Πρεμιέρα “τελικός” για Ολυμπιακό και Σπόρτινγκ

H κληρωτίδα για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2017/2018 δεν φέρθηκε καθόλου ευνοϊκά στον Ολυμπιακό του Μπέσνικ Χάσι. Οι Πειραιώτες είδαν το όνομά τους να μπαίνει στον Δ’ όμιλο, παρέα με την Μπαρτσελόνα του Μέσι και του Σουάρεζ, την -περσινή φιναλίστ- Γιουβέντους και ίσως την δυσκολότερη ομάδα που μπορούσε να έρθει από το τέταρτο γκρουπ δυναμικότητας. Την Σπόρτινγκ Λισαβόνας του Ζορζ Ζεσούς. Μια ομάδα γεμάτη ταλέντο, λαμπερά ονόματα και αρκετά βαριά φανέλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Σπόρτινγκ έχει κατακτήσει Ευρωπαϊκό τρόπαιο (το Κυπελλούχων του 1965 απέναντι στην Βουδαπέστη) και πως ήταν η ομάδα που αγωνίστηκε στην πρεμιέρα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών στις 4 Σεπτεμβρίου του 1955 απέναντι στην Παρτιζάν του “δικού μας” Στέφαν Μπόμπεκ. Ένα παιχνίδι που είχε λήξει ισόπαλο με 3-3 μπροστά σε 30.000 κόσμο στο στάδιο Νασιονάλ της Λισαβόνας. Επίσης μας έχει χαρίσει τον κορυφαίο σύγχρονο Ευρωπαίο ποδοσφαιριστή, τον Κριστιάνο Ρονάλντο. Φυσικά μπορεί να γκρινιάζει περισσότερο απ’ τον Ολυμπιακό για την κλήρωσή της, μιας και σε άλλο όμιλο θα μπορούσε να διεκδικήσει -με περισσότερες αξιώσεις- την πρόκριση στη νοκ-άουτ φάση, βάσει πάντα της ποιότητας που διαθέτει. Απ’ την άλλη ο Ολυμπιακός, αν και εφόσον είναι σοβαρός, μπορεί να την κοιτάξει στα μάτια.

Δεν είναι μυστικό πως Ολυμπιακός και Σπόρτινγκ θα παλέψουν μεταξύ τους για την 3η θέση. Οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι τεράστια έκπληξη. Αυτή η κόντρα τους θα ξεκινήσει σήμερα στο Γεώργιος Καραϊσκάκης στις 21.45. Μπροστά σε ένα κοινό που έχει συνηθίσει στην αύρα του Τσάμπιονς Λιγκ και που γνωρίζει πολύ καλά πως η νίκη πρέπει να έρθει πάση θυσία, μιας και πιθανή απώλεια βαθμών βάζει “φρένο” σε κάθε όνειρο πρόκρισης, απ’ την πρώτη κιόλας αγωνιστική. Η ουσία βέβαια είναι αν μπορεί ο Ολυμπιακός να επιβάλει στους Πορτογάλους το δικό του παιχνίδι (σε μια περίοδο που ψάχνεται αγωνιστικά), να περιορίσει τα περισσότερα ατού της Σπόρτινγκ και φυσικά να πανηγυρίσει μια τεράστια νίκη μπροστά στο “κολασμένο” κοινό του. Μια νίκη που θα του δώσει -απ’ την πρώτη μέρα της διοργάνωσης- τον τίτλο του φαβορί για την 3η θέση και φυσικά θα αποβάλλει μεγάλο κομμάτι του άγχους για την υπερβολικά δύσκολη συνέχεια, με τους Ιταλούς της Γιουβέντους και τους -πληγωμένους διοικητικά- Καταλανούς της Μπαρτσελόνα.

H Σπόρτινγκ έχει ξεκινήσει στο πρωτάθλημά της με 5 νίκες σε 5 παιχνίδια και φέτος φαντάζει ικανή για την πρώτη θέση και το πρωτάθλημα (ένα πρωτάθλημα που έχει να κατακτήσει από το 2002). Σε αντίθεση με τους “ερυθρόλευκους”, η Σπόρτινγκ ξεκίνησε πατώντας το πόδι στο γκάζι και παίζοντας ποδόσφαιρο-κυριαρχίας. Τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Αυτό πάντως δεν το είδαμε σε μεγάλο βαθμό στο τελευταίο της παιχνίδι στην έδρα της Φεϊρένσε. Σε ένα παιχνίδι που παρουσίασε όλες τις χτυπητές της αδυναμίες (έχοντας αρκετές αλλαγές) και κέρδισε με πέναλτι στο 97′. Ίσως και άδικα.

Η ομάδα του Ζεσούς δημιουργεί πάνω από 10 τελικές ευκαιρίες σε κάθε παιχνίδι, με -σχεδόν- τις μισές να καταλήγουν εντός εστίας. Επίσης αν και δέχεται αρκετά σουτ προς την δική της εστία (σχεδόν 7 σε κάθε παιχνίδι), βλέπει την μπάλα να μην μπαίνει εύκολα στα δίχτυα του έμπειρου Ρουί Πατρίσιο. Σε αυτές τις πρώτες πέντε αγωνιστικές, σε συνθήκες άμυνες, είναι ολοφάνερο το πρόβλημα στη σύνδεση κεντρικών χαφ και κεντρικών αμυντικών (δημιουργώντας αρκετά κενά), με τους παίκτες του Χάσι να πρέπει να το εκμεταλλευτούν. Είμαι σίγουρος εννοείται, πως αυτή την αδυναμία την έχουν “σκανάρει” καλά στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού και έχουν βρει τους τρόπους να την χτυπήσουν, όσο είναι εφικτό κάτι τέτοιο σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών, όπως είναι δηλαδή κάθε πρεμιέρα.

Η Σπόρτινγκ αγωνίζεται συνήθως με 4-2-3-1 (αν και ο Ζεσούς χρησιμοποιεί εξίσου και το 4-4-2) έχοντας την μπάλα στα πόδια της σε κάθε ματς -σχεδόν- στο 70% και ενώ φαντάζει στα μάτια πολλών που δεν έχουν εικόνα της ως μία όχι και τόσο σκληρή ομάδα, βάσει του στυλ παιχνιδιού της πάντα, έχει σχεδόν 17 τάκλιν ανά αγώνα, και αυτά τα τάκλιν όχι μόνο από τους αμυντικούς ή τους κεντρικούς της χαφ. Κάτι που είναι πολύ σημαντικό και δείχνει μέρος της φιλοσοφίας της και της “ποδοσφαιρικής αλητείας” που βγάζει εντός των τεσσάρων γραμμών. Επίσης δείχνει να υστερεί, και αυτό πρέπει να προσπαθήσει να το εκμεταλλευτεί αυτό ο Ολυμπιακός, στις μονομαχίες στον αέρα, με το ποσοστό επιτυχίας της σε αυτό τον τομέα να είναι λίγο πάνω από το 50%, κι ας έχει στο κέντρο της άμυνά της τον Ουρουγουανό Σεμπάστιαν Κόατες, τον Γάλλο -πρώην της Μπάρτσα- Ζερεμί Ματιέ και φυσικά ένα απ’ τα καλύτερα πλάγια μπακ στο να κλείνει ως τρίτος στόπερ, τον Φάμπιο Κοεντράο (στα χρόνια του στην Μπενφίκα ο Κοεντράο ήταν απίστευτος σε αυτό τον τομέα παίζοντας μάλιστα ως full back). Ο Κοεντράο έχει αγωνιστεί στα τρία από τα πέντε παιχνίδια της Σπόρτινγκ για πρωτάθλημα και ως ώρας είναι εξαιρετικός.

Ο Χάσι, απ’ την άλλη, γνωρίζει καλύτερα απ’ τον καθένα πως για να κερδίσει την Σπόρτινγκ θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να περιορίσει τον “εγκέφαλο” της ομάδας, Μπρούνο Φερνάντες. Ένα παίκτη που μπορεί να δημιουργήσει και φυσικά να εκτελέσει από κάθε απόσταση. Ένα παίκτη που βλέπει την μπάλα να περνάει σε όλες τις επιθέσεις απ’ τα πόδια του. Για να το καταφέρει αυτό θα πρέπει να έχει τους κεντρικούς του μέσους, Ρομάο, Ζιλέτ (κυρίως αυτόν) και Οφόε σε μεγάλη μέρα, και για να γίνει αυτό θα πρέπει να τρέξουν μαζί τους όλοι, μα όλοι, οι παίκτες που θα αγωνιστούν. Να αμυνθούν μαζικά. Να δημιουργήσουν. Να επιτεθούν. Όλα αυτά απέναντι σε μία ομάδα που είναι και ποιοτικότερη αλλά και σε καλύτερη φόρμα από τον Ολυμπιακό. Κάτι που γνωρίζουν όλοι στον Πειραιά μετά και το εκτός έδρας παιχνίδι στην Ξάνθη. Ένα παιχνίδι που ο Ολυμπιακός πέταξε τους δύο πρώτους του βαθμούς στη φετινή σεζόν κι ας ήταν αισθητά καλύτερος απ’ τον αντίπαλό του.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω την εντεκάδα που θα παρουσιάσει ο Χάσι, αλλά είμαι σίγουρος για ένα και μόνο πράγμα. Ο Ολυμπιακός αν θέλει να κερδίσει αυτόν τον πρόωρο τελικό θα πρέπει να τρέξει πολύ περισσότερο απ’ τους Πορτογάλους. Θα πρέπει να περιορίσει τα μακρινά τους σουτ και να αποφύγει τα φάουλ εκτός της περιοχής του. Φυσικά θα πρέπει να βρει τρόπους να δημιουργήσει και να σουτάρει αρκετά προς την εστία του Ρούι Πατρίσιο από κάθε απόσταση (αυτή είναι άλλωστε μία χτυπητή αδυναμία των Πορτογάλων) και -εννοείται- να εκμεταλλευτεί τα δικά του στημένα, φέρνοντας πολλές φορές την μπάλα ακόμα κι απ’ τα σύννεφα προς την εστία της Σπόρτινγκ. Πάνω απ’ όλα όμως θα πρέπει να πιστέψει στον εαυτό του. Όποιος χάσει – χάνεται και αυτό άλλωστε το γνωρίζουν πολύ καλά και οι δύο προπονητές.

Για την ιστορία, ο Ολυμπιακός εντός έδρας -από τις τρεις μεγάλες ομάδες της Πορτογαλίας- μετράει μόνο μία ήττα και αυτή το μακρινό 1973 για το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Ήταν 3 Οκτωβρίου όταν η Μπενφίκα είχε επικρατήσει με 0-1 χάρις το γκολ του σπουδαίου διεθνή Πορτογάλου επιθετικού (και θρύλου της ομάδας) Νενέ. Από ‘κει και πέρα μετράει τρεις νίκες με την Μπενφίκα και τρεις με την Πόρτο μιας και η Σπόρτινγκ θα βρεθεί αντίπαλος του Ολυμπιακού για πρώτη φορά. Μένει να δούμε αν θα συνεχιστεί αυτή η καλή παράδοση ή αν η Σπόρτινγκ θα βάλει δύσκολα στον Ολυμπιακό από το πρώτο 90λέπτο και των δύο στη διοργάνωση.