Super Bowl: Το μεγαλύτερο σόου του πλανήτη

Όταν πριν πεντέμισι χρόνια η Σάρα Τόμας ξεκινούσε την καριέρα της σαν διαιτητής στο πλήρως ανδροκρατούμενο και ξέχειλο από βαρβατίλα, τεστοστερόνη και «ρεπουμπλικάνικα» στερεότυπα NFL (επαγγελματικό πρωτάθλημα του Αμερικάνικου Ποδοσφαίρου), όλοι θεωρούσαν δεδομένο ότι δεν θα μπορέσει να χειριστεί τις έκρυθμες καταστάσεις μέσα στο τερέν και τα ξεσπάσματα παικτών και προπονητών που θα έκαναν και την αθυροστομία του Γιάννη Ιωαννίδη να μοιάζει με παραινέσεις του κατηχητικού.

“Η σιωπή δεν επιδέχεται παρερμηνείας. Θα πορευτώ με απόλυτο επαγγελματισμό και συνέπεια στις αρχές μου και τις αρχές του παιχνιδιού. Η πρώτη μορφή απόρριψης σε οποιοδήποτε επίπεδο είναι να μη σε υπολογίζουν, αλλά θα τους χειριστώ με άψογα επαγγελματικό τρόπο που δεν θα τους αφήσει κανένα περιθώριο και τα πάντα θα πάρουν τον δρόμο τους”.

Μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο το NFL να μοιάζει με ακατανόητο παιχνίδι 22 μαντράχαλων με κράνη που κυνηγούν μια πεπονόμπαλα, αλλά για τις ΗΠΑ το επονομαζόμενο “Super Bowl” είναι το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χρονιάς, κάτι σαν εθνική εορτή με χοτ ντογκ, αλκοόλ, διάσημους, τόνους διαφήμισης και πακτωλούς εκατομμυρίων. Το δε ημίχρονο του αγώνα, θεωρείται το μεγαλύτερο μουσικό σόου του πλανήτη με περισσότερους από 100 εκατομμύρια θεατές, έτοιμους να απογειώσουν τις on line πωλήσεις όσων εμπλέκονται. Ένα τετράωρο υπερθέαμα με ιλιγγιώδη τζίρο, που κάνει τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ να μοιάζει (οργανωτικά) με «πρακτική άσκηση» τελειόφοιτου φοιτητή σε οικογενειακή βιοτεχνία.

Αν λοιπόν έλεγες πριν πέντε χρόνια ότι μεγαλύτερο «αντρικό» σόου στον πλανήτη θα έχει διαιτητή εκπρόσωπο του «ασθενούς» φύλλου, θα σε περνούσαν για σεναριογράφο επιστημονικής φαντασίας ή «ψεκασμένο» θιασώτη θεωριών συνομωσίας. Εντούτοις, η πολιτεία της Σάρα Τόμας και η νουνεχής εφαρμογή του πνεύματος των κανονισμών του αθλήματος, σε συνδυασμό με το επικοινωνιακό χάρισμα της, κέρδισαν την εμπιστοσύνη τόσο των πάντων, αθλητών, προπονητών και παραγόντων και να τη μεθαύριο, έτοιμη για την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής της. Εξάλλου όπως λέει και η ίδια: «όποιος λογίζεται σαν αφεντικό φέρει απλά έναν τίτλο, ο ηγέτης έχει μαζί του και εμπνέει τους ανθρώπους».

Κι όμως το Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα που χρειάζεται μεν δύναμη, αλλά σχεδόν πάντα κρίνεται στην τακτική. Αν και σε μας τους μη μυημένους δεν είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, περιέχει στρατηγική πιο εξελιγμένη και από τα συστήματα του μπάσκετ. Ο καθαρός αγώνας διαρκεί μια ώρα και χωρίζεται σε τέσσερα δεκαπεντάλεπτα που προσφέρουν την βάση για ένα διευρυμένο στοιχηματικό προϊόν με πλέον των 240 αγορών.

Το Super Bowl LV, ήτοι ο 55ος τελικός της ιστορίας θα διεξαχθεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (8/2, 01:30) και θα φέρει αντιπάλους τους Τάμπα Μπέι Μπάκανιρς του Τομ Μπρέιντι (ο οποίος θεωρείται κορυφαίος όλων των εποχών και στα 43 του κατάφερε να οδηγήσει την ομάδα του στον τελικό) και τους Κάνσας Σίτι Τσιφς, του περσινού MVP, Πάτρικ Μαχόουμς. Οι πρωταθλητές Κάνσας Σίτι είναι εύλογα το φαβορί της αναμέτρησης, παρότι θα αγωνίζονται εκτός έδρας, καθώς ήταν η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ στη φετινή σεζόν τη στιγμή που οι αντίπαλοι τους έρχονται από πολύ μακριά (5ο καλύτερο ρεκόρ στην περιφέρεια τους), αλλά έχουν την αύρα του Μπρέιντι.

Ο Τομ Μπρέιντι είναι η πιο σύγχρονη εκδοχή του «Αμερικάνικου Ονείρου», αυτό που ονειρεύεται κάθε γόνος της (μικρο)μεσαίας τάξης που πετάει την μπάλα του στο λίβινγκ ρουμ του πατρικού του. Να γίνει ο πιο πετυχημένος, να έχει τα πιο στιβαρά μπράτσα, να πάει στον χορό αποφοίτησης με την πιο όμορφη της τάξης του και να τον αγαπάνε όλοι. Ο Μπρέιντι ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από πολύ χαμηλά (επιλέχθηκε μόλις στο νούμερο 199 του ντραφτ) αλλά με σκληρή δουλειά και αρπάζοντας τις ευκαιρίες, καθιερώθηκε σαν βασικός από την δευτερη σεζόν του και μετά από 21 χρόνια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ του αθλήματος.

Η θέση του quarterback στο Αμερικάνικο Ποδόσφαιρο παραπέμπει στον πασαδόρο του βόλεϊ, με τη διαφορά ότι είναι ακόμη πιο εγκεφαλική, καθώς ο μεν πασαδόρος έχει 3-4 επιλογές σε κάθε επίθεση ( ώστε να βγει κάποιο από τα μετρημένα επιθετικά συστήματα), ο δε quarterback έχει πάνω από δέκα, με τα συστήματα και τους αντίστοιχους συνδυασμούς τους να είναι εκατοντάδες. Και παράλληλα καλείται να αποφασίσει μέσα στο πολύ δυο δευτερόλεπτα προτού οι αντίπαλοι πέσουν πάνω του να τον κάνουν χαλκομανία. Ο Τομ Μπρέιντι λοιπόν, μακράν ο πιο εγκεφαλικός παίκτης που έβγαλε ποτέ το άθλημα, φέτος θα αγωνιστεί για δέκατη φορά σε Super Bowl με τα ειδικά στοιχήματα που προσφέρονται για τα passing yards” και τις “Touchdown πάσες” του να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον

Παραδόξως, τα πιο δημοφιλή στοιχήματα (τουλάχιστον στην Αμερική) για το Super Bowl, είναι το στρίψιμο του κέρματος και η διάρκεια του Εθνικού Ύμνου, δηλαδή δύο αγορές που είναι εντελώς «κορώνα-γράμματα» και στις οποίες είσαι χαμένος από χέρι (λόγω γκανιότας). Από την άλλη, μιλάμε για το πιο μαζικό (και) στοιχηματικό γεγονός στις ΗΠΑ, οπότε ίσως και να μην είναι τόσο παράδοξο…

Maestro