Όσα πρέπει να ξέρεις για τα NBA Playoffs από τον Hoopfellas

Το πιο καυτό κομμάτι της σεζόν έχει αρχίσει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Τα ερωτήματα πολλά… Μπορούν οι Καβς και οι Ουόριορς να συνεχίσουν τη κυριαρχία τους σε ανατολική και δυτική περιφέρεια αντίστοιχα; Μέχρι που θα φτάσουν οι λαβωμένοι Σέλτικς; Πως θα διαχειριστούν τον εαυτό τους οι νέες δυνάμεις και οι “δελφίνοι” του τίτλου; Ο πρώτος γύρος στο πιάτο σας…

Πρώτος γύρο με φαβορί και αμφιβολίες όμως σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Πάμε γρήγορα στα ζευγάρια μας…

Δύση

Χιούστον Ρόκετς-Μινεσότα Τίμπεργουλβς

Το μπάσκετ του Ντ’Αντόνι επέστρεψε στη κορυφή και με τον “στρατηγό” Κρις Πολ δίπλα στον Χάρντεν πλέον, οι Ρόκετς έχουν βλέψεις τίτλου. Η ταχύτητα στην ανάπτυξη και την εκτέλεση που διακρίνεται στην επίθεση του Χιούστον είναι πραγματικά κάτι το εντυπωσιακό όμως φέτος τη διαφορά κάνει η εξαιρετική απόδοση στα μετόπισθεν (Νο6 άμυνα στη λίγκα με 103.8 πόντους ανά 100 κατοχές). Η Μινεσότα πήρε το εισιτήριο τη τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και αυτό είναι αν μη τι άλλο διαθέτει αρκετό ταλέντο στο ρόστερ πλέον με την έλευση του Τζίμι Μπάτλερ. Όμως οκ.. Δε νοείται ομάδα του Θίμποντο να είναι τελευταία στη Δύση σε αμυντικούς δείκτες.

Φέτος: 4-0. Το Χιούστον κέρδισε και τις τέσσερις μονομαχίες τη φετινή σεζόν ευστοχώντας σε 69 σουτ τριών πόντων. Δεν έχω να πω κάτι άλλο..

Πρόβλεψη: Ρόκετς…

 

Γκόλντεν Στέητ Ουόριορς-Σαν Αντόνιο Σπερς

Η μάχη των “ακαδημαϊκών” δημοκρατικών με τον κόουτς Πόποβιτς να συναντά το “παιδί” του, Στιβ Κερ. Το Σαν Αντόνιο έπεσε μετά από πολλά χρόνια (1997) κάτω από τις 50 νίκες. Παρ’όλα αυτά η συγκεκριμένη επίδοση δε μοιάζει καθόλου άσχημη εάν λάβουμε υπόψη ότι αγωνίστηκαν χωρίς τον Kawhi Leonard. Aπό την άλλη πλευρά, στο Όκλαντ, οι πρωταθλητές εμφάνισαν κάποια ανησυχητικά σημάδια. Ο Στεφ Κάρι θα χάσει τον πρώτο γύρο των playoffs λόγω του προβλήματος που αντιμετωπίζει στο γόνατο ενώ η άμυνα των Ουόριος στη τελική ευθεία της σεζόν ήταν απογοητευτική. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά τη τελευταία πενταετία που το Γκόλντεν Στέητ δε τερματίζει στη πρώτη τετράδα με τι καλύτερες άμυνες της λίγκας (στο Νο9 φέτος)..

Φέτος: 3-1 oι Ουόριορς (οι Σπερς πήραν μόνο την τελευταία αναμέτρηση στις 19 του Μαρτίου στο Τέξας).

Πρόβλεψη: Οι Ουόριορς έχουν σαφές πλεονέκτημα. Η παρουσία του Ντουράντ και των Γκριν-Τόμπσον είναι απλά too much για ένα Σαν Αντόνιο το οποίο διαθέτει μεν εξαιρετική άμυνα αλλά όχι το επιθετικό οπλοστάσιο για να ακολουθήσει. Θα χρειαστούν “μαγικά” (αν και χωρίς τον Κάρι έχουν λίγο μεγαλύτερη τύχη να ελέγξουν τον ρυθμό) από τον Πόποβιτς και τον Τζινόμπιλι συν μια ολοκληρωτική κυριαρχίας του Όλντριτζ στο ζωγραφιστό για να ανατραπούν τα δεδομένα. Οι Σπερς είναι η ομάδα των θαυμάτων όμως ακόμα και έτσι η αποστολή τους στη παρούσα φάση είναι υπέρ του δέοντος δύσκολη..

Πόρτλαντ Τρέηλ Μπλέιζερς-Νιού Όρλεαν Πέλικανς

Αρκετά ενδιαφέρουσα σειρά. Το Πόρτλαντ του θαυματουργού Λίλαρντ έκανε καταπληκτικό δεύτερο μισό της σεζόν με τη περιφερειακή του γραμμή να αποτελεί την αιχμή του δόρατος. Οι Μπλέιζερς έχουν δημιουργήσει ένα αρκετά καλό οικοδόμημα στα μετόπισθεν και τώρα καλούνται να σταματήσουν την ομάδα που παίζει στον υψηλότερο ρυθμό στη λίγκα. Ο Άντονι Ντέηβις θα σηκώσει όλο το βάρος για τη Ν.Ορλεάνη με τους Πέλικανς να περιμένουν την ενίσχυση από τη περιφερειακή γραμμή των Ρόντο-Χόλιντεη (παίχτης-κλειδί). Η σημαντικότερη παράμετρος αφορά την άμυνα του Βόσνιου Jusuf Nurkic στον Davis. Εάν καταφέρει να τον κρατήσει σε νορμάλ επίπεδα (25+10) το Πόρτλαντ θα έχει το πάνω χέρι.

Φέτος: Στο 2-2

Πρόβλεψη: Το Πόρτλαντ έχει περισσότερο βάθος σαν ομάδα όμως βλέπω μια ανταγωνιστική σειρά η οποία θα πάει μακριά. Η Νέα Ορλεάνη έχει καλή πιθανότητα για να μείνει “όρθια” στο τέλος αυτής..

Οκλαχόμα Θάντερ-Γιούτα Τζαζ

Μεγάλο ζευγάρι με τις δύο ομάδες να βρίσκονται αρκετά κοντά. Λατρεύω τους Τζαζ. Ο Κουίν Σνάιντερ απέδειξε ότι είναι ήδη ένας από τους κορυφαίους προπονητές του πλανήτη κατασκευάζοντας μια καταπληκτική αμυντικά ομάδα (Νο2 στη λίγκα πίσω από τους Σέλτικς με παθητικό 101.6 πόντων ανά 100 κατοχές) ενώ παράλληλα ανέδειξε τις δεξιότητες των παιχτών του σε μια επίθεση που στηρίζεται στη κίνηση και τη συνεργασία. Απέναντι του θα βρει τον Μπιλ Ντόνοβαν, ένα μεγάλο όνομα της αμερικανικής προπονητικής σκηνής. Πρωτίστως όμως, θα βρει απέναντι του μια ομάδα με σπουδαίους σταρ. Οι Ουέστμπρουκ (δεύτερη συνεχή σεζόν που τελειώνει με triple double μέσους όρους), Τζορτζ και Άντονι γνωρίζουν πως ήρθε η ώρα της αλήθειας. Η Θάντερ δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τον τραυματισμό του Andre Roberson με τον οποίον στο παρκέ παρουσίαζαν ένα τοπ αμυντικό πρόσωπο. Κλειδί για την έκβαση της σειράς θα είναι το ματσάρισμα των Άνταμς-Γκομπέρτ και κατά πόσο ο σκληροτράχηλος σέντερ της Θάντερ θα καταφέρει να κρατήσει το “χταπόδι” της Τζαζ μακριά από το ζωγραφιστό. Σημαντικό το πως θα χειριστεί τον εαυτό του ο σούπερ-ρούκι (αλλά ρούκι..) Ντόνοβαν Μίτσελ, το ισχυρότερο επιθετικό όπλο της Γιούτα.

Φέτος: 3-1 η Οκλαχόμα

Πρόβλεψη: Το ΝΒΑ είναι η λίγκα των σταρ και οι ομάδες με αρκετούς τέτοιους παίχτες έχουν το πάνω χέρι στη post season. Η λογική λέει ότι έστω και δύσκολα η Θάντερ θα επικρατήσει αλλά εγώ θα πάρω Τζαζ…

Ανατολή

Τορόντο Ράπτορς-Ουάσινγκτον Ουίζαρντς

Ματσάρισμα που θα τραβήξει αρκετά βλέμματα. Πολύ περισσότερα από ότι μια συνήθης μάχη μεταξύ του Νο1 και του Νο8 μιας περιφέρειας. Οι Ράπτορς παίζουν εξαιρετικά σε ολόκληρη τη σεζόν. Ο κόουτς Dwane Casey έχει φέρει το ball sharing (μοίρασμα της μπάλας) πνεύμα του Κεντάκι στην επίθεση των Ράπτορς οι οποίοι έκαναν ρεκόρ-νικών στη κανονική περίοδο του οργανισμού. Το Τορόντο των Lowry-DeRozan έχει ένα πολύ ισορροπημένο σύνολο παρουσιάζοντας πολύ καλό πρόσωπο και στις δύο πλευρές του παρκέ με τη ποιότητα του πάγκου του να είναι το κλειδί στην υποστήριξη του όλου οικοδομήματος. Οι Ουίζαρντς περιμένουν τη μυρωδιά του αίματος.. Ξέρουν ότι το φάντασμα των playoffs ακόμα πλανάται επάνω από την Καναδική πόλη. Ο Τζον Ουόλ θα είναι ο παίχτης που θα καθορίσει τις ισορροπίες στη σειρά. Σε παραγωγικό καθαρά επίπεδο δεν έχει πιάσει υψηλά standards μετά την επιστροφή από τον τραυματισμό του, λίγες εβδομάδες πριν. Όμως ποιος ξεχνάει τη περυσινή κυρίαρχη εικόνα του..;

Φέτος: 2-2

Πρόβλεψη: O Κasey υποσχέθηκε μετά τον περυσινό αποκλεισμό από τους Καβς στους παίχτες του ότι εάν πιστέψουν στο πρόγραμμα του, θα τους φέρει στη κορυφή. Είναι ώρα απαντήσεων.. Η Ουάσινγκτον δεν έχει “καθαρό ψυχισμό” αυτή τη στιγμή. Εάν μπορέσει να εμφανιστεί “ενωμένη” (το να το λες είναι απλό, οι ανθρώπινες σχέσεις όμως είναι ένα πολύ σύνθετο πράγμα) θα έχουμε χοντρό κλάμα στο Τορόντο. Η συμπεριφορά του Ουόλ (εντός και εκτός παρκέ) θα είναι το βαρόμετρο..

Boston Celtics-Milwaukee Bucks

Η Βοστόνη αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τον Γιάννη όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Υπό κανονικές συνθήκες (Ίρβινγκ παρόντος) το Μιλγουόκι θα είχε ελάχιστη τύχη απέναντι στους Σέλτικς όμως οι απανωτοί “κεραυνοί” (προβλήματα) που χτύπησαν την ομάδα του Στίβενς εύλογα έχουν σοκάρει τον συναισθητικό κόσμο της ομάδας. Καλή ευκαιρία λοιπόν για τον Γιάννη..; Ίσως όχι, τουλάχιστον όσο πιστεύει αρκετός κόσμος. Οι Μπακς ποντάρουν στο ανοιχτό γήπεδο (απέναντι σε ένα σύνολο που αρέσκεται να ελέγχει το τέμπο) και ο Αντετοκούνμπο είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς σκόρερ σε αυτόν τον τύπο επίθεσης στη λίγκα. Οι “Κέλτες” όμως έχουν την απάντηση. Πρόκειται για την ομάδα με τη καλύτερη άμυνα στη κανονική περίοδο (Νο1, παθητικό 101.5 πόντων ανά κατοχές) και πιο συγκεκριμένα είναι μια από τις πιο ικανές στο να μειώνει τη παραγωγικότητα του αντιπάλου σε καταστάσεις transition επίθεσης. Το ματσάρισμα του Γιάννη με τον Τζέηλεν Μπράουν θα είναι απολαυστικό με τον Έλληνα σούπερ σταρ να βρίσκεται αυτή τη φορά στην αντίπερα όχθη, φορώντας αυτός τα παπούτσια του πιο έμπειρου μεταξύ των σταρ..

Φέτος: 2-2

Πρόβλεψη: Oι Μπακς θα χρειαστούν μεγάλη σειρά από τον Γιάννη για να διεκδικήσουν τη πρόκριση και μια υπέρβαση στο αμυντικό κομμάτι απέναντι σε μια επίθεση η οποία λόγω των απουσιών (ακόμα και αυτή του defensive stopper Σμαρτ είναι πολύ σημαντική για τη παραγωγική δυνατότητα των Σελτικς) δε θα είναι εύκολο να πιάσει μεγάλα νούμερα. Πιστεύω ότι η παρουσία του Μπραντ Στίβενς θα λειτουργήσει καταλυτικά στη σειρά. Σέλτικς..

Φιλαδέλφια Σίξερς-Μαϊάμι Χιτ

Οι Σίξερς αποτέλεσαν ένα από τα μεγαλύτερα trend στη λίγκα στο δεύτερο μισό της σεζόν παίζοντας σπουδαίο μπάσκετ και στις δύο πλευρές ενώ η αποτελεσματικότητα τους σε καταστάσεις κλειστών παιχνιδιών βοήθησε την ομάδα να σφυρηλατήσει χαρακτήρα. Η απουσία του Embiid, τουλάχιστον από το ξεκίνημα της σειράς στερεί από τον Μπρετ Μπράουν το πιο βασικό του όπλο και από έμας (σε πρώτη φάση) τη δυνατότητα να απολαύσουμε μια άγρια μάχη απέναντι στον Whiteside. Eκτιμώ αρκετά τον κόουτς Σπόελστρα. Δουλεύει πολύ καλά με ότι έχει στα χέρια του. Το Μαϊάμι θα προσπαθήσει να χαμηλώσει το τέμπο της σειράς ακουμπώντας στην άμυνα, ελπίζοντας ότι η Φιλαδέλφια θα προβληματιστεί να παράγει στο μισό γήπεδο. Βαρόμετρο σε αυτό τον τύπο παιχνιδιού για τους Σίξερς ο Ρέντικ. Ατού των Χιτ, ο πάγκος τους..

Φέτος: 2-2

Πρόβλεψη: Το Μαϊάμι λόγω προπονητικής κατεύθυνσης μπορεί να είναι ανταγωνιστικό. Δε θα είναι τόσο εύκολο για τη Phily να μεταφέρει το τρομερό μομέντουμ που έχτισε στο τέλος της κανονικής περιόδου στα playoffs. Φαβορί οι Σίξερς που έχουν μεγαλύτερο ταλέντο, την έδρα και την ικανότητα να λειτουργούν πιο σοφά στο τέλος κλειστών παιχνιδιών…

Κλίβελαντ Καβαλίερς-Ιντιάνα Πέισερς

Ο Λεμπρόν Τζέιμς έχει οδηγήσει τις ομάδες του σε επτά συνεχόμενους τελικούς ΝΒΑ. Μετράει 21 συνεχόμενες νίκες στον πρώτο γύρο των playoffs. Δεν έχει χάσει σειρά στον πρώτο γύρο ποτέ στη καριέρα του.. Αυτά τα επιτεύγματα είναι αρκετά για να δημιουργήσουν κλίμα τρόμου σε οποιονδήποτε αντίπαλο βρεθεί μπροστά του στο ξεκίνημα της post season. Και όμως, αυτό το Κλίβελαντ δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Τα μεγάλα αμυντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Καβς σε ολόκληρη τη σεζόν αφήνουν πολλές αμφιβολίες εκεί έξω να αιωρούνται.. Η Ιντιάνα μου αρέσει αρκετά. Παίζει γρήγορα στο μισό γήπεδο και η επίθεση της μπορεί να δημιουργήσει σημαντικό πρόβλημα σε αυτήν την άμυνα. Ο Ολαντίπο ήταν εξαιρετικός φέτος παρότι οι επιδόσεις του έπεσαν στο δεύτερο μισό της σεζόν.. Ο κόουτς ΜcMillan πρέπει να επικεντρωθεί στο αμυντικό κομμάτι για να μπορέσει να πάρει τον έλεγχο της σειράς.

Φέτος: 3-1 οι Πέισερς (οι ομάδες δεν συναντήθηκαν όμως μετά το mega-trade των Καβς)

Πρόβλεψη: Οι Πέισερς λειτουργούν καλύτερα ως σύνολο από το Κλίβελαντ όμως θα είναι πολύ δύσκολο να σταματήσουν έναν Λεμπρόν ο οποίος θα εμφανιστεί με πολύ υψηλό κίνητρο. Ο σούπερ σταρ του αμερικανικού μπάσκετ μέτρησε 29.9 πόντους, 9.9 ριμπάουντ και 10.1 τελικές πάσες στα 28 ματς που ακολούθησαν τα trades. Το πάνω χέρι στους Καβς…