pao

Με το όπλο του αιφνιδιασμού!

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στο Κάουνας για να δώσει ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της χρονιάς απέναντι στη Ζάλγκιρις του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους. Η κρισιμότητα της αναμέτρησης τεράστια αλλά και η συγκυρία ευνοϊκή για το «τριφύλλι».

Στη φαντασμαγορική ατμόσφαιρα της Zalgirio Arena θα λάβει μέρος  μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μάχες της φετινής χρονιάς στην Ευρωλίγκα. Δύο από τις πιο εμπορικές ομάδες της διοργάνωσης προσπαθούν μετά από μια στείρα περίοδο να βρουν τον δρόμο προς τη γονιμότητα. Δύο πολύ ικανοί προπονητές  θα προσπαθήσουν να επιβάλλον τακτικά τα «θέλω» τους. Δύο χρυσοί βαθμοί για τον νικητή ο οποίος θα ανασάνει καταφέρνοντας ένα σημαντικό χτύπημα (η Ζάλγκιρις σε περίπτωση νίκης θα έχει 2-0 εναντίον των πρασίνων, ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του θα έχει πάρει σπουδαίο διπλό αφήνοντας δύο παιχνίδια πίσω μια ομάδα με κοινούς στόχους) σε έναν κατευθείαν ανταγωνιστή. Το διακύβευμα πάντα σε συνδυασμό με το timing της αναμέτρησης είναι μεγάλο.

Σε κακό φεγγάρι η Ζάλγκιρις

Οι Λιθουανοί  βιώνουν μια άσχημη περίοδο αγωνιστικά. Η συσσώρευση τραυματισμών τους χτύπησε ανεπανόρθωτα, διεισδύοντας στην αγωνιστική εικόνα και κυρίως στο μυαλό των παιχτών του Γιασικεβίτσιους. Η Ζάλγκιρις εδώ και καιρό μοιάζει να μην έχει ενέργεια. Γράψαμε στη πρόσφατη αξιολόγηση μας στο Hoopfellas.

«Στο μπάσκετ δεν έχει σημασία στη πραγματικότητα τι κάνεις αλλά πως το κάνεις. Όσο καλά δουλεμένη και εάν είναι μια ομάδα δε θα μπορέσει ποτέ να φτάσει στην επιθυμητή αποτελεσματικότητα εάν δεν εκτελεί τις δράσεις της με το κατάλληλο ποσοστό ενέργειας. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα της Ζάλγκιρις αυτή τη στιγμή και ο λόγος που η ομάδα φαίνεται να βρίσκεται στο όριο της ψυχολογικής κατάρρευσης».

H  Ζάλγκιρις αδυνατεί να παίξει το δικό της, trademark-παιχνίδι. Οι χρόνοι της στην επίθεση έχουν αλλοιωθεί, η συγκέντρωση στην εκτέλεση δράσεων δεν είναι η ίδια και κατά συνέπεια και οι αυτοματισμοί. Ο Γιασικεβίτσιους προσπαθεί να βρει τη λύση. Γνωρίζει ότι θα το καταφέρει κάποια στιγμή αλλά πρέπει να προλάβει το τραίνο των «8». Η ομάδα του έκανε τη πρώτη της νίκη μέσα στο 2019 μόλις πριν μερικές ημέρες απέναντι στη Lietkabelis  και μάλιστα δύσκολα. Έχει χάσει αρκετό έδαφος στην Ευρωλίγκα και το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό είναι τελικός. Η Ζάλγκιρις θα μαζέψει όσες δυνάμεις έχει και θα προσπαθήσει με τη βοήθεια των χιλιάδων φιλάθλων της να φτάσει σε μια  νίκη η οποία μπορεί πολυεπίπεδα να τη βοηθήσει ώστε να γυρίσει το προσωπικό της διακόπτη.

Είναι δεδομένο ότι ο κόουτς Γιασικεβίτσιους θα στοχεύσει το «ζωγραφιστό» στο πλάνο μάχης του. Οι Λιθουανοί υπερτερούν εκεί της ελληνικής ομάδας και η παρουσία του Ντέηβις σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους δύναμη στο ριμπάουντ αποτελούν μερικά από τα  δυνατά χαρτιά τους. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε το «παιχνίδι» του ρυθμού. Οι γηπεδούχοι αρέσκονται σε επίθεση μισού γηπέδου και γνωρίζουν τις αδυναμίες των πρασίνων στο αντίστοιχο κομμάτι της δικής τους επίθεσης. Όμως είναι πολύ πιθανό να ενεργοποιήσουν πιεστικές, απλωμένες άμυνες στα 3 ή 4/4 του γηπέδου όπως συνηθίζουν να κάνουν φέτος. Ο κόουτς Γιασικεβίτσιους γνωρίζει ότι σε αυτή τη περίοδο η επίθεση του δεν δουλεύει σωστά και ακριβώς για αυτόν τον λόγο αναμένεται να  προσεγγίσει το ματς μέσα από την άμυνα στοχεύοντας να αντλήσει από εκεί την απαιτούμενη ενέργεια. Παίχτες όπως ο Ουάιτ, ο Ουόλκαπ ή ο Γκριγκόνις μπορούν να παράγουν τέτοιες φάσεις στα μετόπισθεν οι οποίες θα βοηθήσουν τους γηπεδούχους να πάρουν το τιμόνι του ματς.

Το όπλο του αιφνιδιασμού

Ο Παναθηναϊκός με τη σειρά του έχει στα χέρια του ένα σημαντικό όπλο. Αυτό του αιφνιδιασμού. Οι πράσινοι προέβησαν σε δύο σημαντικές προσθήκες στο ρόστερ με την απόκτηση του Sean Kilpatrick και Adreian Payne. O πρώτος μπορεί να αποτελέσει το κρυφό χαρτί των πρασίνων στο τραπέζι. Είναι ένας πολύ καλός σκόρερ με υψηλό ηθικό αυτή τη στιγμή ενώ το παιχνίδι και οι αντιδράσεις του είναι «ξένες» για τις άμυνες της Ευρωλίγκας οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων έχουν δείξει ότι χρειάζονται χρόνο αποκωδικοποίησης  σε ανάλογες καταστάσεις. Ο Kilpatrick μπορεί να δώσει όχι μόνο σκορ αλλά και την απαραίτητη ψυχολογική ώθηση στους φιλοξενούμενους αλλάζοντας τις ισορροπίες και την ατμόσφαιρα στο παρκέ. Βέβαια η Ζάλγκιρις έχει τα «εργαλεία» για να αμυνθεί απέναντι του. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Ουλανόβας, Ουόλκαπ, άμυνα με αλλαγές. Η ουσία είναι  εάν η άμυνα της θα νιώσει άνετα απέναντι στον Αμερικανό σκόρερ όσο κυλάει ο χρόνος.

Εννοείται ότι το ριμπάουντ συνιστά βασικό ζητούμενο για την ελληνική ομάδα, ειδικά απέναντι σε ένα σύνολο όπως η Ζάλγκιρις η οποία υποστηρίζει την επίθεση της με τις έξτρα μπάλες που κερδίζει στη ρακέτα του αντιπάλου. Παίχτες όπως οι Ουάιτ, Γιανκούνας, Ουλανόβας και Ντέηβις πρέπει να μείνουν μακριά από το καλάθι της ελληνικής ομάδας μιλώντας πάντα για τη δραστηριότητα τους στις διεκδικούμενες φάσεις. Ο Παναθηναϊκός έχασε (και) το τελευταίο του εκτός έδρας ματς λόγω αυτής της αδυναμίας. Σημειώστε επίσης τη μάχη στη θέση «1». Ο Ουόλτερς έρχεται από πολύ καλό ματς στην LKL (18 πόντοι-9 ριμπάουντ- 8 τελικές πάσες) και αποτελεί βαρόμετρο για τη παραγωγική ικανότητα της Ζάλγκιρις. Ο Καλάθης και συνολικά η ελληνική άμυνα δεν πρέπει να του αφήσουν διαδρόμους για να περάσει προς τα μέσα λανσάροντας τα αγαπημένα του floaters.

Χωρίς καμία υπερβολή μιλάμε για ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της σεζόν και για τους δύο αντιπάλους. Η συγκυρία της αναμέτρησης είναι καλή για τον Παναθηναϊκό. Έρχεται από μια καλή (ακόμα και εάν δεν ήταν αρκετή) εκτός έδρας προσπάθεια στη Βαρκελώνη όπου ηττήθηκε στις λεπτομέρειες, έχει τη ψυχολογική ανάταση που δίνει η αύρα του Πιτίνο και οι προσθήκες δύο νέων παιχτών. Παίζει απέναντι σε έναν αντίπαλο που μοιάζει να έχει πολλές σκέψεις (παραπάνω από όσες πρέπει) αυτή τη περίοδο σχετικά με το τι μπορεί να κάνει και τι όχι στο παιχνίδι του. Η γηπεδούχος Ζάλγκιρις είναι το φαβορί όμως οι πιθανότητες του Παναθηναϊκού είναι σημαντικές. Ο νικητής θα μπορεί να αντικρύσει με μια διαφορετική ματιά τη συνέχεια του στη διοργάνωση.