Μία ανάσα από το Μουντιάλ

Το 28ο Μουντιάλ του Χάντμπολ θα διεξαχθεί τον Ιανουάριο του 2023 στην Πολωνία και τη Σουηδία, δύο ομάδες με τεράστια παράδοση στο άθλημα. Η προκριματική φάση όμως είναι μια μακρόχρονη διαδικασία σε τρεις φάσεις που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2021 και ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο. Και μαντέψτε, για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, η Εθνική μας ομάδα βρίσκεται μία ανάσα από το Μουντιάλ, μία ανάσα από την πρόκριση σε μία τόσο μεγάλη διοργάνωση!

Μετά την πρωτιά στη φάση των ομίλων (μπροστά από Βέλγιο, Τουρκία και Κόσοβο), μετά και από την επική πρόκριση επί της Βοσνίας στα νοκ άουτ του Μαρτίου, ήρθε η σειρά του Μαυροβουνίου την Τετάρτη στο κατάμεστο κλειστό της Κανήθου στη Χαλκίδα, να ηττηθεί με 25-23 σε μία από τις μεγαλύτερες νίκες της ιστορίας του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, σε μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των προκριματικών.

Γιατί το Μαυροβούνιο (όπως και όλες οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας) είναι μια ομάδα με μεγάλη παράδοση στο άθλημα και αδιάλειπτη συμμετοχή σε όλα τα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Εξάλλου επί της ουσίας, οι Μαυροβούνιοι είναι Σέρβοι, ή θα μπορούσα να τους αποκαλέσω (χαριτολογώντας) “Σερβοκρητικούς”, κάπως σαν Σφακιώτες και κεφαλοχωριανοί του Ψηλορείτη να αποφάσισαν να αποσχιστούν από την Μητροπολιτική Ελλάδα.

Ο Μεγάλος Τελικός

To αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα βρίσκεται από την Παρασκευή στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου και με παρακαταθήκη την σπουδαία εμφάνιση και την ιστορική νίκη της Τετάρτης, έχει κρατήσει ολοζώντανο το όνειρο για τη ρεβάνς της Κυριακής το απόγευμα στις 19:00 (σε απευθείας μετάδοση από τη Δημόσια Τηλεόραση).

Η αλήθεια είναι ότι η εθνική μας στο πρώτο παιχνίδι ήταν εξαιρετική και θα μπορούσε να έχει κερδίσει με μεγαλύτερη διαφορά (4-5 γκολ), το σερί της στην προκριματική φάση έχει φτάσει πλέον στις 9/9 νίκες και η τρέχουσα φουρνιά έχει όλα τα εχέγγυα να αντέξει την πίεση στο Μαυροβούνιο και να διεκδικήσει επί ίσοις όροις την πρόκριση, όσο και εάν οι τρέχουσες αποδόσεις χρίζουν φαβορί τους γηπεδούχους.

Φυσικά τίποτα από όλα αυτά δεν είναι τυχαίο, καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει σημαντική ανάπτυξη στο άθλημα, με ακρογωνιαίο λίθο τη μεγάλη προσπάθεια και τις Ευρωπαϊκές πορείες της ΑΕΚ που σε συνδυασμό με τους 4-5 διεθνείς μας που αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού, έχουν δώσει στους παίκτες μας τις διεθνείς παραστάσεις και την αυτοπεποίθηση που απαιτείται, για να σταθούν ισότιμα σε τέτοιου είδους αναμετρήσεις.

Ένα άθλημα που μας ταιριάζει

Το Χάντμπολ είναι ένα εξαιρετικά θεαματικό σπορ με εντυπωσιακές φάσεις και συνεχείς εναλλαγές στο σκορ που εξασφαλίζουν το σασπένς και μεγάλες ανατροπές. Παράλληλα δεν είναι καθόλου δύσκολο στην πράξη (δεν απαιτεί ιδιαίτερο-ακριβό εξοπλισμό ή εγκαταστάσεις) και στηρίζεται πολύ στην τακτική και την εξυπνάδα στους τρόπους που θα μηχανευτείς να σπάσεις την αντίπαλη άμυνα.

Με άλλα λόγια ταιριάζει απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία και τον πολυμήχανο χαρακτήρα του Έλληνα και εν μέρει είναι απορίας άξιο που τόσες δεκαετίες έχει βρεθεί στην απόλυτη σκιά των άλλων δύο οικουμενικών αθλημάτων σάλας, του Μπάσκετ και του Βόλεί, παρότι παρουσιάζει – ειδικά σε σχέση με το Μπάσκετ – μεγάλες ομοιότητες ως προς την πλοκή του και τον θεαματικό χαρακτήρα που του προσδίδει ο ρυθμός, οι συνεχείς εναλλαγές και η πυκνότητα της δράσης στο τερέν.

Παράλληλα όμως, για να προσελκύσεις τα παιδιά που θα κάνουν το άθλημα να ανθίσει όσο του αξίζει και στη χώρα μας στο μέλλον, χρειάζεται ένας δυνατός πόλος έλξης και μια αλληλουχία επιτυχιών που θα στρέψουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας, όπως περίπου συνέβη και στο μπάσκετ. Και υπό αυτό το πρίσμα, ο αυριανός αγώνας της Εθνικής μας ομάδας στην Ποντγκόριτσα, αποτελεί μια ιστορική ευκαιρία.

Maestro