Ναβας Ρεάλ Μαδρίτης Stoiximan Blog

Οι δύο ανατρεπτικοί μήνες του Κέιλορ Νάβας

Δευτέρα 31 Αυγούστου. Αεροδρόμιο Μαδρίτης. Στην αίθουσα VIP βρίσκεται ένας άντρας με ένα κινητό στο χέρι. Δεν έχει βαλίτσες μαζί του, κάθεται δίπλα σε μια όμορφη γυναίκα και μοιάζει στενοχωρημένος. Κοιτάζει με απλανές βλέμμα προς την πίστα του αεροδρομίου, εκεί που υπάρχει ένα ιδιωτικό τζετ από την Αγγλία να περιμένει. Το κινητό τού άντρα χτυπάει,  το σηκώνει, δεν λέει πολλές κουβέντες και το κλείνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα. Ψιθυρίζει κάτι στην γυναίκα, αυτή τον αγκαλιάζει και αμέσως φεύγουν. Όταν μετά από ώρα φτάνουν στο σπίτι τους, ξεσπάει σε κλάματα. Ο Κέιλορ Νάβας μένει την τελευταία στιγμή στην Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο τερματοφύλακας από την Κόστα Ρίκα έζησε στα τέλη της μεταγραφικής περιόδου μια απίστευτη περιπέτεια. Βρέθηκε ουσιαστικά ανεπιθύμητος στη Ρεάλ Μαδρίτης και χρησιμοποιήθηκε ως αντάλλαγμα ώστε να φτάσει ο ποθητός ντε Χέα, ο νέος Ίκερ Κασίγιας, στο Μπερναμπέου. Ο Νάβας πέρασε τα ιατρικά στην Μαδρίτη και υπέγραψε στο κρεβάτι του γιατρού ένα συμβόλαιο που έφτανε τις 16 σελίδες. Μετά πήγε στο αεροδρόμιο και περίμενε το ΟΚ για να ανέβει στο τζετ της Γιουνάιτεντ και να φτάσει στο Μάντσεστερ και τη νέα του ομάδα. Όταν έμαθε ότι η μεταγραφή-φιάσκο του καλοκαιριού χάλασε, ξέσπασε.

Ο Νάβας δεν ήθελε να φύγει από την Μαδρίτη και η εξέλιξη τον χαροποίησε. Από… φύρα, σε λίγες ώρες έγινε ξανά ο βασικός τερματοφύλακας της Ρεάλ. Ο εξαιρετικά θρήσκος Νάβας το απέδωσε σε θέλημα Θεού, όπως και οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή του. Η αλήθεια είναι όμως πως για ό,τι έχει κερδίσει, έχει μοχθήσει. Η ζωή του άλλωστε και η καριέρα του είναι μια περιπέτεια όπου ο Νάβας κάνει συνέχεια το βήμα παραπάνω.

Την πρώτη μεταγραφή του ο Νάβας την έκανε στα 16 του, όταν η Σαπρίσα έδωσε 50 μπάλες ποδοσφαίρου για να τον αποκτήσει από την τοπική ομάδα του χωριού του στην Κόστα Ρίκα. Εκεί σήκωσε ένα σωρό τίτλους και ήρθε η ευκαιρία να παίξει στην Ευρώπη. Αν τη χρονιά 2010-11 κάποιος έλεγε ότι η Ρεάλ Μαδρίτης σε λίγα χρόνια θα είχε βασικό τον τερματοφύλακα της τελευταίας ομάδας της Σεγούντα δεν θα το πίστευε κανείς. Κι όμως, ο Κέιλορ πήγε στην Αλμπαθέτε που βγήκε 22η και καταϊδρωμένη και τελικά υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία. Κάποιος με ποδοσφαιρικό μάτι όμως τον είδε και τον πήρε δανεικό στην Λεβάντε την επόμενη σεζόν.

Κι εκεί όμως ήταν αναπληρωματικός, παίζοντας μόνο στο Κόπα ντελ Ρέι και μόλις ένα παιχνίδι βασικός στο πρωτάθλημα. Η Λεβάντε τελικά τον αγόρασε το καλοκαίρι του 2012 με ένα ποσό κοντά στις 200.000€  και αν κάποιος τότε έλεγε ότι θα τον πουλούσε με 10 εκατομμύρια στην Ρεάλ Μαδρίτης θα γελούσε όλος ο κόσμος. Ο Νάβας συνέχισε να είναι αναπληρωματικός και τη δεύτερή του σεζόν μέχρι να έρθει το ονειρικό 2013-14. Η χρονιά που βγήκε μέσα στους τρεις καλύτερους τερματοφύλακες της Πριμέρα μαζί με τον Κουρτουά και τον Καβαγιέρο, η χρονιά που όλος ο κόσμος τον έμαθε από το Μουντιάλ, η χρονιά που πήγε στην Μαδρίτη. Παρά την όλη ιστορία με τον Κασίγιας, ο Κέιλορ ήταν αναπληρωματικός με λίγα σχετικά ματς. Φέτος, μετά την φυγή του Άγιου Ίκερ, δεν φάνηκε να τον πιστεύουν και έκαναν τα πάντα για να φέρουν τον ντε Χέα.

Σάββατο 31 Οκτωβρίου. Μετά από εννιά αγωνιστικές ο Νάβας έχει δεχτεί μόλις τρία γκολ. Όχι επειδή η άμυνα της Ρεάλ βγάζει μάτια, άλλωστε σύμφωνα με μια έρευνα της εφημερίδας As είναι ο τερματοφύλακας από τις πέντε πρωτοπόρους των μεγαλύτερων πρωταθλημάτων της Ευρώπης με τα περισσότερα σουτ στην εστία του. Είναι όμως κι αυτός με ποσοστό 90% σε αποκρούσεις, μερικές εκ των οποίων παραπάνω από εντυπωσιακές και 27 σωτήριες επεμβάσεις. 15 φορές έχει αγωνιστεί στην Πριμέρα με τη φανέλα της Ρεάλ και δεν έχει χάσει σε κανένα ματς.

Ήδη, αυτή την εβδομάδα άρχισε να γράφεται ότι η Ρεάλ προτίθεται να του ανανεώσει το συμβόλαιο με αυξημένες απολαβές. Ο Νάβας κατέβασε τα ρολά στο Βίγκο σε ένα ματς που η Θέλτα τον βρήκε απέναντί της και οι παίκτες της απέδωσαν σε αυτόν και μόνο την ήττα. Στον κόσμο των γκαλάκτικος αυτό δεν σημαίνει ότι το θέμα ντε Χέα έκλεισε. Σημαίνει όμως ότι όλοι πλέον έχουν αναγνωρίσει ότι ο Νάβας είναι εκεί για να κάνει τη διαφορά. Η Ρεάλ αντιμετωπίζει την Λας Πάλμας σήμερα, ο Νάβας νιώθει ενοχλήσεις και οι φίλοι της Ρεάλ που πριν λίγες εβδομάδες του κουνούσαν το μαντίλι τώρα ανησυχούν αν θα χάσει ένα ματς.