Ολυμπιακός-Εφές: Περιμένοντας τον “βομβιστή”

O Oλυμπιακός στοχεύει να επιστρέψει στο καλό μπάσκετ και τα νικηφόρα αποτελέσματα  στο ντέρμπι με την μπερδεμένη Αναντολού, σε μια περίοδο όπου οι Τούρκοι περιμένουν την επιστροφή του “Μεσσία” Σέιν Λάρκιν εναγωνίως…

Η δύσκολη βραδιά στη Βαυαρία μάλλον προσγείωσε τον Ολυμπιακό ο οποίος απολάμβανε μέχρι τότε την ευφορία των τριών συνεχόμενων νικών σε ματς με υψηλό βαθμό δυσκολίας. Νομίζω πως ο κόουτς Mπαρτζώκας έθεσε το ζήτημα στη σωστή του βάση:

“Στο ματς με την Μπάγερν ήμασταν υπερόπτες, με εισαγωγικά ή χωρίς. Ήμασταν κακομαθημένοι. Σε φάσεις με διεκδικούμενες μπάλες, που καθορίζουν τη μορφή ενός αγώνα, εμείς υστερήσαμε. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να είσαι συγκεντρωμένος και να παίζεις με ένταση και αθλητικότητα. Η Ευρωλίγκα δεν είναι πλέον του ταλέντου, αλλά οι ομάδες που έχουν ένταση έχουν περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν”.

Euroleague στη Stoiximan με Live Streaming* και “20άρα και… ταμείο”* (Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις)

Η ένταση λοιπόν. Είναι από τα “τάλισμαν” που σε βάζουν στο μονοπάτι της νίκης, ειδικά όταν καλείσαι να ματσάρεις σύνολα με μεγαλύτερη δεξαμενή ταλέντου ή πρέπει να κόψεις τον αέρα και τον ενθουσιασμό ενός αντιπάλου μεσαίας ταχύτητας σε ένα ύποπτο εκτός έδρας ματς. Η ύπαρξη της δείχνει πνευματική ετοιμότητα και σωστή προσέγγιση της αναμέτρησης. Και σίγουρα για τον Ολυμπιακό, αποτελεί προαπαιτούμενο στην αναμέτρηση που έρχεται.

Η Αναντολού δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση παρότι δείχνει αργά κάποια σημάδια βελτίωσης. Η πολύμηνη αποχή έχει επηρεάσει τους αθλητές και αυτό φαίνεται πιο καθαρά σε σύνολα που βασίζονται κυρίως στο επιθετικό κομμάτι και την αποτελεσματικότητα τους σε αυτό. Η Εφές είναι μια τέτοια ομάδα λοιπόν. Φιλτράροντας την εικόνα της στο ξεκίνημα της σεζόν, μπορούμε να δούμε ότι παρότι παράγει ελεύθερα σουτ μέσα από την διαδικασία ανάπτυξης της, δυσκολεύεται σε πολλές περιπτώσεις να ευστοχήσει και αυτό την αποτρέπει από το να βρει ροή. Είναι κάτι που παρατηρείται σε ουκ ολίγες ομάδες της διοργάνωσης. Σταδιακά και με τη τριβή των παιχνιδιών οι αθλητές θα επανέλθουν και αυτομάτως οι επιθέσεις θα γίνουν πιο αποτελεσματικές και τα σκορ λίγο πιο υψηλά. Mη ξεχνάμε ότι η Αναντολού ήταν η καλύτερη shooting team της διοργάνωσης τη τελευταία διετία και η μέτρια απόδοση της στο κομμάτι της περιφερειακής εκτέλεσης είναι λογικό να επηρεάζει τον χαρακτήρα του παιχνιδιού της.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε πάντως ότι στην Ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης περιμένουν τον Σέιν Λάρκιν ως “Μεσσία”. Aπό τις αρχές του μήνα οι Τούρκοι έχουν κυκλώσει την ημερομηνία του παιχνιδιού με τον Ολυμπιακό ως αυτή κατά την οποία ο Αμερικανός άσσος θα επιστρέψει στο παρκέ. Ακόμα -όπως δήλωσε ο ίδιος- δεν είναι ξεκάθαρο εάν θα βρει στη δωδεκάδα της Αναντολού σήμερα το βράδυ. Το ψυχολογικό boost πάντως θα είναι σημαντικό για τους Τούρκους (και δη όταν μπροστά τους έχουν ένα ματς στην Ελλάδα) εάν όντως συμβεί κάτι τέτοιο, παρότι όλοι γνωρίζουν πως ο Λάρκιν θα χρειαστεί κάποιο χρόνο για να επανέλθει. Ο Τζένκινς πάντως θα είναι έτοιμος για να τον κάνει να δουλέψει όσο το δυνατόν περισσότερο…

H ομάδα του Αταμάν αγωνίστηκε εντός των ορίων της πόλης της το Σαββατοκύριακο μιας και φιλοξενήθηκε από την Μπεσίκτας, της οποίας επικράτησε με 74-81. Οι Μίσιτς-Μόερμαν και ο Ντάνστον με τη βοήθεια του Πλάις στο ζωγραφιστό ήταν οι πυλώνες του διπλού για τους πρωταθλητές Τουρκίας. Πρόκειται για ένα σύνολο που σπρώχνει γρήγορα τη μπάλα μπροστά για να επιτεθεί και βασίζεται στις συνεργασίες, καταφέρνοντας να αναπτύσσεται με πολύ χαμηλό αριθμό λαθών. Είναι δεδομένο ότι οι ερυθρόλευκοι θα χρειαστούν ένα σπουδαίο αμυντικό παιχνίδι απέναντι στους Τούρκους. Ένα από τα βασικά τους όπλα άλλωστε είναι η παρουσία διαφορετικών πηγών δημιουργίας και εκτέλεσης στην ίδια πεντάδα, οπότε αυτομάτως γίνεται κατανοητό ότι οι φιλοξενούμενοι δεν πρέπει να νιώσουν άνετα (από την αρχή μάλιστα χωρίς την ευχέρεια πολλών καλών περιφερειακών σουτ).

Euroleague στη Stoiximan με Σούπερ Αποδόσεις και στα ειδικά στοιχήματα παικτών & ομάδων!

Η μάχη των ριμπάουντ θα είναι εξόχως σημαντική. Στο ξεκίνημα της διοργάνωσης η Αναντολού είναι η πιο αδύναμη ομάδα στην Ευρωλίγκα σε όρους rebounding. Είναι μάλιστα αρκετά αδύναμη στο τομέα του αμυντικού ριμπάουντ και θα κληθεί να ματσάρει ένα σύνολο με ικανότητα στο επιθετικό ριμπάουντ. Επίσης, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η ενέργεια, η επιθετικότητα και η αθλητικότητα των Μάρτιν-Έλις θα είναι σημαντικός παράγοντας στη μάχη της ρακέτας απέναντι στο μέγεθος και τη μεγαλύτερη επιθετική ποιότητα των Πλάις-Ντάνστον. Ο Ολυμπιακός οφείλει να εστιάσει στον Μόερμαν και στον -εξαιρετικό εναλλακτικό δημιουργό- Σιμόν, προστατεύοντας παράλληλα τη ρακέτα του από τις επελάσεις του Μίσιτς που μπορούν να δημιουργήσουν βροχή καλών περιφερειακών σουτ (όταν δεν τελειώνει μόνος του).

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια αναμέτρηση την οποία ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει στα “κόκκινα” σε όρους έντασης, όντας επιθετικός και στις δύο πλευρές του παρκέ. Η Αναντολού έχει ακόμα σημαντικά αμυντικά κενά τα οποία η ελληνική ομάδα μπορεί να εκμεταλλευτεί. Χρειάζεται πίστη στο πλάνο και υπομονή ώστε να πέσουν μεθοδικά, όπως συνέβη στο Κάουνας όπου η Ζάλγκιρις διάβαζε κάθε αδυναμία τους συνεχώς. Για τους ερυθρόλευκους, θα είναι παράσημο το να καταφέρουν να ρίξουν στο καναβάτσο του ΣΕΦ έναν ακόμα (τον τρίτο κατά σειρά) αντίπαλο που φέρει τη ταμπέλα του “διεκδικητή’ στη φετινή Ευρωλίγκα…