Όχι άλλο λάθος…

O Ολυμπιακός ταξιδεύει στο Κάουνας για να αντιμετωπίσει τη θρυλική Ζάλγκιρις, έχοντας κατά νου ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο λάθους. Η μελανιά από το χαστούκι της Brose Baskets στο Φάληρο δεν έχει φύγει ακόμα από το πρόσωπο της ελληνικής ομάδας..

Ουσιαστικά η εντός έδρας ήττα πήγε τους ερυθρόλευκους ένα βήμα πίσω στον μακρύ δρόμο του TOP-16. Ο Ολυμπιακός κύριοι δεν έχει άλλο περιθώριο λάθους.. Όπου “λάθος” μια ήττα σε ματς στο οποίο λογίζεται ως φαβορί και το οποίο δε περιβάλλεται με τον μανδύα του ντέρμπι. Κανένα “λάθος” λοιπόν σήμερα στο Κάουνας.

Τα δεδομένα της αναμέτρησης είναι ξεκάθαρα. Η Ζάλγκιρις είναι -με βάση πάντα το αγωνιστικό της performance μέχρι τώρα στη σεζόν- η λιγότερη δυνατή ομάδα του TOP-16. Με τον πρώην προπονητή τους (Κράπικας) δούλεψαν πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο μακριά από τις νόρμες της λιθουανικής σχολής ώστε να “μακιγιάρουν” τις αδυναμίες του συνόλου τους, υποστηρίζοντας ένα μοντέλο μπάσκετ που τείνει περισσότερο στην μεγάλη ιδεολογικά αντίπαλο, Σερβική σχολή. Σετ επίθεση, έλεγχος του ρυθμού, μεγάλα κορμιά και έμφαση στην άμυνα και το ριμπάουντ. Το μεγαλύτερο όπλο τους σήμερα απέναντι σε ένα “άλογο κούρσας” όπως οι ερυθρόλευκοι είναι η συγκυρία που φέρνει την ελληνική ομάδα στο Κάουνας. Η Ζάλγκιρις αντιμετωπίζει έναν αντίπαλο ο οποίος έχει υποστεί ένα μικρό σοκ την προηγούμενη εβδομάδα τη στιγμή που η ίδια έχει νέο προπονητή γεγονός που την κάνει λιγότερο ευανάγνωστη αλλά συνεπάγεται και ισχυρότερο κίνητρο για τους παίχτες της. Αυτό είναι το βασικό εμπόδιο που καλείται να περάσει ο Ολυμπιακός στη Λιθουανία και έχει να κάνει με το πνευματικό κομμάτι και τη προσέγγιση του παιχνιδιού καθώς οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστεί να λουστράρουν κάποιες σταθερές που σκονίστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, στο παιχνίδι τους και να επαναπροσδιορίσουν το επίπεδο αυτοπεποίθησης τους.

Στο τεχνικό κομμάτι η ελληνική ομάδα υπερέχει αισθητά. Θα είμαι ξεκάθαρος. Δε βλέπω το πως οι Λιθουανοί θα καταφέρουν να παράγουν απέναντι στην άμυνα του κόουτς Σφαιρόπουλου. Εκτιμώ ότι θα μείνουν χαμηλά εάν ο Ολυμπιακός παρουσιαστεί ανεκτικά καλός στη post άμυνα. Το Low Post είναι η ναυαρχίδα και το βασικό σημείο αναφοράς στην επίθεση των Λιθουανών οι οποίοι με πολύ επιμονή εκτελούν από τα 4.5-5 μέτρα και μέσα τον μεγαλύτερο όγκο των επιθέσεων τους. Δεν έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στη περιφερειακή εκτέλεση και στερούνται απελπιστικά δημιουργίας. Α π ε λ π ι σ τ ι κ ά. Νομίζω πως η πίεση των γκαρντς του Ολυμπιακού και η 3 ή 4/4 άμυνα των ψηλών του Σφαιρόπουλου (είναι αρκετά ικανοί σε αυτό το κομμάτι) στην εισαγωγική πάσα της Ζάλγκιρις στο low post θα είναι καταλυτικοί παράγοντες. Για να μπορέσει η γηπεδούχος να μείνει εντός παιχνιδιού θα πρέπει οι ερυθρόλευκοι να απολέσουν αμυντικά ριμπάουντς χαρίζοντας δεύτερες ή τρίτες επιθέσεις. Επίσης εκτιμώ ότι ο Ολυμπιακός θα χτυπήσει στον άξονα συνεργασίας “1” και “5”. Αυτοί οι παίχτες του θα κάνουν τη μεγαλύτερη ζημιά στην ομάδα του Γιασικεβίτσιους. Αυτόματα, με μια καλή επίδοση στο αμυντικό ριμπάουντ ανοίγει ο χώρος για transition επίθεση. Σας υπογράφω ότι οι Λιθουανοί δε μπορούν να τρέξουν μαζί με αυτόν τον Ολυμπιακό.

Η Ζάλγκιρις περνάει μια μεταβατική περίοδο. Ομάδες με νέο προπονητή συχνά παρουσιάζουν συμπτώματα διαδοχικών limit ups & downs στην απόδοση τους. Για παράδειγμα η ομάδα του Κάουνας εμφανίστηκε πολύ ανταγωνιστική στη Μαδρίτη αλλά έχασε τη Κυριακή στο Βίλνιους από τη Ρίτας. Ο Σάρας δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα πράγματα στο παιχνίδι της εκτός από κάποια εισαγωγικά plays στη transition επίθεση τα οποία ακόμα προσπαθούν οι Λιθουανοί να απορροφήσουν ενώ αναμένεται να δώσει περισσότερες μπάλες στον Χάνλαν τον οποίο πιστεύει αρκετά. Ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο φαβορί και -επαναλαμβάνω- εκτιμώ ότι θα κρατήσει χαμηλά τη παραγωγικότητα των γηπεδούχων σε τέτοιο βαθμό που μια average επιθετικά ημέρα (όχι δηλαδή κάτι ιδιαίτερο) θα είναι αρκετή για να του δώσει τη νίκη.