεδο. Εάν η άμυνα των πρασίνων παράγει λάθη στην αντίπαλη επίθεση, οι γηπεδούχοι θα έχουν τις πιθανότητες τους. Η ΤΣΣΚΑ είναι μια πολύ έμπειρη ομάδα. Ξέρει να διαχειρίζεται τέτοιες καταστάσεις και να αναχαιτίζει την ορμή με ακόμα μεγαλύτερη.. ορμή. Οι finishers του Ιτούδη στο ανοιχτό γήπεδο (Χίγκινς, Κλάιμπερν, Ντε Κολό) , η επιθετικότητα των Ρώσων στο ριμπάουντ στη προσπάθεια τους να παράγουν σκορ και η ικανότητα τους να υποστηρίξουν το 1on1 παιχνίδι των σκόρερ τους με εξαιρετική περιφερειακή εκτέλεση συνιστούν στοιχεία που δημιουργούν μια δύσκολη κατάσταση για τον Παναθηναϊκό, ειδικά στη παρούσα φάση. Για το «τριφύλλι» αυτή τη στιγμή, δεδομένου του ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα καινούργιο ξεκίνημα, είναι πολύ σημαντικό να «ανταγωνιστεί». Και να το κάνει με τους δικούς του αγωνιστικούς όρους βάζοντας υποθήκη για την επόμενη ημέρα. Τη πρώτη του επόμενου μισού της σεζόν..