ΚΟΥΡΣΑ 100 ΜΕΤΡΩΝ

Ο Παναθηναϊκός επισκέπτεται το Κρασνοντάρ της Ρωσίας για να αντιμετωπίσει τη Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα σε ένα από τα μεγαλύτερα ματς της σεζόν μέχρι τώρα για τους πράσινους. Δυστυχώς το χαστούκι της προηγούμενης εβδομάδας από τους “κομάντο” του Ράντονιτς στο ΟΑΚΑ κλείδωσε την ομάδα του Τζόρτζεβιτς πρώιμα σε πορεία αναζήτησης ενός σπουδαίου διπλού στο γκρούπ..

Και όμως, αυτή η συγκεκριμένη πορεία και η μοίρα των πρασίνων μοιάζει απόλυτα δίκαιη. Ο Παναθηναϊκός έχει μπάσκετ μέσα του, είναι ομάδα με δυνατότητες αλλά και πολύ εμφανείς αδυναμίες, προϊόν λάθος εκτιμήσεων στη κατασκευή του ρόστερ, όμως ακόμα δίνει την αίσθηση σε ένα έμπειρο μάτι ότι με 1-2 προσεγμένες κινήσεις μπορεί να γυρίσει τη κατάσταση δημιουργώντας το πλαίσιο για να βγάλει αυτό το καλό μπάσκετ. Μέχρι τότε.. Το παιχνίδι απέναντι στη Λοκομοτίβ αξιολογείται ως ένα από τα δυσκολότερα και σημαντικότερα στη μέχρι τώρα πορεία του Παναθηναϊκού στη σεζόν. Έχει μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας (για πολλούς λόγους) από το αντίστοιχο “εκτός” της Πόλης απέναντι στη Φενέρ. Πάμε να πούμε μερικά πράγματα που θα βοηθήσουν στη βαθύτερη και ρεαλιστική κατανόηση της κατάστασης που θα κλιθεί να αντιμετωπίσει ο Παναθηναϊκός στη νοτιοδυτική Ρωσία..

-Η ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα έχει γράψει στο μυαλό των πρασίνων. Ξέρετε, το ψυχολογικό κομμάτι σε ένα μίνι-τουρνουά πολύ ανταγωνιστικών παιχνιδιών όπως το TOP-16 είναι ιδιαίτερα σύνθετο για αυτό και το πως διαχειρίζεσαι τον εαυτό σου πνευματικά μέσα στο ταξίδι αυτό σημαίνει πολλά. Το αγωνιστικό timing της αναμέτρησης δεν ευνοεί τον Παναθηναϊκό. Η Λοκομοτίβ είναι ένα σύνολο που παίζει σταθερά καλό μπάσκετ και παρουσιάζει υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συνέπεια μέχρι σήμερα. Όμως το ψυχολογικό timing είναι ίσως το καλύτερο χαρτί που έχει στα χέρια του ο (αρκετά ικανός στη πνευματική διαχείριση) Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς για την αναμέτρηση απέναντι στους Ρώσους. Μακράν το καλύτερο.. Ο Σέρβος προπονητής θα επικεντρωθεί στο να παρουσιάσει μια ομάδα θυμωμένη με τον εαυτό της και έτοιμη να ..κοιμηθεί στο δρόμο. Δεν έχουν πολλά περιθώρια οι πράσινοι.

-Ο Παναθηναϊκός καλείται να αντιμετωπίσει μια από τις πιο καλοπροπονημένες ομάδες στο σύγχρονο ευρωπαϊκό μπάσκετ. Ένα σύνολο σωστά κατασκευασμένο, με τη σωστή στελέχωση να έχει άμεση επιρροή στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης μιας και η Κουμπάν φαίνεται, μπαίνοντας στο δεύτερο μισό της σεζόν, αρκετά φρέσκια. Πρόκειται για μια ομάδα με “πολύ καλά πόδια” σε όλες τις θέσεις και πάνω σε αυτό το χαρακτηριστικό έχει χτίσει το παιχνίδι της παράγοντας ισορροπημένο μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Two way-team, από αυτές που επιβιώνουν σε κάθε τέμπο και μπορούν να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλήματος. Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την ικανότητα της ομάδας του Μπαρτζώκα σε τομείς όπως η ταχύτητα σε αντιδράσεις, ανάπτυξη, εκτέλεση, κάλυψη χώρων συν την ενέργεια και την ένταση που βγάζει συνολικά, εκτιμώ ότι ο αγώνας θα είναι για την ελληνική ομάδα μια κούρσα 100 μέτρων. Εξαντλητική, απαιτητική σωματικά αναμέτρηση.

-Οι πράσινοι έχασαν δύο αναμετρήσεις φέτος από την ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα γιατί αδυνατούσαν σε κομβικές στιγμές να τρέξουν μαζί με τους Ρώσους στο μισό γήπεδο. Αυτός νομίζω ότι θα είναι ο βασικός προβληματισμός τους καταστρώνοντας το πλάνο μάχης. Για να σας το κάνω τάλιρα.. Ο Παναθηναϊκός σε αρκετές στιγμές στα 80 λεπτά φέτος απέναντι στη Κουμπάν διάβασε αυτό που ήθελε να παίξει ο αντίπαλος αλλά δυσκολεύτηκε να τον ακολουθήσει στο φυσικό αθλητικό κομμάτι. Πρόκειται για μια επίθεση η οποία βασίζεται στη προσωπική φάση και διακρίνεται από χαμηλό δείκτη δημιουργίας. Χτίζει την εκτέλεση της πάνω και μέσα από τη κίνηση. Είναι σημαντικό να μην επιτρέψουν οι πράσινοι ευνοϊκές καταστάσεις για παίχτες όπως ο Ντιλέηνι (δεν τον αφήνεις να ζεσταθεί στέλνοντας τον στις προσωπικές, δε του δίνεις miss matches που μπορεί να χτυπήσει στα πόδια, χρησιμοποιείς σωστά τα φάουλ, καταθέτεις το μέγιστο effort για να τον βγάλεις από τα καλά του σημεία) και ο Ράντολφ. Προβλέπω ότι ο κόουτς Τζόρτζεβιτς αναγκαστικά θα μαζέψει την άμυνα του για να “κλείσει” διαδρόμους οπότε το ποσοστό των Ρώσων στο περιφερειακό σουτ θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του ματς.

-Σε προσωπικό επίπεδο, το δίδυμο των Ντιλέηνι-Ράντολφ συν τον Κλαβέρ πρέπει να αποτελέσει στόχο για τη πράσινη άμυνα που θα προσπαθήσει να τους κρατήσει μακριά από το καλάθι περιορίζοντας κάθε δραστηριότητα τους. Ο Μπαρτζώκας έχει την ικανότητα να παρουσιάζει καλό spacing στήνοντας spot shooters τριγύρω οι οποίοι υποστηρίζουν την επίθεση του και τους καλός ένας με έναν παίχτες του. Ο Παναθηναϊκός από την άλλη στη δική του επίθεση θα πρέπει να κοιτάξει τον Ραντούλιτσα. Έχω την αίσθηση ότι η ελληνική ομάδα γενικά μπορεί να είναι παραγωγική από τη θέση “5” απέναντι στους Ρώσους, ειδικά αν ο Φελντέιν έχει μια καλή Shooting night. Νομίζω πως μπορεί..

Πιστεύω ότι έγινε κατανοητό πως ο βαθμός δυσκολίας του παιχνιδιού για τον Παναθηναϊκό είναι μεγάλος. Οι πράσινοι είναι outsider όμως για αυτό στο μπάσκετ (και ειδικά σε αυτό το επίπεδο) υπάρχει ο παράγοντας έκπληξη. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να δυσκολευτεί η ομάδα του Τζόρτζεβιτς να σκοράρει απέναντι σε μια άμυνα με εξαιρετικά χαμηλούς χρόνους στα recovers στο μισό γήπεδο (καλύπτουν αποστάσεις πολύ γρήγορα) και να έχει χαμηλή παραγωγικότητα σε παιχνίδι χαμηλού ρυθμού. Εκτιμάται ότι οι πράσινοι θα αντιπαρατάξουν το playmaking και τις συνεργασίες τους.. Ένα διπλό στο Κρασνοντάρ μπορεί να αλλάξει το κλίμα παντελώς στο εσωτερικό της ομάδας και να φέρει πίστη σε αυτό που δουλεύουν παίχτες και προπονητές καθημερινά. Παρακαλούμε λοιπόν τις καλές νεράιδες του αθλήματος να παρέμβουν..