PAO-ZENIT

Ειδική συνθήκη με Άλμπα για τον λαβωμένο Παναθηναϊκό

«Όταν δεν μπορείς να περπατήσεις άλλο με τα πόδια σου, κάντο με την καρδιά σου». Ο λαβωμένος Παναθηναϊκός υποδέχεται στο ΟΑΚΑ την Άλμπα Βερολίνου, ελπίζοντας ότι η πολύ ισχυρή θέληση του για νίκη θα υπερισχύσει των προβλημάτων του.

Πρόκειται σίγουρα για μια ειδική συνθήκη. Στα προβλήματα των Ιωάννη Παπαπέτρου και Οκάρο Ουάιτ, ήρθε να προστεθεί την Τρίτη ο πονοκέφαλος που προκάλεσε το διάστρεμμα του Νεμάνια Νέντοβιτς. Ο συνεκτικός ιστός των πρασίνων έχει δεχθεί ένα σοβαρό πλήγμα και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εμφανιστεί η ομάδα την Πέμπτη το βράδυ απέναντι στην Άλμπα. Ο Παπαπέτρου κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει την αναμέτρηση  όπως και ο Ουάιτ ενώ Νέντοβιτς έχει τεθεί νοκ-άουτ σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Είναι κατανοητό  ότι το ζήτημα πλέον δεν είναι (μόνο) ποιοτικό, αλλά πρωτίστως ποσοτικό.

H Άλμπα έρχεται με φόρα στην Αθήνα. Βρίσκεται σε καλή κατάσταση (4 σερί νίκες σε EL και BBL) αγωνιστικά και ψυχολογικά. Μετά το δύσκολο ταξίδι στη Ρωσία στα μέσα Νοεμβρίου όπου η τριβή με δύο από τις πιο δυνατές άμυνες της διοργάνωσης (Ζενίτ και Ούνικς) έκανε μια ένεση ρεαλισμού στους Γερμανούς, η ομάδα του Israel Gonzalez άρχιζε να παίζει σαφώς καλύτερα. 

🏀 Παναθηναϊκός – Άλμπα με αμέτρητα ειδικά παικτών & Live Streaming* στη Stoiximan!

Η επίθεση της ξεκίνησε  να ρολάρει, οι συνεργασίες και οι αυτοματισμοί της έπιασαν υψηλότερα standards και το βαρύ πυροβολικό της, ο Σουηδός Μάρκους Έρικσον, θύμισε σε όλους γιατί είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς σουτέρ των ευρωπαϊκών γηπέδων τα τελευταία χρόνια. O 28χρονος wing «έγραψε» συνολικά 40 πόντους με 10/16 τρίποντα στα -νικηφόρα για την Άλμπα- παιχνίδια με Μακάμπι και Αρμάνι στο Βερολίνο, όντας πρακτικά ασταμάτητος. Η φρούρηση του θα είναι μια μεγάλη πρόκληση για τους περιφερειακούς του Παναθηναϊκού (Ρος-Πέρι οι οποίοι μπορούν να κυνηγήσουν γύρω από τα σκριν, Κασελάκης-Μποχωρίδης οι εναλλακτικές) μιας και ο sharpshooter των Γερμανών μετράει 13.3 πόντους με 45.2% στα τρίποντα φέτος στην Ευρωλίγκα.

Βαρόμετρο το αμυντικό ριμπάουντ

Για τον Παναθηναϊκό τα πάντα ξεκινούν από το κομμάτι της ενέργειας. Οι γηπεδούχοι, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα τους, οφείλουν να μπουν στο παρκέ με το πόδι κολλημένο στο γκάζι. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να κυριαρχήσουν σε φυσικό/αθλητικό επίπεδο, να κερδίσουν αυτές τις προσωπικές μονομαχίες στον τομέα ευθύνης του κάθε παίχτη και μαζί τους αυτά τα πολύτιμα εκατοστά που κρίνουν το πλεονέκτημα θέσης στο έδαφος. 

Η Άλμπα έχει ένα ταλαντούχο σύνολο και ένα ρόστερ εντός του οποίου φιλοξενούνται διαφορετικές δεξιότητες. Διαθέτει εναλλακτικές πηγές δημιουργίας (τις οποίες παντρεύει άψογα με την κίνηση μακριά από τη μπάλα) σχεδόν σε κάθε θέση ενώ το βάθος της στη γραμμή ψηλών είναι αξιοσημείωτο. Για τον Παναθηναϊκό τα πράγματα δεν θα είναι καθόλου εύκολα. 

Βαρόμετρο στην προσπάθεια των πρασίνων στη συγκεκριμένη αναμέτρηση θα αποτελέσει η επίδοση τους στο αμυντικό ριμπάουντ. Η Άλμπα είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη δυναμική στη διοργάνωση στο επιθετικό ριμπάουντ, έχοντας αθλητές όπως ο Σίκμα, ο Ζούσμαν, ο Κουμάντζε ή ο Ολίντε (εξαιρετικός, πληθωρικός και με μεγάλη συμβολή και στις δύο πλευρές του παρκέ) με έφεση στην ανανέωση των επιθέσεων. Είναι δε 4η σε άμεσο σκορ μετά από επιθετικό ριμπάουντ (put backs) παράγοντας 1.315 πόντους από τέτοιες καταστάσεις. Ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να κερδίσει τις μάχες αυτές στο έδαφος (εκεί όπου ο Σίκμα με το πολύ καλό positioning του είναι αρκετά δυνατός), επιδεικνύοντας συγκέντρωση και θέληση. Χωρίς την επικράτηση στις μάχες αυτές, θα είναι δύσκολο για τον ελλιπή Παναθηναϊκό να μείνει όρθιος σε μια τέτοια αναμέτρηση. Ο ερχόμενος από σπουδαίο ματς στη Stoiximan Basket League, Τζέρεμι Έβανς, θα κληθεί να ματσάρει τον δυναμισμό του Σίκμα και παράλληλα να προστατέψει μαζί με τον Παπαγιάννη το καλάθι των πρασίνων. Θεωρώ δεδομένο ότι οι γηπεδούχοι θα χρειαστούν την ενέργεια, τη δύναμη και το motor του Φλόιντ στο συγκεκριμένο παιχνίδι. 

Με τον Νέντοβιτς εκτός και το status του Παπαπέτρου αβέβαιο, το βάρος στον παραγωγικό τομέα θα πέσει στις πλάτες του Ντάριλ Μέικον. Ο 26χρονος γκαρντ έχει προοδεύσει στον τρόπο που τρέχει την ομάδα. Διαβάζει και συνεργάζεται καλύτερα με τους συμπαίχτες του, βλέπει και εκτελεί πάσες με μεγαλύτερη άνεση. Το βελτιωμένο playmaking θα αποτελέσει για αυτόν μια «κατάκτηση» που θα τον ολοκληρώσει ως επιθετικό όπλο, δεδομένου ότι οι άμυνες θα δέχονται μεγαλύτερη πίεση ως προς την αντιμετώπιση του. Σημειώστε ότι η Άλμπα είναι αδύναμη σε σημαντικά κομμάτια της αμυντικής της συμπεριφοράς όπως το isolation, η αναχαίτιση του χειριστή σε Pick & Roll-δράσεις και το transition. Πρόκειται για τομείς στους οποίους ο Μέικον κάνει θραύση. Απέναντι στον σπουδαίο ρούκι του Παναθηναϊκού θα βρεθούν οι Λο-Ζούσμα και φυσικά ο Jaleen Smith. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει πέσει, όπως και ο Κέντρικ Πέρι, στον «τοίχο» της Ευρωλίγκας  και της μετάβασης στο υψηλότερο επίπεδο. Πρόκειται για δύο από τους καλύτερους –εκτός Ευρωλίγκας- γκαρντ πέρυσι στην Ευρώπη, οι οποίοι γράφουν παρόμοια νούμερα στο πρώτο μισό της τρέχουσας σεζόν. 

Για τον Παναθηναϊκό η ανάγκη νίκης είναι μεγάλη. Δεν χάνεται κάποιος στόχος, ούτε κάποιο έδαφος στη βαθμολογική κούρσα. Όμως η ζωή εντός του οργανισμού αυτού σου επιβάλλει το «πρέπει» της νίκης, ακόμα και σε στιγμές που τα προβλήματα σου είναι σημαντικά. Οι πράσινοι θα προσπαθήσουν να κρατήσουν όσο πιο χαμηλά μπορούν στο σκορ τη γερμανική ομάδα, ψάχνοντας ρυθμό μέσα από την άμυνα τους. Η συνθήκη είναι ιδιαίτερη και ο Παναθηναϊκός δεν είναι καθαρό φαβορί όπως νομίζει ο κόσμος. Θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια και ίσως μια κάποιου είδους υπέρβαση (λόγω των απουσιών) κυρίως σε σωματικό επίπεδο για να μπορέσει το «τριφύλλι» να χαμογελάσει αργά σήμερα το βράδυ…

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Άλμπα Βερολίνου +10.5 και  συνολικοί πόντοι Under 166.5 σε απόδοση 1.84 

*Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις, Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές / Ηοοpfellas για το Stoiximan Blog