Η αξία του αυτονόητου

O Ολυμπιακός υποδέχεται την -αποφασισμένη για μάχη μέχρι τελικής πτώσεως- Κίμκι στο Φάληρο γνωρίζοντας το πόσο μεγάλη αξία έχει σε αυτή τη διοργάνωση το να κάνεις το αυτονόητο.

Η Ευρωλίγκα είναι ένα μαραθώνιος. Όσο μπορείς να βγάζεις έξω από το κεφάλι σου τη πλάνη της υπερβολικής χαράς ή της μεγάλης λύπης, αδειάζοντας γρήγορα από συναισθήματα, τόσο πιο ικανός θα αποδειχτείς στη διαδρομή αυτή. Είναι πρωτίστως μια μάχη με τον εαυτό σου. Τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η θεωρητική υπεροχή μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε μια θολη εικόνα. Ο Ολυμπιακός υποδέχεται σήμερα τη Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα στο ΣΕΦ και καλείται να μείνει όρθιος απέναντι στο εμπόδιο του αντιπάλου αλλά και στον κίνδυνο της πνευματικής χαλάρωσης που υποσυνήδειτα ελοχεύει σε ένα εντός έδρας ματς.

Η “Δημοκρατική” Κίμκι

H Κίμκι έχει προσαρμοστεί στην απουσία του Σβεντ. Δεν είναι υπερβολή να πούμε μάλιστα ότι παίζει καλύτερο μπάσκετ χωρίς αυτόν. Μεγαλύτερη έμφαση στη κυκλοφορία της μπάλας, περισσότερη υπομονή και μια πιο ισορροπημενή, δημοκρατική επίθεση στην οποία τα σουτ μοιράζονται σε πολλά πρόσωπα. Δεν είναι τυχαίο το ρεκόρ της  (5-5 στα τελευταία 10 παιχνίδια) και τα σημάδια ζωής που έδειξε το τελευταίο διάστημα καταφέρνοντας μάλιστα να μπει και πάλι δυναμικά στη μάχη της πρόκρισης στην οχτάδα.

Παρ’όλα αυτά, τα πράγματα δεν είναι εύκολα για αυτήν. Η συσπείρωση και η στροφή στη συνεργασία που έφερε η απώλεια του Σβεντ είναι η μια πλευρά του φεγγαριού. Η άλλη δείχνει ότι χωρίς τον “τσάρο” της η Κίμκι δυσκολεύεται να ξεχωρίσει από το γκρουπ των ανταγωνιστών κάνοντας το μισό βήμα μπροστά που πιθανόν να της δώσει το πλεονέκτημα για μια θέση στην οχτάδα. Ο Σβεντ έφερνε στο τραπέζι advanced ικανότητες στο σκοράρισμα και στη δημιουργία όντας σε θέση να δει πάσες που δεν είναι ορατές από κανέναν συμπαίχτη του ενώ την ίδια στυιγμή η παρουσία του στο παρκέ έβαζε σημαντική πίεση στις άμυνες.

Πλέον είναι δεδομένο ότι η ομάδα του Μπαρτζώκα ψάχνει σπουδαίες εκτός έδρας νίκες. Ένα-δύο τέτοια αποτελέσματα μπορούν ξαφνικά να τη φέρουν σε πλεονεκτική θέση από το πουθενά. Μιλάμε για παιχνίδια στα οποία πιθανόν να μπαίνει με το χαρακτήρα του outsider όπως το σημερινό. Όπως το διπλό που έκανε η άμεση ανταγωνίστρια Μακάμπι στη Μόσχα. Το βασικό της πρόβλημα είναι η άμυνα. Το περυσινό συμπαγές σύνολο στα μετόπισθεν αποτελεί ανάμνηση μιας και η φετινή Κίμκι παρουσιάζεται αδύναμη στο συγκεκριμένο κομμάτι και αυτός είναι ένας από τους λόγους που έμεινε πίσω από το ξεκίνημα της σεζόν. Επίσης, η διαχρονική (πλέον) αδυναμία στο ριμπάουντ της αφαιρεί τη δυνατότητα να ελέγξει τον ρυθμό. Νομίζω πως αυτό σήμερα θα είναι το μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού. Η υπεροχή στο ριμπάουντ και στις δύο πλευρές του παρκέ. Οι ερυθρόλευκοι αποτελούν τη κορυφαία ομάδα της διοργάνωσης στον τομέα αυτό και ειδικά η ισχύς τους στο επιθετικό ριμπάουντ μπορεί να δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους Ρώσους. Η γραμμή ψηλών του Ντέηβιντ Μπλατ θα αποτελέσει τη βάση σε παραγωγικό και δημιουργικό επίπεδο σήμερα.

Χωρίς τον Αλεξέι Σβεντ στο παρκέ, το δίδυμο των γκαρντ του Γιώργου Μπαρτζώκα, Μάρκοβιτς και Μποστ, έχει βγει μπροστά παίρνοντας το τιμόνι της ομάδαςσε επίπεδο αποφάσεων. Πρόκειται για δύο πολύ καλούς αμυντικούς γκαρντ οι οποίοι ξέρουν να δημιουργούν καταστάσεις για τους συμπαίχτες τους ενώ πλέον είναι σημαντικό ότι σουτάρουν πολύ πιο αποτελεσματικά από τη περιφέρεια (αδύνατο κομμάτι του παιχνιδιού και των δύο). Το βάρος στην επίθεση των Ρώσων φυσικά πέφτει στη γραμή ψηλών όπου βρίσκονται και τα πιο δυνατά (σε όρους ατομικής ποιότητας) χαρτιά τους. Ο Γκιλ επέστρεψε μετά την απουσία ενός μηνός ενώ ο Mickey έρχεται στο Φάληρο μετά από μια σπουδαία εμφάνιση απέναντι στην ΤΣΣΚΑ (24 πόντοι- 11 ριμπάουντ) όπου δημιούργησε πολλά προβλήματα στην αντίπαλη άμυνα παρά την ήττα της Κίμκι (75-65). Με “δόλωμα” λοιπόν το παιχνίδι των ψηλών (και ειδικά την ικανότητα τους να επιτεθούν βάζοντας τη μπάλα στο παρκέ) οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να βρουν καλά περιφερειακά τα οποία συνιστούν το πιο χρήσιμο εφόδιο ίσως για ένα τέτοιο εκτός έδρας ματς. Εάν οι ψηλοί της ελληνικής ομάδας μπορούν να αντεπεξέλθουν με μονή (δίχως “βαθιά” κάλυψη) άμυνα απέναντι σε αυτό, οι ερυθρόλευκοι θα έχουν κάνει το πρώτο βήμα για την επικράτηση.

Εν κατακλείδι παρότι ο Ολυμπιακός ματσάρει καλά με τη Κίμκι, το παιχνίδι δεν καθόλου εύκολο για αυτόν. Ο αντίπαλος παίζει τον τελευταίο καιρό με το “μαχαίρι στα δόντια” ψάχνοντας τη νίκη σε κάθε αναμέτρηση και αυτή ακριβώς η ανάγκη του “να παλέψει για να μείνει ζωντανός”, τον κάνει πιο επικίνδυνο. Οι ερυθρόλευκοι υπερτερούν σε μέγεθος και αμυντική λειτουργία, στοιχεία που μπορούν να τους βοηθήσουν στο να πάρουν το τιμόνι του ματς. Αυτό που δεν πρέπει να συμβεί, είναι να παρουσιαστεί ο αντίπαλος πιο “πεινασμένος” για τη νίκη. Ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει έτοιμος και να διαβάσει τη “ψυχή” του αντιπάλου στριμώχνοντας τον στα σχοινιά. Άλλωστε στη καθημερινότητα της  Ευρωλίγκα, είναι πολύ σημαντικό να κάνεις το αυτονόητο.