Sombrero-stoiximanblog

Μέισον Γκρίνγουντ: ένα φαινόμενο στο Ολντ Τράφορντ

Απ’ τα μέσα Ιουνίου που τα περισσότερα μεγάλα πρωταθλήματα επέστρεψαν για να διεξαχθούν οι τελευταίες αγωνιστικές ώστε να κριθούν και οι τίτλοι στο γήπεδο, εκεί που πρέπει δηλαδή, πολλές ομάδες έχουν μεταμορφωθεί, όσο και αν κάτι τέτοιο φάνταζε αρκετά δύσκολο βάσει των ιδιαίτερων (και δύσκολων) συνθηκών, προς το καλύτερο. Μία από αυτές είναι και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα που -επιτέλους- δείχνει ικανή για να τερματίσει στην πρώτη τετράδα. Τον πρώτο, και ρεαλιστικό, στόχο της το περασμένο καλοκαίρι, μιας και όλοι γνωρίζαμε πως δεν έχει φτάσει ακόμα, στο επίπεδο να κοντράρει τις Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι στην κούρσα για το πρωτάθλημα. Απ’ την άλλη, αν υπάρχει κάποιος, εντός της ομάδας, που να έκανε πραγματικά το βήμα παραπάνω, σε μια περίοδο που η ομάδα του Σόλσκιερ δείχνει να βρίσκει και πάλι την χαμένη της -για χρόνια- ταυτότητα, μετά τους Μογιες, Φαν Χάαλ και Μουρίνιο, παρουσιάζοντας ελκυστικό ποδόσφαιρο και σκορπώντας παράλληλα χαμόγελα στους φίλους της, αυτός δεν είναι άλλος απ’ τον νεαρό Άγγλο επιθετικό Μέισον Γκρίνγουντ. Ένα απ’ τα πολλά νέα παιδιά που έχουν γεμίσει με ταλέντο τα γήπεδα της Αγγλίας και που πάνω τους αναμένεται να στηριχθεί και η εθνική τα επόμενα χρόνια για να καταφέρει -επιτέλους- κάτι καλό.

«Έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε παίκτη-φαινόμενο και να πρωταγωνιστήσει για πάρα πολλά χρόνια» δήλωσε πρόσφατα ο παλαίμαχος μέσος της Γιουνάιντεν, Λι Σαρπ, συμπληρώνοντας πως «βλέπω στο νεαρό πολλά από τα χαρακτηριστικά που είχε ο νυν προπονητής του, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, όταν μάτωνε τα δίχτυα με τη φανέλα της ομάδας, σηκώνοντας τη μία κούπα μετά την άλλη». Φυσικά και ο σπουδαίος πρώην άσσος μιλά για την τέχνη του γκολ. Αυτό το χάρισμα δηλαδή, γιατί για χάρισμα πρόκειται, που πρέπει να διαθέτει κάθε παίκτης που βρίσκεται στη γραμμή κρούσης μιας τόσο σπουδαίας ομάδας. Φυσικά και ο 18χρόνος δεν διαθέτει μόνο την τέχνη του σκοραρίσματος αλλά και όλα εκείνα τα συστατικά που πρέπει να έχει κάποιος για να σταθεί στο σύγχρονο, και άκρως απαιτητικό, κορυφαίο επίπεδο του ποδοσφαίρου της εποχής μας. Εξαιρετικός τεχνικά, με τεράστια περιθώρια βελτίωσης που κυριολεκτικά τρομάζουν, ταχύτατος σε εκνευριστικό βαθμό για τον αντίπαλο, ως ο παίκτης που θα παίξει και πάνω στη γραμμή, και το σημαντικότερο ίσως που χρειάζεται για να ξεχωρίσει κάποιος σε αυτή την ηλικία. Την οξυδέρκεια. Με εξαίρεση το πρώτο παιχνίδι, μετά τη διακοπή, με την Τότεναμ, που είχε λήξει 1-1, και ο νεαρός είχε περάσει στο γήπεδο, ως αλλαγή, ο Σόλσκιερ τον έχει χρησιμοποιήσει βασικό σε όλα τα επόμενα. Από εκείνο το σημείο η Γιουνάιτεντ μέτρησε μόνο νίκες, πριν σταματήσει το σερί στο 2-2, εντός με την Σαουθάμπτον, με τον ίδιο να έχει σε αυτό το διάστημα, τέσσερα γκολ, μία ασίστ, αλλά και δύο σερί μέτριες εμφανίσεις με Σαουθάμπτον και Κρίσταλ Πάλας. Στο πρόγραμμα είναι κι αυτές βέβαια, όπως για όλους.

Το 4-2-3-1 του Νορβηγού δείχνει να ταιριάζει στα χαρακτηριστικά του νεαρού που πλέον δεν βρίσκεται στην κορυφή της επίθεσης, αλλά στο δεξί άκρο. Εκεί, παίζοντας με αντίθετο πόδι (το αριστερό το καλό του) και κόβοντας συνεχώς προς την εστία, όπως ο μέγιστος Άριεν Ρόμπεν, έχει καταφέρει να εξελιχθεί σε μόνιμη πηγή κινδύνου. Κι όμως αυτό που τον κάνει ακόμα πιο δύσκολο στο να αντιμετωπιστεί είναι το γεγονός πως διαθέτει και εξαιρετικό δεξί. Πράγμα σπάνιο για ποδοσφαιριστή τόσο νεαρής ηλικίας. Κάτι που του δίνει τη δυνατότητα να παίξει και αντίθετα της εστίας, μεγαλώνοντας τον χώρο του γηπέδου, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στους δύο κεντρικούς μέσους της ομάδας (Πογκμπά και Φερνάντες συνήθως) να πατούν περισσότερο την αντίπαλη περιοχή, πολλαπλασιάζοντας την απειλή προς τον αντίπαλο.

Αυτή η ικανότητα του νεαρού, και η δυσκολία στην αντιμετώπισή της, κυρίως στο «ένας με ένας», βοηθά αρκετά για να μεγαλώσει και η επίδραση που έχει ο εξαιρετικός Μπρούνο Φερνάντες, στο παιχνίδι της ομάδας, με τον Πορτογάλο να μετρά, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ασίστ ή γκολ σχεδόν για κάθε 60 λεπτά που βρίσκεται στο χορτάρι. Ο Γκρίνγουντ απ’ την άλλη, μετρά ήδη 10 τέρματα (από τα 16 που έχει συνολικά), σε όλες τις διοργανώσεις, αγωνιζόμενος σε αυτή τη θέση, με τον Σόλκσιερ, όπως είναι και το λογικό, να μη σκέφτεται να τον κουνήσει από εκεί. Μιλάμε άλλωστε για κάποιον που αν και έμπαινε συνήθως αλλαγή μετρούσε πριν την καραντίνα 1 γκολ για κάθε 115 λεπτά. Την ίδια ώρα που ο Βάρντι (πρώτος σκόρερ στην κατηγορία) μετρούσε 1 για κάθε 129 και οι «παλιοί», και βασικοί, της δικής του ομάδας, Ράσφορντ και Μαρσιάλ, 1/134 ο πρώτος και 1/172 ο δεύτερος.

Ο Μέισον Γκρίνγουντ γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Γουίμπσεϊ, σε μια οικογένεια που λάτρευε τα σπορ. Οι γονείς και η αδερφή του τον στήριξαν από πολύ μικρή ηλικία στο όνειρο που είχε να γίνει ποδοσφαιριστής όταν, μόλις στα 5 του χρόνια, κλώτσησε για πρώτη φορά μπάλα στην άσημη ομάδα της περιοχής του, την Γουέστγουντ Τζούνιορς. Το ταλέντο του δεν άργησε να φτάσει στα αυτιά του τμήματος σκάουτινγκ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που με συνοπτικές διαδικασίες, αφού τα αυτιά έδωσαν τη θέση τους στα μάτια, τον έκανε δικό της, δίνοντάς του τη δυνατότητα να εξελιχθεί ποδοσφαιρικά βλέποντας στην πρώτη ομάδα τον αγαπημένο του παίκτη. Τον Γουέιν Ρούνεϊ. Απ’ τα 13 του ήταν ήδη σε όλες τις λίστες των μάνατζερ και των προπονητών της Αγγλίας. Ήταν η περίοδος που έσπασε και το ρεκόρ των 100 μέτρων για ποδοσφαιριστή της ηλικίας του, σε ολόκληρη την Βρετανία. Μέχρι τα 16 του είχε προλάβει να γίνει διεθνής (στους μικρούς) και να κερδίσει ένα σωρό ατομικά βραβεία εντός Νησιού, αλλά και εκτός, όπως στο φημισμένο τουρνουά της Ολλανδίας ICGT. Τον Οκτώβριο του 2018 υπέγραψε επιτέλους επαγγελματικό συμβόλαιο με την ομάδα που έμαθε να λατρεύει ως οπαδός, πραγματοποιώντας παράλληλα το πρώτο του μεγάλο όνειρο. Αν και για να πατήσει χορτάρι θα έπρεπε να περιμένει σχεδόν πέντε ολόκληρους μήνες. Ο πρώτος που τον πήρε σε αποστολή ήταν ο Ζοσέ Μουρίνιο, στο παιχνίδι των ομίλων με τη Βαλένθια, το Δεκέμβριο, και στις 6 Μαρτίου του ’19 ο Σόλσκιερ θα του δώσει τη δυνατότητα να κάνει ντεμπούτο, όχι σε κάποιο εύκολο παιχνίδι, αλλά στο 3-1 επί της Παρί για το Τσάμπιονς Λιγκ. Ήταν μόλις 17 ετών και 156 ημερών, πατώντας το γήπεδο για τα τελευταία λεπτά.

«Είναι ένα νέο παιδί που ακόμα μαθαίνει το ποδόσφαιρο και όλο αυτό το κάνει απέναντι σε άντρες χωρίς να χάνει σε κανένα σημείο την παιδική του αθωότητα και χωρίς αυτή η αθωότητα να τον επηρεάζει αρνητικά. Είναι ένα εξαιρετικό ταλέντο και ένας γεννημένος σκόρερ, ένα φαινόμενο, και αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να το χάσει ποτέ αν φυσικά συνεχίσει τη σκληρή δουλειά και παραμείνει σοβαρός και ταπεινός» Πρόσφατες δηλώσεις του Σόλσκιερ για το νέο μεγάλο ταλέντο του αγγλικού ποδοσφαίρου που αν κρίνουμε απ΄τη δουλειά που έριξε ο νεαρός μέσα στην καραντίνα, σε μια περίοδο που αρκετοί αθλητές (όλων των σπορ) δεν δούλεψαν σχεδόν καθόλου, θα συνεχίσουν να βρίσκονται στα χείλη του προπονητή του. Ο Γκρίνγουντ άλλωστε το τρίμηνο της διακοπής δούλεψε υπερβολικά, εκτός της τεχνικής του, και το σώμα του, βάζοντας αρκετά κιλά σε μύες, που χρειάζονται στο δυναμικό Βρετανικό ποδόσφαιρο, χωρίς όμως να χάσει καθόλου σε έκρηξη και ταχύτητα, κάτι που όπως ξέρουμε είναι βασικά συστατικά για τη θέση του ακραίου επιθετικού στο ποδόσφαιρο των ημερών μας και φυσικά στο κορυφαίο επίπεδο που παίζει, και θα συνεχίσει να παίζει, ο μικρός. Αυτή η δουλειά απέδωσε καρπούς, μιας και στο 0-3 επί της Άστον Βίλα (για την 34η αγωνιστική) ο Γκρίνγουντ έγινε ο πρώτος 18χρόνος, μετά το ίνδαλμα του (τον Ρούνεϊ), που σκοράρει σε τρία σερί παιχνίδια για την Πρέμιερ Λιγκ. Σε εκείνο το παιχνίδι μάλιστα είχε 38/41 σωστές πάσες (στο 87% είναι το ποσοστό του όλη τη σεζόν), τρία (3) σουτ, τα δύο στην εστία το ένα έγινε γκολ, και 50 επαφές σε 84 λεπτά, παίρνοντας όπως ήταν και το λογικό το βραβείο του κορυφαίου παίκτη της αναμέτρησης.

To βράδυ της Κυριακής η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βρεθεί απέναντι στην Τσέλσι, στο νέο Γουέμπλεϊ, για τον δεύτερο ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας και ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ θα περιμένει σίγουρα πολλά και από τον νεαρό σούπερ σταρ της ομάδας του. Ένα παιδί που όλοι πιστεύουν, με τον ίδιο όμως να πιστεύει περισσότερο απ’ όλους τον εαυτό του. Κάτι που είναι και το πιο σημαντικό. Για την ιστορία, οι δύο ομάδες έχουν τεθεί αντιμέτωπες και τις τρεις προηγούμενες σεζόν. Η Γιουνάιτεντ είχε επικρατήσει πέρσι, με 0-2, για τον 5ο γύρο, στο Στάμφοντ Μπριτζ, με την Τσέλσι να έχει επικρατήσει τις δύο προηγούμενες. Το 2018 με 1-0 στον Τελικό με το πέναλτι του Εντέν Αζάρ, και το 2017, πάλι με 1-0, για τα προημιτελικά αυτή τη φορά, με το γκολ του Καντέ. O Μέισον Γκρίνγουντ στο φετινό Κύπελλο μετρά τέσσερις συμμετοχές (τις τρεις ως βασικός) και ένα γκολ. Αυτό που μένει να δούμε είναι αν έχει κρατήσει ακόμα μια μεγάλη εμφάνιση για φέτος συνεχίζοντας την εξαιρετική του πορεία που δείχνει να μην έχει κανένα σταματημό σε μια καριέρα που αναμένεται να μας απασχολεί για πολλά χρόνια.