gre_tur

Ελλάδα-Τουρκία: Όλα για τη νίκη!

Η Εθνική μας ομάδα φουλάρει τις μηχανές της και ετοιμάζεται για μια δυάδα πολύ δυνατών παιχνιδιών στα πλαίσια των προκριματικών του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Αντίπαλος της  η Τουρκία του Σέιν Λάρκιν. Στόχος της, αποκλειστικά και μόνο η νίκη.

Η Εθνική επιστρέφει, έτοιμη και αποφασισμένη. H ήττα στην Αγγλία μετατρέπει την πρώτη αναμέτρηση με την Τουρκία στα Λιόσια σε must win. Η νίκη είναι μονόδρομος για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεδομένου του ότι ακολουθεί τη Δευτέρα μια ακόμα αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη. 

Οι ισορροπίες στο δεύτερο ματς θα είναι διαφορετικές βέβαια. Η ομάδας μας (λογικά) θα έχει στη διάθεση της τον Καλάθη και τους διεθνείς του Ολυμπιακού διαμορφώνοντας μια σύνθεση η οποία στα χαρτιά μπορεί να στριμώξει στα σχοινιά τους Τούρκους, ακόμα και εάν αυτοί έχουν στο ρόστερ τους τον Σερτάτς Σανλί. Προέχει όμως ο πρώτος αγώνας για το σύνολο του Σωτήρη Μανωλόπουλου μιας και το θετικό εντός έδρας αποτέλεσμα είναι απαραίτητο στην παρούσα φάση.

Η Τουρκία του γνωστού μας κόουτς Ενέ έχει ένα αξιόλογο σύνολο το οποίο μπορεί να κάνει ζημιές. Το backcourt των Σέιν Λάρκιν-Μελίχ Μαχμούτογλου αποτελεί το «βαρύ σασί» της και επάνω σε αυτό έχει οικοδομηθεί το παιχνίδι της στο επιθετικό κομμάτι. Το παιχνίδι του σούτινγκ γκαρντ της Φενέρ είναι πολύ συμβατό με το αγωνιστικό πλαίσιο των διεθνών διοργανώσεων το οποίο ως γνωστόν απορροφά εύκολα τέτοιους σουτέρ. Ο Ενέ δουλεύει πολύ με Off screen-δράσεις για τον Μαχμούτογλου (Pindown, Flare screens για εκτέλεση σε πρώτο χρόνο, καταστάσεις μέσα από Floppy διάταξη με τον σουτέρ να ξεκινάει την κίνηση του από το κέντρο της ρακέτας) αλλά εκτός αυτού του δίνει και τη μπάλα στα χέρια για να παίξει και να αποφασίσει. Εύλογα γίνεται κατανοητό ότι θα είναι πολύ σημαντικό για τον Σωτήρη Μανωλόπουλο να έχει στη διάθεση του τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη στη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Φυσικά τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα για όλους όταν στο παρκέ βρίσκεται ο σταρ της ομάδας, Σέιν Λάρκιν. Ο Αμερικανός γκαρντ (όπως και ο Μαχμούτογλου) είναι εξίσου επικίνδυνος με τη μπάλα στα χέρια αλλά και χωρίς αυτήν. Η τουρκική επίθεση δουλεύει για κορυφαίο περιφερειακό της δίνοντας του αρκετά σκριν μακριά από τη μπάλα ενώ ο Ενέ πιθανόν θα ενεργοποιήσει έναν εναλλακτικό χειριστή (ίσως τον Σιπάχι) για να του δώσει ανάσες, μεταφέροντας τη μπάλα στο δεύτερο μισό. 

Στο παιχνίδι της Δευτέρας δε, θα χρειαστεί μεγάλη προσοχή στις συνεργασίες του γκαρντ της Εφές με τον (μέχρι πέρυσι συμπαίχτη του) Σανλί  ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τραβιέται στην περίμετρο μετά τα ball screens, ανοίγοντας χώρο στη ρακέτα για τα φαρμακερά drives του δαιμόνιου Αμερικανού. Χωρίς τον Καλάθη διαθέσιμο στο ματς της Παρασκευής, είναι δεδομένο ότι η ελληνική άμυνα θα δοκιμαστεί απέναντι στην επιθετικότητα του Λάρκιν. Ο Παναγιώτης Καλαιτζάκης (αρκετά ικανός στην άμυνα επάνω στη μπάλα) έχει τα πόδια και το μέγεθος ώστε να πάρει το χρίσμα αναφορικά με την αναχαίτιση του γκαρντ της Αναντολού ενώ και ο Λούντζης κάποια στιγμή ίσως βγει επάνω του. Πρωτίστως, απαιτείται ομαδική δουλειά και συνεργασία.

Ο κόουτς Μανωλόπουλος θα έχει στη διάθεση του –όπως δείχνουν τα πράγματα- από το πρώτο ματς τον Γιώργο Παπαγιάννη . Ο πύργος του Παναθηναϊκού μπορεί να κάνει τη διαφορά στο ζωγραφιστό με τα τελειώματα του μέσα από Pick & Roll δράσεις και την έφεση του στο επιθετικό ριμπάουντ. Κυρίως όμως, μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στα μετόπισθεν όπου θα αποτελέσει  φόβητρο για κάθε αντίπαλο. Η αθλητική υπεροχή και η ποιότητα του Έλληνα ψηλού θα είναι δύσκολο να ματσαριστεί από την –δίχως Σανλί- τουρκική ομάδα. Φυσικά μια πολύ σημαντική μεταβλητή αφορά την παρουσία των διεθνών του Ολυμπιακού. Ο Λαρεντζάκης προπονήθηκε εχθές με την Εθνική ενώ μια ενδεχόμενη ενίσχυση με την τριάδα Σλούκα-Παπανικολάου-Πρίντεζη (ο Ολυμπιακός έχει παιχνίδι με την Αρμάνι την Πέμπτη) μπορεί να αποβεί καθοριστική. 

Πέραν των παιχτών των δύο «αιωνίων», ο Σωτήρης Μανωλόπουλος θα βασιστεί στον πυρήνα παιχτών του Προμηθέα και δη στο δίδυμο Γκίκα-Αγραβάνη, στην ικανότητα του Τσαλμπούρη να ανοίξει το γήπεδο και στην έδρα, ελπίζοντας ότι ο κόσμος θα σπρώξει την ομάδα μας στη νίκη. Είναι εξόχως σημαντικό να μη δώσουμε ανοιχτό γήπεδο στους Τούρκους (μέσα εκτελέσεις εκτός ρυθμού ή λάθος μεταβιβάσεις) και να εμφανίσουμε ένα «φυσικό» προφίλ στο αμυντικό κομμάτι απέναντι σε ένα σύνολο που έχει μεν δεξιότητες αλλά είναι soft. Ένα καλό ενεργειακά παιχνίδι μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια πολύ σημαντική νίκη στον δρόμο για το Μουντομπάσκετ του 2023.

🏀 MatchCombo με Χάντικαπ Ελλάδα -3.5 και Πόντοι Τουρκία Under 77.5 σε απόδοση 1.98

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog | 21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα