Παναθηναϊκός – Μπασκόνια: Απόλυτος σεβασμός

Ανεξάρτητα από το τι θα φέρει η τρέχουσα σεζόν, η φετινή Μπασκόνια του Ντούσκο Ιβάνοβιτς αξίζει στο έπακρο τον σεβασμού κάθε Ευρωπαίου μπασκετικού. Μια πραγματική ομάδα και μια εξαιρετική δουλειά, από ένα σημαντικό πρόσωπο των πάγκων.

Δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε διαφορετικό πρόλογο. Αυτό ακριβώς λαμβάνουμε φιλτράροντας με προσοχή την εικόνα αυτού του συνόλου εδώ και καιρό. Τίποτα δεν είναι τυχαίο, ειδικά σε ένα τόσο αξιοκρατικό άθλημα. Η Μπασκόνια είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα της διοργάνωσης το τελευταίο δίμηνο, μετρώντας 8 νίκες σε 9 αναμετρήσεις (ηττήθηκε μόνο στη Βαρκελώνη στις αρχές του μήνα) σε αυτό το διάστημα. Αυτό που καταθέτει όμως στο παρκέ είναι πιθανόν ακόμα πιο σημαντικό.

Πρόκειται για το πιο καλοπροπονημένο σύνολο της διοργάνωσης Ντούσκο γαρ, καμία έκπληξη εδώ). Η ενέργεια της πλημμυρίζει τον αγωνιστικό χώρο και πνίγει τον αντίπαλο. Τρεξίματα, physical χαρακτήρας, αυταπάρνηση, ισχυρό πιστεύω. Οι ομάδες που δεν είναι έτοιμες να ματσάρουν το ενεργειακό απόθεμα και την ορμή της πέφτουν νωρίς. Αυτές που έχουν καταφέρει να τρέξουν μαζί της, βιώνουν το αποτέλεσμα της αυτοπεποίθησης των Βάσκων και την πολύ καλή λειτουργία τους στο τέλος κλειστών παιχνιδιών. 

Η Μπασκόνια σπριντάρει για να προλάβει το τρένο των playoffs. Βρίσκεται 0.5 ματς πίσω από τη Ζενίτ και 1 παιχνίδι πίσω από τη Ρεάλ (την οποία κέρδισε με 20 πόντους στη Μαδρίτη). Έχει τρεις αναμετρήσεις με υψηλό βαθμό δυσκολίας μέχρι τη γραμμή του τερματισμούς για την κανονική περίοδο. ΟΑΚΑ, Αναντολού στη Βιτόρια και Βαλένθια εκτός έδρας. Παραμένει outsider για την πρόκριση όμως εάν τα καταφέρει, είναι δεδομένο ότι κανείς (ίσως εκτός της Μπαρτσελόνα με την οποία δεν ματσάρει τόσο καλά) δεν θα την ήθελε για αντίπαλο σε μια σειρά playoffs, ειδικά με αυτόν τον αγωνιστικό ρυθμό που τη διακρίνει το τελευταίο διάστημα. 

Παναθηναϊκός-Μπασκόνια με κορυφαίες αποδόσεις & Live Streaming*

Είναι η φετινή Μπασκόνια «trendsetter»;

Πριν μερικούς μήνες όταν οι Βάσκοι είχαν πολλά σκαμπανεβάσματα και ήταν ακόμα πίσω στον βαθμολογικό πίνακα, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς κλήθηκε να απαντήσει στο ποιος είναι ο φετινός στόχος της ομάδας του στην Ευρωλίγκα.

«Να μπούμε στα playoffs και να κατακτήσουμε το τρόπαιο». Ορθά, κοφτά, χωρίς περιστροφές. 

Άλλωστε η Μπασκόνια είναι ένας οργανισμός που έχει συνηθίσει να βλέπει την ομάδα του να γυρίζει βράχους ανάποδα. Ποιος ξεχνάει τον ημιτελικό της Mόσχας απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ το 2005; Ή μήπως το τρίτο ματς των playoffs του 2006 στο ΟΑΚΑ; Οι Βάσκοι είναι ποτισμένοι με την ιδιοσυγκρασία του τύπου που χαλάει γιορτές, ανατρέπει προγνωστικά. Πέρυσι, στην ειδική –λόγω Covid- συνθήκη που είχε δημιουργηθεί, μπήκαν στα playoffs της ACB και κατέκτησαν τον τίτλο μετατρέποντας μια κακή σεζόν που έμοιαζε πως όλοι γρήγορα θα ήθελαν να ξεχάσουν, σε «ιστορία» η οποία γράφτηκε με χρυσά γράμματα στη «Βίβλο» του club. 

Το στυλ παιχνιδιού της είναι μια τυπική μεταφορά των ιδεολογικών στοχασμών του κόουτς Ιβάνοβιτς στο σύγχρονο πάλκο του αθλήματος. Ο τρόπος έκφρασης τους όμως ίσως παρακινήσει κι άλλους να στραφούν προς τα εκεί. Η ραχοκοκαλιά των Βάσκων εντοπίζεται στο non-stop motor δίδυμο του backcourt τους. Οι Χένρι-Βιλντόζα στραγγαλίζουν κάθε περιφερειακό, δημιουργούν και εκτελούν με ανεξάντλητες δυνάμεις ενώ παράγουν σωρεία clutch plays την ώρα της κρίσεως. Στα φόργουορντ εντοπίζεται η έξτρα ώθηση που συμπληρώνει το πυραυλοκίνητο δίδυμο των γκαρντ. Ο Πολονάρα είναι ένας από τους βελτιωμένους παίχτες της διοργάνωσης καταθέτοντας επίσης τόνους ενέργειας και στις δύο πλευρές του παρκέ. Δίπλα του, Άλεκ Πίτερς έχει πάει το παιχνίδι του σε άλλο επίπεδο. Η βελτίωση του σωματικά και αθλητικά είναι παροιμιώδης ενώ το γεγονός ότι έχει προσθέσει παιχνίδι στο χαμηλό ποστ, βελτιώνοντας παράλληλα τη συμπεριφορά του στα close outs, τον έχει βοηθήσει να πετάξει την ταμπέλα του «μονοδιάστατου σουτέρ» στον κάδο. Τους δύο αυτούς εξαιρετικούς φόργουορντ συμπληρώνει άψογα με την αθλητικότητα και τη φρεσκάδα του ο νεαρός Σεντερκέσκις  και φυσικά ο Ρόκας Γκιεντράιτις, βασικός εκτελεστής στις διαχρονικές off screen-δράσεις του Ντούσκο.

Άρωμα από το παρελθόν με την κλασσική συνταγή Ιβάνοβιτς σε μια version-μεταφορά των όσων γνωρίζαμε, στο σήμερα λοιπόν. Το μπάσκετ της ταχύτητας, της αθλητικότητας, του physicality, της συνεργασίας, με άξονα ένα περιφερειακό δίδυμο που δεν στερεύει ποτέ από δυνάμεις και μια πλειάδα φόργουορντ οι οποίοι συντελούν στη διατήρηση υψηλού ρυθμού και ανάλογης έντασης για 40 λεπτά. 

Στο προσκήνιο πάντα η άμυνα. Οι Βάσκοι έχουν τη δεύτερη καλύτερη αμυντική επίδοση της διοργάνωσης πίσω μόνο από τη Μπαρτσελόνα ενώ είναι η πιο αποτελεσματική ομάδα στην Ευρωλίγκα στο κομμάτι του ριμπάουντ. Η τριάδα των μεγάλων κορμιών στο ζωγραφιστό με προεξέχοντα τον Τζεκίρι, δίνει ασφάλεια στα μετόπισθεν αναφορικά με τις διεκδικούμενες μπάλες ψηλά. Σημειώστε επίσης ότι η Μπασκόνια είναι μια από τις πιο δυνατές ομάδες στη διοργάνωση σε όρους επιθετικού ριμπάουντ, στοιχείο με το οποίο υποστηρίζει σημαντικά την επίθεση της.

Ο Παναθηναϊκός

Για τον Παναθηναϊκό όπως καταλαβαίνετε, η μάχη θα είναι ιδιαιτέρως απαιτητική. Ο κόουτς Κάτας πρέπει να βρει λύσεις απέναντι σε ένα σύνολο που πιέζει και τρέχει το γήπεδο καλύτερα ίσως από κάθε άλλο στη διοργάνωση. Ο Νεμάνια Νέντοβιτς δεν θα είναι έτοιμος και οι πράσινοι πρέπει για μια ακόμα φορά να βρουν λύσεις εκ των έσω. Οι «τανάλιες» των Χένρι-Βιλντόζα γεννούν σημαντικές δυσκολίες σε όρους ανάπτυξης για τους γηπεδούχους μιας και τα λάθη θα πρέπει να μείνουν χαμηλά για να μειωθούν στο ελάχιστο οι πόντοι των Βάσκων στο ανοιχτό γήπεδο. Δυνητικά, ο Μπεν Μπέντιλ και η δυνατότητα του να παράγει καταστάσεις από το χαμηλό ποστ (πατώντας στο φυσικό του προφίλ) μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό χαρτί για την ελληνική ομάδα στην προσπάθεια της αυτή.

Όπως και η Μπασκόνια, έτσι και το «τριφύλλι» είναι ένα σύνολο δυνατό στο κομμάτι του ριμπάουντ. Οι γηπεδούχοι έχουν το μέγεθος για να ματσάρουν τους Βάσκους στο ζωγραφιστό όμως θα χρειαστούν πολύ υπομονή στην επιλογή των εκτελέσεων τους (shot selection) στην επίθεση, μιας και μέσα από αυτές μπορούν να καθορίσουν τον ρυθμό. Βιαστικά σουτ και drives με «το κεφάλι στο πάτωμα» απέναντι σε οργανωμένη άμυνα απλά απαγορεύονται. Οι πρωταθλητές Ισπανίας έχουν μια ροπή στο λάθος και από εκεί μπορεί να ανοίξει η κερκόπορτα της επιτυχίας για τον Παναθηναϊκό. Η Μπασκόνια έχει πίεση για το αποτέλεσμα μιας και η νίκη είναι απαραίτητη ώστε να μείνει μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης.

 Ας δούμε λοιπόν τι μπορεί να κάνει η ομάδα του Όντεντ Κάτας απέναντι της…

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις