Olympiacos - Fenerbahce

Ολυμπιακός-Φενέρμπαχτσε: Παιχνίδι F4

Ματς επιπέδου F4 αύριο στο παρκέ του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, με τον νικητή να αγκαλιάζει το πλεονέκτημα έδρας που όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι σε μια Best of 5 σειρά στα play-offs.

Ολυμπιακός εναντίον Φενέρμπαχτσε λοιπόν. Πάμε να δούμε τα key points στη προσπάθεια της ελληνικής ομάδας να πάρει το σημαντικότερο ίσως (η κινητικότητα για εισιτήριο άλλωστε είναι απίστευτη) ματς της σεζόν μέχρι τώρα.

Ολυμπιακός – Φενέρμπαχτσε 1,48-3,05 με 0% ΓΚΑΝΙΟΤΑ στον Stoiximan.gr

– Η Φενέρ είναι μια ομάδα που βασίζεται στο μέγεθος της και πάνω σε αυτό έχει χτίσει το παιχνίδι της και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Ο Ομπράντοβιτς έχει δουλέψει πολύ ώστε να βάλει το σύνολο του στη κατεύθυνση του να «διαβάζει» στο μισό γήπεδο και έχει επιλέξει να επιτίθεται σε σετ καταστάσεις. Ολυμπιακός (68.8) και Φενέρ (71.6) άλλωστε (μαζί με την Άλμπα) έχουν το χαμηλότερο pace στη φάση αυτή. Το όπλο των Τούρκων είναι η ύπαρξη παικτών που μπορούν να δημιουργήσουν παντού και σε κάθε γραμμή (και απόσταση από το καλάθι) miss match ώστε η ομάδα να παίξει πάνω σε αυτά. Ψηλά γκαρντ, ψηλοί με γρήγορα πόδια και κυρίως παίκτες με πλάτη-πρόσωπο παιχνίδι. Ειδικά με την έλευση του Νίκου Ζήση η πρωταθλήτρια Τουρκίας κυκλοφορεί τη μπάλα πολύ καλύτερα (βγάζει διπλάσιες φάσεις μέσα από αυτήν σε σχέση με την αυστηρά προσωπική επίθεση της regular season) και διαβάζει σε καλύτερους χρόνους καταστάσεις.

Αμυντικά ακολουθείται παρόμοια φιλοσοφία. Το λέω αυτό από την άποψη ότι ο Ζοτς δεν έχει επιλέξει απλωμένες άμυνες και πίεση στα 3 ή 4/4 του γηπέδουμ αλλά, επικεντρώνεται στο μισό γήπεδο και στη προσπάθεια του να δώσει κατεύθυνση στη μπάλα και να αμυνθεί με τις όσο το δυνατόν καλύτερες προϋποθέσεις στη τελική προσπάθεια. Με τον Βέσελι σε θέση «5» έχει αποκτήσει ταχύτητα και καλύτερα αποτελέσματα στο αδύναμο σημείο στα μετόπισθεν, την pick & roll άμυνα, αν και ακόμα και έτσι θεωρώ ότι ο Ολυμπιακός πρέπει και μπορεί να χτυπήσει εκεί.

– Η ναυαρχίδα στην αμυντική τακτική του Ολυμπιακού πρέπει να είναι η άμυνα στο ποστ. Η Φενέρ είναι η ομάδα που τελειώνει (περισσότερο από κάθε άλλη) το μεγαλύτερο ποσοστό των προσπαθειών της (είτε με τα γκαρντ είτε με ψηλούς) μέσα από το ζωγραφιστό και γενικά σε κοντινή απόσταση από το καλάθι, απόρροια του στυλ με το οποίο επιτίθεται. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν τα όπλα να απαντήσουν. Δυνατά κορμιά στην περιφέρεια, δύναμη και καλό footwork στη φροντκόρτ, άμυνα πάνω από το καλάθι.

Ο Ζοτς αναθέτει μεγάλο κομμάτι της δημιουργίας στον Πρέλντζιτς, παίζοντας με τους δύο Αμερικανούς (Χίκμαν-Γκάουντλοκ) στο μπακόρτ και τον υψηλόσωμο Εμίρ στο «3». Σε αυτό το σχήμα (το… φοράει πολύ μετά το ξεκίνημα και όσο προχωράει το ματς ο Ομπράντοβιτς) ο Πρέλντζιτς στήνει όλα τα picks, κυνηγά την «αλλαγή» και παίρνει μπάλες στο ποστ για δημιουργία από εκεί. Ο Ντάρντεν είναι ταμάμ.

– Αμυντικό ριμπάουντ: Θα κρίνει πολλά την Παρασκευή το βράδυ στο Φάληρο. Οι Τούρκοι είναι από τις πιο δυνατές ομάδες στη διοργάνωση σε αυτό το κομμάτι (4οι στο TOP-16) και η ποιότητα τους φωνάζει ότι απαγορεύονται οι δεύτερες επιθέσεις. Παράλληλα, το αμυντικό ριμπάουντ είναι ζωτικός παράγοντας για την παραγωγικότητα των “ερυθρολεύκων” μιας και αποτελεί βασική συνθήκη ώστε να αναπτύξει η ελληνική ομάδα την τρανζίσιον επίθεση. Ο Ολυμπιακός πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία για ανοιχτό γήπεδο. Πρέπει (εφόσον εξασφαλίσει το αμυντικό ριμπάουντ) να τρέξει απέναντι στη Φενέρ η οποία (ειδικά όταν λείπει ο Χίκμαν) δεν έχει ισορροπία στην τρανζίσιον άμυνα.

– Παράγοντας Γκάουντλοκ: Δε ξέρω το πόσο κολακεύει τον Ομπράντοβιτς το πράσινο φως στον Γκάουντλοκ στην επίθεση της Φενέρ. Ο Αμερικανός είναι ένας εκπληκτικός σκόρερ, δυνατός στη προσωπική φάση όπου ξέρει να φτιάχνει τον δικό του χώρο και να εκτελεί κάτω υπό οποιεσδήποτε συνθήκες. Ο Σφαιρόπουλος χρειάζεται παίκτη που θα τον κυνηγήσει γύρω από τα σκρινς και μπορεί να τον σπρώξει μακριά από τα «καλά» του σημεία. Στη περίπτωση του μπορεί να επιδιώξει και switch για να μη του δώσει ανάσα και καμία εικόνα του καλαθιού. Έχω δεί πολλούς κόουτς και στη TBL να χρησιμοποιούν την old fashion  συνταγή «πρώτα κοντός να τον κουράσει και στο τέλος ψηλός να τον σκεπάσει» όμως ο Αμερικανός είναι απρόβλεπτος. Ο Γκάουντλοκ σκοράρει 16.6 πόντους στην Ευρωλίγκα φέτος με 45.7% στο τρίποντο όμως προσωπικά θεωρώ ότι το δίδυμο Μπιέλιτσα-Μπογκντάνοβιτς είναι το κουμάντο σε αυτή την ομάδα που δημιουργεί ο Ομπράντοβιτς. Ένα από τα καλύτερα δίδυμα (ανεξαρτήτου θέσεως) που διαθέτει ομάδα στη διοργάνωση σήμερα. Σκορ, δημιουργία, πόδια, φρεσκάδα, IQ. Μαζί με τον Βέσελι έχουν αλλάξει όλη την εικόνα της Φενέρ. Είναι η ραχοκοκαλιά της και σε αυτούς πρέπει να εστιάσει ο Ολυμπιακός. Είναι ένα από τα παιχνίδια, άλλωστε, που μακροπρόθεσμα μπορεί να τον στείλει στη Μαδρίτη..

Δημήτρης Κατσιώνης

hoopfellas.blogspot.gr