osfp-pao

Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός: Μάχη δώδεκα γύρων

Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός συναντιούνται σε ένα κομβικό σημείο της σεζόν, ετοιμάζοντας τα καλύτερα αγωνιστικά τους χτυπήματα για τον αντίπαλο. Το «μην μπαίνεις στο ρινγκ εάν δεν είσαι έτοιμος να παλέψεις και τους δώδεκα γύρους» του Κλιντ Ίστγουντ, βρίσκει  την εφαρμογή του σε μια πολύ αμφίρροπη αναμέτρηση…

Με κρυφό πόθο την επανάληψη του υπερθεάματος που είδαμε στη μάχη του πρώτου γύρου, η ευρωπαϊκή μπασκετική κοινότητα περιμένει το ντέρμπι των «αιωνίων» της χώρας μας. Η ιδιαιτερότητα που προσδίδει το timing της περιόδου και η λογικά αυξημένη, αυτόν τον καιρό, πίεση για το αποτέλεσμα δεν αποτελεί βέβαια τον καλύτερο δυνατό σύμμαχο προς αυτή την κατεύθυνση όμως το ενδιαφέρον και πάλι χτυπάει «κόκκινο».

Πάμε να δούμε μερικά σημαντικά στατιστικά των δύο ομάδων μέχρι τώρα στη σεζόν.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ

-Διαθέτει τη τρίτη καλύτερη επίθεση στη διοργάνωση με 117.9 πόντους ανά 100 κατοχές.

-Είναι 12ος σε αμυντική αξιολόγηση με. 115.8 πόντους ανά 100 κατοχές

-Είναι δέκατος στο κομμάτι του ριμπάουντ ( 49.6 σε όρους Τotal Rebounding %)

-Είναι 12ος σε ποσοστό ευστοχίας τριών πόντων (36.4%). Επιτρέπει στον αντίπαλο 38.1% ευστοχία πίσω από τη γραμμή.

-Παίζει με τον χαμηλότερο αριθμό λαθών σε σχέση με οποιαδήποτε ομάδα της διοργάνωσης (13.2 Turnover%)

-Δεύτερος σε αριθμό εκτελέσεων βολών (19.2). Η συχνότητα με την οποία επισκέπτεται τη γραμμή των προσωπικών είναι ένα από τα όπλα της επίθεσης του. Ποσοστό ευστοχίας 76.8%

-Στα τελευταία 7 ματς, ο Γιώργος Παπαγιάννης μετράει 10.2 πόντους με 64.5% στα δίποντα (31/48) ,6.0 ριμπάουντ και 1.7 τάπες.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

-Βρίσκεται στο Νο12 της επιθετικής αξιολόγησης με 112.3 πόντους ανά 100 κατοχές.

-Είναι 9ος σε αμυντική αξιολόγηση με. 114.1 πόντους ανά 100 κατοχές

-Είναι η τρίτη πιο δυνατή ομάδα στο κομμάτι του ριμπάουντ (51.6 σε όρους Τotal Rebounding %) 

-Είναι 14ος σε ποσοστό ευστοχίας τριών πόντων (35.1%). Επιτρέπει στον αντίπαλο 40.1% ευστοχία πίσω από τη γραμμή (δεύτερη χειρότερη επίδοση στη διοργάνωση).

-Eίναι επιρρεπής στο λάθος (Νο13 στην αξιολόγηση με 15.7 σε όρους Turnover%)

-Πρώτος σε αριθμό εκτελέσεων βολών (21.0).  Η συχνότητα με την οποία επισκέπτεται τη γραμμή των προσωπικών είναι ένα από τα όπλα της επίθεσης του. Ποσοστό ευστοχίας 73.4%

-Στα 6 ματς της σεζόν όπου είχε 20 ή περισσότερα λεπτά συμμετοχής, ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ μετράει 12.7 πόντους. Φέτος σε 24 παιχνίδια σουτάρει με 47.3% από το τρίποντο.

Νικ Καλάθης vs Ολυμπιακός (από το 2015 μέχρι σήμερα σε Ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα)

-26 αναμετρήσεις, ρεκόρ 14-12

-10.1 πόντοι

-47.6% στα δίποντα (80/168)

-22% στα τρίποντα (26/118)

-4.5 ριμπάουντ

-4.6 τελικές πάσες

-2.0 κλεψίματα

-2.2 λάθη

Γιώργος Πρίντεζης vs Παναθηναϊκός (από το 2015 μέχρι σήμερα σε Ελληνικό πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα)

-24 αναμετρήσεις, ρεκόρ 11-13

-11.5 πόντοι

-48.1% στα δίποντα (99/206)

-25% στα τρίποντα (13/52)

-5.9 ριμπάουντ

-1.7 τελικές πάσες

-0.5 κλεψίματα

-1.3 λάθη

 

olympiacos-pao-info

Στο παρκέ του ΣΕΦ

To σημερινό παιχνίδι είναι πολύ ιδιαίτερο. Όχι απλά με την έννοια των «ειδικών συνθηκών» που χαρακτηρίζουν διαχρονικά τα ντέρμπι αυτά αλλά με γνώμονα το timing, την κατάσταση και τους στόχους των δύο αντιπάλων. 

Ο Ολυμπιακός είναι σε καλύτερη κατάσταση. Δείχνει να ακολουθεί με κάποια συνέχεια (για πρώτη φορά στη σεζόν) ένα συγκεκριμένο αγωνιστικό μονοπάτι, απορροφώντας σωστά τα νέα στοιχεία που προσπαθεί να εισάγει ο Γιώργος Μπαρτζώκας στο παιχνίδι της ομάδας. Οι ερυθρόλευκοι χτίζουν σταδιακά την αυτοπεποίθηση τους παίρνοντας ώθηση από αυτόν τον δροσερό, αναζωογονητικό για τα πνευμόνια κάθε συνόλου, αέρα της βελτίωσης που φυσάει πλέον στον Πειραιά. Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουν ότι θαύματα δεν γίνονται από τη μια ημέρα στην άλλη και ότι έχουν πολύ δρόμο μπροστά τους να διαβούν για να πιάσουν τα standards που απαιτούνται ώστε να τρυπήσουν το ταβάνι τους. Είναι διαφορετικό να είσαι ανταγωνιστικός, από το να καταφέρεις μια μεγάλη ανατροπή σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Η ουσία πάντως είναι ότι το αγωνιστικό οικοδόμημα των ερυθρολεύκων, μετά τις προσθήκες που έγιναν και παρά τις απουσίες, παρουσιάζει ένα πιο υγιές πρόσωπο και κυρίως δείχνει ότι μπορεί να υποστηρίξει (με το παρόν δυναμικό) τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Ο Παναθηναϊκός βιώνει μια δύσκολη περίοδο εδώ και καιρό. Δείχνει μια αδυναμία να λύσει πολύ συγκεκριμένα αγωνιστικά ζητήματα που ταλανίζουν το παιχνίδι του σε μια σεζόν όπου η διαχρονική σταθερά της αμυντικής συνοχής δεν βρίσκεται στο ΟΑΚΑ. Ο κόουτς Πιτίνο ανακατεύει τη τράπουλα συνεχώς όμως ακόμα δεν έχει βρει τη χρυσή τομή η οποία θα βοηθήσει την ομάδα να ρολάρει. Κάπως έτσι, οι πράσινοι πηγαίνουν στο  ντέρμπι με τη ταμπέλα του outsider (με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα) που υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελέσει ένα καλό σύμμαχο. Ο Παναθηναϊκός (παρά την εικόνα του τελευταίου καιρού) είναι ακόμα το πιο ποιοτικό σύνολο μεταξύ των δύο. Έχει μεγαλύτερο επιθετικό ταλέντο και μερικούς αθλητές με προσωπικότητα οι οποίοι μπορούν να αποβούν πολύ επιδραστικοί. Για παράδειγμα, μια καλή βραδιά του Καλάθη μπορεί να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των φιλοξενουμένων. Οι ερυθρόλευκοι έχουν καλύτερο αγωνιστικό μομέντουμ όμως είναι νέα ομάδα και ο κανόνας λέει ότι περπατώντας το καινούργιο αγωνιστικό μονοπάτι θα έχουν σκαμπανεβάσματα. Οπότε καλό θα είναι (επαναλαμβάνω, παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα) να μοιράσουμε τις πιθανότητες σε κάθε απόπειρα πρόγνωσης.

Ο Ολυμπιακός θα ψάξει το τέλειο  αμυντικά παιχνίδι

Οι γηπεδούχοι φαίνεται ότι τελικά δεν θα έχουν στη διάθεση τους ένα από τα βασικά τους όπλα, τον Νίκολα Μιλουτίνοφ. Η ενδεχόμενη απουσία του Σέρβου σέντερ μπορεί να πλήξει την επιθετική τους δυναμική. Είναι σαφές (και πέραν της απουσία του Μιλουτίνοφ) ότι ο Ολυμπιακός θα στοχεύσει σε ένα σπουδαίο αμυντικά παιχνίδι, θέλοντας να πάρει το τιμόνι της αναμέτρησης μέσα από την απόδοση του στα μετόπισθεν.

 Η ένεση αθλητικότητας που έκαναν με τις τελευταίες προσθήκες μπορεί να αποτελέσει το όχημα προς αυτή την κατεύθυνση. Ο κόουτς Μπαρτζώκας έχει τα εργαλεία για να αμυνθεί και να πιέσει τα ατού των πρασίνων. Η παρουσία των Baldwin, McKissic και Παπανικολάου του δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξει παίχτες απέναντι στον Καλάθη, να κυνηγήσει (παίζοντας «φυσικά») τον Φριντέτ, να στείλει παγίδες εάν χρειαστεί στις «απομονώσεις» που χρησιμοποιεί ο αντίπαλος για τον Τόμας και κυρίως, να κυνηγήσει το ανοιχτό γήπεδο μετά από επιθετική άμυνα. Για τους γηπεδούχους είναι ζωτικής σημασίας το να βρουν πόντους μέσα από καταστάσεις αιφνιδιασμού ανεβάζοντας την παραγωγικότητα τους. Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα χρειαστούν στην επίθεση τους τη σπίθα κάποιων αθλητών με ικανότητα στο σκορ. Buycks και  McKissic σε επίπεδο προσωπικής φάσης (και transition εκτέλεσης), Βεζένκοφ σε επίπεδο περιφερειακής εκτέλεσης. Θα ποντάρουν στη φυσική τους άμυνα και την ικανότητα τους στο ριμπάουντ, ελπίζοντας να κερδίσουν τις προσωπικές μονομαχίες (παράγοντας λάθη στην επίθεση ενός αντιπάλου που κάνει πολύ λίγα τέτοια) και εν τέλει να κρατήσουν την παραγωγικότητα του Παναθηναϊκού σε χαμηλό επίπεδο. Αυτό θα αποτελέσει τη βάση του αγωνιστικού τους πλάνου.

Ο Παναθηναϊκός θέλει να ανέβει επιθετικά εκεί όπου ο αντίπαλος θα δυσκολευτεί ν α ακολουθήσει

Το «τριφύλλι» θα προσπαθήσει να κάνει το δικό του παιχνίδι στο ΣΕΦ, επιβάλλοντας μέσα από συγκεκριμένους άξονες τον ρυθμό που θέλει. Ο κόουτς Πιτίνο γνωρίζει ότι αρχικά οφείλει να αποκρούσει την ορμητικότητα των γηπεδούχων, παίζοντας ένα παιχνίδι χαμηλού αριθμού λαθών. Αυτός ο παράγοντας (λίγα λάθη) είναι το κλειδί ώστε να μπορέσει η επίθεση της ομάδας να βρει ρυθμό, φτάνοντας σε ένα επίπεδο όπου ο αντίπαλος θα δυσκολευτεί να ακολουθήσει. Παράλληλα, μια τέτοια κατάσταση θα στερήσει από τον Ολυμπιακό τη δυνατότητα να βρει αρκετές ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο. 

Οι πράσινοι γνωρίζουν ότι η πιθανότητα να βρουν μπροστά τους ένα ματς ανάλογου αγωνιστικού πλαισίου με αυτό που έδωσαν στο Βελιγράδι, είναι σημαντική. Μόνο που ο Ολυμπιακός είναι πιο αθλητικός και πιο διψασμένος από τον Ερυθρό Αστέρα στην παρούσα φάση. Ο Παναθηναϊκός, σε αντίθεση με τον «αιώνιο» αντίπαλο,  έχει παίκτες με ανεπτυγμένα επιθετικά ένστικτα των οποίων η σύνδεση με το καλάθι μπορεί να αποβεί σημαντική στην εξέλιξη της αναμέτρησης. Οι Τόμας (οι γηπεδούχοι θα εστιάσουν επάνω του καθώς με βάση τη φύση του ματσαρίσματος μπορεί να τους κάνει τη ζημιά)και Ράις αλλά και ο -ευρισκόμενος σε όχι ιδιαίτερα καλό φεγγάρι- Φρεντέτ, είναι τέτοιοι αθλητές. Μη ξεχνάτε ότι σε ένα τέτοιο ντέρμπι όπου διαχρονικά με μεγάλη συχνότητα τα ποσοστά πίσω από τη γραμμή του τριπόντου είναι χαμηλά εκατέρωθεν, μια καλή βραδιά σε επίπεδο περιφερειακής εκτέλεσης μπορεί να αποβεί καθοριστική (οι φιλοξενούμενοι είναι πιο δυνατή shooting team). Πέραν αυτού, ο Παναθηναϊκός οφείλει να προσέξει πολύ δύο συγκεκριμένα στοιχεία, οικοδομώντας το αγωνιστικό του πλάνο. Τη δική του transition άμυνα και τις δεύτερες ευκαιρίες με τις οποίες υποστηρίζει την επίθεση του ο Ολυμπιακός.

Εν κατακλείδι, πάμε για μια αρκετά αμφίρροπη αναμέτρηση. Οι δύο ομάδες το θέλουν πολύ. Χρειάζονται το επιτυχημένο αποτέλεσμα για βαθμολογικούς και ψυχολογικούς λόγους. Ο Ολυμπιακός αποδίδει καλύτερα (με βάση την πρόσφατη εικόνα του) στα κομμάτια εκείνα του παιχνιδιού που συνήθως διαμορφώνουν τη φύση τέτοιων ματς. Αμύνεται καλύτερα, έχει ένα αθλητικό πλεονέκτημα στο backcourt και μια έξτρα ικανότητα στο ριμπάουντ. Ο Παναθηναϊκός έχει σαφώς μεγαλύτερη ποιότητα επιθετικά. Εάν καταφέρει να πιάσει τα γνωστά του standards σε αυτό το κομμάτι  σουτάροντας επαρκώς, θα έχει το πάνω χέρι. Αρκετά είναι τα ερωτήματα που περιμένουν απάντηση. Θα βρει ο Παναθηναϊκός πρόσβαση στη ρακέτα των ερυθρολεύκων; Μπορεί ο Ολυμπιακός με την άμυνα του να παράγει λάθη αποτρέποντας το «τριφύλλι» από το να βρει ροή επιθετικά; Και οι δύο ομάδες οφείλουν να είναι προετοιμασμένες για τον τρόπο που θα τελειώσουν μια ενδεχομένως κλειστή αναμέτρηση. Η αποτελεσματικότητα σε επίπεδο «ειδικών καταστάσεων» μπορεί εν τέλει να κρίνει τον νικητή. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε μια μάχη ανάλογη με αυτήν που δόθηκε στο εκπληκτικό ματς του πρώτου γύρου.

Καλό ντέρμπι…