john stockton

John Stockton: O Μίστερ Ασίστ (videos)

Ο John Stockton κλείνει σήμερα τα 53 του χρόνια και είναι μια καλή αφορμή να θυμηθούμε την καριέρα του μεγάλου point guard.

Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες στην ιστορία του μπάσκετ και ειδικότερα του NBA, που καθορίζουν τόσο πολύ μια θέση. O John Stockton είναι, όμως, ένας από αυτούς. Δεν μπορεί να γίνει κουβέντα για τους πλέι μέικερ του NBA χωρίς να αναφερθεί κανείς σε αυτόν και τα ρεκόρ του. Όπως εδώ και τόσες μέρες μετά την αποχώρηση του Steve Nash αναφέρεται ότι είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες, που δεν έχουν πάρει ποτέ πρωτάθλημα, τότε αυτό πρέπει να τονιστεί τόσο πολύ περισσότερο για τον Stockton.

Ο Stockton γεννήθηκε στο Spokane της Washington στις 26 Μαρτίου το 1962. Στην κολεγιακή του καριέρα αποφάσισε να μείνει στη γενέτειρά του και να παίξει για το Gonzaga University κι έγινε έτσι η τρίτη γενιά της οικογένειάς του που περνούσε από τη συγκεκριμένη ομάδα. Όλα είχαν αρχίσει από τον παππού του, που έπαιζε τη δεκαετία του ’20.

Στην τελευταία του σεζόν στο πανεπιστήμιο, είχε 20,9 πόντους μέσο όρο, με 57% ευστοχία, ενώ ήταν πρώτος τόσο στο σκοράρισμα όσο και στις ασίστ και τα κλεψίματα στην περιφέρειά του.

NBA

Το 1984, ο Stockton επιλέχθηκε από τους Utah Jazz στον πρώτο γύρο και συγκεκριμένα στην 16η θέση. Το γεγονός ότι δεν ήταν κάποιο μεγάλο όνομα δεν έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους οπαδούς της ομάδας.

Δεν ήξεραν, όμως, τι θα είχαν στην ομάδα τους για τις επόμενες 19 σεζόν. Ο Stockton έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια στις 17 από τις 19 σεζόν του στους Jazz, οι οποίοι με τον Stockton στην ομάδα, έπαιζαν ανελλιπώς στα Play-offs για 19 σεζόν.

Το αέρινο αλλά και old-school σκληρό στιλ του, η σωστή επιλογή του σε προσπάθειες για καλάθι, οι ασίστ και τα κλεψίματά του έχουν μείνει στην ιστορία.

Ο Stockton είχε μια double-double καριέρα με 13,1 πόντους και 10,5 ασίστ μέσο όρο σε 1.504 παιχνίδια. Κατέχει το ρεκόρ για τις περισσότερες ασίστ και τα περισσότερα κλεψίματα στην ιστορία του πρωταθλήματος (καθώς και τόσα άλλα).


Στατιστικά:

Παιχνίδια: 1.504

Πόντοι: 19.711

Ασίστ: 15.806 ΡΕΚΟΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ NBA  (περισσότερες από 3.000 παραπάνω από τον δεύτερο στη λίστα Jason Kidd)

Κλεψίματα: 3.265 ΡΕΚΟΡ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ ΣΤΟ NBA

 

Hall of Fame

Ο Stockton έχει κερδίσει τον σεβασμό συμπαικτών και αντιπάλων μετά από την παρουσία του τόσα χρόνια τόσο μέσα όσο και έξω από τα γήπεδα.


Εννοείται ότι ο Stockton έχει εισαχθεί στο Hall of Fame, μόνο που το κατάφερε όχι μόνο μία φορά, αλλά δύο. Η μία ήταν για την καριέρα του στο NBA και η άλλη για την πορεία του με την Εθνική Η.Π.Α. το 1992, την επονομαζόμενη και Dream Team, με την οποία κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τόσο το 1992 όσο και το 1996.


Θρύλος

Ο John Stockton είναι ένας θρύλος του μπάσκετ και τα κατορθώματά του δεν είναι εύκολο (ή πολύ πιθανό) να επαναληφθούν στο μέλλον. Είναι αυτονόητο ότι το νούμερό του έχει αποσυρθεί από τους Jazz, στο Σολτ Λέικ έχουν δώσει το όνομά του σε δρόμο, ενώ έξω από το γήπεδο των Jazz υπάρχει άγαλμα προς τιμήν του.