NBA PLAYOFFS 2020: Μπορούν οι Ρόκετς να κάνουν το μεγάλο μπαμ;

Μέγεθος ή downsizing; Άμυνα ή επίθεση; Λεμπρόν Τζέιμς και Άντονι Ντέιβιτς ή Τζέιμς Χάρντεν και Ράσελ Ουέστμπρουκ;

Η μεγάλη ημιτελική σειρά της Δύσης ξεκινάει με τους Λέικερς στη θέση του φαβορί. Μπορούν οι Χιούστον Ρόκετς με την ιδιαιτερότητα του παιχνιδιού τους να ανατρέψουν τα προγνωστικά και ο «μούσιας» να διεκδικήσει πλέον με άλλους όρους τη θέση του στο θρόνο του ΝΒΑ;Oι Ρόκετς δεν έπαιξαν σπουδαίο μπάσκετ στον πρώτο γύρο και προκρίθηκαν στη τελευταία κατοχή του έβδομου ματς απέναντι στην Οκλαχόμα, αφήνοντας μια μάλλον πικρή γεύση στο κοινό του ΝΒΑ που περιμένει πολλά από αυτούς στη τρέχουσα postseason. Νομίζω όμως ότι τα όσα συνέβησαν σε αυτή τη σειρά έχουν διττή ανάγνωση. Οι Ρόκετς πράγματι, δεν έπαιξαν το γνωστό ελκυστικό τους μπάσκετ. Όμως ο κόσμος μάλλον υποτιμάει τον αντίπαλο που είχαν απέναντι τους και τη συνθήκη που είχε δημιουργηθεί στο ματσάρισμα, ίσως γιατί η Οκλαχόμα (στην οποία ελάχιστες πιθανότητες για είσοδο στα playoffs έδιναν οι «ειδικοί» στην Αμερική, στο ξεκίνημα της χρονιάς) ήταν η φετινή έκπληξη της λίγκας, φτάνοντας μέχρι την πέμπτη θέση της Δύσης.

NBA στη Stoiximan με Live Streaming* (Ισχύουν όροι & προυποθέσεις)

Στην πραγματικότητα το Χιούστον είχε να αντιμετωπίσει ένα συμπαγές αμυντικά σύνολο, καθοδηγούμενο από έναν εκ των καλύτερων πόιντ γκαρντ που έχει δει ιστορικά αυτός ο πλανήτης και από έναν εκ των σπουδαιότερων προπονητών που διαθέτει το αμερικανικό μπάσκετ σήμερα. Η πίεση ήταν δικαιολογημένα στην πλευρά των Ρόκετς οι οποίοι επιβίωσαν σε μια σειρά κλειστών παιχνιδιών και πηγαίνουν τώρα, με σαφώς λιγότερο άγχος, να αντιμετωπίσουν το φαβορί της Δύσης ποντάροντας στη διαφορετικότητα του στυλ τους και στην επιθετική ιδιοφυΐα του trendsetter Μάικ Ντ’Αντόνι.

Σίγουρα στα ημιτελικά το Χιούστον θα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια στο τέλος των κλειστών ματς από τους Χάρντεν-Ουέστμπρουκ. Ο «μούσιας» τελείωσε τη σειρά απέναντι στη Θάντερ με 29.7 πόντους και 8.0 τελικές πάσες όμως σούταρε με μόλις 31.3% σε 11.4 σουτ από το τρίποντο (4/20 στα δύο τελευταία κρίσιμα). Εάν αναλογιστούμε και το απογοητευτικό 25% του Έρικ Γκόρντον (Νο2 επιθετική επιλογή) μπορούμε να πούμε ότι για τον Ντ’Αντόνι ήταν ευτυχία ότι βρήκε «ζεστά χέρια» στους Κόβινγκτον, Γκριν, Χάους και Τάκερ για να υποστηρίξει το επιθετικό του στυλ. Για τον Χάρντεν η σειρά αυτή είναι η μεγάλη του ευκαιρία για να διεκδικήσει πραγματικά τη θέση του στο θρόνο του ΝΒΑ. Ωραία τα ατομικά βραβεία και τα ρεκόρ σκοραρίσματος αλλά οι στέψεις γίνονται στα «χαρακώματα» των playoffs. Εάν καταφέρει να ρίξει στο καναβάτσο τον Λεμπρόν Τζέιμς και τους Λέικερς, το status του θα είναι τεκμηριωμένα διαφορετικό…

Παιχνίδι ρυθμού

Οι Ρόκετς θα προσπαθήσουν να παρασύρουν το Λέικερς στο δικό τους ρυθμό, παίζοντας γρήγορα με όπλο το τρίποντο το οποίο είναι ικανό από τη φύση του ως εκτέλεση να ανεβάσει το τέμπο ενός παιχνιδιού. Σαφέστατα θα χρειαστούν και τη συνδρομή του Ράσελ Ουέστμπρουκ στην προσπάθεια τους αυτή. Το ταλέντο, το αθλητικό πακέτο και η διεισδυτική ικανότητα του «Ρας» σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του συνιστούν στοιχεία απαραίτητα ώστε να μπορέσουν οι Ρόκετς να ματσάρουν τους Λέικερς. Ο Ουέστμπρουκ ακόμα ψάχνει τα πατήματα του όμως σε αυτή τη σειρά πρέπει να κάνει την εμφάνιση του γιατί χωρίς αυτόν το Χιούστον χάνει σημαντικά σε ποιότητα και star quality, στοιχεία απαραίτητα για να κοιτάξουν στα μάτια και να τελικά να κερδίσουν την ομάδα του Λος Άντζελες.

Οι «Λιμνάνθρωποι» ξέρουν ότι δεν θα πρέπει να αφήσουν στον αντίπαλο κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της ανωτερότητας τους. Στην παρούσα φάση, με το ηθικό του Χιούστον να έχει πληγεί σε σχέση με το status του στο ξεκίνημα των playoffs, οι Λέικερς θέλουν να μπουν στο τιμόνι εξ αρχής. Έχουν το αμυντικό φίλτρο και το IQ για να τα καταφέρουν. Από την άλλη πλευρά, είναι δεδομένο ότι οφείλουν να σουτάρουν καλύτερα. Αναφέρομαι κυρίως στους παίχτες οι οποίοι πατάνε στο παρκέ με αυτόν ακριβώς το σκοπό. Κούζμα, Γκριν και Σμιθ σούταραν με πολύ χαμηλά ποσοστά στον πρώτο γύρο (30.4%-34.6%-25.0% αντίστοιχα, παίρνοντας συνολικά σχεδόν 14 προσπάθειες πίσω από τη γραμμή.

Το L.A. έχει σημαντικό πλεονέκτημα μεγέθους μιας και αντιπροσωπεύει την εντελώς αντίθετη νόρμα από το Χιούστον, στη λίγκα. Οι Λέικερς παίζουν BIG, επιμένοντας στο να χρησιμοποιούν τον Ντέιβις στο «4» όταν η τάση στη λίγκα θέλει τέτοιους (ή και ελαφρύτερους από αυτόν) παίχτες να παίζουν αποκλειστικά στο «5». Παρ’όλα αυτά, το πληθωρικό ταλέντο του Ντέιβις ίσως αποτελέσει το πιο σημαντικό πρόβλημα για την άμυνα του Ντ’Αντόνι μαζί φυσικά με τις εμπνεύσεις του Λεμπρόν. Ο κόουτς Βόγκελ ποντάρει επίσης στην παρουσία του Caldwell-Pope και του βετεράνου Ντάνι Γκριν απέναντι στους ημίψηλους των Ρόκετς και στην ενέργεια που μπορούν να φέρουν οι Καρούζο (πίεση στην περιφέρεια) και Μαγκί (άμυνες επάνω από το καλάθι).

NBA στη Stoiximan με πλήθος ειδικών στοιχημάτων για τους παίκτες!

Οι Λέικερς μπαίνουν ως φαβορί στη σειρά απέναντι στο Χιούστον όμως οι Ρόκετς έχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να τους βοηθήσουν να κάνουν την έκπληξη που αυτή τη στιγμή, οι πιο πολλοί δεν περιμένουν. Το σύνολο του Βόγκελ έχει το πλεονέκτημα με την παρουσία του Λεμπρόν αλλά και του Ντέιβις κοβρά στο καλάθι, αθλητές οι οποίοι είναι σε θέση να φθείρουν τους ημίψηλους του Χιούστον. Οι παράμετροι που θα καθορίσουν την εξέλιξη της σειράς είναι αρκετοί πάντως.

Αλήθεια, πόσο έτοιμη μπορούν να εμφανιστούν οι «Λιμνάνθρωποι» για έναν «ανορθόδοξο πόλεμο» στο ανοιχτό γήπεδο με βροχή τριπόντων και εκτελέσει σε πρώτο χρόνο; Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον επίσης να δούμε πότε και για πόσο θα επιλέξουν να χαμηλώσουν πραγματικά ακολουθώντας τον αντίπαλο και τι αποτέλεσμα θα έχει η κατεύθυνση αυτή. Ποιος από τους δύο μονομάχους θα καταφέρει να μετατρέψει την ιδιαιτερότητα του (μέγεθος) σε πλεονέκτημα εντός των τεσσάρων γραμμών; Θα μπορέσει ο Ράσελ Ουέστμπρουκ να δώσει την ώθηση που χρειάζονται οι Ρόκετς για να φτάσουν στους τελικούς της Δύσης ή θα αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα στην προσπάθεια τους αυτή; Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά στην αφετηρία των ημιτελικών της Δυτικής περιφέρειας.

Μένει το να απαντηθούν στο παρκέ…

21+ | Παίξε Υπεύθυνα | ΚΕΘΕΑ: 210-9237777 | Αρμόδιος Ρυθμιστής MGA | Συχνή συμμετοχή: Κίνδυνος εθισμού και απώλειας περιουσίας