Ώρα Κυπέλλου

Ο θεσμός του Κυπέλλου «τρέχει» σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τις ομάδες να διεκδικούν τον πρώτο τίτλο της σεζόν. Το απρόοπτο στις τάξεις του Παναθηναϊκού αποτέλεσε αξεπέραστο εμπόδιο ώστε να ολοκληρωθεί το μίνι-τουρνουά αυτό το Σαββατοκύριακο. Όμως σήμερα έχουμε δύο σημαντικά ματς  για τη φάση των «8», τα οποία αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η εβδομάδα του Κυπέλλου συνιστά μια δοκιμασία για τις ομάδες σε ολόκληρη την  Ευρώπη. Ανεξάρτητα από την ποιοτική βαθμίδα στην οποία ανήκουν, πρέπει να κάνουν ένα διάλειμμα από τους βασικούς τους στόχους (πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκά παιχνίδια) και να ετοιμαστούν ψυχολογικά για ένα ταξίδι στο όνειρο του τίτλου. Το πρόβλημα που προέκυψε ξαφνικά στις τάξεις του Παναθηναϊκού, αναγκαστικά μεταθέτει την ολοκλήρωση του θεσμού πιθανόν για την Άνοιξη. Ο Προμηθέας πέρασε από τη Ρόδο εχθές σε ένα πολύ ανταγωνιστικό παιχνίδι απέναντι στον Κολοσσό ο οποίος έκανε μεγάλη προσπάθεια, χάνοντας το εισιτήριο για την τετράδα στις λεπτομέρειες.

Σήμερα έχουμε δύο αναμετρήσεις οι οποίες επίσης αναμένονται αμφίρροπες. Πάμε να τις δούμε μαζί…

ΗΡΑΚΛΗΣ-ΠΑΟΚ: Το ντέρμπι του Βορρά

Παλιό, καλό ντέρμπι του Βορρά με τον «Γηραιό» να αντιμετωπίζει τον «Δικέφαλο» σε μια μάχη που θα δώσει το εισιτήριο για την τετράδα του θεσμού. Οι δύο ομάδες συναντήθηκαν πριν περίπου δύο εβδομάδες στο γήπεδο της Πυλαίας για το πρωτάθλημα, με τον ΠΑΟΚ να επικρατεί με 79-72. Ήταν μια αμφίρροπη αναμέτρηση στην οποία ο Ηρακλής είχε διαστήματα καλού μπάσκετ, επιστρέφοντας στο σκορ. Ο ΠΑΟΚ καθάρισε το ματς στην τέταρτη περίοδο, όταν οι περιφερειακοί του σκόραραν σημαντικά τρίποντα (Γκρίφιν-Μήτρου-Λονγκ) επάνω στην άμυνα αλλαγών του Ηρακλή, παίρνοντας το μομέντουμ και μαζί ένα σημαντικό -όπως αποδείχθηκε- προβάδισμα στο σκορ.

Ο Ηρακλής του κόουτς Καλύβα διανύει μια δύσκολη αγωνιστικά περίοδο τον τελευταίο καιρό στο πρωτάθλημα, μετά το αρκετά καλό του ξεκίνημα. Μη ξεχνάμε ότι ο «Γηραιός» έχει παράλληλα και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις στο FIBA Europe Cup όπου τα πάει περίφημα και ίσως η κούραση παίζει ρόλο. Από την άλλη πλευρά, ο ΠΑΟΚ δείχνει ένα σαφώς βελτιωμένο πρόσωπο μετά την έλευση του κόουτς Λυκογιάννη και αυτό αντικατοπτρίζεται και στη βαθμολογία. 

Ο «Δικέφαλος» είναι ομάδα με περισσότερο ταλέντο και βάθος. Σουτάρει με 40.9% από τη γραμμή του τριπόντου, νούμερο που αποτελεί την καλύτερη επίδοση στη Stoiximan Basket League (να σημειωθεί ότι ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που παίρνει τις λιγότερες προσπάθειες από το τρίποντο). Με τον Κονατέ έχει το κορμί για να ματσάρει τον Καββαδά και ελπίζει ότι το βάθος του, θα του δώσει ένα προβάδισμα στη τελική ευθεία της αναμέτρησης. Ο Ηρακλής ποντάρει στο δίδυμο των scoring-guards του, Χάνλαν και Χάτσερ. Πρόκειται για δύο αθλητές με εμπειρία και σημαντική ικανότητα στο σκοράρισμα, οι οποίοι μπορούν να αλλάξουν τις ισορροπίες σε ένα τέτοιο παιχνίδι, εφόσον ξεκινήσουν καλά και συνδεθούν με το καλάθι. Ο «Γηραιός» έχει Έλληνες παίχτες με εμπειρία και καλύτερους αμυντικούς δείκτες από τον αντίπαλο του. Πάμε για μια αρκετά ενδιαφέρουσα αναμέτρηση.

ΛΑΥΡΙΟ-ΑΕΚ:  Προάγγελος των playoffs

Το Λαύριο αποτελεί τη μεγάλη έκπληξη του φετινού πρωταθλήματος, παρουσιάζοντας ένα εξαιρετικό σύνολο που αποδίδει ισορροπημένο μπάσκετ.  Στην έδρα του κατέβαλλε την αντίσταση του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ απόλυτα δίκαια, αποδίδοντας μπάσκετ υψηλού επιπέδου σε άμυνα και επίθεση. Το σύνολο του κόουτς Σερέλη αποτελεί την πιο καυτή ομάδα της Stoiximan Basket League μετρώντας 10 νίκες στα τελευταία έντεκα ματς (ηττήθηκε μόνο στην Πάτρα από τον Προμηθέα σε ένα ματς που ουσιαστικά το «χάρισε» στον αντίπαλο, παρότι ήταν εμφανώς καλύτερο από τους Πατρινούς σε ολόκληρη τη διάρκεια του).

Στην ΑΕΚ γνωρίζουν ότι θα πρέπει να πιάσουν υψηλά αγωνιστικά standards σήμερα για να πάρουν το εισιτήριο για τους «4» του Κυπέλλου. Ο κόουτς Παπαθεοδώρου πρόσθεσε ταλέντο με τον Ντέριλ Μέικον στην περιφερειακή του γραμμή. Πρόκειται για έναν γκαρντ ο οποίος μπορεί να σκοράρει, να δημιουργήσει και να ηγηθεί της ομάδας χωρίς αμφιβολία,  σε αυτό το επίπεδο ανταγωνισμού. Ο «Δικέφαλος» γνωρίζει ότι έχει πλεονέκτημα στο «ζωγραφιστό» και θα προσπαθήσει να σημαδέψει τον Μορέϊρα που σκόραρε 30 πόντους στα τέλη του Δεκέμβρη απέναντι στο σύνολο του Σερέλη. 

Το Λαύριο θα προσπαθήσει να ματσάρει με την ενέργεια και την ταχύτητα του το πλεονέκτημα της ΑΕΚ σε όρους μεγέθους. Το δίδυμο Κάρτερ-Ντιαλό είναι σε εξαιρετική κατάσταση ενώ η ομαδική επίδοση από την γραμμή του τριπόντου (39.9%, Νο3 στη λίγκα) αποτελεί ένα σημαντικό σύμμαχο απέναντι στα κορμιά του αντιπάλου και τη δυνατότητα του να κλείσει την πρόσβαση στο «ζωγραφιστό».

Πάμε για σπουδαία μάχη, με το βλέμμα –εκτός των άλλων και- στα φετινά playoffs όπου η πιθανότητα να συναντηθούν οι δύο ομάδες είναι υπαρκτή.