Προπονητής Παλέρμο Stoiximan Blog

Η δύσκολη δουλειά του προπονητή στην Παλέρμο

Διαβάζοντας τις αθλητικές ειδήσεις αυτή την εβδομάδα κάπου στα ψιλά θα έβλεπε κάποιος ότι η Παλέρμο έμεινε χωρίς προπονητή. Οι γνώστες όμως του Καμπιονάτο σίγουρα χαμογέλασαν γιατί γνωρίζουν ότι ο πρόεδρος της Παλέρμο Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι κατάφερε για μια ακόμα φορά να κάνει κάτι αμίμητο και να ψάχνει για τον 8ο φετινό προπονητή της ομάδας.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η Παλέρμο ξεκίνησε το πρωτάθλημα με τον Τζουζέπε Ιακίνι που βρισκόταν στον πάγκο από το 2013. Στις αρχές Νοεμβρίου ο 74χρονος Ζαμπαρίνι δήλωσε απογοητευμένος από το πώς στήθηκε η ομάδα απέναντι στη Νάπολι και έκανε σκληρή κριτική. Ο Ιακίνι δεν ενοχλήθηκε από την κριτική και είπε ότι καμιά φορά ο πρόεδρος κάνει πλάκα. Εννιά μέρες αργότερα φάνηκε ότι ο Ζαμπαρίνι δεν έκανε καθόλου πλάκα καθώς τον απέλυσε, παρά τη νίκη επί της Κιέβο με 1-0, με την Παλέρμο να είναι μόλις τρεις βαθμούς πάνω από τη Φροζινόνε και τη γραμμή του υποβιβασμού. Ο Ιακίνι κατάφερε να είναι ο μακροβιότερος προπονητής της Παλέρμο καθώς άντεξε 776 μέρες ακριβώς. Ήταν η 29η αλλαγή προπονητή στην Παλέρμο από το 2002. Ο Ζαμπαρίνι το δικαιολόγησε σαν να έπαιρνε διαζύγιο μετά από έναν μακροχρόνιο γάμο, λέγοντας: “Δεν υπήρχε πια συναίσθημα”.

Ο αρχηγός Στέφανο Σορεντίνο, γνωστούς στους οπαδούς της ΑΕΚ ως “Παντοφλίνο”

Τον Ιακίνι αντικατέστησε ο Νταβίντε Μπαλαρντίνι που το 2008 έκατσε στον πάγκο για 273 μέρες. Περίμενε κανείς να σπάσει το ρεκόρ του; Όχι. Στις αρχές Ιανουαρίου ο γίγας Ζαμπαρίνι τον απέλυσε για να φέρει πίσω τον Ιακίνι. Μόνο που τελικά μάλωσε στο τηλέφωνο με τον Ιακίνι γιατί ο κόουτς ήθελε εγγυήσεις για να επιστρέψει, εγγυήσεις που ο τρελο-Μαουρίτσιο δεν μπορούσε να παρέχει. Έτσι, αναγκάστηκε να κρατήσει τον Μπαλαρντίνι με μισή καρδιά και να του δώσει μια ακόμα ευκαιρία. Ο Μπαλαρντίνι μάλωσε με τον αρχηγό Στέφανο Σορεντίνο, τον έβαλε βασικό, η Παλέρμο νίκησε τη Βερόνα και νόμιζε ότι έσωσε το κεφάλι του. Ο Σορεντίνο όμως κατηγόρησε δημόσια τον κόουτς ότι δεν τους μίλησε καθόλου πριν το ματς και ότι μόνοι τους κέρδισαν με αποτέλεσμα ο Μπαλαρντίνι να αποχωρήσει.

Την ομάδα ανέλαβε για ένα ματς ο βοηθός του Ιακίνι (!!) που ακούει στο όνομα Φάμπιο Βιβιάνι και η Παλέρμο ήρθε σε συμφωνία με τον Αργεντινό Γκιγέρμο Μπάρος Σκελότο. Το πρόβλημα ήταν ότι ο Σκελότο είχε κάποια γραφειοκρατικά θέματα και δεν μπορούσε να κάτσει αμέσως στον πάγκο. Έτσι, στο επόμενο παιχνίδι κάθισε ο προπονητής της 2ης ομάδας Τζιοβάνι Μπόσι. Μετράτε; Φτάσαμε στους 4 προπονητές στις 24 Ιανουαρίου. Τα προβλήματα του Σκελότο με την άδεια του προπονητή συνεχίστηκαν και έτσι στο επόμενο ματς προπονητής ήταν ο Τζιοβάνι Τεντέσκο που θα αναλάμβανε βοηθός του Σκελότο.

maurizio-zamparini-giuseppe-iachini-palermo_aak099uy16hp1ih5ntr7lyqyt

Για τις παλιές αγάπες μην μιλάς (Ζαμπαρίνι-Ιακίνι)

Το ουδέν μονιμότερο του προσωρινού δεν ισχύει στην Παλέρμο, αλλά ο Τεντέσκο έκατσε για τρία παιχνίδια μέχρι να το πάρουν απόφαση ότι ο Σκελότο δεν θα έπαιρνε ποτέ άδεια στην Ιταλία (τελικά γύρισε στην Αργεντινή και πριν λίγες μέρες ανέλαβε την Μπόκα). Ο Τεντέσκο έφυγε κι αυτός και ο Μπόσι επανήλθε ως 6ος προπονητής στη σεζόν (και ο πρώτος για δεύτερη φορά). Φαίνεται όμως ότι οι μεγάλες αγάπες δεν τελειώνουν ποτέ και μια μέρα μετά του Αγίου Βαλεντίνου ο Ιακίνι τα βρήκε τελικά με τον Ζαμπαρίνι που έγινε ο 7ος (και ο δεύτερος που ανέλαβε αυτή τη σεζόν για δεύτερη φορά) προπονητής της Παλέρμο. Ο Ζαμπαρίνι μετανιωμένος σαν την Μαρία την Μαγδαληνή ζήτησε συγγνώμη από τον κόσμο για τον “ένα μήνα χάους” και το φιάσκο με τον Σκελότο και ζήτησε στήριξη του κόσμου.

Πίστεψε κανείς τα λόγια του; Έτσι, μπράβο. Φτάνουμε λοιπόν στον Μάρτιο του 2016 και η Παλέρμο έχασε από την Ίντερ με 3-1. “Δεν μου αρέσει καθόλου όπως παίζουμε με τον Ιακίνι. Πρέπει να καταλάβει ότι η Παλέρμο πρέπει να παίξει ποδόσφαιρο“, δήλωσε ο Μαουρίτσιο που στη συνέχεια τα έβαλε με τους παίκτες του που παίρνουν πολλαπλάσια χρήματα από αυτούς των ανταγωνιστών Φροζινόνε και Κάρπι. Ο Ιακίνι κάπου εκεί βρήκε κάποια ψήγματα αυτοσεβασμού και αποφάσισε να παραιτηθεί.

Ποιος είδε τον Ζαμπαρίνι και δεν τον φοβήθηκε. “Είναι θυμωμένος και δεν θέλει να μου μιλήσει. Λέει ότι δεν θέλει να μιλάω για την ομάδα. Είναι τρελός; Δεν έχει ο ιδιοκτήτης το δικαίωμα να σχολιάζει; Τι στο διάολο πρόεδρος είμαι αν πρέπει να έχω κλειστό το στόμα μου. Ο Ιακίνι είναι ηλίθιος και λούζερ.” Αμέσως φυσικά έπεσαν τα πρώτα ονόματα και ο Ζαμπαρίνι δήλωσε ότι θέλει πίσω τον Μπαλαρντίνι (δεν κάνουμε πλάκα), τον Μπαλαρντίνι που είχε απειλήσει τον Σορεντίνο με μηνύσεις πριν δυο μήνες. Μεταξύ μας, δεν είναι μόνο ο Ζαμπαρίνι τρελός, είναι και οι προπονητές του λίγο σαν απατημένοι σύζυγοι που δεν μπορούν να τον ξεπεράσουν. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Νοβελίνο είναι ο καινούριος (και 8ος φέτος, αλλά ποιος μετράει) προπονητής της Παλέρμο. Τι σύμπτωση. Θα κάνει ντεμπούτο με τη Νάπολι, το αντίστοιχο ματς του πρώτου γύρου έφερε την πρώτη φετινή απόλυση.

zamparini-guidolin

-Χαμογέλα ρε
-Πρόεδρε με σφίγγεις

Ο Ζαμπαρίνι βέβαια δεν έχει άποψη μόνο για δικούς του προπονητές. Φέτος έκανε… παρατηρήσεις στον Αλέγκρι για το πώς χρησιμοποιεί τον Ντιμπάλα, ένα “δικό του” παιδί, ενώ στο παρελθόν έχει αποκαλέσει άσχετο τον Αντσελότι γιατί δεν έβαζε ένα άλλο παιδί του, τον Παστόρε (του οποίου το δεξί παπούτσι μόνο κοστίζει 40 εκατομμύρια κατά τον Μαουρίτσιο) να παίξει στην ΠΣΖ. Πριν τον… έρωτά του για τον Ιακίνι, είχε αγαπήσει τον Ντέλιο Ρόσι. Τον απέλυσε λέγοντας ότι δεν έχει “καλαμπαλίκια”, για να τον ξαναπροσλάβει τέσσερις μήνες αργότερα λέγοντας: “Ο Ρόσι είναι σαν τη γυναίκα μου, τον θέλω μόνο για μένα“.

Όχι ότι δεν τα βάζει και με τους παίκτες, μια που πριν καμιά δεκαριά χρόνια είχε απειλήσει ότι θα τους κόψει τα δικά τους “καλαμπαλίκια” και θα τα φάει με την σαλάτα του και το 2008 τους αποκάλεσε κοριτσάκια. Πρόσφατα, παραλίγο να πάρει το βραβείο του εργοδότη της χρονιάς με τη δήλωσή του “στην Ιταλία χάρη σε έναν ανόητο νόμο, οι ποδοσφαιριστές θεωρούνται υπάλληλοι“. Έχει αποκαλέσει τον Μούτου “πονηρό Τσιγγάνο, όπως όλοι οι Ρουμάνοι“, ενώ για τον Βορειοιρλανδό Λάφερτι είχε πει το αμίμητο “είναι ένας γυναικάς εκτός ορίων με δυο οικογένειες και έξι παιδιά, δεν προπονείται ποτέ και εξαφανίζεται για καμιά βδομάδα για να πάει να βρει γυναίκες στο Μιλάνο“.

US Citta di Palermo Press Conference
Ο Ζαμπαρίνι και οι Άραβες που θα έβαζαν 5 δις για να πάρει η ομάδα το πρωτάθλημα

Φυσικά ο Ζαμπαρίνι έχει γνώμη για τα πάντα. Έχει απειλήσει τον (επίσης τρελό) πρόεδρο της Σαμπντόρια ότι θα τον σκοτώσει, έχει αποκαλέσει τον Λοτίτο της Λάτσιο “Μουσολίνι”, τους Άγγλους “πειρατές” (γιατί αγοράζουν τους Ιταλούς παίκτες) και μετά τις εκλογές της ΦΙΦΑ δήλωσε ότι ο νέος πρόεδρος Ινφαντίνο “αγόρασε τις ψήφους του”. Είναι μια από αυτές τις γραφικές μορφές που συνεχίζουν να υπάρχουν στο ιταλικό ποδόσφαιρο. Μπορεί να μοιάζει διασκεδαστικός, αλλά οι οπαδοί της Παλέρμο δεν τον αντέχουν άλλο και πήγαν στο προπονητικό κέντρο να διαμαρτυρηθούν. Ο ίδιος άφησε πριν λίγο καιρό να εννοηθεί ότι μπορεί να αποχωρήσει το καλοκαίρι γιατί κουράστηκε, αλλά ποιος τον πιστεύει;  Το θέμα είναι αν θα αφήσει την ομάδα στην Σέριε Α.