Κύπελλο Ελλάδας, Ημιτελικοί: Η ώρα της διαχείρισης & των υπερβάσεων

 

Ο θεσμός του Κυπέλλου φτάνει στην ημιτελική φάση όπου οι τέσσερις διεκδικητές θα πρέπει να διαχειριστούν την πίεση που δημιουργεί η «δίψα» για επιτυχία αλλά και ο φόβος της αποτυχίας. Δύο ματς με ξεκάθαρα φαβορί, μια ημέρα γεμάτη μπάσκετ.

 

Η τετράδα του Κυπέλλου σχηματίστηκε χωρίς εκπλήξεις και οι τέσσερις ομάδες του Λεκανοπεδίου της Αττικής θα δώσουν μεγάλες μάχες με στόχο να βρεθούν ένα βήμα πριν από τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Είναι η ώρα των αγωνιστικών υπερβάσεων για τη λαβωμένη ΑΕΚ αλλά και τον Παναθηναϊκό που θα βρουν απέναντι τους δύο υπέρτερους αντιπάλους. Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και το Περιστέρι θα κληθούν σήμερα να διαχειριστούν την πίεση του φαβορί.

Περιστέρι-ΑΕΚ

Αθηναϊκό ντέρμπι από τα παλιά με ένα πολύ δελεαστικό έπαθλο καθώς ο νικητής θα πάρει μια θέση στον τελικό και το δικαίωμα στο όνειρο της κατάκτησης ενός τίτλου, έστω και εάν οι πιθανότητες για αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες.

Το Περιστέρι έδειξε ένα πολύ σοβαρό πρόσωπο στον προημιτελικό απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ήταν η ομάδα που μας άρεσε περισσότερο στην πρώτη φάση του τουρνουά. Ένα σύνολο που ήξερε τι ήθελε και πώς να το πάρει. Αντιμετώπισε δυναμικά το αρχικό μειονέκτημα όταν και βρέθηκε πίσω στο σκορ. Η άμυνα του ήταν εξαιρετική και τα παιδιά που ήρθαν από τον πάγκο έκαναν καλή δουλειά. Οι «πρίγκιπες» της Δυτικής όχθης κατέθεσαν ενέργεια και εκτέλεσαν με προσήλωση όλες αυτές τις λεπτομέρειες που σε βάθος χρόνου σε βγάζουν μπροστά σε μια αμφίρροπη μάχη. Για αυτό και έβγαζαν τέτοια σιγουριά σε στιγμές που το προβάδισμα τους (7-8 πόντους με την κατοχή στον αντίπαλο) έμοιαζε εύθραυστο και ένα σουτ μπορούσε να πάει το μομέντουμ στην άλλη πλευρά.

Η εικόνα της ΑΕΚ  ήταν άσχημη στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο. Ο «Δικέφαλος» εμφάνισε σοβαρά προβλήματα στο αμυντικό κομμάτι , επιτρέποντας στον Πανιώνιο να συνδεθεί νωρίς με το καλάθι και στον έμπειρο Δημήτρη Βεργίνη να νιώσει άνετα απέναντι στην κιτρινόμαυρη άμυνα. Η ομάδα της Νέας Σμύρνης κατά αυτόν τον τρόπο έχτισε την αυτοπεποίθηση και διεκδίκησε την νίκη μέχρι τέλους, χάνοντας στις λεπτομέρειες ένα ματς που κάλλιστα θα μπορούσε να έχει κερδίσει. Οι γκαρντ του Καντζούρη ήταν διστακτικοί απέναντι σε μια άμυνα που επέλεγε να δώσει χώρο για περιφερειακή εκτέλεση υπαγορεύοντας ουσιαστικά στον αντίπαλο το τι θα κάνει.

Εκτός των αγωνιστικών προβλημάτων, η ΑΕΚ έχει να αντιμετωπίσει και ένα «κύμα» απουσιών καθώς έχασε βασικούς παίχτες με τραυματισμό. Ειδικά το κενό του Akil Mitchell είναι πολύ δύσκολο να αναπληρωθεί σε μια χρονική στιγμή όπου θα λείψει πιθανόν και ο Miles, ενώ ο Madsen (όπως και ο Μαυροειδής) επίσης δεν είναι διαθέσιμος. Ο «Δικέφαλος» θα στραφεί αναγκαστικά στο small ball, βασιζόμενος στην τριάδα των Γόντικα-McGriff-Γιάνκοβιτς στο «ζωγραφιστό» ενώ αναμένεται να παρουσιάσει σχήματα με αρκετά γκαρντ αλλά και άμυνα ζώνης.

Ian Hummer Πόντοι 9+ σε απόδοση 1.87 στη Stoiximan

Το Περιστέρι θα προσπαθήσει να μην αποπροσανατολιστεί από τα προβλήματα του αντιπάλου. Έχει σαφώς περισσότερες λύσεις και είναι το φαβορί, όμως πρέπει να το αποδείξει στο γήπεδο. Ο Ντένμον έκανε μεγάλο ματς στον προημιτελικό, ο Μωραΐτης ήταν πιθανόν ο MVP, σκοράροντας 13 από τους 16 πόντους του στο πρώτο ημίχρονο όταν τα πράγματα ήταν δύσκολα για την ομάδα του ενώ παράλληλα έπαιξε πολύ καλή άμυνα στον Hands και ο Hammer έδειξε πόσο πολύτιμος είναι σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού κάνοντας αρκετή δουλειά στη γραμμή ψηλών, είτε ως «4» είτε ως «5».  Οι press-άμυνες με παγίδες δούλεψαν αρκετά καλά επίσης.

Η ΑΕΚ δεν βρίσκεται σε καλό φεγγάρι αγωνιστικά και οι απουσίες δυσχεραίνουν το έργο της καθώς θα πρέπει να υπερβεί εαυτόν για να κερδίσει έναν πιο ποιοτικό αντίπαλο. Το Περιστέρι χωρίς τυμπανοκρουσίες, δείχνει συμπαγές και πλέον με τις προσθήκες των Κόλεμαν-Χάμερ έχει μεγαλύτερο βάθος. Δείχνει ότι διαθέτει το προφίλ και την αύρα του αουτσάιντερ που είναι αποφασισμένο να φτάσει μέχρι τέλους και να διεκδικήσει το τρόπαιο σε μια διοργάνωση με ξεκάθαρο φαβορί.

Bet Builder με Χάντικαπ Περιστέρι -4.5 και Πόντοι Under 162.5 σε απόδοση 2.01 στη Stoiximan

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός

Το παιχνίδι που όλοι περιμένουμε, με τους δύο «αιώνιους» να βρίσκονται αντιμέτωποι στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Οι ερυθρόλευκοι με όπλο την άμυνα τους κράτησαν χαμηλά τον Άρη κερδίζοντας εύκολα τον προημιτελικό ενώ το «τριφύλλι» παρότι έπαιξε αρκετά καλό μπάσκετ για περίπου τριάντα λεπτά, εν τέλει κινδύνεψε από τον Κολοσσό Ρόδου κάνοντας μια άσχημη τέταρτη περίοδο.

Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του κόουτς Μπαρτζώκα, η συγκεκριμένη αναμέτρηση αλλά και το τουρνουά έχουν φαβορί και μάλιστα δυνατό. Ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο Νο1 της Ευρωλίγκας για κάποιο λόγο. Παίζει το καλύτερο μπάσκετ ανάμεσα στις ομάδες του υψηλού επιπέδου, διαθέτει ισχυρό χαρακτήρα και τους αμυντικούς μηχανισμούς για να αντιμετωπίσει απρόοπτα και δυσκολίες αλλά και την προσαρμοστικότητα για να κερδίσει μάχες διαφορετικής αγωνιστικής φύσεως.

Η επίθεση του ρολάρει εξαιρετικά με βάση της πάντα την πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας ενώ από τη στιγμή που οι Πειραιώτες ανέβασαν τους αμυντικούς  τους δείκτες ξεχώρισαν ανάμεσα στον ανταγωνισμό. Ο Ολυμπιακός διαθέτει αξιοθαύμαστη ισορροπία στο παιχνίδι του και πνευματική ετοιμότητα ενώ ολόκληρη η ομάδα, συμπεριλαμβανομένου και των αστεριών της, δουλεύει και λειτουργεί στη βάση της θυσίας του «εγώ». Αναμφίβολα αυτό είναι μια μεγάλη επιτυχία για τον κόουτς Μπαρτζώκα, το δημιούργημα του οποίου έχει κερδίσει τον θαυμασμό της μπασκετικής Ευρώπης.

Shaquielle McKissic Πόντοι 6+ σε απόδοση 1.72 στη Stoiximan

Ο Παναθηναϊκός αντίθετα βρίσκεται σε μια αδιέξοδη κατάσταση. Το αγωνιστικό μοντέλο του Ράντονιτς δεν έχει δουλέψει και η επικοινωνία με τους παίχτες μοιάζει να έχει χαθεί. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι για έναν οργανισμό να ταιριάζουν τα χνώτα του με τον προπονητή που επιλέγει, γιατί ο Μαυροβούνιος έχει ικανότητες όπως μας έχει δείξει στο παρελθόν αλλά σαν προσωπικότητα είναι μακριά από τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα και την ιδιοσυγκρασία του κλαμπ. Η λάμψη του μεγάλου αντιπάλου αυτήν την περίοδο φαίνεται ικανή να τραβήξει τους πράσινους προς τα επάνω. Οι δύο «αιώνιοι» άλλωστε το έχουν βιώσει αυτό στο παρελθόν από αντίθετους ρόλους. Υπάρχει η διάθεση στο ΟΑΚΑ για αλλαγές (αυτές που έγιναν προσφάτως και κάποιες που ίσως γίνουν στο άμεσο μέλλον) που θα βελτιώσουν την ομάδα.

Το ζήτημα για τον Παναθηναϊκό είναι να ξεφύγει από αυτήν την «ημέρα της μαρμότας» που ζει αγωνιστικά εδώ και καιρό. Χρειάζεται μια ένεση φρεσκάδας αλλά και ένα καινούργιο  σημείο αναφοράς . Αυτό θα μπορούσε να είναι η έλευση του Ματ Τόμας όμως ο πρόσφατος τραυματισμός του τον έθεσε εκτός διοργάνωσης. Με τον Αμερικανό στη θέση του Ουίλιαμς (unpopular opinion) και τους Αγραβάνη-Μαντζούκα στο «4» οι πράσινοι ίσως ήταν σε θέση να εκπλήξουν τον Ολυμπιακό στον σημερινό ημιτελικό, όμως αυτό δεν θα το μάθουμε ποτέ. Στο “τριφύλλι” έχουν συγκεκριμένες μονάδες σε καλή αγωνιστική κατάσταση (Γκουντάιτις-Λι) και ελπίζουν σε ένα καλό αμυντικό παιχνίδι ώστε να είναι ανταγωνιστικοί.

Τρία στοιχεία-κλειδιά για τον Ολυμπιακό

-Η μετατροπή της άμυνας σε άμεση επίθεση. Με τον εξαιρετικό Τόμας Ουόκαπ μπροστάρη και τον -πολύ δυνατό στην άμυνα σε απόσταση μιας πάσας- Κώστα Παπανικολάου δίπλα του, οι ερυθρόλευκοι θα προσπαθήσουν να ανεβάσουν τη γραμμή πίεσης στην άμυνα τους και να αναγκάσουν τον αντίπαλο σε αναποτελεσματικό παιχνίδι ένας με έναν στο μισό γήπεδο. Αυτή η τάση κατά κανόνα (και δη στην επίθεση του φετινού Παναθηναϊκού) δημιουργεί λάθη, άρα και ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο για τον Ολυμπιακό. Ο Παναθηναϊκός έχει μια από τις πιο αδύναμες transition άμυνες στην Ευρωλίγκα άλλωστε.

-Η εξασφάλιση της κυριαρχίας στο «ζωγραφιστό». Η παρουσία του Φαλ έχει κάνει τη διαφορά στα ντέρμπι της τελευταίας διετίας για τον Ολυμπιακό καθώς ο Γάλλος μπορεί να επιβληθεί με «κυβικά» του σκοράροντας αλλά και δημιουργώντας για τους συμπαίχτες του όταν η άμυνα στείλει βοήθεια. Είναι εξόχως σημαντικό για την αγωνιστική ισορροπία των ερυθρολεύκων να πάρουν παραγωγή από τον Φαλ στην «καρδιά» της ρακέτας.

-Η επιμονή και η προσήλωση στο πλάνο και στο σύστημα που δουλεύεται όλη τη σεζόν. Ένας ημιτελικός Κυπέλλου και δη ένα «αιώνιο» ντέρμπι μπορεί να φέρει ψυχολογικές διακυμάνσεις, αγωνιστικά απρόοπτα και νέα δεδομένα ενώ το μπαλάκι του μομέντουμ αλλάζει γρήγορα χέρια. Όσο οι παίχτες του Γιώργου Μπαρτζώκα κυκλοφορούν τη μπάλα και μετακινούν την άμυνα, οι πιθανότητες να βρουν καλά σουτ θα αυξάνονται. Σημειώστε ότι η αποτελεσματική περιφερειακή εκτέλεση μετράει διπλά σε τέτοια νοκ-άουτ παιχνίδια υψηλών παλμών.

Τρία στοιχεία-κλειδιά για τον Παναθηναϊκό

-Το ψυχολογικό κομμάτι. Οι πράσινοι μετρούν συνεχόμενες ήττες σε ντέρμπι «αιωνίων» αλλά αυτό δεν πρέπει να «γράψει» στη ψυχοσύνθεση τους μπαίνοντας σε αυτόν τον ημιτελικό. Είναι μια τεράστια ευκαιρία για εξιλέωση και γύρισμα του γενικού διακόπτη που αφορά κάθε λειτουργία στην ομάδα. Η γλώσσα του σώματος θα είναι καθοριστική λοιπόν. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να μπει και να δείξει ότι το θέλει περισσότερο. Ότι είναι αυτός που «διψάει» πιο πολύ για αυτόν τον τίτλο. Οι παίχτες του Ράντονιτς οφείλουν να παίξουν αυτό το ματς στα «κόκκινα» για 40 λεπτά. Οτιδήποτε άλλο, απλά δεν θα είναι αρκετό.

-Passive Dwayne. Πρόκειται για μια παράμετρο την οποία είχαμε θίξει και σε προηγούμενο ντέρμπι από αυτό εδώ το βήμα. Το ατομικό πακέτο του Αμερικανού σκόρερ (φυσικά «εργαλεία», δεξιότητες στο ένας εναντίον ενός) μπορεί να αλλάξει τους συσχετισμούς σε μια άμυνα και δη σε επίπεδο χώρων. Όταν διαβάζει σωστά και πασάρει, είναι πολύ πιο δύσκολα αναγνώσιμος από τον αντίπαλο. Ο Μπέικον οφείλει να εκμεταλλευτεί την προσοχή που θα έχει επάνω του, αξιοποιώντας τους συμπαίχτες του. Υπάρχει μια τάση προς αυτήν την κατεύθυνση προσφάτως. Στα τελευταία 6 ματς των πρασίνων, ο Αμερικανός wing μετράει 3.8 τελικές πάσες για μόλις 1.3 λάθη. Είχε 7 ασίστ για 3 λάθη στον προημιτελικό με τον Κολοσσό.

Dwayne BaconΑσίστ 3+ σε απόδοση 1.75 στη Stoiximan

-Ο Παπαγιάννης. Είναι ο παίχτης που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες το παρκέ εάν κάνει ένα μεγάλο παιχνίδι. Τα προσόντα του είναι σημαντικά και όλοι γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει . Εάν μπορέσει να ματσάρει τον Φαλ (με αρωγό το συνολικό αμυντικό πλάνο όταν η μπάλα κατευθύνεται στο low post), τα δεδομένα θα είναι τελείως διαφορετικά. Η ταχύτητα του επίσης (στο μισό αλλά και στο ανοιχτό γήπεδο) μπορεί να γεννήσει πολλά πλεονεκτήματα τα οποία οι πράσινοι δεν έχουν εκμεταλλευτεί καθόλου φέτος. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να ακουμπήσει στο πάθος των Παπαγιάννη-Αγραβάνη-Μαντζούκα σήμερα για να κερδίσει αυτό το ματς.

Εν κατακλείδι, πάμε σε έναν ημιτελικό με φαβορί τον Ολυμπιακό γνωρίζοντας όμως ότι η φύση αυτών των παιχνιδιών στη διοργάνωση του Κυπέλλου είναι πολύ ιδιαίτερη, κάτι που αποδεικνύεται κάθε χρόνο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Παναθηναϊκός πρέπει να επιβληθεί στο «φυσικό» και ενεργειακό κομμάτι για να ανταγωνιστεί ένα σύνολο του οποίου τα δυνατά στοιχεία είναι ακριβώς αυτά. Το επάνω χέρι στο σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Bet Builder με Χάντικαπ Ολυμπιακός -4.5 και Paris Lee Πόντοι 9+ σε απόδοση 2.03 στη Stoiximan

 

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές.

Hoopfellas.gr