O πιο υποτιμημένος φορ της 20ετίας

Είναι ο Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ ο πιο υποτιμημένος σέντερ φορ της 20ετίας; – ανακάλυψη του Κριστιάν Γκουρκίφ, αλλά “μια ζωή δυο πόντους έξω απ’ τη ζωή”: δανεικός στη Νασιονάλ, ρεζέρβα στην Τουλούζ, στην εξέδρα στη Μαρσέιγ και αλλαγή την Εθνική Γαλλίας, δεν έγινε ποτέ “σημαία” της εξέδρας και πάντα έπρεπε να προσπαθεί διπλά .

Ποιος ξέρει, ίσως και να φταίει η τσιγγάνικη καταγωγή του – άλλωστε ο πρόεδρος της Λυών τον έλεγε “εξωτικό” και δεν το εννοούσε για καλό, ενώ ο ο Ντεσάμπ, ο ίδιος ο εκλέκτορας της Εθνικής Γαλλίας, τον είχε αποκαλέσει βαρίδι και “μπάλα κατάδικου”.

Όταν στα 30 του προτίμησε αντί για μεταγραφή στην Ίντερ και τη χλιδή του Μιλάνου, να υπογράψει σε μια πόλη τόσο μακρινή και ανοίκεια σαν το Μοντερέι -προορισμό τόσο “εξωτικό” που είναι απαγορευμένος στους Αμερικανούς αξιωματούχους   για λόγους ασφαλείας- όλοι θεώρησαν ότι είναι για ζουρλομανδύα.

Ο Ζινιάκ όμως στα υψίπεδα του Μεξικού βρήκε επιτέλους την γη της επαγγελίας (του) και πέντε χρόνια και 128 γκολ αργότερα (σε 209 εμφανίσεις) παραμένει ο αγαπημένος (για πάντα) της εξέδρας της Τίγκρες,  με αποκορύφωμα το νικητήριο γκολ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Βορείου & Κεντρικής Αμερικής τον περασμένο μήνα, που έδωσε αυτόματα και το εισιτήριο για τη συμμετοχή της Τίγκρες στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων, διακαή πόθο της ομάδας από το Μοντερέι.

Ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα συλλόγων που καθυστέρησε χρονικά εξαιτίας της πανδημίας, αλλά παραμένει το διοργανωτικό τεστ του Κατάρ ενόψει του επικείμενου Μουντιάλ σε 21 μήνες και μάλιστα παρουσία θεατών. Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης η Τίγκρες αντιμετώπισε την κάτοχο του Ασιατικού Τσάμπιονς Λιγκ Ουλσάν και παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 24΄, κατάφερε την ολική ανατροπή με δύο γκολ (ποιανού άλλου) του Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ και προκρίθηκε για τον ημιτελικό του Σαββάτου απέναντι στην Παλμέιρας.

Η Παλμέιρας που υπό την καθοδήγηση του Αμπελ Φερέιρα ξεκίνησε ονειρικά το 2021 με την κατάκτηση του Κόπα Λιμπερταδόρες, θεωρείται το μεγάλο φαβορί της αναμέτρησης, αλλά ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος του «χανγκόβερ» από τον θρίαμβο του Λιμπερταδόρες και οι παίκτες της να έχουν ήδη το μυαλό της στον διαφαινόμενο τελικό με την Μπάγερν. Και αν τυχόν επαληθευτεί το σενάριο της υποτίμησης, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Αντρέ-Πιερ Ζινιάκ, δεν θα τους δώσει συγχωροχάρτι, αλλά εισιτήριο πρόωρης επιστροφής στην Βίλα Μανταλένα, τη θρυλική μποέμικη συνοικία του Σάο Πάολο που βασιλεύει η σάμπα και βρίσκουν γιατρειά της γης οι «αποκλεισμένοι»…

Maestro