Μάτια ανοιχτά

Ο φορμαρισμένος Ολυμπιακός οφείλει να είναι απόλυτα συγκεντρωμένος στη Κωνσταντινούπολη για να κλείσει τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκας με τον τρόπο που δικαιούται πάντα με βάση τη προσπάθεια του τον τελευταίο καιρό στη διοργάνωση..

Είμαστε στην Ευρωλίγκα

Γεγονός: Οι ερυθρόλευκοι είναι σε καλή κατάσταση και αρχίζουν να ρολάρουν. Ο Ντέηβιντ Μπλατ έχει οικοδομήσει ένα σύνολο που αρχίζει να λειτουργεί επάνω στις δικές του αρχές και έχει ήδη ξεκινήσει μια ανοδική πορεία η οποία όλοι στον Πειραιά ελπίζουν να κορυφωθεί στο δεύτερο μισό της σεζόν. Τα πιο θετικά σημάδια αναφορικά με τη πρόγνωση του εύρους των δυνατοτήτων αυτού του συνόλου και την εξέλιξη του παιχνιδιού του όσο προχωράμε στη σεζόν, έρχονται από το αμυντικό κομμάτι. Ο Ολυμπιακός διαθέτει αυτή τη στιγμή τη δεύτερη καλύτερη άμυνα της διοργάνωσης όντας λιγότερο «επιθετικός» σε αυτό το κομμάτι αλλά πιο «έξυπνος» σε σχέση με τα τελευταία χρόνια (όπου επίσης είχε ένα εξαιρετικό αμυντικό οικοδόμημα). Οι ερυθρόλευκοι κατεβάζουν τα ποσοστά και τη δημιουργία των αντιπάλων τους «στο πάτωμα» και αυτό θα αποτελέσει το βασικό τους όπλο και στο ματς με τη Νταρουσάφακα η οποία διαθέτει μια αναιμική, για αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού, επίθεση.

Είχαμε πει πριν το ξεκίνημα της χρονιάς ότι η τουρκική ομάδα θα δυσκολευτεί να παράγει απέναντι στις άμυνες της Ευρωλίγκας. Ήταν λίγο πρόχειρο το καλοκαιρινό της εγχείρημα, κάτι που φάνηκε ξεκάθαρα όσο «έτρεχε» η σεζόν. Η Νταρουσάφακα κέρδισε στις 16/10 (δεύτερη αγωνιστική) τη Μπούντουτσνοστ στη Πόλη και έκτοτε δε γεύτηκε ξανά τη χαρά της νίκης. Η διοίκηση της «μύρισε» αίμα στη Μαύρη Θάλασσα και εκμεταλλεύτηκε τα προβλήματα της Sakarya για να βελτιώσει την ομάδα. Επέλεξε τον δρόμο της αλλαγής προπονητή αρχικά υπογράφοντας τον Selcuk Ernak  και έπειτα ακολούθησε και ο αστέρας της Sakarya, Τόνι Ντάγκλας. Ο πρώην ΝΒΑ er φέρνει στη Κωνσταντινούπολη στοιχεία που έλειπαν από το παιχνίδι της Νταρουσάφακα (επιθετικό ταλέντο, ικανότητα σε δημιουργία και εκτέλεση στο υψηλό επίπεδο, ηγετικό πνεύμα) και η παρουσία του ήδη έχει κάνει και τους υπόλοιπους να αποδίδουν καλύτερα. Σουτάρει άσχημα τον τελευταίο καιρό όμως εάν συνδεθεί με το καλάθι και νιώσει καλά μπορεί να σκοράρει σε συνέχεια και επάνω σε άμυνα. Ποιος δε θυμάται άλλωστε τη περυσινή του ραψωδία απέναντι στη Φενέρ..;

Οι Τούρκοι είναι πολύ ανταγωνιστικοί στα τρία ματς με τον κόουτς Ernak έχοντας ηττηθεί στις λεπτομέρειες στο ΟΑΚΑ και εντός από τη Ζαλγκίρις ενώ τη περασμένη εβδομάδα η νίκη γλίστρησε από τα χέρια τους στη Μόσχα, στη τελευταία κατοχή όπου οι δύο βολές του Μickey ανέτρεψαν το προβάδισμα τους, δίνοντας το τελευταίο προβάδισμα στη Κίμκι. Η Νταρουσάφακα βρίσκεται σε καλό μομέντουμ και νιώθει την ένταση της νίκης που έρχεται. Παίζει καλύτερα και εάν συνεχίσει έτσι θα επιστρέψει στο θετικό αποτέλεσμα. Για αυτό και ο Ολυμπιακός οφείλει να είναι διπλά προσεκτικός. Είμαστε στην Ευρωλίγκα κύριοι. Η χαλάρωση τιμωρείται ως εγκληματικό λάθος..

Η ελληνική ομάδα υπερέχει σε όρους ατομικής και ομαδικής ποιότητας όμως καταλαβαίνετε  ότι δε θα αποτελέσει έκπληξη να τα βρει  σκούρα στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Ο αντίπαλος θα παίξει ένα ματς υπερηφάνειας και εγωισμού σε μια περίοδο όπου ξαφνικά έχει αρχίσει να πιστεύει πάλι στις δυνατότητες του. Και θα το κάνει στην έδρα του. Το παιχνίδι κρύβει μια «νάρκη» και απαιτεί πολύ προσεκτικό βηματισμό για τον Ολυμπιακό. Το μπαλάκι βρίσκεται λοιπόν στα χέρια του Ντέηβιντ Μπλατ. Οφείλει να παρουσιάσει ένα σύνολο έτοιμο να αγωνιστεί σε υψηλή ένταση, κρατώντας τα μάτια των παιχτών του ανοιχτά ώστε να τελειώσει ιδανικά ο πρώτος γύρος. Ο ίδιος άλλωστε δε θα ήθελε με τίποτα να ηττηθεί μπροστά στο κοινό το οποίο τον αγάπησε σαν «θεότητα» τη τελευταία διετία..