stoiximanblog-khimkivspao

Mε την αγωνία του …πρωτάρη

Μετά το μίνι-λίφτινγκ με τη προσθήκη δύο παιχτών η μηχανή του  Παναθηναϊκού καλείται να αρχίσει να δουλεύει και πάλι απορροφώντας στο πλαίσιο της τα καινούργια γρανάζια, διαδικασία που αν μη τι άλλο απαιτεί κάποιον χρόνο. Στη φετινή Ευρωλίγκα όμως και ειδικά σε αυτό το σημείο της σεζόν, δεν υπάρχει τέτοιο περιθώριο..

Δυστυχώς αυτή η «απορρόφηση» πρέπει να γίνει σε ένα πολύ δύσκολο εκτός έδρας ματς, απέναντι σε μια ομάδα η οποία βρίσκεται στη πλάτη των πρασίνων. Η Μόσχα και τα προάστια της δεν αποτελούν διαχρονικά  και το πιο φιλόξενο περιβάλλον για τα ελληνικά σύνολα. Οι πράσινοι λοιπόν καλούνται να βγουν ζωντανοί από τη «μετωπική» με τη Κίμκι του Γιώργου Μπαρτζώκα σε μια αναμέτρηση που ο Τσάβι Πασκουάλ θα έχει στο οπλοστάσιο του τους Τζέιμς και Πέιν αλλά όχι και τον Ματ Λοτζέσκι, απουσία αν μη τι άλλο σημαντική για την επιθετική λειτουργία των πρασίνων.

ΠΡΕΠΕΙ να βρει σκορ με κάθε τρόπο ο Παναθηναϊκός

Η Κίμκι είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές άμυνες της διοργάνωσης για αυτό και είναι ζωτικής σημασίας για τον Παναθηναϊκό να βρει σκορ και να νιώσει γρήγορα άνετα απέναντι σε αυτή. Το πρώτο ματς, στο οποίο η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ ήταν ισοπεδωτική, σημαδεύτηκε από τη σπουδαία βραδιά του Ντένμον (24 πόντους-7/9 τρίποντα, 3 τελικές πάσες) και τη συνολικά πολύ καλή αμυντική προσπάθεια των πρασίνων.

 

Σήμερα έχουμε μπροστά μας ένα τελείως διαφορετικό παιχνίδι. Ο Παναθηναϊκός είναι αναγκασμένος (δίχως τον Λοτζέσκι) να βρει τρόπο ώστε να ανοίξει την άμυνα των γηπεδούχων δημιουργώντας ρήγμα και προϋποθέσεις για περιφερειακή εκτέλεση. Σε περίπτωση που οι πράσινοι παρουσιαστούν με «περιφερειακό χαρακτήρα» απέναντι στη Κίμκι προσπαθώντας να σπάσουν το ρόδι με δράσεις στη περίμετρο και ένας εναντίον ενός εκτέλεση από μέση και μακρινή απόσταση, νομίζω θα βαρεθούν να μετρούν lay ups στην άμυνα τους στο ανοιχτό γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ξεκλειδώσει την άμυνα των γηπεδούχων πατώντας με τη μπάλα στο ζωγραφιστό για να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο εκτέλεσης ή τη συνθήκη για να τελειώσει άμεσα φάσεις.

Τζέιμς & Πέιν

Το ντεμπούτο των δύο Αμερικανών του Παναθηναϊκού έρχεται σε ένα δύσκολο εκτός έδρας ματς με τον κόσμο της ομάδας να περιμένει με την αγωνία του ..πρωτάρη να παρακολουθήσει τον New look-Παναθηναϊκό. Είναι σαφές ότι οι απαιτήσεις αυτή τη στιγμή από τον Τζέιμς είναι περισσότερες. Ο πρώην γκαρντ της Νέας Ορλεάνης έχει δείξει τι μπορεί να κάνει σε επίπεδο Ευρωλίγκας και πέρυσι έπαιξε εξαιρετικό μπάσκετ στο ΟΑΚΑ υπό τον Τσάβι Πασκουάλ. Το κάθετο παιχνίδι του θα είναι κομβικό απέναντι στην άμυνα των Ρώσων.

Μπορεί να σπάσει τη πίεση και να δημιουργήσει τη συνθήκη –αναγκάζοντας τους γηπεδούχους να αλλάξουν προσέγγιση σε επίπεδο διάταξης- για να βρει η ελληνική ομάδα καλό περιφερειακό σουτ. Είναι δεδομένο ότι οι πράσινοι μπορούν να αξιοποιήσουν την ικανότητα του στο επιθετικό transition.

Θα είναι σημαντικό για τον Τζέιμς να αφήσει το παιχνίδι να έρθει σε αυτόν χωρίς να εκβιάσει προσπάθειες. Πάνω από όλα όμως, θα είναι σημαντικό για τον ίδιο τον Παναθηναϊκό να στηριχτεί στις βάσεις που έχει δημιουργήσει μέχρι τώρα και να μην ακουμπήσει με τη παραμικρή δυσκολία στον Αμερικανό γκαρντ οδηγώντας τον σε κατάχρηση προσπαθειών. Τουλάχιστον σε πρώτη φάση, οι πιθανότητες σε ανάλογες περιπτώσεις λένε πως η εικόνα (εφόσον συμβεί αυτό) θα είναι άσχημη και αυτό θέλει να αποφύγει ο Τσάβι Πασκουάλ.

Η Κίμκι είναι μια ομάδα που τρέχει πολύ καλά το γήπεδο και θα το έκανε ακόμα καλύτερα εάν δεν είχε σημαντικό πρόβλημα στο κομμάτι του ριμπάουντ. Είναι ένας λόγος για τον οποίον δεν εντοπίζεται «συνέχεια» στην απόδοση της από παιχνίδι σε παιχνίδι και ανάλογα με την ισχύ του αντιπάλου (και σε αυτόν τον τομέα). Η απουσία του Τόμας Ρόμπινσον είναι τεράστια. Eίναι ένα κομμάτι στο οποίο η παρουσία του Πέιν μπορεί να δώσει την έξτρα ώθηση που χρειάζεται ο Παναθηναϊκός. Μέσα από το αμυντικό ριμπάουντ το «τριφύλλι» μπορεί να ελέγξει τον ρυθμό και να εγκλωβίσει τους γηπεδούχους στο μισό γήπεδο και τις δαγκάνες των Καλάθη-Γκιστ-Σίνγκλετον. Ο Πέιν μπορεί, με τη παρουσία του και κυρίως την ικανότητα του να κυνηγήσει το επιθετικό ριμπάουντ, να βάλει πίεση στην άμυνα της Κίμκι. Η μάχη του ριμπάουντ θα κρίνει πολλά στη συγκεκριμένη αναμέτρηση. Εάν ο Παναθηναϊκός ελέγξει τις διεκδικούμενες μπάλες στα μετόπισθεν (Honeycutt) ελαχιστοποιώντας τις δεύτερες ευκαιρίες της ομάδας του κόουτς Μπαρτζώκα, θα έχει (ανεξάρτητα από τα ποσοστά του στην επίθεση) κάνει ένα πρώτο βήμα για την επικράτηση..

Το ντεμπούτο των Τζέιμς και Πέιν τραβάει τους προβολείς επάνω του με τη μπασκετική Ευρώπη να αναμένει με ανυπομονησία τον βαθμό στον οποίον θα καταφέρουν (εφόσον συμβεί αυτό) να βελτιώσουν  έναν διεκδικητή μιας θέσης για το φετινό F4 της διοργάνωσης. Η συνθήκη αυτή διπλασιάζει τον βαθμό δυσκολίας της συγκεκριμένης αναμέτρησης. Οι νέοι παίχτες καλούνται να δώσουν φρεσκάδα ώστε ο υπάρχον κορμός να λειτουργήσει όπως πρέπει στον δρόμο για μια σημαντική νίκη.  Μη ξεχνάμε ότι η Κίμκι θα τα δώσει όλα για το αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να βάλει τα κομμάτια στη θέση τους. Το θέμα θα είναι να βγει από αυτή τη περίοδο όσο το δυνατόν πιο σύντομα και με τις λιγότερες δυνατές απώλειες. Το σημερινό πρώτο τεστ αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον..