stoiximangr-olyvsvalencia

Οι απαντήσεις βρίσκονται στο γήπεδο…

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει στο παρκέ της Ευρωλίγκας για να αντιμετωπίσει τη Βαλένθια και να βρει τις απαντήσεις στα ερωτήματα που καταδυναστεύουν τις σκέψεις του μετά τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας…

Ο χαμένος τελικός απέναντι στην ΑΕΚ και η αγωνιστική συμπεριφορά των ερυθρολεύκων τοποθέτησε πάλι την ομάδα στη δίνη του προβληματισμού σε μια περίοδο που οι δύο μεγάλες σερί νίκες στην Ευρωλίγκα (απέναντι σε Φενέρ και Ρεάλ) είχαν φέρει ένα κλίμα ευφορίας στον οργανισμό. Το γήπεδο είναι καθρέφτης. Και εντός αυτού, στη Κρήτη και σε ένα ματς που κρινόταν ένας τίτλος,  ο Ολυμπιακός  είδε (για μια ακόμα φορά) την αλήθεια. Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου χρειάζεται βοήθεια αλλιώς θα συνεχίσει αυτή τη εκνευριστική βόλτα από το ζενίθ στο ναδίρ μέχρι το τέλος στη σεζόν.. Λένε ότι η λύση του προβλήματος ξεκινάει από το σημείο που αποδέχεσαι ότι έχεις πρόβλημα. Οι ερυθρόλευκοι εθελοτυφλούσαν για αρκετό καιρό. Πλέον κατανόησαν.. Και αποφάσισαν να ενισχύσουν την ομάδα τους στοχεύοντας να προσθέσουν την απαιτούμενη φρεσκάδα η οποία θα της δώσει ώθηση σε αυτό το καθοριστικό σημείο της χρονιάς.

Η Βαλένθια

Οι «νυχτερίδες» καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια τον τελευταίο καιρό, παίζοντας χωρίς και τα τρία PG τους (Diot-Vives-Van Rossom, τραυματίες όλοι). Ο κόουτς Vidorreta κάνει αλχημείες στην ουσία ανεβάζοντας  το δίδυμο Μαρτίνεθ-Αμπάλντε στις θέσεις των γκαρντ τη στιγμή που ΄Έρικ Γκριν αναγκάζεται να παίζει πολύ περισσότερο με τη μπάλα στα χέρια. Η Βαλένθια ηττήθηκε από τη Τενερίφη του Φώτη Κατσικάρη στα προημιτελικά του Copa Del Ray (72-79) σε ένα παιχνίδι που της έλειψε απελπιστικά η δημιουργία και το αποτελεσματικό περιφερειακό σουτ. Ο ενθουσιασμός από την εντός έδρας νίκη επί της ΤΣΣΚΑ (το highlight της σεζόν σε μια αναμέτρηση όπου οι Ισπανοί είχαν 20 τελικές και σούταραν 10/20 τρίποντα) κόπασε απότομα..

Μπορεί να τη «τελειώσει» στο ανοιχτό γήπεδο..

Τακτικά και σε επίπεδο αγωνιστικής κατεύθυνσης είναι ξεκάθαρο τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός για ρίξει στο καναβάτσο τον αντίπαλο του χωρίς να δώσει το παραμικρό δικαίωμα. Η Βαλένθια είναι μια ομάδα με αναιμική άμυνα (της λείπει το athleticism) η οποία αρέσκεται να παίζει τα παιχνίδια στο μισό γήπεδο και βασίζεται στις συνεργασίες για να σκοράρει. Χωρίς τα PG της θα είναι πολύ δύσκολο να ελέγξει το τέμπο σε μια έδρα όπου ο Ολυμπιακός στοχεύει συχνά στο να ανεβάσει τον ρυθμό και να παράγει με transition επίθεση. Είναι προφανές ότι οι ερυθρόλευκοι πρέπει να τρέξουν απέναντι στον συγκεκριμένο αντίπαλο ο οποίος θεωρώ πως θα δυσκολευτεί  να τους ακολουθήσει.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι ερυθρόλευκοι θα πρέπει να πιέσουν πολύ στην άμυνα τους.  Επάνω στη μπάλα (επαναλαμβάνω ότι μιλάμε για μια ομάδα που έχει πρόβλημα στη θέση «1» ) αλλά κυρίως μακριά από αυτή και ειδικά σε απόσταση μιας πάσας. Ο στόχος σε αυτή τη περίπτωση είναι να διακόψει τις γραμμές επικοινωνίας στην ισπανική επίθεση και να οδηγήσει τις «νυχτερίδες» σε παιχνίδι προσωπικής φάσης. Είναι ένα «γήπεδο» που δε το ..γνωρίζουν. Δεν έχουν άλλωστε τα «εργαλεία» για να παίξουν σε συνέχεια προσωπική φάση και να επιβιώσουν απέναντι σε μια τέτοια άμυνα. Οι γηπεδούχοι θα επιδιώξουν να «κλειδώσουν» τη δραστηριότητα του Έρικ Γκριν ελαχιστοποιώντας τις καλές ματιές του προς το καλάθι..

 

…και με τη σειρά τους να χτυπήσουν τον αντίπαλο στη καρδιά της άμυνας του.

Εκτός των Γκριν και Σαν Εμετέριο (έχουν τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο προσωπικής φάσης) η ελληνική άμυνα οφείλει να συγκεντρωθεί στο μαρκάρισμα του Ντούμπλιεβιτς ο οποίος αποτελεί ουσιαστικά και τον σταρ αυτής της ομάδας. Ένας ψηλός με πολύπλευρο ταλέντο και μια σπουδαία ικανότητα να παίξει με πλάτη αλλά πρόσωπο στο καλάθι το ίδιο αποτελεσματικά.

Τη παράσταση πάντως εδώ και καιρό (όσοι διαβάζετε Hoopfellas φανατικά νομίζω θα είστε ενημερωμένοι) κλέβει ο 22χρονος Alberto Abalde. Προϊόν της Χουβεντούτ, έφτασε φέτος στη Βαλένθια κερδίζοντας χρόνο στο rotation με τα δυνατά του πόδια και τα σπουδαία ψυχικά χαρίσματα εντός παρκέ..

Εν κατακλείδι.. Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του μια μάχη πρωτίστως με τον εαυτό του. Στην Ευρωλίγκα το επίπεδο είναι τέτοιο όπου ο καθένας πλέον έχει πιθανότητες επιτυχίας οπουδήποτε όμως η συγκεκριμένη αναμέτρηση μοιάζει με ένα «παιχνίδι μυαλού» για τον Ολυμπιακό απέναντι σε έναν αντίπαλο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του. Οι ερυθρόλευκοι καλούνται να «αναρρώσουν» βρίσκοντας τις απαντήσεις στα ερωτήματα που απειλούν και πάλι τη ψυχική υγεία αυτού του συνόλου. Και ο δρόμος αυτός περνάει μόνο μέσα από το γήπεδο..